MAC Haute & Maughty Mascara: To mascara i en, eller?

Vask dine pensler: En vejledning

Foto: www.kosmetikan.se

Gode pensler holder næsten evigt med den rette pleje og pasning. Nogle af mine pensler er over 15 år gamle og bortset fra at nummeret og navnet er slidt af, kan man ikke se de er brugt. Det er vigtigt både for penslerne og din hud, at hygiejnen er i orden. Bakterierne hober sig op i penslens hår, hvad enten de er syntetiske eller naturlige eller om de er i brug dagligt eller kun en gang i mellem.

Penslerne skal helst vaskes en gang om ugen for at holde denne bakterievækst nede. Hvis du kun bruger penslerne en gang i mellem, kan du eventuelt nøjes med hver 14. dag. Man kan efterhånden købe rensevæske til penslerne hos mange forskellige mærker og det er en udmærket løsning en gang i mellem, men det kan ikke afløse vask med vand og shampoo.

Som knitrende sengetøj
Jeg skal være den første til at indrømme at jeg synes det er virkelig kedeligt og langsommeligt at vaske pensler. Jeg hader også at skifte sengetøj, men fornemmelsen af det knitrende rene linned er næsten fortryllende. Den fornemmelse elsker jeg og det er samme følelse jeg har med rene pensler.

Jeg har forsøgt at skrive en vejledning, som måske kan lette vasketjansen lidt. Om ikke andet kan du glæde dig over at dine pensler bliver fine, holder længere og at din hud ikke får mærkelige reaktioner på grund af en skønsom blanding af diverse produkter, hudceller, fedt fra huden og bakterier. Penslerne skal også vaskes, inden du bruger dem første gang, da der både kan være farve og kemikalierester i penslens hår.

Jeg foretrækker at bruge en mild uparfumeret (og ikke alt for plejende) shampoo i pumpeflaske, mest fordi jeg ikke gider at fedte rundt med våde hænder og en halvfyldt flaske. Hvis shampooen er for plejende føles penslerne ikke rene, hvorfor balsam heller ikke er velegnet, med mindre du har renset penslerne i ren sprit som er ekstremt udtørrende.

Pas på skaft og limning
Penslens skaft og limning (inde under metallet) som holder hårene på plads skal holdes fri for vand under hele processen. Vandet opløser limen og du ender med en fældende og måske ødelagt pensel. Derfor er det vigtigt, at penslens hår bliver holdt nedad hele tiden, når de først er våde, så vandet ikke løber ned i limningen. Det er slet ikke nogen nem opgave at undgå dette, men gør det så godt, du kan.

 1. Tænd for vandet, det skal være behageligt varmt. Hold hånden ind under det rindende vand og lav en fordybning i håndfladen, så du samler lidt vand i hånden. Dyp penslens hår i vandet i fordybningen.
 2. Herefter tager man en ganske lille klat shampoo og skummer det op ved at køre penslen stille og roligt frem og tilbage (og fra side til side) i håndfladen. Undgå at bevæge penslen i cirkulære bevægelser.
 3. Når skummet ikke er farvet af produktet længere, kan du begynde at skylle penslen. Dette gøres ved først at skylle penslens hår under rindende vand. Sæben skal skylles helt ud af penslens hår. Jeg skummer op og skyller, indtil det slet ikke skummer mere.
 4. Nu er penslen ren og skal tørres. Jeg starter med at slå/slynge vandet ud af penslens hår, som man gør med en opvaskebørste. Derefter har jeg et rent og tørt håndklæde parat, dette bruges til først at tørre skaftet og ?pudse? metallet, dernæst tørre jeg penslens hår ved at køre penslen forsigtigt frem og tilbage på håndklædet. Til sidst former jeg penslens hår til dets oprindelige form og lægger den til tørre på et håndklæde. Igen er det vigtigt at penslen ligger lidt skråt, så dens hår er nedad.

Pensler med cremede produkter på
De pensler, som bliver brugt til cremede eller olieholdige produkter som læbestift og foundation, kan være svære at få rene. Her kan det være en rigtig god idé at tage en olie til hjælp, det kan sagtens være din olivenolie fra køkkenskabet. Selv bruger jeg mandelolie, fordi det er den, der er ved hånden ved vasken, hvor jeg vasker pensler. Når man bruger olie på sine pensler, er det vigtigt, at rækkefølgen er i orden.

 1. En lille sjat olie hældes ud på et stykke køkkenrulle og penslen køres stille og roligt frem og tilbage over papiret med olien på.
 2. Derefter skal shampooen direkte på penslen, dette er vigtigt for at olien kan blive opløst. Hvis du starter med at skylle penslen med vand, tager det rigtig lang tid og mange ganges vask at få penslen helt ren igen. Shampooen skal masseres godt ind i penslens hår, inden der kommer vand på og du fortsætter vasken som forklaret ovenfor under punkt to.

Har du vasket dine pensler for nylig?

36 kommentarer

 • Pudderdåse Katja

  Uhauha…. Helene. der er vist lige noget, jeg skal ordne…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie

  ja…. bruger det shampo man kan købe på elf´s hjemmeside hvor jeg jo også har købet penslerne :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mine pensler trænger også snart til, at blive vasket. Plejer at vaske dem i min hårshampoo, på samme måde, som Helene beskriver. Jeg hænger dem så op for at tørre i en/flere elastikker, med hårene nedad.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt at blive mindet om… men hvordan vasker man den børste, man bruger til mineralsk pudder. Den er så tyk og tæt at jeg ikke er helt sikker på den bliver ren…?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Helene

   Uha, jeg var jo lidt gået uden om netop kabukien :) Jeg synes også det er rigtig svært, at vaske de helt tætte pensler. Det der virker bedst for mig er at vaske den meget hyppigt og skumme shampooen op indtil alt farve/pudder er ude. Det kan godt være at vaske/skylle processen skal gentages et par gange.
   Jeg har været nødt til at kaserer en kabuki, som jeg havde været alt for doven til at vaske. Jeg vaskede og vaskede uden den blev helt ren, tilsidst prøvede jeg at få pudderresterne opløst i olie, men det kunne penslen SLET ikke lide og den begyndte at fælde rigtig meget. Så mit eneste råd er desværre at være endnu mere hys med hygiejnen, når det gælder de tætte børster/pensler.
   Mvh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • TAK! Jeg vil prøve at følge dine råd :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisabeth

  Fin guide!

  Husk at vaske penslerne hver 14. dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Til hverdag renser jeg mine pensler med Mac’s Brush Cleanser, den renser mine børster og giver dem en frisk og ren duft. Jeg bruger den på alle mine Chanel pensler da den skulle være specialdesignet til at forlænge kvalitetsbørsters levetid.
  Den koster 95kr og kan købes i Magasin onlineshop

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Hvor har du købt mandelolien?
  Prøvede at søge på Matas’ hjemmeside der kom en frem. Men den lød mere som om den var til madlavning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Mandelolie er det samme, om det er til madlavning eller til huden. Så det er lige meget. Den er sikkert billigere, hvis den bliver solgt til madlavning, så køb den endelig. Men der er fuldstændig det samme i :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Der bliver grinet af mig herhjemme fordi jeg tager en lang stribe tape og sætter penslerne op på væggen på badeværelset, så de hænger der og tørrer og vandet ikke kan løbe ned og opløse limen (;

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Helene

   Jeg elsker dit tip Kathrine <3 Tak for det!

   Og lad dem endelig grine, de ved jo ikke bedre :-P

   Mvh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det er altså en fabelagtig ide! Sig til dem, at de skal tie stille!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • lene

   Sikke et godt tip, jeg plejer at lægge mine fra kanten af en tallerken med lidt papir på i et varmt skab i køkkenet, altså lidt varmt. Men nu skal jeg tape dem op næste gang.
   Jeg bruger sågar en blandning af olivenolie og starkt opvaskemiddel til mine pensler et tip fra nogen side på internettet. Da mine pensler er fedtet af mineralpudder og solcreme som kommer af fra min hud er det det eneste der gør dem rene.
   Men jeg bruger metoden beskrevet her i øvrigt.
   Fantastisk blog!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Jeg er mester i at overspringshandle, særligt i eksamens- og opgaveskrivningsperioder. Pludselig bliver det enormt vigtigt at ordne ting, som normalt godt lige kan vente -især hadeting. Pludselig får jeg den ide, at det bare skal gøres nu og her – jeg står sådan lidt med den tanke, at det er nu eller aldrig. Derfor endte jeg med at rengøre mine makeup-pensler og rydde op i min makeup-samling i går morges… Det startede med, at jeg lige skulle se, om jeg havde en grå øjenskygge liggende i gemmerne. Don’t ask me why, det var ikke fordi jeg stod og skulle bruge den (makeup er jo ikke ligefrem vigtigt, når man sidder hjemme foran skærmen hele dagen), men det var altså enormt vigtigt lige at kigge efter. Jeg havde i øvrigt ikke nogen (måske det var næste måneds makeup-køb). Til gengæld faldt jeg over nogle gamle pensler, som jeg havde glemt, jeg havde, og som virkelig trængte til en gang rengøring. Da det i øvrigt var ved at være nogle uger siden sidste pensel-rengøring, fik det meste af samlingen lige en tur. Førhen var jeg ikke så god til at rengøre mine pensler, faktisk var det ikke rigtig noget, jeg gjorde mig i. Men det sidste års tid er det blevet en vane at gøre det regelmæssigt – dog ikke så ofte, som jeg burde. Jeg har i øvrigt lært hvordan her, her og her. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pauline

  Tak for en altid dejlig blog! Jeg måtte bruge søgefeltet for at komme tilbage til netop dette indlæg, da jeg har fået et kæmpe problem efter at have vasket mine pensler. for ca 4 dage siden vaskede jeg mine pensler i min shampoo. En shampoo jeg aldrig skulle have brugt, og hvor jeg virkelig burde have tænkt mig godt om! Jeg brugte morrocanoils og tænkte ikke videre over at den er tilsat alverdens parfume og andre ting og sager. Dette har resulteret i at jeg efter to dage med god brug af penslerne til at lægge min daglige make up, er endt med et rødspættet, nobret (og knoppet) ansigt :( Jeg har fået små bitte knopper i hele ansigtet, og huden føles i den grad irriteret og stram. Jeg har nu vasket alle pensler i en neutral sæbe, og håber min hud falder til ro snart, efter at have brugt mandelolie til at komme den irriterede hud til livs. Men øv! øv øv øv! Så husk virkelig ikke at bruge en shampoo med parfume. Ved godt I dåser (;)) skriver det i jeres indlæg, jeg ville blot sætte en streg under det :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Pauline
   Det var da en træls reaktion :-( Er du sikker på, at du har fået skyllet penslerne ordentligt efter vask? Du burde ikke reagere så voldsomt, hvis det er en shampoo, du plejer at bruge. I hvert fald ville jeg nok overveje at lade være med at bruge den fremadrettet.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] kom jeg vist ud på et sidespor Min pointe var at jeg fandt frem til dette blogindlæg hos pudderdåserne. De har altså en fantastisk dejlig, simpel måde at formidle alt […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte St

  Hvor var det dejligt at blive mindet om mine kære penslers pleje. De ligger nu pænt til tørre ude på badeværelset, på min søns puslepude :) Har desuden vasket dem i hans shampoo, da jeg er sikker på at det var den mildeste jeg havde (håber de er blevet ordenligt rene?)
  Tak for en dejlig blog – man kan jo altid vaske sine pensler, når man ikke har lyst til at lave projektopgave ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hej :)

  Jeg har lige købt en kabuki, og til at starte med skal den vaskes. Nu har jeg brugt 15 min. på at vaske sæben ud, og den bliver ved med at skumme. Jeg er et meget utålmodigt menneske, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Hvor lang tid bruger man normalt på at rense sådan en børste, og gør det noget, at der stadig er lidt sæbe tilbage?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Mia
   Først og fremmest lyder det som om du har brugt for meget sæbe. Det tager ikke 15 minutter at vaske en enkelt pensel… Du skal sørge for at sæben er ude, sæberester vil genere din hud og kan være en katastrofe for dine produkter.
   Nogle gange kan det være lettere, hvis du laver en blanding af sæbe og vand i en lille kop. Så kan du dyppe penslen i det, på den måde får du ikke for meget sæbe på penslen.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Jeg har flere gange set at Matas køre tilbud på dem, og i forvejen er de ikke specielt dyre, priserne ligger mellem 65,- og 150,- Det er jo ikke en herregård, når de holder i flere år Men det gør de kun hvis man passer godt på dem, og rengøre dem – det er jeg så ikke så god til. Jeg har fundet et indlæg over fra Pudderdåserne, der netop omhandler rengøring af dine pensler – vask dine pensler ovre hos pudderdåserne. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stephanie

  Min foundationpensel fra Matas, faldt i toilettet, efter jeg skulle række ud til shampooen, der stod på hylden ved siden af toilettet. Jeg harvasket den ren med shampoo og håndsæbe, kan jeg stadig bruge den og får jeg bakterier?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Stephanie
   Afhængigt af prisen på penslen ville jeg nok smide den ud. Hvis jeg stod med en dyr pensel, ville jeg måske overveje en seriøs omgang Rodalon, men det kan med stor sandsynlighed ødelægge penslen, så det skal man jo vide inden, man går i gang. På den anden side ville jeg aldrig nærme mig mine produkter med en pensel, der har været i toilettet. Shampoo og håndsæbe dræber ikke bakterier.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Har lige vasket mine børster for første gang, wuhu. Utroligt jeg ikke vidste det rent faktisk er vildt vigtigt. Nå, jeg vasker dem og googler så hvordan man gør. Skulle have valgt den anden rækkefølge, for jeg har da gjort det HELT forkert. Håber ikke mine nilens jord børster har taget skader….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvordan ser de ud nu? Hvis de ser pæne og fine ud, så har de næppe taget skade :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Virker det helt det du siger

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Hej

  Jeg har set man skal rengøre sine makeup tilbehør – ikke pensler- i hospitalssprit (surgical spirit på engelsk), men hvilken skal jeg købe og hvor?

  På forhånd tak
  Birgitte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg har præsteret at ødelægge en dyr dyr kabuki brush, fordi jeg ikke vidste, at limningen skulle holdes fri for vand. Den begyndte simpelthen at fælde så meget! Well… man må lære af sine fejl, så nu følger jeg altid denne kyndige vejledning :-)

  Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Tak for tippet, jeg må hellere komme igang med rengøring!
  Kan man bruge neutral kropssæbe? – Eller skal det være shampoo? :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hej.
  Jeg har i dag vasket en af mine børster (med sølv skaft) som jeg ikke har brugt i lang tid. Af en eller anden mærkelig årsag endte vandet med at blive helt sort og da jeg skulle tørre børsten var der også sorte pletter på papiret (skal dog siges at jeg ikke har brugt sort makeup). Jeg lagde desværre først mærke til dette til sidst og har derfor vasket mine andre børster i det samme vand.
  Nu er jeg så bange for hvad det sorte kunne være og om jeg evt har “ødelagt” mine resterende børster ved at komme til at vaske dem i det sorte vand. Jeg har dog vasket børsterne mange gange efterfølgende, men er bange for at det stadigvæk kan fremkalde allergi el. lign.. Men samtidig er det mega øv at smide dem ud, da det er nogle dyre børster.
  Hvad vil I anbefale?
  Kan de stadigvæk bruges eller er jeg nødt til at smide dem ud (jeg har smidt den børste ud som er skyld i alt det her)?!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det lyder ikke godt… Hvilken pensel var det?

   Jeg har ingen anelse om, hvad det kan være. Men jeg ville ikke være bange for at bruge de øvrige børster ud fra almindelig sund fornuft må det være nok at vaske dem igen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Sara
   Det er med stor sandsynlighed restfarve fra hårene. Det behøver du ikke at være bekymret for, hvis du ikke har haft problemer med penslerne før.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Hejsa, jeg har set en del bloggere for nyligt som anbefaler at man bruger en elektrisk renser i stil af denne: https://perfect-body.dk/products/elektrisk-makeupborste-renser
  Jeg er dog lidt i tvivl om det er bedre, da der måske er større chanche for at det kommer vand i limningen eller at limen går i stykker når den bliver drejet for hurtigt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Emma
   Da de kom frem for et par år siden indkøbte vi straks en til test. Vores dom er, at de ikke er pengene værd. Det er meget lettere og hurtigere at rense penslerne i hånden.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MAC Haute & Maughty Mascara: To mascara i en, eller?