Azelainsyre mod akne, rosacea og perioral dermatit

Azelainsyre
01.06.22
Azelainsyre

AzelainsyreAzelainzyre er en overset hjælper i kampen mod blandt andet akne, rosacea og perioral dermatit. Den er overraskende svær at få fat på, når man tænker på, hvor effektiv den er. Og så er den et lægemiddel i større koncentrationer.

Trods sit navn virker azelainsyre grundlæggende anderledes end den syre du finder i din syrepeeling som for eksempel salicylsyre eller glykolsyre. Med mindre du har ekstremt sart hud, kan du faktisk godt kombinere azelainsyre med andre syrer, selvom vi normalt fraråder at blande på grund af risikoen for overeksfoliering.

Dræber bakterier og dæmper inflammation

Azelainsyre er en naturligt forekommende syre, der findes i blandt andet hvede og rug. På huden kan den både dæmpe inflammation og slå bakterier ihjel. Det er to meget brugbare egenskaber, og har du enten akne, rosacea eller perioral dermatit har du brug for netop disse to egenskaber. Azelainsyre i store koncentration (15-20%) er da også godkendt som lægemiddel til behandling af både akne og rosacea.

Har du perioral dermatit er den også et forsøg værd, selvom vi ikke ved med sikkerhed om det virker. Nogle meget begrænsede forsøg tyder på det, men mere forskning er nødvendig (kilde). Jeg selv har meget positive erfaringer. Jeg har brugt azelainsyre i et par måneder nu og oplever en markant pænere hage med færre problemer end normalt.

Hæmmer tyrosinase

Azelainsyre virker også hæmmende på tyrosinase, hvilket er en proces, der er medvirkende til pigmentering af huden. Studier af azelainsyre dokumenterer da også en effekt på melasma MEN typisk i koncentrationer på cirka 20 procent. Altså mere end du kan købe i håndkøb. Min personlige erfaring er da også, at det kræver kombination af flere ingredienser at opnå en tydelig effekt.

Hvis du derimod har problemer i huden, som relaterer sig til bakterier og inflammation, som for eksempel rosacea, akne eller perioral dermatit, og som er svære at få bugt med, så synes jeg, at azelainsyre er et forsøg værd. Og husk du godt må bruge den sammen med den syrepeeling med for eksempel salicylsyre, du måske allerede bruger i forvejen.

Billig vs. dyr (indeholder reklamelink*)

Azelainsyre er svært for producenterne at arbejde med, fordi det kan give produktet en underlig konsistens. Jeg har prøvet to produkter med 10% azelainsyre. Indholdet af azelainsyre er det samme, men forskellen i konsistens er bemærkelsesværdig.

Den billigste fra The Ordinary har en ualmindeligt ubehagelig konsistens. Den efterlader en næsten plastik-agtig følelse på huden, der er virkelig svær at beskrive. Den virker, og til 99,95 kroner for 30 ml. er den et fint køb, hvis du er ligeglad med følelsen på huden. Den er virkelig funky! Du kan købe den i Matas*, Sephora* eller Magasin*.

Paula’s Choice indeholder også 30 ml. med 10% azelainsyre og koster 317 kroner. Men den er en drøm at få i ansigtet sammenlignet med den fra The Ordinary. Paula’s Choice 10% Azelaic Acid er også en lidt sej og tyk creme, der tydeligt viser, at det er svært at formulere et lækkert produkt med et højt indhold af azelainsyre, men den er meget mere behagelig end den billige fra The Ordinary og efterlader ingen ubehagelig følelse på huden. Den indeholder også 0,5% salicylsyre. Du kan købe den på Paulaschoice.dk* eller i Magasin*.

 

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Mia

Hej. Hvordan er konsistensen og følelsen på huden ved jeres egen variant af azelainsyre kontra den fra Paulas choice?

Helene Randløv

Hej Mia
Den er rarere… synes jeg, meget lettere og gelé/lotionagtig. Og så indeholder den jo ikke de samme ingredienser, vi har blandt andet tilføjet et efter vores mening genialt aktiv: læs mere her.

Kh. Helene

Nanna

Tusind tak for svar.
Jeg har faktisk prøvet alle de produkter af jeres, om du nævne (påkær den nye Azelainsyre). Skal jeg bruge alle ovennævnte produkter og i hvilken rækkefølge anbefaler I?
Jeg har også forsøgt mig med forskellige c-vitamin produkter, men uden held. Niveas nyeste fungerede heller ikke for mig.
Skal jeg kombinere c-vitamin med jeres produkter, hvis jeg finder en der virker?

Helene Randløv

Hej Nanna
Det er kombinationen og koncentrationen af ingredienser, der gerne på sigt skulle give effekt. Det hele afhænger naturligvis af, hvor dybt pletterne ligger i huden.

Kh. Helene

Sissel

Hej

Jeg er netop startet på Finaceas 15% azelaic, som jeg har fået på recept mod let akne.
Lægen sagde, at jeg godt kunne bruge min normale cream (La Roshe-Posay Lipikar Baume om aftenen og The Inkey list Omega water cream om dagen). Men apotekeren sagde, at jeg ikke måtte bruge nogen cremer der indeholdte fedt, men kun cremer lavet til akne.
Derfor er jeg begyndt at bruge La Roshe-Posay Effaclar Duo(+), men synes ikke rigtigt, at den giver fugt nok. Er det rigtigt, at azelaic ikke må kombineres med cremer indeholdende fedt? Og hvis ja hvilke cremer kan jeg så bruge, som heller ikke koster det store? Og kan jeg fortsat bruge en hyaluronsyre?

Tak på forhånd

Helene Randløv

Kære Sissel
Det var da en ret så ærgerlig besked fra én, der virkelig burde vide bedre :-/ Brug du bare det, du har og tidligere har brugt.

Kh. Helene

Frederikke

Spørgsmål til den nye Azelainsyre: Går den ind under eksfoliering eller korrigerende pleje? Er det muligt den kan blive indarbejdet i jeres hudplejetest? Er lidt usikker på om den skal bruges sammen med en peeling eller et korrigerende produkt. Jeg har lidt blandet hud, er 42 år med en del rynker fra smil og bekymring, men også hudorme og tendens til acne på hage og omkring munden samt på øvre ryg. Har nok lidt sart hud, tåler i hvert fald ikke Basiron cremen der fås i håndkøb.

Helene Randløv

Kære Frederikke
Det er korrigerende pleje, den må gerne bruges med vores peelinger. Den bliver sandsynligvis indarbejdet i testen efterhånden. Hvis du er i tvivl om, hvilke eller hvordan vores produkter skal bruges, må du hellere end gerne skrive en besked til os på Instagram eller facebook, der glider dialogen lidt lettere.
Kh. Helene

Camilla

Hej sprøgsmål til Azelainsyre har i ikke et produkt i jeres eget mærke med det? Og hvordan vil i anb man bruger den? Først rens af sin hud og så Azelainsyre og derefter en fugtighedscreme? 🙂 og vil i anb man bruger jeres t-zone inden? ( fra en med meget sart hud og mistænker jeg har rosacea for har rødme og små knopper ved kinderne med lidt væske i ligner nogen gange lidt betændelse)

Helene Randløv

Hej Camilla
Jeg går ud fra, at det er dig, jeg har svaret på Instagram?

Kh. Helene

Benedikte

Hej, vil i anbefale Paula’s choice over jeres eget produkt med azelainsyre?

Helene Randløv

Hej Benedikte
Nej, vi anbefaler, at man bruger en Azelainsyre til de nævnte udfordringer.
Dette indlæg er bare skrevet før vi lancerede vores egen Azelainsyre 10%

Kh. Helene

Wiera Dominika

Hej. Vil lige oplyse at azeleinsyre fra bielenda som kan købes på luxplus, både er lækker i konsistens og er billig. Ingen parfume og indgredienslisten er lille. Bruger den selv, og min hud er blevet markant pænere, mindre rød og mindre “bumset”

Hilsen wiera

Helene Randløv

Tak Wiera

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *