Peptider – en guide til rynkernes fjende nr. 1

14.08.17
Matrixyl

Matrixyl

Hvis vi skal udnævne en enkelt ingrediens, der er bedst til at mindske rynker her og nu, så er det peptider. De kan selvfølgelig ikke stå alene – solcreme, antioxidanter, fugtpleje og AHA skal der også til, men peptider er det bedste, du kan finde på creme, når det kommer til at få rynker til at syne mindre.

Peptider er små kæder af aminosyrer, som fungerer som signalstoffer, der kan få huden til at opføre sig mere normalt. Afhængigt af hvilken type peptid kan den få din hud til at producere mere collagen, elastin, hyaluronsyre. Nogle påstår også, at visse typer peptider kan få dine ansigtsmuskler til at slappe af på samme måde som Botox – det sidste vil jeg dog gerne se beviser på, før jeg tror det.

Peptider vs. retinol
A-vitamin har længe været og anses af mange stadig for at være den vigtigste ingrediens i antiage-hudpleje. Men studier har sammenlignet retinol (A-vitamin) med et af de mest kendte peptider Matrixyl 3000 og fundet, at peptiden Matrixyl 3000 virkede både hurtigere og bedre end retinol. 3% Matrixyl mindskede rynker bedre og øgede hudens tykkelse mere end 0,07% retinol og vigtigst af alt: Uden de bivirkninger og irritation, der ofte er forbundet med retinol.

Mange peptider – stor forskel
Der findes mange peptider, og navnene lyder så ens, at det for os almindelige mennesker er så godt som umuligt at skelne dem.

Vi har derfor forsøgt os med en oversigt. Der findes i øvrigt også peptider, der kan bruges til alt muligt andet end hudpleje som for eksempel i hårprodukter og øjenvippeserum, men dem har vi ikke taget med her. I dag handler det udelukkende om rynker.

For at gøre det endnu mere forvirrende har flere skiftet navn undervejs. Der var færre forskellige navne for nogle år tilbage, men nu har man taget flere forskellige navne i brug for at kunne differenciere mellem dem. Navnene minder meget om hinanden. De hedder allesammen noget i stil med palmitoyl-pentapeptide 3 eller palmitoyl hexapeptide-52, men selvom navnene lyder ens er der tale om meget forskellige stoffer.

Samtidig er langt fra alle peptider lige gode. Ganske få har uafhængig forskning bag. For adskillige har vi udelukkende tvivlsomt materiale fra producenten selv som dokumentation – eller mangel på samme.

Kollagenstimulerende peptider – Matrixyl
De mest udbredte og bedst dokumenterede peptider er dem, vi bruger til at stimulere hudens indhold af kollagen, elastin og andet vigtigt indhold. Når vi bliver ældre, så mister vi kollagen og elastin. Vores hud bliver tyndere, og vi får rynker. Disse peptider kan stimulere huden til at danne mere kollagen og elastin. Huden bliver tykkere igen, og rynker bliver mindre.

Matrixyl og Matrixyl 3000 – Matrixyl og efterfølgeren Matrixyl 3000 er blandt de mest kendte peptider. Den er produceret af tyske Sederma og kan findes i mange hudplejeserier lige fra Olay til Pudderdåserne. Den er ekstremt velkendt og anerkendt, blandt andet fordi Matrixyl har en enkelt ting, som de andre ikke har: Et uafhængigt studie. Sederma selv har selvfølgelig lavet massevis af studier af effekterne, men i 2013 udgav et engelsk universitet et studie, der viste, at Matrixyl øgede hudens indhold af kollagen. Og at have et studie fra et uafhængigt universitet bag sit produkt – det er der ikke nogen af de andre der har.

Matrixyl er navnet på stoffet palmitoyl pentapeptide-3. Palmitoyl pentapeptide-3 virker som sagt ved at stimulere hudens dannelse af kollagen.

Efter Matrixyl kom Matrixyl 3000. Matrixyl 3000 består af de to stoffer palmitoyl tripeptide-1 og palmitoyl tetrapeptide-7 (de har også skiftet navn og kan hedde noget andet bag på dit creme) og har ifølge producenten selv endnu bedre egenskaber end forgængeren. Siden har Sederma også lanceret endnu flere efterfølgere, de allernyeste har jeg slet ikke set i brug endnu.

Der findes mange mange andre peptider end Matrixyl i denne kategori, men det er uden sammenligning den mest udbredte.

Kobberpeptider
Ordet “kobberpeptid” bruges også om alle disse peptider generelt, men egentlig er der kun en, nemlig copper tripeptide-1, også kaldet GHK-Cu.

GHK-Cu blev først fundet i en menneskelever i 1973. Det findes altså i din egen krop. Man mener, at GHK-Cu virker ved at regulere optagelsen af kobber i celler. Kobberpeptid er især studeret til brug ved sårheling, men der findes også studier, der viser, at det kan mindske rynker, øge hudens elasticitet mm. Kobberpeptid bruges også i produkter mod hårtab.

Neuropeptider
En særlig kategori peptider bruges i cremer, der hævdes at efterligne effekten af Botox. Disse virker efter sigende ved at hæmme nerveimpulserne og kaldes neutopeptider.

Blandt de de mest kendte er Argireline (acetyl hexapeptide-3), Syn-Ake (dipeptide diaminobutyroyl benzylamide diacetate) og X-50 Myocept (palmitoyl hexapeptide-52 og palmitoyl heptapeptide-18).

Producenterne af neuropeptiderne står bag en meget aggressiv markedsføring, og det er utrolig svært at finde uafhængig information, der underbygger påstandene. Lipotec, der producerer Argireline, siger selv, at Argirelin er det samme som “botulinum toxin but safer and smoother, this anti-wrinkle peptide, the first of its generation, attenuates wrinkles and expression lines, reducing the depth by 17% in 15 days and the face becomes smoother.”

For nu at være helt ærlig, så tror jeg ikke en sk…. på, at disse peptider i en creme kan trænge så dybt ind under huden og lamme musklerne på samme måde som Botox gør i en injektionssprøjte. Det er alt for usandsynligt. Jeg tvivler ikke på, at de kan reducere rynker på en måde svarende til andre gode anti-age ingredienser. Men vi har ingen beviser på, at en ingrediens kan trænge så dybt gennem huden og samtidig opnå en effekt svarende til Botox. Tværtimod, som Paula Begoun skriver her. Det samme gælder de øvrige peptider i denne kategori. Læs hvad Beauty Brains skriver om Syn-Ake her. Jeg vil også gerne have svar på de samme spørgsmål, som Beauty Brains stiller.

Men den solide dokumentation som de neurostimulerende peptider mangler, har de kollagenstimulerende peptider til gengæld. Og de kollagenstimulerende peptider står øverst på vores liste over ingredienser, der kan mindske rynker.

PS. Et par forbehold
Det der med at udnævne Matrixyl 3000 til endegyldigt mere effektivt end retinol/A-Vitamin skal man selvfølgelig være påpasselig med. Studiet sammenligner 3% Matrixyl 3000 med 0,07% retinol. Hvad nu hvis man havde sammenlignet 3% Matrixyl 3000 med 1% retinol? Eller hvad sker der hvis vi afprøver nogle af de nyere typer retinol, der også er kommet på markedet? Hvad så hvis vi blander 3 typer matrixyl og sammenligner dem med…. Ja, I forstår forhåbentlig, hvad jeg mener. Men den helt store fordel ved matrixyl og de andre peptider fremfor retinol er, at der ikke er nogle af de bivirkninger ved peptider, som der er ved retinol: irritation, rødme, solfølsomhed, afskalning osv. Produkter med retinol/a-vitamin er ikke for alle, men jeg vil vove den påstand, at peptider er så tæt ved at være det, som noget kan blive.

Og så er der selvfølgelig EGF – en anden vækstfaktor, som et enkelt firma har eneret på. Den er også virkelig god, men har en del begrænsninger, både i forhold til pris og brug. Der er dog ingen tvivl om, at det også er et meget effektivt produkt.

Produkter med den højeste koncentration af de gode peptider (Indeholder reklamelinks):
Kig bag på din antirynkecreme eller serum. Der er en meget høj sandsynlighed for, at den indeholder en peptid. Disse produkter indeholder en ekstraordinær høj koncentration af de gode og veldokumenterede kollagenstimulerende peptider:

Andre produkter med peptider:
Clinique Repairwear Laser Focus Serum, Clinique Smart Serum og Estée Lauder CP+R wrinkle lifting serum indeholder alle tre en effektiv kombination af neuropeptiden argireline og den kollagenstimulerende palmitoyl oligopeptide.

Olay Regenerist serien bruger en kombination af Matrixyl og peptidet carnosine. Den nye Olay Pro-X serie bruger et peptid, der hedder Palmitoyl Dipeptide-7, som er Olays eget. Men Olay er ikke længere på det danske marked.

Hvis du alligevel vil prøve de omdiskuterede “better than botox” neuropeptider, så finder du en blanding af Syn-Ake og X-50 Myocept i Rodial Snake Booster Oil. Du kan også prøve The Ordinary Buffet.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
77 kommentarer
Anne-Sofie

Spændende indlæg. Hvad vil I så sige er bedst mod rynker, jeres ansigtsolie eller jeres anti-age ansigtscreme?

Katja Moikjær

Olien. Uden sammenligning. Den kan virkelig noget specielt. Udover de 5% Matrixyl 3000 er der også resveratrol i https://pudderdaaserne.dk/2016/03/18/fredagsfavorit-resveratrol/ samt de gode olier. Den er ganske potent – vi undersælger den nok lidt på emballagen 😀

A

Hvis man har problemer med tilstoppede porer og akne, er det så en god idé at vælge olien? Jeg er altid nervøs for at komme olie i ansigtet, da jeg føler at det fedter… Et spørgsmål mere… Kan olien bruges under makeup eller er den mere velegnet som natcreme?

Katja Moikjær

Kære A. Den bør ikke forværre din akne. Tværtimod. Men olie føles selvfølgelig fedtet.
Olien fungerer rigtig godt under makeup. Men ikke hvis du har meget fedtet hud, så bliver det selvfølgelig bare endnu mere fedtet. Hvordan er din hud? Tør eller fedtetP?

Julie

Hej med jer.
Det studie I henviser til med Matrixyl 3000 vs. retinol. Var det 3% eller 4% Matrixyl 3000 der blev sammenlignet med? I skriver begge dele. Hvor mange procent Matrixyl 3000 er der i jeres Anti-age creme?
De bedste hilsener Julie

Katja Moikjær

3%! Tusind tak. Jeg retter straks

A

Hvilken af ovenstående er mest efftetiv i forhold til rynker?:-)

mig

altså the ordinary har kun fokus på matryxel i formularen (plus lidt fugtende ha). puderdåsernes har halv mængde matryxel men også en antioxidant der findes i vindruer og chokolade. De ser begge fine ud jeg vil tro pudderdåserne er bedst fordi de har satset mere bredt men the ordinary er mere budgetvenlig så det kommer vel egentlig an på budget og om du vil have et olieprodukt eller ej 🙂

Cecilie

Hej
Vil starte med at sige at jeg er stor fan af jeres produkter. Dog undre jeg mig over at i har lavet en specifik antiage creme, men nu siger i at jeres olie virker bedre? Hvad er fordelen så ved cremen?
Efter at er blevet mor har jeg nemlig fået en del fine streger i panden og under/omkring øjnene, og dem vil jeg gerne formindske og ellers forebygge nye fine linjer 🙂

Katja Moikjær

Primært fordi vi lavede cremen et par år før vi lavede olien 🙂
Men antiage ansigtscremen indeholder også en høj koncentration niacinamid, som du kan læse om andetsteds.
Olien er helt klart den mest potente – men pas på omkring øjnene med olie. Olie direkte på øjet kan irritere øjnene, så pas på du ikke får den i øjet.

Nanna

Hej. Jeg bruger jeres olie som øjencreme, vil I anbefale det? Svier overhovedet ikke 🙂

Katja Moikjær

Ja da!

Cecilie

Tusind tak for svaret 🙂
Ud fra hvad du fortæller tror jeg at min plan nu bliver at bruge olien om aftenen og så antiage om dagen da den er dejlig let og nem under makeup 🙂
Tak for en dejlig blog og skønne produkter

Lene Svejgaard

Tak for super indlæg. Jeres ansigtsolie og den fra the Ordinary – vil de fungerer mere optimal efter brug af dermaroller ?

Katja Moikjær

Det er bestemt muligt, ja. Men jeg har ikke selv stor praktisk erfaring med dermaroller.

Lene Svejgaard

Tak for svar 😊 Har haft stor fornøjelse af dermaroller på små-ar og karsprængninger – så vil prøve at investerer i jeres ansigtsolie også.

Mia / sortpastel.dk

Meget spændende og lærerigt. Er glad for jeg lige kom her forbi i dag 😀

Jette Gad

Jeg ved simpelt hen ikke hvad jeg skulle gøre uden jeres guides… kan slet ikke finde rundt i al den info der findes og skelne mellem hvad der er reklamestunts og hvad der er funderet i noget fagligt. Så kæmpe tak for det her indlæg også – nu kan jeg da tage en beslutning på kvalificeret baggrund 🙂

Line Carlsen

Kan man kombinere jeres ansigtsolie med jeres AHA-serum og afslutte med dag/nat-creme? Hvis ja, hvilken rækkefølge skal produkterne så påføres?
Tak for en fantastisk blog 🙂

Katja Moikjær

Jep! Først AHA og så olie. Til sidst creme 🙂

Trine

Olie til sidst, ikke?
Har læst flere steder at creme ikke kan trænge igennem olie, mener også jeg læste det på Paula’s Choice Hjemmeside..

Katja Moikjær

Jo. Men… Hvis man nu bruger en olie som denne hvor de aktive ingredienser er i olien, så kan jeg godt lide at bruge et låg ovenpå i form af en creme. Det “indkapsler” olien – og gør det nemmere at bruge den under makeup. Men det er klart – det skal ikke være der man lægger sine aktiver.

Gitte

Jeg bruger jeres T-zone peeling og har gjort det siden den kom frem 😊 Vil der være nok efterfølgende at afslutte med jeres ansigtsolie? Altså uden at bruge dag/nat-creme bagefter? Har lige fået en fugtserum fra Ecooking. I hvilken rækkefølge skal jeg bruge dette om aftenen, når jeg synes min hud trænger til lidt ekstra fugt? Her tænker jeg stadig at bruge den sammen med jeres T-zone peeling og jeres ansigtsolie. Håber det hele giver mening og takker for at I er med til at gøre det hele lidt nemmere at forstå 😊

Katja Moikjær

Hej Gitte. Ja helt klart (bortset fra solfaktor – husk det!). Brug din fugtserum mellem T-zone peeling og ansigtsolie.
Kh. Katja

isa

Har i set at the ordinary kommer med et ferulic acid 3% + resveratrol 3% antioxidant serum?

Katja Moikjær

Ja! Har godt set det 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *