Sådan vælger du den bedste solcreme

30.05.16
Ingredienser der beskytter mod lange UVA stråler

Ingredienser der beskytter mod lange UVA stråler

Det er en jungle at vælge solcreme. Vi har godt lært efterhånden, at solens stråler er farlige. Men det ene øjeblik hører vi, at det ene solfilter er allergifremkaldende. Og det næste øjeblik får vi at vide, at solcremer ikke beskytter godt nok mod de lange UVA-stråler. Så hvordan vælger man den bedste solcreme?

Det ville være dejligt, hvis vi kunne nå at afprøve alle solcremer på markedet. Men dels er det ikke muligt, dels er det slet ikke sikkert, at den solcreme, vi foretrækker, også er den bedste for dig.

Det vigtigste, når det kommer til valg af solcreme er nemlig at finde en, man gider at bruge. Og så kommer alt andet lidt i anden række.

Her er vores bedste råd til, hvad du skal kigge efter, når du skal vælge solcreme. Med denne i hånden er du klædt på til at blive din egen tester af solcreme.

1. SPF
Når vi bruger solcreme vil vi gerne beskytte os mod både UVA1, UVA2 og UVB stråler.

UVB-strålerne er dem, der giver os forbrændinger, gør os røde og gør os brune. De er på mange måder det nemmeste at gennemskue, da beskyttelsen mod UVB bliver målt med SPF – altså faktor-tallet. Det kan du altid se på produktet. Vi anbefaler minimum faktor 30, med mindre du aldrig er udenfor Danmarks grænser og virkelig er benhård til at smøre et tykt lag på hver 3. time. Og ikke er hverken hvid eller har sart hud. Så kan du måske nøjes med 15.

Vi har fået et par spørgsmål om, hvordan man ved om en solcreme beskytter mod UVB-stråler. Og det gør den altid. Lige så snart der er en SPF/solfaktor på et produkt beskytter den mod solens UVB stråler.

2. UVA
UVA strålerne er lidt mere besværlige, for vi har ikke en standardiseret mærkning af beskyttelsen mod UVA stråler.

Reglerne i EU siger, at UVA beskyttelse altid skal udgøre minimum 1/3 af det samlede faktor-tal. Du kan derfor altid regne med en eller anden form for UVA-beskyttelse i din solcreme.

Men hvilken? UVA er nemlig ikke bare UVA. Den kan deles op i UVA1 og UVA2 – de lange og de korte UVA-stråler. Mange solcremer og desværre mange danskproducerede solcremer beskytter kun mod de korte UVA2 stråler. Læs mere her.

Der er kun en håndfuld ingredienser, der kan beskytte mod UVA2 stråler, og det er derfor forholdsvis overskueligt at tjekke ingredienslisten for, om den beskytter mod de lange UVA-stråler. Det er:

  • titanium dioxide
  • zinc oxide
  • butyl methoxydibenzoylmethane
  • terephthalylidine dicamphor sulfuric acid
  • drometrizole trisiloxane
  • bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
  • methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol

Jeg kan dem altså heller ikke udenad, jeg bruger også selv internettet, når jeg tjekker en solcreme. For at beskytte mod de lange UVA1 stråler skal din solcreme eller andet produkt med solfilter indeholde mindst en af disse ingredieser.

Vores erfaring er desværre, at det er en rigtig god idé at tjekke de danske solcremer en ekstra gang for UVA-beskyttelsen. Makeup og “dagcremer” med SPF halter også ofte bagefter her.

De franske og tyske apoteksmærker som Vichy, La Roche-Posay, Avène, A-Derma, Eucerin, Bioderma mfl. har derimod konsistent solid bredspektret beskyttelse i alle deres produkter.

3. Parfume
Ønsker du dig en solcreme uden parfume, så er det nemt at se på ingredienslisten, hvor det hedder enten parfum eller fragrance.

4. Allergene solfiltre
Med jævne mellemrum popper der diskussioner og avisartikler op om, at et solfilter giver risiko for allergi.

Alle solfiltre kan give allergi. Det er uden diskussion. Vores egen holdning er, at vi ikke vil fraråde eller fremhæve nogle UV-filtre fremfor andre. De er alle gode UV-filtre. De kan alle potentielt give allergi. Det er også ret almindeligt at få en lokal irritation på grund af en solcreme, uden der er tale om decideret allergi. Det er umuligt at forudse, om netop du eller din veninde vil reagere på den.

Har du reageret negativt på et bestemt UV-filter eller en bestemt solcreme, så gælder det selvfølgelig om at undgå netop den fremover. Det er slet ikke det samme, som at andre vil få samme reaktion på produktet.

Og hvis ikke du har haft en reaktion på en bestemt solcreme, så lad være med at læse andre folks advarsler, og brug den solcreme, du bedst kan lide.

5. Alkohol i solcreme
Der er meget alkohol i mange solcremer, fordi det kan give en lettere konsistens i stedet for de meget fedtede forhadte solcremer.

Problemet med alkohol er, at det kan udtørre og irritere huden, og jeg undgår det selv så vidt muligt (altså udvendigt, ikke…). MEN hvis en let alkoholbaseret P20 for eksempel er den eneste solcreme, der fungerer for dig, så er det nok en pris, der er værd at betale. En smule alkohol på huden har endnu ikke slået nogen ihjel. Det har for meget ubeskyttet sol derimod gjort mange gange.

6. Den bedste konsistens
Jeg tror ikke, der findes noget mere personligt, end hvilken solcreme man foretrækker. Heldigvis er mulighederne næsten uendelige. I dag findes der lette spray, lækre cremer og fede sololier – alle med samme høje beskyttelse. Mit bedste råd er at besøge apoteket og prøve dig frem selv.

7. Hvis din hud er meget sart, og øjnene løber i vand
Hvis dine øjne svier ved kontakt med solcreme eller din hud reagerer irritabelt, hver gang den kommer i nærheden af et solfilter, så er det et forsøg værd at prøve en ren mineralsk solcreme. De virker anderledes end de organiske UV-filtre og svier for eksempel ikke i øjnene. De er også ofte mildere for sart og irriteret hud. Du kan finde dem hos mærker som Clinique, Coola og IS Clinical.

8. Miljø
Der er kommet fokus på miljøeffekterne af solcreme og enkelte undersøgelser har fundet rester af UV-filtre i miljøet. Det er afgjort vigtigt – problemet er bare, at vi intet ved reelt og slet ikke nok til at komme med nogle brugbare anbefalinger.

Der er ikke noget, jeg hellere ville end at sige, at I bare skal undgå det-og-det filter. Men der er simpelthen ikke på nuværende tidspunkt bare i nærheden af videnskabeligt belæg for at sige, at det ene solfilter er sundere eller bedre for miljøet end det andet.

9. Hormonforstyrrende stoffer
Solfiltret 3-Benzylidene Camphor har man fundet hormonforstyrrende effekter af, og det har EU af samme årsag forbudt på initiativ fra et oprindeligt fransk forbud. Så hvis du køber din solcreme indenfor EU’s grænser, kan du føle dig sikker på, at det ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer. Hvis du har særlig interesse, kan du læse hele rapporten her.

Her kan du købe det
Disse webshops ligger alle indenfor EU og har gode priser på solcreme:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
33 kommentarer
Emilia

Kan ikke finde nogle af de nævnte navne på Dermas solspray kids 30 og er snart på vej til sicilien med 3 børn som sidste år blev en smule skoldede selvom de havde faktor 50 på. Bliver lidt hys nu og ved ikke hvilken solcreme man kan tegne med? Syndes også tit at solcreme til børn er utrolig klistrede og trænger ikke ind i huden? Er der nogle der pudderdåser fans der kan anbefale nogle solcreme til børn? Ikke niveas. Eller avene, har fået knopper af begge og de har ikke sart eller lys hud? På forhånd tak:)

Trine

Hej pudderdåser. Tak for evig go info om solcremer – tjekker ofte lige ind om jer inden der skal investeres : ) Har døjet med masser af småskavanker pga. af solcreme; øjne der svier, tørre øjenlåg, udslæt, blussen osv. Har for nyligt prøvet en ny solcreme fra bare rebublic som cola står bag. Go pris og dejlig at bruge http://www.barerepublic.dk/face.html Kemder i til det mærke og hvad er jeres mening om det i fht uva og uvb beskyttelse? http://www.barerepublic.dk På forhånd tak og go solbeskyttet sommer : ) Trine

Katja Moikjær

Jeg kendte det ikke før nu – tak for tippet.
Det er mineralske solfiltre. De ligner meget Coola. Der er både Titanium dioxid og zink oxid i – det kan jeg ikke sige noget dårligt om.
Kh. Katja

mia

Øv. nu forstår jeg bedre, den røde, tørre sarte hud jeg har rendt rundt med – alcohol denat. Træls at man tror, man beskytter sin hud, når man i virkeligheden bare ødelægger den. Anthelios fra La Roche var ikke en vinder alligevel! Ærgerligt der er alkohol i samtlige deres solcremer. Synes generelt det er et godt mærke.

Tine

Hej. Har købt en solcreme men er blevet i tvivl om hvor ”god” den er for huden. Ingredienserne er følgende:
Active Ingredients: Avobenzone (2.0%), Homosalate (5.5%), Octisalate (4.5%), Octocrylene (4.0%)
Inactive Ingredients: Water, Isohexadecane, Diisopropyl Adipate, Ethylhexyl Benzoate, Butylene Glycol, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Cetearyl Alcohol, Acrylates/C12-22 Alkyl Methacrylate Copolymer, Phenoxyethanol, Capylyl Glycol, Fragrance, Methylparaben, Ceteth-10 Phosphate, Dicetyl Phosphate, Propylparaben, Polysorbate 60, Disodium EDTA, Xanthan Gum, Aminomethyl Propanol, Mica, Tocopheryl Acetate, Titanium Dioxide, Panthenol, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Silk Amino Acids, Sodium Ascorbyl Phosphate, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Colocasia Antiquorum Root Extract, Mangifera Indica (Mango) Fruit Extract, Passiflora Incarnata Fruit Extract, Plumeria Acutifolia Flower Extract, Psidium Guajava Fruit Extract, Iron Oxides.
Kan I hjælpe?

Katja Moikjær

Hej Tine. Det ser ud som en god, parfumeret solcreme, der dækker bredspækret mod solens stråler. Der er også nogle gode hudplejende ingredienser i. Hvis du kan lide den, så brug den. Hvad er det for en? Kh. Katja

Tine

Hej Katja,
Den er faktisk fra ”Hawaiian Tropic”. De har lavet en version med pumpefunktion, hvilket jeg synes er super lækker, i sær til stranden! Når du skriver bredspækret, vil det så sige den dækker det den skal og både mod UVA og UVB? 🙂

Sofie Sky

Hej Pudderdåser!
Jeg sidder lige og kigger Rudolph Care’s ansigtssolcreme efter i sømmene, fordi den simpelthen bare er så dejlig, at jeg ville ønske, den også var fornuftig.
I har tidligere skrevet (f.eks. her: https://pudderdaaserne.dk/2014/03/20/miljo-og-allergimaerkede-solcremer-mangler-hoj-uva-beskyttelse/) at der ikke er noget filter til de lang-bølgede UVA-stråler i den, og der er da heller ikke nogle af de filtre, I her nævner, men hvad med Diethylhexyl Butamido Triazone, som den indeholder? Ifølge tabellen på http://www.skinacea.com/sunscreen/uv-filters-chart.html, som virker nogenlunde troværdig, dækker den også UVA1. Er der en særlig grund til, at den ikke er med på jeres liste?
Og, kender I mon til en god tabel, hvor man kan slå de enkelte solfiltres spektrum op? Det har jeg simpelthen ikke kunnet finde.
Jeg håber, at I endnu en gang vil gøre mig klogere.
God sommer til jer!
De bedste hilsener,
Sofie.

Katja Moikjær

Kære Sofie
Beklager det langsomme svar
Den liste der indeholder gode oplysninger og netop det, du nævner har også givet mig grå hår.
Men ALLE andre steder, jeg kan finde oplysninger om Diethylhexyl Butamido Triazone angives et absorptionsmaksimum på 312 nm. Hvilket kun placerer den som UVB-beskyttende. Jeg kan simpelthen ikke komme det nærmere end det.
Sig endelig til, hvis du finder bedre oplysninger end det.
Kh. Katja

Kat

Kære pudderdåserne! Når jeg bruger den mængde solcreme i ansigtet, der skal til for optimal beskyttelse, bliver min hud irriteret (jeg har utrolig sensitiv hud), solcremen begynder at “nuldre af” og jeg kan ikke bruge foundation eller lignende ovenpå – det bliver bare for mange lag og for meget produkt på min hud, selvom jeg har droppet fugtighedscreme inden solcreme. Jeg har prøvet mange solcremer af, til sensitiv hud, til fedtet hud osv. men det er simpelthen mængden af produkt, der bliver problemet. Derfor er mit spørgsmål til jer, om det giver optimal beskyttelse, hvis man deler mængden op således, at man bruger mindre solcreme, men så bruger en foundation eller lign. med solfaktor i, så man sammenlagt når op på den mængde produkt, der skal til? Jeg beklager, hvis spørgsmålet virker banalt, men jeg vil gerne være sikker på, at jeg beskytter min hud 🙂 På forhånd tak for svar! Vh Kat

isa

Er i sikre på at titanium dioxide er bredspektret? Jeg har flere gange læst at det ikke er. som f.eks. det her studie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20806994

Katja Moikjær

Ja, men det er som du siger mere komplekst end som så. Det er nemlig i høj grad afhængigt af, hvad man blander den med. Titanium dioxid kan ikke stå alene, men skal blandes med noget andet for at øge stabiliteten. Et enkelt solfilter kan ændre egenskaber afhængig af det rette miks. Titanium Dioxid/Avobenzone/Octocrylene er for eksempel en klassiker. Så ja, det er meget forenklet sagt.

Krisser

Hej!
I skriver, at man skal købe solcremerne indenfor EU’s grænser for at være sikker på at undgå hormonforstyrrende stoffer.
Jeg har kigget på Vichy og Roche-Posay solcremer på Lookfantastic hjemmesiden, men er blevet i tvivl om Lookfantastic er en webshop i EU?
Hvis den ikke ligger indenfor EU kan jeg så risikere, at der er hormonforstyrrende stoffer i Vichy og Poche-Rosay produkter, som der ikke ville være i webshops indenfor EU?

Helene Randløv

Hej Krisser
Lookfantastic er indenfor EU (lidt endnu i hvert fald) og der findes også en dansk version, i øvrigt bliver begge de mærker, du nævner, solgt i DK. Jeg tvivler på, der er forskel på formuleringerne.
Kh. Helene

Katrine

Kan I anbefale en god ansigtssolcreme uden olie og parfume?

Katja Moikjær

Hvorfor skal den være uden olie?

Christine

Nu er det godt nok et gammelt indlæg, men kan man være sikker på at produkter købt indenfor EU ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer? Kan se på Kemiluppen at en række velkendte mærkers solcremer får bedømmelsen C blandt andet pga stoffer som er mistænkt hormonforstyrrende…

Katja Moikjær

Kære Christine. Ja, det kan du være sikker på. Det, som kemiluppen blandt andet glemmer at medtage i deres bedømmelse, er koncentrationer og en reel risikovurdering. Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *