Perioral dermatit, akne, milier eller keratosis pilaris? Ikke alt der skinner i ansigtet er bumser

08.06.15
Perioral dermatit
Perioral dermatit
Perioral dermatit

Vi får mange mails om umulige udbrud af akne og bumser, der i virkeligheden viser sig at være noget helt andet. Stædige røde og hvide knopper i ansigtet, der ved første øjekast ligner bumser, er ofte noget helt andet. Og behandling mod akne kan forværre lidelser som for eksempel perioral dermatit eller keratosis pilaris. Så det er vigtigt at vide, hvad problemet er, før man kaster sig ud at løse det.

Pudderdåserne er IKKE hudlæger eller noget der barekommer i nærheden af, men desværre er det svært at gå et sted hen og få hjælp til at finde ud af præcis, hvad ens udbrud er for noget. Men hvis du mistænker for eksempel rosacea eller akne, så er lægen stedet at starte.

Her har jeg forsøgt at beskrive de knopper, bumser og andre lignende gevækster, som vi oftest støder på, og ikke mindst hvordan de skal behandles.

Bumser
Bumser eller akne kan kendes ved at der kommer en kerne af puds i bumsen. På et eller andet tidspunk vil bumsen blive moden og kunne trykkes ud – ikke at jeg anbefaler at gøre det! – men det er en relativ sikker måde at kende bumser på. Akne kan også ligge dybt nede i huden som nogle dybe og meget smertefulde inflammationer. Men pointen er: Hvis du kun har små overfladiske hvide eller røde knopper som aldrig rigtigt kan trykkes ud, så er der god grund til at overveje, om det overhovedet er bumser.

Første skridt i behandling af bumser er daglig peeling med salicylsyre og så skal du altid stille dig selv dette spørgsmål. Hvis ikke det er nok, så kan man med fordel kombinere salicylsyre med håndkøbslægemidlet Basiron. Hvis det heller ikke er nok så er det en tur til lægen, der har en lang række receptpligtige lægemidler til sin rådighed.

Gode produkter til bumser:
Pudderdåserne.dk Musthaves T-zone peeling
Basiron
Andre syreholdige produkter
BHA-peelinger fra Paula’s Choice

Rosacea
Rosacea kan ligne akne meget, men er det ikke. Hvis du har udbredt rødme og knopper, der ligner bumser, så skal du til lægen og få det tjekket. Jer, der selv kæmper med denne mystiske og kroniske hudlidelse ved sikkert meget mere end mig, så jeg håber I vil deltage her med jeres erfaringer.

Hvis du har udbredt rødme og udslæt i ansigtet, der bliver forværret af sol, rødvin eller andre triggere, så skal du starte med et besøg hos lægen.

De receptpligtige lægemidler vil jeg ikke komme ind på her. Udover dem handler det om at finde ud af, hvad der trigger udbrud: Madvarer, alkohol, sol mm.

Solbeskyttelse er meget vigtig for rosacea, men at vælge den optimale solcreme er svært for sart hud. Salicylsyre kan have en positiv effekt for nogen. Det kan creme med K vitamin også, mens det slet ikke virker for andre.

Læs mere om rosacea og behandling her.

Perioral dermatit
Hvis du hovedsageligt har “bumser” omkring mund og hage, og de aldrig rigtigt bliver til bumser, der kan trykkes ud, så skal du overveje om det i virkeligheden er perioral dermatit, du har. Det har jeg selv haft. Prøv at se billederne her.

Det tricky ved perioral dermatit er, at jo mere af ovennævnte bumsemidler man propper på, jo værre bliver det. Perioral dermatit er et udslæt, som kan udløses af steroidcreme, kosmetik, tandpasta med lauryl sulfat og generelt kradse produkter i området.

En sikker udløsende faktor på mig er det havreekstrakt som blandt andet A-Derma bruger i Exomega. Jeg aner ikke hvorfor, men den er sikker hver gang.

Behandlingen af perioral dermatit er at stoppe med at bruge de produkter, der irriterer uden.

Gode produkter til perioral dermatit:
Milde fugtighedscremer
Skift tandpaste med lauryl sulfat ud med zendium tandpasta

Keratosis pilaris
Keratosis pilaris kender de fleste af os som røde knopper på overarmene. Det er meget udbredt og hænger sammen med tør hud.

I ansigtet kan de optræde som røde og hvide knopper på kinderne, der ligner dem, man også gerne har på overarmene.

Behandlingen af Keratosis Pilaris handler om at behandle tør hud og løsne de propper, som knopperne er. Det vil sige masser af fed creme og dertil eksfoliering. AHA syre er særligt effektiv, især i kombination med carbamid. Den optimale behandling er glykolsyre i kombination med carbamid. Mælkesyre med carbamid er også effektivt og ofte billigere.

Gode produkter til keratosis pilaris:
Carbamidcreme 10% (købes i Matas eller på apoteket)
Pudderdåsernes Musthave AHA-Peeling
HTH-creme (indeholder carbamid og mælkesyre)

Milier
Milier er nogle stædige små sataner af knopper, der kan dukke op enkeltvis eller i flok. De kommer ofte omkring øjnene men kan komme allevegne. De er små og hårde, og du kan (i modsætning til bumser) ikke selv klemme noget ud af dem. Så lad være med at forsøge. Du kan kende dem på at de er små, hårde, ikke kommer og går, og at de føles helt anderledes end almindelige bumser.

De er lavet af døde hudceller, der er blevet fanget under huden. De vil ofte med tiden gå væk af sig selv, men det kan være, du skal vente meget længe.

Syrepeeling med AHA eller BHA kan hjælpe til at opløse milien. Hvis ikke den går væk med den behandling kan en kosmetiker fjerne den med særligt værktøj.

Hvis du opsøger en kosmetiker eller kosmetolog er det også en fordel at have brugt syrepeeling hjemmefra, da det vil gøre det nemmere for fagpersoner at fjerne milier (har jeg lært af Eva).

Og hold fingrene væk selv!

Gode produkter til milier:
Syrepeelinger generelt
Tålmodighed
Professionel hjælp til at fjerne den

Hudorme
Hudorme er små sorte prikker i hudens porer. De er nemme at genkende på den sorte prik, og de findes oftest i t-zonen, der hvor huden er fedtet – altså på næsen, hagen, panden og det inderste af kinderne. Hudorme skyldes at fedt, døde hudceller mm. ophobes i hudens porer nedefra og danner en prop.

Salicylsyre er den mest effektive måde at opløse den prop på, på grund af syrens særlige evne til at trænge gennem fedt og ind i poren og opløse proppen.

Fysisk eksfoliering (det vil sige skrubbecreme, rensebørster, konjacsvampe mm.) kan have en effekt. Man kan med fordel kombinere et salicylsyreprodukt med en mild fysisk eksfoliering, men pas på ikke at over-skrubbe og irritere huden!

Hudorme har i øvrigt intet med snavs at gøre og kan ikke vaskes væk! Og lad være med at presse dem ud, du gør det kun værre.

Antinflammatoriske midler mod akne (som for eksempel Basiron) har ingen effekt på hudorme, da der ikke er tale om hverken bakterier eller betændelse.

Gode produkter til hudorme:
Pudderdåserne.dk Musthaves T-zone peeling
BHA-peelinger fra Paula’s Choice

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
53 kommentarer
Sisi

Jeg har vist noget der minder om perioral dermatit – i den forstand at mine udbrud ikke rigtig bliver til egentlige bumser, og at de ikke kan trykkes ud,. Til gengæld “skaller” huden omkring dem, og de bliver altid sådan lidt “sår-agtige” og er derfor også 100 år om at hele. Og med 33 år, burde jeg være ovre teenagehuden, men nej åbenbart ikke.
Kan det være en slags perioral dermatit – eller er jeg mon ovre i noget helt andet?
Jeg har faktisk fået en recept på noget acnemiddel af min læge, men uden at hun egt tjekked emin hud. Og jeg er bange for at det evt kan gøre problemet værre i stedet for at hjælpe…

Katja Moikjær

Hvad hedder midlet, du har fået? Nogle midler kan bruges til begge dele.

camilla

Du har Perioral Dermatits – det har jeg nemlig og mit hud skaller når jeg har mine udbrud.
Du skal slet ikke gå igang med acne behandlingen! Be om at få en henvisning til en hudlæge asap.
Da jeg for 3 år siden havde mit første udbrud troede min læge at det var acne, den gele jeg fik gjorde mit eksem 2000% værre så det spredte sig fra en lille plet på hagen til at fylde halvdelen af mit ansigt. Jeg fik endelig overtalt min læge til at noget var helt galt og fik en henvisning til en hudlæge.
Den gele jeg havde fået havde givet mit en allergisk reaktion, fordi min læge ikke havde set at jeg havde haft børneeksem som lille. Jeg var på antibiotika kur i et år pga de skade acne behandlingen havde givet mig.

Anne

Til Keratosis Pilaris, hvordan “behandler” jeg det så praktisk? En kombination af carbamid-creme og HTH-creme (f.eks. den ene morgen og den anden aften)? Eller den ene i starten og den anden efter noget tid? Eller noget helt tredje?

Katja Moikjær

Hej Anne
HTH og Carbamidcreme behøver du ikke blande. HTH indeholder nemlig også carbamid. Der er flere veje at gå:
Carbamid alene
HTH alene
AHA produkt alene
AHA produkt plus carbamid creme. I dette tilfælde vil jeg anbefale at bruge AHA nederst og carbamid ovenpå. Op til to gange dagligt. Du kan også bruge den ene morgen og den anden aften. Bare undgå at bruge carbamid nederst og AHA øverst, det vil ikke fungere optimalt.
Jeg håber det gav lidt mere mening?
KH. Katja

Anne

Jo, det gjorde det. Tak. 🙂

Sara

Hej pudderdaaserne 🙂
Forleden har jeg undersøgt hjemmesider, og jeg stød ind på Mads Timmermann, der er bag hudpleje der kaldes for Danish skincare. De har nemlig også et produkt, der indholder salicylsyre. Kan i give en anmeldese på dette produkt?

Helene Randløv

Hej Sara
Nej, det kan vi ikke, for der er ingen af os, der har testet produkterne.
Kh. Helene

Nanna

Jeg har rosacea og har mere eller mindre prøvet alle solcremer på markedet, men min hud gik amok hver gang, også selvom jeg udelukkende brugte dem med fysisk filter. Nu har jeg endelig fundet en der virker! Og som oven i købet er en let farvet creme, som dækker rødmen helt ok og fungerer dæmpende på irriteret hud. Paulas Choice barely there med SPF 30. Den kan varmt anbefales og den giver ikke hvid maskeansigt, hæ.
Ift hudpleje så er det så forskelligt fra person til person med rosacea. Jeg bruger änglamark rensemælk til at fjerne make-up, skin tonic uden parfume fra matas til sart/tør hud, dernæst paulas choice skin recovery serum, så en lille klat af matas’ fugtmaske (den parfume kan jeg godt tåle og masken er god!), så en vilkårlig fed creme, gerne natcreme, enten matas’ natcreme eller paulas choice skin recovery creme, dernæst lidt locobase repair. Hvis der skal make-up på efter al den smøren ind, så dupper jeg ansigtet let med en vaskeklud, for at fjerne lidt af locobasen. Så paulas choice solcremen som nævnt foroven, til sidst en helt gul pudder fra clinique, der tager det sidste rødme. Det har taget mig 15 år at finde frem til den her kombination, men det virker for mig. Tips hermed givet videre.

Katja Moikjær

Tusind tak for dine gode tips

Astrid

Kære Pudderdåser,
Jeg har i et par års tid haft rigtig store problemer med knopper i ansigtet, og jeg har ret svært ved at afgøre, hvad de faktisk er. Det er små, hudfarvede, nogle gange hvide, knopper på kinderne og kæbelinjerne, der ikke bliver inflammerede eller modne som bumser, så det har jeg udelukket. Det er heller ikke milier, da de ikke er hårde og jeg kan klemme noget hvidt ud af dem, hvilket jeg vil tro er sebum/talg. Så tænkte jeg, at det måske er KP, men jeg er stadig i tvivl, da jeg ikke har tør hud, men derimod ret fedtet, og hvis jeg forsøger mig med fede cremer kan min hud slet ikke absorbere det og jeg ender med følelsen af et ekstra fedtlag oven på huden. Jeg har dog alligevel prøvet med både AHA og carbamid cremer, men jeg synes blot problemet blev værre, især af AHA syre. Jeg har i samme tidsperiode i øvrigt også været plaget meget af hudorme, både på næsen, kinderne og hagen. På engelsk skelnes mellem closed og open comedones, hvor open comedones refererer til hudorme, men hvad kalder vi mon closed comedones på dansk? Er det blot bumser? Når jeg spørger, er det fordi de knopper jeg har ligner closed comedones, når jeg søger på dette, men jeg synes også mange beskrivelser siger, at closed comedones kan udvikle sig til desiderede bumser, hvilket mine knopper ikke gør. Jeg har desuden også forsøgt med BHA syre i et års tid, men jeg synes ikke det har gjort nogen synderlig forskel, heller ikke på mine hudorme. Jeg bruger pt. jeres t-zone peeling hver aften. Nu er forvirringen så ved at være total, og jeg er mildest talt noget i vildrede, og desuden har jeg vist også efterhånden fået skrevet en roman. Jeg håber meget I kan hjælpe og forhåbentlig gøre mig lidt klogere.
På forhånd tak.
Hilsen Astrid

Katja Moikjær

Kære Astrid
Jeg tror, jeg kan hjælpe dig bedst, hvis jeg ser det. Kan du sende mig et billede? send det til katja@pudderdaaserne.dk
Kh. Katja

Laura

Hej pudderdåser.
Tusind tak for gyldne råd! Jeg har kæmpet med at finde frem den rette pleje til min hudtype, idet den er sart/tør med tendens til akne på kinder og hage. Efter råd fra jer med at fokusere på FUGT og mild syrebehandling er jeg nu næsten i mål.
Jeg har dog en sidste problemstilling.
Jeg får til tider talgophobninger mellem øjenbrynene, som uden provokation i form af pilning el.a., bliver til en stor stenhård “bums”, som bare aldrig modnes. Her har jeg desværre nogle gange mistet tålmodigheden efter nogle uger, voldet og presset for NOGLE gange få prikket hul med stor tømning af pus, andre gange blot for at ende med et grimt sår.
Det er sikkert bare en mega besværlig bums på halvårlig basis. Men typen er meget atypisk, ift. hvad jeg ellers får i ansigtet. Er det en sag for kosmetologen måske?
Håber, det gav mening.
Kh. Laura.

Katja Moikjær

Hej Laura. Det lyder umiddelbart som en mili. Kan du genkende det hvis du googler billeder frem? Kh. Katja

Laura

Hej Katja.
Jeg har googlet, men milier ser umiddelbart meget små ud? Og denne her bliver altså meget stor 🙂 Mvh.

Sus

Hej 🙂 Godt nok et gammelt indlæg jeg faldt over her, men jeg har milier rundt om øjnene og vil høre, om der er ok at smøre HTH creme helt oppe ved øjnene (altså under vippekanten og på øjenlåget)? Tænker her på den syre, der jo er i cremen …
Kh Sus

Joan Østergaard

Kære Pudderdåser
Jeg har søgt og søgt, men kan intet finde om nogle dutter jeg har i ansigtet, håber at i måske kan hjælpe.:)
Min hud er super tør, og på kinderne og omkring munden, får jeg sådanne hvide små, men aflange dutter, som om de kommer ud af hårsækken. Jeg kan skrabe dem lidt af, men aner ikke hvad det er, eller hvad jeg skal stille op? 🙁 Min hud er for tør til pudder, og forsøger jeg mig med foundation, popper dutterne virkelig frem, i hele hovedet. Jeg bruger Oskia Renaissance mask et par gange om ugen, og forskellige milde renseprodukter to gange dagligt (jeres micellar blandt andet), godt med serum, olie og creme, men min hud er stadig tør, og dutterne synlige.
Det blev en lang besked, men håber at i kender til det, og måske kan hjælpe mig videre. 🙂
Kh. Joan

Amalie

Hej! Jeg ville vildt gerne, at I skrev lidt om tinea versicolor eller Pityrosporum folliculiti. Jeg har lidt af det en del år nu, og kan bare ikke få det til at gå væk. Behandler det med nizoral. Men det kommer altid tilbage.

Helene Randløv

Hej Amalie
Hvad siger lægen? Hvis du har lidt af det så længe er det vel tid til en pillekur? Det er helt almindeligt, at det vender tilbage. Sørger du for at forebygge efter behandling?
Kh. Helene

Sandie

Hej pudderdåserne.
Jeg har nu brugt jeres hudpleje produkter i en måneds tid og er super glad for det. Jeg kan se stor forskel allerede, og er sluppet helt af med mine Rosacea symptomer 🤗
Jeg har dog et spørgsmål, for jeg har 3-5 små milier på øjenlægen og her skriver I at syrepeeling kan være en god ide, men hvordan er det med jeres produkter (jeg benytter make up fjerner, t zone peelingen og niacinamid 10%) på fx øjenlågene?
På forhånd tak for hjælpen.

Katja Moikjær

Kære Sandie. Syren kan løsne milier lidt, men den kan ikke fjerne dem. Du skal have prikket hul på dem hos en kosmetiker. De kan ikke komme ud af sig selv. Desværre.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *