Tirsdagstip: Vask håret rigtigt

13.05.14
Aveda Culture Clash hår
Aveda Culture Clash hår
Foto: Aveda

Hver eneste gang vi skriver om hår, irriteret hovedbund og den slags, så bliver kommentarfeltet tit brugt til at kommentere på, hvor usundt det er at vaske håret hver dag. Det er ikke det, som dette indlæg skal handle om i dag, for ligegyldigt hvor tit du vasker dit hår, så skal det naturligvis gøres så skånsomt som muligt. Vask håret rigtigt… det er til dels en provokation, for du skal selvfølgelig gøre lige det, som du har de bedste erfaringer med, men det skader aldrig at gå vanerne efter i sømmene.

Vasker du hele håret?
Det er gået op for mig, at mange andre kvinder vasker hår på en helt anden måde end mig. Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele dette tip med dig, hvis nu du også vasker håret lidt mere hårdhændet end nødvendigt. Det kan nemlig udtørre dit hår og sørge for slidte og kedelige spidser.
Vi ved alle sammen, at det er i hovedbunden, at sebum (altså fedtet) bliver dannet, og det er også det, vi gerne vil have vasket væk eller i hvert fald minimeret. Med mindre du har rigtig meget produkt i spidserne, er det helt unødvendigt at bruge shampoo der. Sørg derfor for, at din shampoo kommer i hele hårbunden, men ikke i resten af håret. Det minimerer udtørring af spidserne, og det kan samtidig spare dig for at stå med en filtret høstak, når du skal til at rede håret efter badet.

Vask med omtanke
Som sagt er det mere metoden end frekvensen, du skal tænke over i forbindelse med hårvask. Mit hår bliver ikke særlig slidt, selvom jeg kun ganske sjældent springer den daglige hårvask over. Samtidig er der utrolig mange, som spørger mig, hvordan i alverden, jeg får mit hår til at blive så langt uden nævneværdig pleje. For sandheden er, at jeg virkelig sjældent bruger balsam og tæt ved aldrig bruger hårkur.
Hemmeligheden er uden tvivl måden, jeg vasker håret.

Rigtig slidte spidser
Er dine hårspidser rigtig slidte, kan det være en idé at starte med balsam. Balsam lægger sig som en beskyttende hinde på hårstrået. Kommer balsammen i, inden du begynder med at vaske med shampoo, skulle det beskytte endnu mere mod udtørring og holde bedre på fugten. Hvis du bruger både kur og shampoo, har jeg hørt fra en del frisører, at det kan være en rigtig god idé at starte helt bagfra. Gør håret eller bare spidserne våde, fordel hårkuren i håret og lad den virke i cirka tyve minutter. Skyl derefter håret og kom balsam i, og mens den virker, vasker du så hovedbunden med shampoo.
Denne metode passer også langt bedre til mit temperament, når det kommer til vandforbrug. I den periode hårkuren virker, kan du jo passende skrubbe kroppen, barbere benene, eller hvad du nu kan forestille dig at bruge tyve minutter på.

Det er ikke helt tilfældigt, at jeg har valgt et billede fra Avedas smukke kampagne for makeuplooket Culture Clash. Det er nemlig Avedas far Horst Rechelbacher, som oprindeligt introducerede den omvendte hårvask.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
44 kommentarer
Anne Ringgaard

Rigtig fedt indlæg!
Jeg er personlig selv lidt hys med mit hår og hårvask, da jeg også har ret langt hår og gerne vil beholde det sådan 😉 jeg har dog fået af vide af min frisør at hvis jeg vasker det en gang om ugen, først med shampoo, så med kur og til sidst balsam så var det en god opskrift.
Dog synes jeg indlægget her er super spændende og vil rigtig gerne prøve det, du skriver at du ikke bruger balsam og hårkur tit – hvor sjældent er det? Er det en gang om måneden eller? 🙂
tak for en rigtig god blog!

Helene Randløv

Hej Anne
Brug endelig balsam og hårkur, hvis du har lyst til det!Jeg er megahys med vandforbruget, og det er primært det, som får mig til at undlade det. Vandforbruget er dog ikke et problem, hvis jeg bytter om på rækkefølgen, som beskrevet herover. Jeg er rigtig glad for leave-in produkter, så alt i alt bliver det nok til balsam et par gange om ugen og hårkur en gang om måneden.
Kh. Helene

Louise

Jeg vasker også mit hår hver dag. Jeg har en mild skæleksem i hovedbunden, så jeg er blevet anbefalet at vaske det hver dag af min hudlæge. Dog bruger jeg en meget mild shampoo fra Purely Proffesionel. Dog er mit hår meget tørt og bliver hurtigt slidt i spidserne og hvis jeg ikke bruger masser af balsam kan det overhovedet ikke redes ud. Så nu vil jeg da prøve at vaske det omvendt.
I kunne vil ikke overveje at lave en anmeldelse af PP nye hudplejeserie?

Helene Randløv

Hej Louise
Det kan du tro! Vi er i gang… du kan læse lidt her:
https://pudderdaaserne.dk/2014/04/20/test-dagcremer-med-solfaktor/
Kh. Helene

Janie (Angelqueen)

Ja, så blev jeg også klogere, jeg troede ligesom du at alle vaskede hård på den måde – altså bunden.
Super indlæg.
ILYG

Helene Randløv

Hej Janie
Tak :-*
Ja, det er skægt, når man opdager, at man gør tingene anderledes!
Kh. Helene

Teresa

Det er sgu da en mega god ide at starte med balsammen! Det tror jeg at jeg vil begynde på. Og kom til at købe det der Tresemme I anmeldte for nyligt – det er jo alt for fantastisk. Tak, dåser!! 😀

Helene Randløv

<3 Teresa
Anytime… :-*
Kh. Helene

Cecilie

Spændende! Men altså, når man så skyller håret kan man jo ikke undgå at der kommer shampoo i spidserne :-).
Jeg tror da også lige jeg skal på opdagelse i omvendtland.

Pernille

Jeg tror faktisk, det er det, der er pointen. For når shampooen så bliver skyldet ud, så vasker du hele håret alligevel, men ikke nær så hårdt som hvis du havde puttet shampoo i hele håret og havde masseret det ind. Og så sparer man jo også en hel del på produktet!

Helene Randløv

Nemlig 🙂

Helene Randløv

Hej Cecilie
Lige præcis! Og derfor behøver man ikke shampoo i det hele 🙂
Kh. Helene

Cecilie

Jamen det giver jo mening 🙂

Emilie

Sikke gode råd. De skal straks afprøves, når jeg hopper i bad om lidt. 🙂

Helene Randløv

Så er det jo spændende om du er enig 🙂

Anne

Mit naturkrøllede hår kan på ingen måde undvære balsam (det sluprer i forvejen velvilligt en ordenlig slat olie i sig hver morgen), men jeg vil bestemt prøve tippet af med at give spidserne en kur før badet 🙂

Helene Randløv

Hej Anne
Nej, krøller er tørre, så de skal have fugt, pleje, fugt og fugt! Så det lyder bestemt ikke som en god idé at droppe balsam!
Kh. Helene

Mette

Mon ikke det vigtigste er at konstatere, at ingen hårvaskerutine passer til alles behov? Og at hårets struktur og fyldighed, mængden af styling, og hvor meget man sveder i sin hovedbund, afgør ens vaskebehov?

Helene Randløv

Og er det ikke præcis det, der står i indledningen? Vi kunne ikke drømme om at udstikke regler, her på bloggen opfordrer vi blot til, at man bare en gang i mellem kigger vanerne efter… Tænk hvis man fandt andre rutiner, som er mere hensigtsmæssige? Anyways… vi kunne faktisk ikke være mere enige 🙂
Kh. Helene

Cæcilie

Den metode går desværre ikke rigtigt til mit hår. Jeg har halvlangt hår – og meget af det. Jeg kan ikke komme til at vaske hovedbunden, hvis jeg ikke løfter mit tunge våde hår op med lidt shampooskum. Først når jeg har fået skum i hele håret, kan jeg komme ind og arbejde med hovedbunden i f.eks. baghovedet. Men så går det også fint.
Men jeg kan ikke lade være med at spørge: Det fedtlag, som hovedbunden danner, er det ikke netop det naturlige fedtlag, man ikke skal pille for meget ved? Er det ikke sådan, at jo oftere, man vasker hår, jo mere fedt vil hårbunden producere –> overfedtethed –> dum cirkel? (Ligesom læpepomadesyndromet)
Jeg vasker mit hår en gang om ugen, og mit hår er betydeligt sundere nu, end da jeg vaskede håret oftere.

Sofie

Det er en skrøne at dine læber bliver afhængige af læbepomade! 🙂
Tak for en skøn blog P-dåser!

Helene Randløv

Hej Cæcilie
Hvis man nu har rigtig tyndt og sjasket hår, så kan det ikke altid lade sig gøre at vaske håret så sjældent, uanset om det er bedre eller ej. Og nej, det med hyppig hårvask og afsindig fedtet hovedbund skulle være en skrøne.
Hvis man har fundet noget, der virker, så gælder det da om at holde fast i den gode vane! Så det er bare fedt at det virkede for dig
Mange hilsner
Helene

Pernille Larsen

Cæcelie, har du prøvet at vaske hår på hovedet? Så du står og bukker hovedet nedad. Jeg har fået halvlangt hår igen (og havde samme problem dengang det var langt) fordi mit hår er tykt, og jeg må ofte vende på hovedet, for så kommer du ned til “bunden” af håret meget nemmere, end når al resten af håret ligger ovenpå.

Cæcilie

Det må prøves! Tak for tippet!

henrik

Svært kun at vaske hårbund når man er mand 🙂

Helene Randløv

Hej Henrik
Næææ, min mand og søn klarer det fint. Men jeg medgiver at korthårede har en udfordring 😛
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *