Kemisk peeling til daglig brug – AHA, BHA, LHA, PHA

28.12.13
Produkter med kemisk eksfoliering

Produkter med kemisk eksfoliering

Vi får mange mails og kommentarer fra jer, der har svært ved at finde ud af, hvilken type kemisk peeling, man skal vælge og i særdeleshed, hvilke produkter der er gode.

Det forstår jeg godt. Der er efterhånden mange forskellige typer af syre at vælge i mellem, og mange af dem kan de samme ting. Derudover kræver det nærmest en uddannelse i kemi at finde ud af, hvilke produkter der er effektive. Visse typer af syre skal være i koncentrationer på maksimalt 2 procent, mens andre skal have 25 procent for at fungere optimalt. Samtidig er produktets ph-værdi afgørende. En syrepeeling med for høj ph-værdi vil være komplet ineffektiv, selvom det indeholder nok så høje koncentrationer af den pågældende syre.

Jeg vil i dette indlæg gennemgå de forskellige typer af syre, og hvilke gode produkter der findes med de enkelte typer i.

Men alle typer af syre vil være gode for næsten alle typer af hudproblemer. Selvom salicylsyre har den bedste effekt på akne, så er glykolsyre også godt. Og selvom glykolsyre anses for det bedste valg til tør og ældet hud, så er salicylsyre også stadig godt for de problemer. Fordi de i bund og grund gør de samme ting – fjerner døde hudceller og lader ny og frisk hud komme frem i lyset.

Jeg har derfor før anbefalet det forhåndenværende søms princip, når det kommer til valg af kemisk eksfoliering. Det er ikke sikkert at de store prisforskelle, der kan være på produkterne, modsvarer forskellen i effekt.

Vælg creme, lotion, toner eller lignende
Til huden bør du vælge produkter med kemisk peeling, der bliver siddende på huden. Og altså IKKE ansigtsvask eller lignende, der skal vaskes af igen. De har nok en effekt, men du får en bedre effekt af produkter, som bliver på huden.

BHA – salicylsyre
Salicylsyre eller BHA (beta hydroxy acid) er en af mine yndlings kemiske peelinger. Produkter kun med salicylsyre i er meget milde, men samtidig effektive. Det er godt mod primært akne, hudorme og uren hud, fordi de kan trænge gennem fedt på huden, hvilket AHA ikke kan på samme måde.

Hvis du for eksempel har rosacea er det salicylsyre, du skal gå efter, når du vælger en kemisk peeling.

Men af en eller anden grund så er det umanerligt svært at finde produkter på markedet med ren salicylsyre. Og dem, der er, indeholder gerne en forbandet masse alkohol (typisk produkter solgt mod akne) eller er ineffektive på grund af for høj PH-værdi (som for eksempel hos Vichy).

Gode produkter med salicylsyre
I de danske butikker kan jeg kun pege på et enkelt produkt: Cliniques Mild Clarifying Lotion. Den er til gengæld også super – den indeholder 0,5 procent salicylsyre og har en effektiv ph-værdi. ALLE de øvrige clarifying lotions indeholder desværre enormt meget alkohol.

Det absolut bedste produkter med salicylsyre finder du hos PaulasChoice. De er uden parfume, har en effektiv ph-værdi, og du kan vælge mellem 1 eller 2 procent koncentrationer.

Jeg selv bruger 2% Beta Hydroxy Acid Gel. Det betyder ikke noget for effekten om du vælger den som gelé, lotion eller flydende. Vælg den konsistens, du foretrækker. Hvis du har super sart hud, så kan du starte med de milde på 1 procent.

AHA – frugtsyre og mælkesyre
AHA er nok de mest udbredte syrepeelinger og dem, vi har haft på markedet længst. De består af både frugtsyre (for eksempel glykolsyre – glycolic acid) og mælkesyre (lactic acid). Der findes mange alt efter, hvad de er udvundet af: malic acid, tartaric acid, mandelaic acid mfl.

Til hjemmebrug bør du vælge koncentrationer mellem 5 og 10 procent. På klinikker kan du få professionelle peelinger med højere koncentrationer, men det er ikke noget at rode med selv derhjemme.

AHA trænger dybere ned i huden end BHA og dens kusine LHA. Dette gælder især glykolsyre, hvorimod mælkesyre ikke kommer så dybt ned.

Dernede stimulerer den dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er især god til tør og ældet hud, men der er også god effekt for akne.

Gode produkter med AHA
Flere mærker herhjemme sælger effektive produkter med frugtsyre i. Det er ofte klinikmærker. Gå blandt andet efter mærker som MD Formulations, Peter Thomas Roth og Mesoestetic.

Paula’s Choice laver også effektive produkter med glykolsyre i en dejlig lav ph-værdi. Jeg har selv kun prøvet den almindelige med 8 procent.

LHA
LHA eller Lipohydroxy Acid er en ny type syre udviklet af L’Oréal-koncernen. Den er i tæt familie med salicylsyre og på ingredienslisten hedder den da også capryloyl salicylic acid.

Perspektiverne i den nye form for syre er meget interessante. Dens egenskaber minder meget om salicylsyre, og undersøgelser viser, at den er lige så effektiv som salicylsyre til at behandle akne, hudorme og uren hud.

Men der er en meget vigtig forskel på LHA og BHA. LHA virker nemlig ved en hudneutral ph-værdi på 5,5 så den kan bruges i produkter med højere (og dermed mildere) ph-værdier en salicylsyre (BHA).

LHA er altså meget interessant, og det kunne især være interessant at se mere forskning fra uafhængige kilder. Det vi har er financieret af L’Oréal-koncernen selv, men det er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Gode produkter med LHA
Du skal kigge hos L’Oreal koncernen for at finde produkter med LHA. Det vil sige mærker som SkinCeuticals, La Roche-Posay, Vichy og L’Oréal Paris.

Mit problem med de fleste af disse produkter som for eksempel denne fra Vichy er, at det er produkter med en kombination af LHA, AHA og BHA i en creme med en høj ph-værdi. Du får altså en effektiv LHA, men AHA og BHA vil være ineffektive.

L’Oréal opfinder gerne den dybe tallerken flere gange og billigere produkter som L’Oréal Triple Active Anti-Shine har en ingrediensliste, der minder rigtig, rigtig meget om La Roche-Posay Effaclar Duo (det er jo også de samme, der laver dem). La Roche-Posay tilfører dog også niacinamid, der er gavnligt for uren hud.

Dette produkt fra SkinCeuticals er særligt interessant, da det indeholder en kombination af ingredienser (med en lav ph-værdi), som er meget lig kombinationen af ingredienser i dette studie, der viser en effekt svarende til den fra det receptpligtige middel Clindoxyl.

Desværre er SkinCeuticals Blemish and Age Defense alkoholbaseret – man kan åbenbart ikke få det hele. Og når studiet viser, at både effekt og bivirkninger svarer til Clindoxyl, hvorfor så ikke bare gå til lægen og få en recept på det noget billigere lægemiddel?

Det samme gælder LHA Solution, der ellers indeholder en interessant blanding af syre.

La Roche-Posay Effaclar K er nok et af de bedste bud, hvis du kæmpe mod akne. Det indeholder også en stor mængde salicylsyre (men ph-værdien er altså temmelig høj) i en kombination med LHA og retinol linoleate, der også er godt mod uren hud.

La Roche-Posays Effaclar Skintonic er rig på LHA – men med meget alkohol i.

PHA
PHA – Polyhydroxyacid er en moderne udgave af AHA. Det har de samme egenskaber, som gør den effektiv til ældet, solskadet eller akneplaget hud, men er mildere mod huden og giver ikke den samme irritation som AHA ofte gør. Derfor kan PHA – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. (kilde) Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

PHA øger heller ikke følsomheden overfor UV-lys på samme måde som AHA gør. Den er et rigtig godt valg af syre, hvis ældet hud er dit problem.

PHA findes som blandt andet gluconolactone og lactobionic acid, og det er særdeles interessante syrer. Jeg har selv prøvet dem fra Clinique, og det er lækkert.

Gode produkter med PHA
Clinique bruger lactobionic acid i deres Turnaround serie.

Gluconolactone kan du finde hos især klinikserierne Exuviance/NeoStrata, der konsekvent holder en korrekt PH-værdi i deres produkter med syre.

Comfort Zone bruger også gluconolactone i deres Skin Resonance Peeling og i Skin Regimen Night Renewer.

Jeg har ikke selv haft peelingprodukter fra Exuviance, NeoStrata eller Comfort Zone i hænderne, så jeg kan ikke komme med nærmere anbefalinger.

Kombinations-produkter
Mange af de produkter, jeg har nævnt, indeholder en kombination af flere former for syre. Det gør nogle andre af mine favoritter også.

Avène Cleanance K er en blanding af 6 procent glykolsyre, 2 procent mælkesyre og 0,1 procent salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Den lave ph-værdi, lave pris og nemme tilgængelighed på apoteket gør det til en meget attraktiv mulighed for de fleste.

MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery er også en blanding af glykolsyre og salicylsyre, men med et højere niveau af salicylsyre. En gammel favorit herhjemme – min hud kan bare bedst lide salicylsyre.

Andre syrer
De fire former for sure, jeg har skrevet om her, er langt fra udtømmende. Syrer som kojic acid bruges også mod hyperpigmentering. Acelaic acid er godt til hyperpigmentering, acne og rosacea. Gode, gamle carbamid er omend ikke en syre, så også eksfolierende. Til klinikbrug bruger man også nogle langt mere hardcore peelinger. Og så er der de nye former for enzympeelinger. Men dette indlæg er vist langt nok som det er…

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

PS. Dette er et gammel indlæg og flere af produkterne findes ikke længere og nye er kommet til. Blandt andet vores egne.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
126 kommentarer
Sara

Uh spændende læsning! Er helt sikkert blevet klogere på det nu.
Tænkte på om det er muligt at lave et lignende indlæg, bare med fokus på kroppen? Jeg har nemlig ret godt styr på min hud i ansigtet, men døjer med tør hud på mine skinneben, der ikke vil spise hverken creme eller olie, hvilket resulterer i at jeg ikke gider smøre da jeg bare bliver fedtet og der ikke sker noget. Det resulterer så i indgroede hår.
Da jeg lavede en Google søgning for et par uger siden, fandt jeg jeres indlæg om HtH cremen, løb straks i Føtex, blot for at finde ud af at den ikke forhandles der mere (hvilket jeg også kunne læse herinde at i har skrevet, men det var først bagefter). Så tænkte jeg ved mig selv, det der matas hælkur skulle have noget godt halløj i sig, sådan en køber jeg. Og det virker som sådan også fint nok, men det er vel ikke en optimal løsning? Derfor tænker jeg at et indlæg lignende det her, med fokus på produkter til kroppen, vil være toppen ;-).
PS, bruger en eksfolieringshandske når jeg er i bad, men min hud synes ikke altid lige godt om det, da det jo stripper huden for naturlig olie, og når jeg så prøver at smøre huden sker ovenstående. Creme med syre må være vejen frem.

Cecilie

Jeg er også med på danish skin cares daily exforliator … Den er virkelig god.. Prøv den.. 😉

Maria

Hej
I har tidligere skrevet, at Cliniques Turnaround creme ikke er eksfolierende, da ph-værdien er for høj, men at Turnaround Concentrate virker.
Jeg har fået natcremen i julegave og er nysgerrig efter, om I har haft ph-strimler i den? Ellers kunne jeg godt være fristet til at bytte den til serummet. (i øvrigt bruger jeg BHA-gelen fra Paul’s Choice, men tænker at turnaround-serien er en anden form for “eksfoliator” og kan bruges supplerende)

linda R

Nu har jeg købt loreal triple active, mest pg.a. prien som synes at være rimelig overkommelig i forhold til at teste kemisk peeling.. men.. parfumen der i? Den lugter virkleig meget af mandeparfume? Eller er det kun mig der synes det??

Simone

Hej Pudderdåser 🙂
Hvis man bruger en peeling, fx. den fra Avéne, som jo skal påføres hver aften, skal man så ikke bruge en ansigtsscrub et par gange i ugen længere?
Bonusspørgsmål; Jeg har sendt en mail, men har ikke lige fået svar. Det gør slet intet, men jeg spørger lige igen, for jeg ANER ikke hvad jeg skal gøre med min hudplejerutine, før jeg får svar fra de gyldne pudderdåser 😉
Jeg vil nemlig gerne vide, om dagcreme/natcreme er nødvendigt? Jeg fedter en del i løbet af dagen, og så synes jeg at jeg har læst noget om at så behøver man ikke tilføre huden mere fedt? Skal jeg så bare rense morgen og aften, og så er det det?
Nogle steder står der jo alt muligt om, at hvis ikke man bruger en creme efter rens, så trænger skidtet ind i porerne igen, eller hvis man ikke giver huden daglig fugt, så producerer den endnu mere fedt.. What to belive??
Hilsen Simone!

Katja Moikjær

Hvis din hud ikke føles tør, så skal du ikke bruge creme. Punktum! Der er absolut ingen grund til at bruge mere fedt på fedtet hud. Overhovedet – det er en frygtelig myte.
Hvis du er interesseret i at se, hvad mere avancerede ingredienser som fx. antioxidanter, hyaluronsyre, antiage-ingredienser osv kan gøre for din hud, så vælg en meget let serum i stedet. Men hvis ikke, så er Cleanance K rigeligt.
Du kan godt bruge en skrubbecreme også, hvis du synes det fungerer. Mærk efter på din hud, hvad den kan lide.
Kh. Katja

Simone

Er der en serum du kan anbefale?

Lene Munck

Kære Dåser
Jeg har virkelig fået lyst til at prøve Paulas Choice efter jeres råd. Pt bruger jeg en serum fra IS Clinical, der hedder aktive serum – noget bud på, hvad jeg kan erstatte denne dyre serum med fra Paulas ?
Og i øvrigt, hvornår tester I IS Clinical ?

Katja Moikjær

Hej Lene
Jeg er i fuld gang, men jeg har en del bøvl med irritation af et af produkterne.
Hvis du vil have et alternativ til Active Serum, så skal du vælge et AHA produkt.
Kh. Katja

Kamilla

Hej Pudderdåser
Jeg har lige et spørgsmål ang. mild clarifying lotion fra Clinique. I skriver, at den er super. Men I skriver også, at den “kun” indeholder 0,5% BHA. Er det nok? Jeg tænker på, i forhold til Paulas Choice, som jo indeholder henholdsvis 1 og 2 %.
Tak for en super blog 🙂
Venlig hilsen Kamilla

Katja Moikjær

Hej Kamilla
Nej, det er helt sikkert ikke nok, men det er det eneste alternativ i butikkerne. 1 eller 2 procent er klart optimalt.
Kh. Katja

Mette

Ved I, om man kan købe Paula’s Choice på anden vis end via deres europæiske side? Synes det er meget unfair, det skal være så dyrt for os, når det faktisk ikke er så dyrt i USA. 🙁 Har I nogen erfaring med at købe over deres amerikanske side og så benytte Shopusa.com?

Katja Moikjær

Nej der findes ikke nogen alternativer. Jeg har ikke selv brugt shopUSA til det, men alle regnestykker, jeg har lavet, har vist, at ShopUSA på skønhed ikke giver nogen besparelse, kun adgang til sjovere og flere produkter. Men du må prøve at regne det ud på ShopUSA’s side.

Ann Sophie

Hej.
Håber I kan hjælpe mig.
Lige nu renser jeg-skintonic-serum-creme.
Vil rigtig gerne have en peeling. Hvor skal den ind i mit rensesystem?
Jeg har fedtet/tør/sart hud med tendens til bumser.
Kan I sende et link på en god kemisk peeling? Samt er det noget man bare bruger hver dag altid morgen og aften:-)?
Tusind tusind tak.

Katja Moikjær

Hej Ann
Der skulle gerne være masser af links til gode produkter i denne artikel 🙂 Du lægger den ind ovenpå skintonic og før alt andet.
Det svinger lidt, hvor ofte man bør bruge det. Nogle fungerer bedst med en gang om dagen eller sjældnere. Andre kan gøre det to gange om dagen. Start forsigtigt ud og se hvordan din hud reagerer.
Kh. Katja

Manja

Jeg har brugt peelingpads fra Exuviance og synes de var rigtig gode. Den eneste grund til at jeg ikke forsat har brugt dem er pga. prisen – har simpelthen ikke råd til dem (er på SU).
Jeg har også været til kosmetolog hvor jeg fik noget at det der syrebehandling (hvor de bruger exuviance). Der kunne i den grad ses resultater. Generelt er Exuviance produkterne ret gode, min irriterende hud kan i hvert fald godt tåle dem 🙂
Men rigtig skønt I har lavet sådan et indlæg omkring kemisk peeling. Har manglet et budget-venligt alternativ til Exuviance og synes der er nogle interessante bud + bedre afklaring om de forskellige former for kemiske peelings.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *