Konserveringsmidler: Parabenefri – men hvad er der så i stedet?

11.11.12
Matas fri for parabener

Matas fri for parabener

Det er stort set ikke til at opdrive en kosmetikserie længere, som ikke reklamerer med meget store bogstaver med at være 100 procent uden parabener. Det gælder hvad end det er makeup, hårpleje eller hudpleje, og om du er i Magasin, Matas eller på apoteket.

EU’s videnskabelige eksperter har forlængst slået fast at ethyl-, methyl, butyl- og probylparaben er sikkert at anvende. Påstandene om, at de skulle kunne fremme udviklingen af brystkræft er der simpelthen ikke dokumentation for. Det er korrekt, at parabener har vist en LILLEBITTE østrogen effekt.

“In an in vivo study, the effect of butylparaben was determined to be approximately 100,000 times weaker than that of estradioland was only observed at a dose level approximately 25,000 times higher than the level typically used to preserve products.” Edwin J. Routledge, et al. (1998). “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives (parabens) are estrogenic”. Et andet godt eksempel på sådan en type stof er soya, der også virker som et estrogen.

Der er IKKE påvist nogen sammenhæng mellem parabener og udviklingen af brystkræft.  Som American Cancer Society skriver om parabener: “But so far, studies have not shown any direct link between parabens and any health problems, including breast cancer. There are also many other compounds in the environment that mimic naturally-produced estrogen.”

Tværtimod synes jeg, det er en yderst usympatisk tendens, at se hvordan enkelte kosmetikproducenter forsøger at sælge deres produkter på kundernes frygt for cancer.

Og så kommer vi frem til det spørgsmål, som alle, der forsøger at undgå parabener, glemmer at stille sig selv, når de går efter de parabenefri produkter: Hvad er der i produkterne i stedet?

For der er en grund til, at parabenerne har været så udbredte. De er sikre og effektive konserveringsmidler, som er yderst allergivenlige og kun kræver en meget lav koncentration for at virke. Man kan være allergisk overfor parabener, men det er en sjælden allergi – så skal man selvfølgelig undgå dem.

Så hvad er der i alle de parabenefriprodukter?

MCI/MI (Kathon)
De to konserveringsmidler METHYLCHLORISOTHIAZOLINONE og METHYLISOTHIAZOLINONE, som også går under navnet Kathon hører til de meget allergifremkaldende af slagsen. Kathon var langt mere udbredt før i tiden, men med den nu udbredte parabene-forskrækkelse har det fået et comeback. Methylchlorsothiazolinone og Methylsothiazolinone hører til de gamle formaldehydspaltende konserveringsmidler, og de kan give allergi. Det er en af de hyppigste årsager til kontakteksemallergi og ca. 2 procent af alle med kontakteksem er allergiske overfor MCI/MI. Udover at være et allergen kan det i højere koncentrationer også irritere huden. Det er dog kontrolleret af EU, hvor høje koncentrationer det må benyttes i, så vi ser det kun i lave doser herhjemme. Det er pt. et stort problem i maling.

Der er også en række andre formaldehydspaltende konserveringsmidler under andre navne.

Eksempler på serier, der har produkter med MCI/MI: Nivea, Decleor og Philip B.

Alkohol
Ren finsprit er også mere og mere udbredt. Det står oftest som alkohol denat. på ingredienslisten. I små koncentrationer er det fint, men hvis det skal have en konserverende effekt, så skal der større koncentrationer til. Og i de koncentrationer kan det udtørre og irritere huden (se for eksempel Contact Dermatitis oktober 2007).

Eksempler på serier, der konserverer med alkohol: Niveas solcremer, Vichy.

Æteriske olier
Flere æteriske olier kan have en konserverende effekt. Desværre kan de også være allergifremkaldende, øge solfølsomheden, nedbryde celler og andre sjove ting afhængig af typen af æterisk olie. Æteriske olier er kraftige parfumer og ikke noget at spøge med, faktisk er de den hyppigste årsag til parfumeallergi. Læs mere her på Forbrugerkemi.dk.

Eksempler på serier, der konserverer med æteriske olier: The Organic Pharmacy, Logona, Weleda og langt de fleste naturlige og økologiske serier.

Phenoxyethanol
Siden parabener blev lagt for had, har vi set en eksplosion i brugen af phenoxyethanol i kosmetik. Det ER også mit foretrukne alternativ til paraberne. Men problemet er, at vi nu alle bliver udsat for phenoxyethanol i massive mængder – og vi kender ikke langtidseffekterne. Phenoxyethanol kan også irritere huden, og der er også en masse mere eller mindre underlødige studier, der viser andre sjove effekter. Hvis du vil have sparket din indre paranoia, så kan du læse mere her på en af mine yndlingshjemmesider.

Eksempler på serier, der konserverer med Phenoxyethanol: Matas, A-Derma, Derma, Purely Professional og mange mange flere.

Produkter helt uden konservering
Vi ser også (oh gru!) produkter helt uden nogen som helst form for konservering. Når de kommer i kontakt med bakterierne på dine fingre, øjne eller hud… Jeg ved ikke, om du nogensinde har prøvet at have en hud- eller øjeinfektion forårsaget af et urent produkt? Jeg havde en øjeninfektion i sidste uge. Det er IKKE ønskværdigt på nogen måde. Overhovedet!

Eneste undtagelse er enkelte mærker hudpleje som har gjort et særligt nummer ud af helt steril indpakning. Det drejer sig om serien fra Neovita (der desværre er parfumeret alligevel) og så den innovative creme (eller rettere indpakning) Toleraine Ultra fra La Roche-Posay.

Min pointe er, at hvis vi nu havde et kæmpe udvalg af fantastiske alternativer til parabenerne, så gjorde det hele ikke så meget. Men hver gang jeg får en ny parabenefri serie ind af døren, så er det med stigende bekymring, jeg ser på ingredienslisten. Vi ser en markant stigning i brugen af allergifremkaldende og irriterende alternativer. Simpelthen fordi der ikke er andre alternativer til parabenerne i brug. Og så foretrækker jeg altså parabenerne.

Hvad ser du efter, når det kommer til konserveringsmidler?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
LisaLise

Godt sagt!
Jeg er hamrende træt af firmaer der sælger deres kosmetik ved at pleje folks (ubegrundet) frygt for parabener – og der bliver flere og flere af dem. Parabener er de mest gennemtestede og sikre konserveringsmidler der findes på markedet idag (har været frem i over 40 år), men lad os da hellere bruge noget der ikke har været underlagt skræmmekampagner. That makes sense- NOT!
Tak for indslaget.

Pudderdåse Katja

TAK LisaLise 🙂

Frøken Jensen

Det sætter faktisk virkelig tanker igang når jeg læser dit indlæg. Jeg har længe fokuseret rigtig meget på at undgå parabener men har faktisk aldrig skænket det en tanke at der så er puttet andet i produktet istedet for parabenerne.
Nu er spørgsmålet så bare hvad man skal vælge for der er jo en grund til man prøver at undgå parabener..
Jeg er splittet – det må jeg indrømme..

henrik Boysen

Super artikel.
Vil bare lige tilføje at selvom man ikke kan mærke eller se nogen form for irritation når man bruges produkter med alkohol eller æteriske olier så kan der stadig ske irritation under huden som først viser sig meget senere.
Kilde Paula begoun
Bedre kendt som damen der i 30 år har levet af at afslører snyd i hud pleje verden.

Luna

Jeg forstår, forstår, forSTÅR det ikke!!! Jeg vil så meget hellere have produkter uden parfume, men med parabener – ikke omvendt. Når det så er sagt, hvad kan I så sige om Matas selvbruner til 50 kr.? Den er parabenfri (Matas, jeg er ligeglad), men der er naturligvis parfume i. Hvor slem er den parfume der er i?
PS TAK for jer 🙂

Pudderdåse Katja

Kære Luna
Selvtak <3 Matas bruger ikke de 26 allergene parfumestoffer, så det er kun almindelig parfume, der er i. Hvis du ikke har parfumeallergi kan du trygt bruge den.
Kh. Katja

Rikke

Det er ikke nogen nyhed for mig da jeg tidligere har arb i kosmetik/hudpleje branchen. Men det med parabenerne er et tydeligt tegn på mediernes magt over forbrugerne. Jeg vil langt hellere anbefale et produkt med parabener som der er forskning bag end et produkt vi ikke kender den langsigtede virkning af. Forbrugerne burde have meget mere fokus på det vi stopper i munden, der er langt flere skadelige stoffer i vores mad.

Pudderdåse Katja

Kære Rikke – vi er helt enige!

Rønsbøl Organic Care | Modspil

[…] når et firma proklamerer, at en eller anden påstået skadelig ingrediens er 100% væk, for hvad propper de så i produktet i stedet for? Fx er Organic Care fri for parabener, mens phenoxyethanol figurerer på ingredienslisten for alle […]

Rebecca

Virkelig fedt indlæg.. Jeg har længe spekuleret over det i her snakke om, så tak fordi i gjorde mig klogere!

Pudderdåse Katja

Tak Rebecca 🙂

Tina

Kære Pudderdåser
Først og fremmest tak for en god og inspirerende blog!
Vil bare lige gøre opmærksom på, at det franske hudplejemærke Avène fra apoteket nu også har lanceret sterile produkter. For som de selv skriver: ”Når man fravælger parabener, tilvælger man automatisk andre konserveringsmidler, som alle er mere allergene end parabenerne – og som man ikke kender langtidsvirkningen af. Idealet er helt at kunne undvære konserveringsmidler”.*
I serien findes p.t. følgende sterile produkter:**
– Avène Tolérance Extreme Cleansing Lotion / Steril renselotion
Til hypersensitiv og allergisk hud.
– Avène Tolérance Extreme Cream / Steril ansigtscreme
Til hypersensitiv og allergisk hud.
– Avène Skin Recovery Cream / Steril ansigtscreme (normal/kombineret hud)
Til sensitiv og intolerant hud.
– Avène Rich Skin Recovery Cream / Steril ansigtscreme (tør hud)
Til sensitiv og intolerant hud.
*http://www.apotekernes.dk/default.asp?Action=Details&Item=945
**http://www.apotekernes.dk/default.asp?Action=List&CategoryID=158
Mange pudderhilsener
Tina

Pudderdåse Katja

Kære Tina
Avene har nemlig også gjort mig opmærksom på det samme – og jeg er ved at prøve produkterne. Tusind tak for din besked.
Kh. Katja

Bitten Bønnelykke Warming

Tak Pudderdåse Katja for en ganske oplysende artikel, der har udvidet mit syn på de dér parabener 😉

Pudderdåse Katja

Tusind tak Bitten 🙂

FreestyleFood

Rigtig god artikel i har skrevet her. Kan især gode lide at i “bagger” jeres viden op med videnskaben. Rigtig fedt skrevet. Sætter mange tanker i gang!

Pudderdåse Katja

Tusind tak 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *