Re-post: Akne og bumser – sådan slipper du af med dem

25.06.12

Vi får mange spørgsmål om især akne og bumser, og jeg vil benytte mig af chancen, til at re-poste disse tidligere råd, som jeg skrev om for et godt stykke tid siden. For der er ikke meget nyt under solen der. Mit første og altoverskyggende råd generelt er, at akne og udbredte bumser er en hudsygdom og skal behandles som sådan. Det vil sige hos lægen, og hvis ikke han kan hjælpe, så hos hudlægen.

Det er ikke en kosmetik-opgave, det er ikke en kosmetolog-opgave. Det er en læge-opgave. Så gå til lægen, hvis du ikke umiddelbart kan løse dit problem med håndkøbspræparater. For der findes mange effektive præparater på recept.

Virkningsløse produkter
Hvis du er plaget af bumser, har du sikkert prøvet rigtigt mange forskellige kosmetiske produkter. Og du har sikkert også opdaget, at langt de fleste overhovedet ikke virker. Hudpleje er en jungle for bumseplagede, og langt de fleste producenter af hudpleje svigter, når det kommer til at lave en effektiv kur.

Få stoffer med dokumenteret effekt
Der findes ganske få stoffer, der har en dokumenteret effekt mod akne. Hold dig til dem og spring over produkter, der lover mirakler med ingredienser, de selv har fundet på. Typisk en meget sjælden plante fra et eksotisk land? Det virker ikke.

Drop smarte ansigtsvaske
En anden ting, der er vigtig at huske er, at du skal gå efter produkter, der bliver på huden. En ansigtvask for eksempel har minimal effekt på akne, du vasker den jo af med det samme. De gode produkter er dem, man smører på huden og lader sidde, så stofferne har tid til at virke.

De stoffer, du kan købe i håndkøb, der virker er:

Salicylsyre
Salicylsyre er en meget mild kemisk peeling, der virker godt mod milde tilfælde af bumser. Salicylsyre er i årevis blevet brugt af hudlæger mod bumser, da det både eksfolierer huden og har en mindre antiinflammatorisk virkning. Bliver desværre ofte brugt i produkter, der er fyldt med alkohol, hvilket kan udtørre huden.

Anbefalede produkter:
MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery Complex (indeholder både salicylsyre og AHA
Paulas Choice har flere produkter med salicylsyre (også kaldet BHA)

AHA – Glycolsyre
Glycolsyre og andre AHA kan ligesom salicylsyre eksfoliere huden og kan fremme udviklingen af nye, raske hudceller. Det er effektivt mod mildere former for akne.

Anbefalede produkter:
MD Formulations har mange produkter med Glycol Syre
Peter Thomas Roth har også mange
Avene Cleanance K (indeholder både salicylsyre og AHA) – kan købes på apoteket

Basiron
Hvis AHA eller Salicylsyre ikke er nok, kan du supplere med Basiron, som du kan købe i håndkøb på apoteket. Det er et håndkøbslægemiddel som indeholder benzoylperoxid, som virker mod de bakterier, der skaber bumserne. Det er det eneste håndkøbslægemiddel, der findes. Kombiner det gerne med et præparat med enten AHA eller salicylsyre. Læs indlægssedlen og vær opmærksom på, at det har en irriterende vane med at afblege hovedpude og håndklæder. Så gem de pæne tekstiler væk til en anden gang.

Receptpligtige lægemidler
Hvis du er plaget af akne, så tøv ikke med at gå til lægen. Der findes mange effektive midler på recept, for eksempel tretinoider, antibiotika mm. Som sagt, akne er en hudsygdom og som sådan en opgave for en læge og hvis ikke din praktiserende læge kan løse problemet for dig, så kan han viderehenvise dig til en hudlæge, der er specialist i lige præcis det.

De receptpligtige midler er typisk cremer på recept af forskellig slags, antibiotika i forskellige former eller som en ofte sidste mulighed tabletter med isotretinoin, som er yderst effektivt, men kan have en del bivirkninger, mens det står på i form af blandt andet meget tør hud. Derudover må man aldrig tage det, når man er gravid på grund af alvorlig risiko for misdannelser. Men hvis du er hårdt ramt af akne, kan dette være løsningen, der for alvor kan hjælpe. Men de receptpligtige midler er netop det, du skal til lægen vedrørende.

Du behøver IKKE fugtighedscreme
En af de største misforståelser er, at alle hudtyper behøver ekstra fugt i form af en fugtighedscreme. Salgspersonalet ved kosmetikskranken vil utroligt gerne sælge dig en fugtighedscreme specielt til fedtet hud. Lad være med at falde for det. Fugtighedscreme tilfører huden fedt, og hvis din hud er fedtet har den ikke behov for det. Hvis du har fedtet hud, men ikke kan leve uden en fugtighedscreme, så vælg en der er let og ikke blokerer porrerne. Du kan for eksempel nøjes med at bruge den på de dele af dit ansigt, der ikke er fedtet.

Stædige små sataner
Husk at have tålmodighed. En bums’s levetid er cirka 4-6 uger, så det kan tage lige så lang tid, før du kan mærke en effekt.

Og så for os kvinder
Så er det tit et tegn, at hvis dine bumser især sidder på ryg og omkring hagen, at det er hormoner, der er på spil. Så kan det fx. være oplagt at læse mere om PCOS og se, om du har nogle af de andre symptomer. Under alle omstændigheder, så kan visse typer p-piller og andre hormoner også være effektivt. Og igen visse typer hormonel prævention og andre hormonelle ændringer i forbindelse med fx. graviditet (og selvfølgelig puberteten) kan fremprovokere akne. Hormoner er en meget vigtig faktor at tage højde for.

Mythbusting
Bumser:

-kommer ikke fordi du spiser usundt
-kommer ikke af dårlig hygiejne
-forsvinder ikke i solen
-KAN til gengæld komme af at bruge de forkerte hudpleje produkter
-er styret af dine hormoner

Kilder: cosmeticscop.com, britishskinfoundation.org.uk, acne.org, aad.org, netdoktor.dk

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
73 kommentarer
Anna

Nu tilføjer jeg bare endnu et begreb til bunken: Knopper:-) Jeg er gravid og nu har jeg fået de skønneste “børneknopper” i panden. De er ikke bumser. De er ligesom knopper under huden. Ikke røde. Er der nogen, der har erfaring med det? Jeg er jo bare vildt glad for at være gravid, men ser med stor forundring på min huds ændrede tilstand.

Anne Sofie

Sikke et brugbart indlæg – hvertfald for mig! (:
Jeg synes
MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery Complex
&
Paulas Choice.
Lyder som noget, der skal afprøves. Kan I anbefale den ene over den anden, eller? (:
Hilsen Anne Sofie

Line

Det er rigtigt, at p-piller godt kan have en virkning på bumserne. Jeg begyndte på p-piller for nogle år siden, og jeg har stort set ikke haft bumser i al den tid – selvfølgelig har der været nogle hist og pist, men slet ikke i samme omfang, som det var, før jeg begyndte på pillerne. Det kan selvfølgelig også skyldes, at jeg er blevet ældre, det skal jeg ikke kunne sige noget om.
Jeg har ret tør hud, og jeg bruger hver morgen og aften en fugtighedscreme fra Beaute Paficique, som giver min hud rigtig god fugt. Kan varmt anbefales til dem, der har tør hud som mig.

Kristina

http://www.dermalogica.dk/Default.aspx?ID=4092&ProductID=110580@@SHOP2
Hej Pudderdåse 🙂
Hvad siger du til dette renseprodukt? Er det no go, fordi det helst skal være en maske?
Venlig hilsen
(en 26-årig der lider af bumser og gerne snart vil slippe af med uren hud)

Pudderdåse Katja

Hej Kristina
Jeg ville ikke forvente at det gjorde nogen videre forskel. Det er heller ikke en maske, du skal gå efter, men en lotion/creme. Prøv at se her, der står lidt mere: https://pudderdaaserne.dk/2011/08/21/forstorrede-porer-og-hudorme-eksfoliering-og-peeling/
Men snak med din læge i stedet, hvis du lider af bumser, er det der, du skal starte.
Held og lykke
Kh. Katja

Annette

Jeg har lige nogle spørgsmål vedr. AHA.
– Hvor tit skal man bruge AHA for at det har en effekt? Både morgen og aften?
– Hvor hurtigt kan man se resultat?
– Hvilken solfaktor dkal man bruge, for at være sikker på at beskytte huden, nu hvor den bliver lidt mere sartover for solen på grund af AHA.

Annette

Tilmelder mig lige updates på mail 😉

Mia Thøgersen

Kan bumser i panden skyldes p-pillerne? Jeg har været til lægen mange gange, jeg har prøvet basiron og andre produkter. Men det hjælper ikke.. Da jeg holdte en pause med p-pillerne havde jeg den flotteste hud, så det må da være p-piller jeg ikke kan tåle? kan det virkelig passe?

Pudderdåse Katja

Hej Mia
Ja det kan det sagtens, afhængig af mærket. Bumser er 100 procent styret af vores hormoner og alt hvad der ændrer på dine hormoner er typisk forklaringen på ændringer i din hud. Prøv evt at snakke med din læge om et andet mærke eller at prøve en anden slags prævention.
P-piller hjælper ofte mod akne, men kan sagtens have den modsatte effekt. Der kan være forskel på typen af p-pille her. Snak med din læge om det.
Kh. Katja

Pernille Aaby

Vil I anbefale en dybderensende maske til uren hud? 🙂

Pudderdåse Katja

Hej Pernille
En maske kan ikke andet end at opsamle fedt fra overfladen af huden. Det gør den til gengæld også fint. Jeg kan ikke anbefale nogen frem for andet, jeg bruger dem sjældent selv.
Kh. Katja

Pernille Aaby

Tak for hurtigt svar 🙂 Jeg overvejer kraftigt at investere i Cleanance K cremen og kan se de har den på apo-rot. Er der ikke noget med, at den side bruges af en af jer, og er den et godt valg?

Pudderdåse Katja

Jeg bruger den MEGET! Og det gør mange andre læsere her også. 🙂

Michelle

Hej har nu læst indlægget og kommentarene. Har fået rigtig fedtet/uren hud efter jeg er stoppet med p-piller, så meget at jeg næsten overvejer at begynde igen selvom jeg helst vil være fri. Overvejer nu at købe Avene Cleanance K ansigtscreme for at se om det virker. Skal det bare bruges som almindelig dagcreme? og skal man så slet ikke rense huden med noget andet end vand eller hvad? Synes det er lidt af en jungle med alle de produkter der er på markedet.

Pudderdåse Katja

Kære Michelle
Jo du renser huden på normal vis. Prøv at læse her: https://pudderdaaserne.dk/2011/12/20/de-bedste-ansigtsrens/
Der efter putter du Avene Cleanance K på.
Det er hårdt for huden at stoppe med p-piller. Hvor længe er det siden? Der kan godt gå nogle måneder før det er normaliseret igen, så måske du bare skal være tålmodig? Men Avene kan jeg varmt anbefale i mellemtiden.
Kh. katja

Emma

Hejsa, dejligt at i skriver om dette.
Jeg er 15 år, og har i længere tid været plaget af bumser. Det er slet ikke over i det ekstreme tilfælde, faktisk har jeg ikke så mange bumser mere, ca. 2-3 stykker. Nu er der bare urenheder istedet.. Her på det sidste er det begyndt at gå bedre, efter jeg er begyndt at bruge en helt naturlig Aloe Vera creme, som jeg købte på Fuerteventura. Jeg renser mit ansigt morgen og aften med SEAWEED CLEANSING FACIAL WASH fra The Body Shop, og derefter en skintonic i samme mærke, og så selvfølgelig min creme. Jeg har har i snart 3 uger brugt JorgObe peel off mask. Jeg kunne bare utrolig godt tænke mig, at slippe helt af med urenhud og bumser, da det betyder en masse for min selvtillid…Jeg er selvfølgelig en af dem, som har prøvet en masse forskellige ansigts-vaske i min kamp mod urenhud, og jeg synes heller ikke den jeg bruger nu, fra The Body Shop gør underværker..Så jeg tænkte om i kendte til nogen ansigtsvaske eller andet som kunne hjælpe? Det ville betyde rigtig meget for mig. 🙂 En som ikke udtørrer ens hud og er hård ved den, for min hud ser faktisk fin nok ud her fortiden, dog en del urenheder på hagen, næsen og panden.
Jeg har hørt noget fra dette mærke http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/cleansers-and-removers skulle være godt, som i også selv har lagt et link til 😉 Men der er bare så meget som lover guld og grønne skove, og så slet ikke gør en forskel, udover måske flere bumser og urenheder..
Håber på at i kan hjælpe mig, det ville være så fantastisk!
Hilsen Emma.

Pudderdåse Katja

Kære Emma
Har du læst hvad jeg skriver i indlægget? Du finder faktisk svar på dit spørgsmål der 🙂 Jeg kender ikke andre produkter end de nævnte der.
Kh. Katja

Katrine

Hej de bedste pudderdåser 🙂
Jeg har læst hvad i har skrevet og vil rigtig gerne slippe af med de bumser og urenheder jeg døjer med…Jeg har bare svært ved at finde ud, hvornår man skal bruge hvad. Jeg har lidt fedtet hud, små til større urenheder på hagen, næsen og panden, et par bumser – tit røde og ømme – og ellers små knopper i panden. Ville et produkt som Basiron være den vej jeg skal gå? Eller er det til de mildere produkter som i også skriver om? Håber i kan hjælpe en forvirret pige 🙂

Pudderdåse Katja

Kære Katrine
De mildere eksfolierende produkter er gode til alt det, der ikke er gået decideret inflammation i. Hvis det er blevet til deciderede bumser – som der er betændte og bakterier i, så skal der noget antibakterielt til. Som minimum basiron eller til lægen. Alt derunder kan god eksfoliering afhjælpe til en start i hvert fald.
Gav det mening?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *