Basis hudpleje rutine for alle

22.03.12

Jeg tror, der hersker en del forvirring om, hvordan man egentlig skal pleje sin hud. Og jeg vil prøve her at bidrage lidt til den totale forvirring med mit bud. Men først vil jeg gerne citere min mands onkel, som er pensioneret hudlæge. Han forstår ikke helt, hvad jeg egentlig laver, tror jeg, men når jeg begynder at snakke om hudplejeprodukter, så kommer hans kæphest frem.

Så snakker han om alle de kvinder, der kom til ham med diverse problemer, og når han så spurgte dem, hvad de brugte på deres hud, så havde de alle en kæmpe pose fuld med produkter, de brugte hver dag. Han selv har aldrig brugt andet end en ganske almindelig billig fugtighedscreme fra apoteket (han har i øvrigt virkelig pæn hud i dag trods hans høje alder).

Jeg er selvfølgelig ikke helt enig med ham, for der er sket så meget de seneste år. Og kosmetiske hudplejeprodukter byder på virkelig mange gode muligheder for din hud. Og en del af disse er netop hentet fra dermatologien. BHA peeling er for eksempel et lægemiddel også – bare i højere koncentrationer. Her er mit bud på relevante trin i et hudplejeritual. Det er IKKE obligatoriske skridt allesammen. Meningen er, at du kan vælge mellem dem, der passer til dig.

1. Rens
Dette er sådan set det eneste obligatoriske skridt for alle. Huden skal renses og gammel makeup skal væk. Læs om mine yndlingsansigtsrens her.

2. Eksfolier
At fjerne døde hudceller og andet skidt fra huden er en vigtig del af hudplejen, især hvis du har akne, hudorme, forstørrede porer eller rynker og solskadet hud. Hvordan du vælger at eksfoliere gør hele forskellen. Gammeldags skrubbecreme med små partikler i der mekanisk skrubber huden er udemærket, hvis de er fine nok og milde, men en creme med en mild kemisk eksfoliering er klart at foretrække. Læs mere om AHA og BHA her.

3. Special produkter
Har du et særligt behov, så er det her, du kan tilføje et produkt til det. Det kan være et anti-age serum, et produkt til at lysne pigmentering med eller en akne behandling. I forhold til akne, så kender jeg kun et produkt (udover de førnævnte kemiske peelinger) der rent faktisk virker og som kan købes uden recept, og det er Basiron, som er et lægemiddel i håndkøb. Jeg kender ikke noget kosmetik, der virker. Akne er en hudsygdom og bør behandles med lægemidler. Jeg har skrevet lidt her for længe siden og arbejder på en opdateret version.

4. Fugt
Lad mig lige slå en tyk pæl gennem myten om at alle skal bruge creme. Hvis din hud er fedtet i forvejen, og du føler, at den bliver mere fedtet af at bruge creme, så drop det! Creme er ikke en livsnødvendighed, det er et produkt, nogen vil sælge til dig. Alle os andre har her et utal af valgmuligheder. Der er billige og enkle cremer, der bare fugter huden (der er også dyre af den slags…). Og der er specielle cremer med ingredienser, der kan det samme, som de specialprodukter, jeg talte om før (og de findes både billige og dyre). Det er meget individuelt, hvad du har lyst og økonomi til at vælge. Og nej, dyre cremer er ikke bedre nødvendigvis end de billige.

5. Solbeskyttelse (om dagen)
Det her skridt kommer selvfølgelig kun ind om dagen. Måske har du kun en creme der både giver dig fugt og solfaktor. Måske er du ligesom mig en tør kiks, der skal have mange lag. Men husk solfaktor om dagen!

Og jeg gentager lige: Det er ikke fem obligatoriske trin. Jeg bruger ikke selv alle fem hele tiden nødvendigvis. Det er ment som overordnet inspiration, I kan bruge som vejledning og selv trække fra og lægge til.

Hvor er skintonicen?
En skintonic indeholder typisk den samme palette af ingredienser som en creme eller et serum, bare i en anden konsistens. Der er intet i den, der kan lukke dine porer eller hvad de ellers siger (med mindre der, gud forbyde det, er alkohol i). Der er mange rigtig gode skintonics, men det er ikke nødvendigt. Hvis du har en, der gør noget godt for din hud, så hold endelig fast i den. Hvis du har fedtet hud, vil du måske hellere bruge en god skintonic end en creme, og få de gode ingredienser derigennem.

Hvor er maskerne?
Det er ikke det, du gør en eller to gange om ugen, der har betydning for din hud. Det er det, du gør dagligt. Hvis du er god ved din hud hver dag, så er det vigtigst. Der findes groft sagt to slags masker. For det første dem der absorberer fedt, som for eksempel mudderbaserede masker. De er gode hvis du har fedtet hud. De gør ikke andet end at fjerne det lag fedt, der ligger på din hud. Men det gør de også. Så findes der en række fugtmasker, de er typisk bare en fed fugtighedscreme. Brug dem en gang i mellem – eller dagligt som creme – hvis du kan lide dem. Men de er ikke så pokkers anderledes fra en tyk creme.

Hvordan plejer du din hud?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Bodil

Ham onklen er garenteret min gamle hudlæge!
Vil lige slå et slag for Aloe gentle facial wash til 95 kr. fra Body Shop – den er ikke overdrevent parfymeret, er til sensitive skin og virker godt på min blandede hud.
Jeg bruger heller ikke skin tonic og jeg er meget glad for Olays regenerist serum. Leder stadig efter den perfekte solcreme til fjæset og da jeg har blandet hud er den opgave ikke helt let.Bruger ind imellem Olay total efects med spf 15. men den er ikke fednok om vinteren/efteråret.

Pudderdåse Katja

Tak for anbefalingen! Hvis du søger på solcremer herinde, så har vi skrevet MEGET om ikke-fedtede solcremer til ansigtet

Sarah

Jeg gik i en periode i 2010-11 til kosmetolog pga. nogle talgknopper på kinderne, og købte dyre, dyre produkter – sådan 200-500 kr pr produkt og brugte både noget rens, (et eller andet produkt nr. 2, som jeg ikke kan huske hvad var – noget tonic, tror jeg) samt nat- og dagcreme. Min hud blev fin og det virkede, men det var fandeme dyrt – og så plus en tid om måneden til 435 kr… Så droppede det efterhånden som min hud blev pænere og pungen tommere, og har nu bare en rutine med at rense min hud og bruger La Roche-Posays Hydranorme til 80 kr… det fungerer lige så godt og er meget nemmere. Den creme er virkeligt den bedste jeg har prøvet, og bruger den både morgen og aften 🙂 Simple is often better 🙂

Pudderdåse Katja

Less is more! Det er nemlig ofte meget meget rigtigt. Dejligt at det virker!

Bine

Dette indlæg sætter virkelig tingene i perspektiv, synes jeg. Jeg er godt nok kun 19, snart 20, men jeg har efterhånden haft en fast rutine i at pleje min hud i en del år nu. Desuden føler jeg også, at jeg har rimelig godt styr på hudeplejeprodukter. Min rutine består i, at jeg renser min hud morgen og aften (REN Clarifying Clay Cleanser), efterfølgende af en creme (Jurlique Calendula creme). Og 1 til 2 gange om ugen bruger jeg en ansigtsmaske. Men efter at have læst dette indlæg, kan jeg egentlig godt se, at jeg måske slet ikke har brug for en ansigtsmaske. I stedet tror jeg, at en eksfoliering ville være mere effektiv, da jeg har “ung” hud, dvs. urenheder, sensitiv, fedtet hud og hvad der ellers følger med. Måske, at jeg skulle prøve AHA, som jeg efterhånden har læst en masse godt om hos jer 🙂
Det er også meget lærerigt at få afvide, at det man gør hver dag ved sin hud, har større betydning, end det man gør én gang om ugen.. Så selvom jeg trods alt synes, at jeg har god styr på hudplejeprodukter, så lærte jeg alligevel noget.

Hannah

Kan i anbefale Tromborgs produkter? Jeg overvejer nemlig at købe deres Calendula Water, Exfoliating Scrub Mask og Pure Control creme.

Pudderdåse Katja

Hej Hannah
Jeg har ikke selv prøvet deres hudpleje skal lige siges. Har kun pillet ved deres makeup, som er en helt anden historie.
Generelt er deres hudpleje kendetegnet ved de problemer, der ofte kendetegner “naturlige” serier. Nemlig et højt niveau af parfume via æteriske olier, og deraf også andre problemer. Om det gør sig gældende i lige de tre produkter, du nævner ved jeg IKKE skal jeg understrege. Jeg kender dem ikke.
Kh. Katja

Hannah

Mange tak for svaret 🙂

Teresa

Jeg er 26 år gammel og jeg kan mærke at huden under mine øjne er begyndt at blive liiidt slap i det, så jeg kom til at tænke på om I kendte en god opstrammende/forebyggende øjencreme, der ikke koster 700 kr. Jeg synes det er så frustrerende at gå ind i Matas, fordi de aldrig rigtig ved noget om de produkter de sælger. Derfor er I så skønne 🙂 I sælger ikke noget, men I ved noget om produkterne!

Pudderdåse Helene

Kære Teresa
Løsningen er fugt! Der findes desværre ingen cremer, som kan samle huden op, hvis den først hænger. Der er dog en del cremer, som kan hjælpe huden.
Personligt er jeg virkelig glad for Clinique Repairwear Laser Focus Wrinkle & UV Damage Correct, som også har en rimelig pris.
Mvh. Helene

Pudderdåse Katja

Hvor er du sød Teresa 🙂 Du kan bruge præcis de samme anti-age cremer, som vi har skrevet om til ansigtet. De gode antiagecremer virker lige så godt om øjnene. Øjencremer indeholder som regel samme creme som den tilsvarende ansigtscreme – i en mindre krukke til en dyrere pris.

al3000

Hej i skønne pudderdåser, TUSIND tak for en fantastisk blog, som jeg bruger meget tid på at læse.
Jeg er stødt på et lille spørgsmål, og er sikker på, at i kan hjælpe 🙂
jeg døjer meget med pigmentpletter og her er Cliniques serie til stor hjælp og plejer at bruge deres serum inden dagcreme. Men da jeg samtidig har uren hud og mine 25 år begynder at kunne ses, vil jeg også gerne bruge en serum for disse ting. Skal helt sikkert have prøvet clinique repairwair som i anbefaler, men bruger jeg den som serum samtidig med den anden serum? Og kan man få en serum der er god til uren hud, og skal jeg så tage dem allesammen på samtidig? eller skulle man bruge en af dem som creme i stedet og hvad er forskellen på cremen og serumen i en serie?
På forhånd tak!
Påskehilsen fra Anne Louise 🙂

Pudderdåse Katja

Hej Anne Louise
Creme og serum er mest et spørgsmål om konsistens. En creme er en fed – ja creme, mens en serum er en tyndere konsistens ofte. Hvis du har uren hud er en serum ofte at foretrække i stedet for en federe creme. Du kan i princippet bruge så mange du vil, der er ingen begrænsning på 🙂 Og repairwear er et rigtig godt valg til dig, tror jeg, for den er meget tør og ikke-fedtende i konsistensen, så jeg tvivler på, at den vil give problemer mod uren hud. Lad mig høre, hvordan det går 🙂
Kh. Katja

Lærke

Hej Katja!
Jeg er simpelthen så forvirret nu, og har virkelig brug for et godt råd!
Jeg søgte for et par dage siden på Jeres side, og på nettet generelt, for at komme mine hudproblemer til livs. Jeg faldte over dette blog indlæg, og det er virkelig en øjenåbner! Jeg har mistanke om, at jeg behandler min hud forkert, og generelt smører alt for meget på den (rens, cremer, skrubbecremer, strobe lotion fra mac, foundation, pudder, bronzer…og ja, jeg kunne blive ved)!
Dette gør helt sikkert ikke noget godt for mig, men jeg er faldet i rutinens vold, og kan ikke rigtig se, hvordan jeg skal omrokere og starte fra ny.
Først og fremmest blev jeg meget glad for at læse din tilgang til hudpleje. Jeg er vant til at “overgøre” alting, og har derfor et arsenal af alt muligt, som vist nok ikke rigtig gør noget godt for mig alligevel.
Problemet med min hud er, at jeg har store porrer, der tilstopper. Jeg har ikke så mange sorte hudorme, men rigtig mange små knopper – kalder man det tilstoppede porrer? Hvis jeg ser på min hud – især på siden af ansigtet – er den fyldt med små, hvide knopper, som ser frygtelige ud.
Derud over er min hudtone ret lyserød i det, og dermed meget ujævn i farven. Oveni det, så fedter min Tzone helt vildt. I løbet af dagen kan man næsten spejle sig i min pande, huden lige over brynene, på næsen og kinderne.
Jeg har ingen anelse om hvilken hudtype jeg er! For hvis jeg vasker min hud med Matas ansigstvask (har jeg brugt i flere år), så føles min hud bagefter meget tør, og den rødmer. Har jeg mon i virkeligheden tør hud? Og fedter den til i løbet af dagen, fordi jeg kommer såååå mange produkter på?
Her følger min daglige rutine efter ansigsvask:
– Først Cliniques dramatically different gel, som jeg indtil for et års tid siden brugte som dagcreme. En dag jeg var i Matas blev jeg overbevist af Matas-damen, om at pågældende creme, er en creme, man smører på, for at “gøre sin hud mere modtagelig for den rigtige ansigtscreme”!! Det åd jeg selfølgelig råt, så derfor er næste trin nu:
– Clinique Youth surge dagcreme med solfaktor 25 på.
– Herefter Clinique all about eyes creme på øjenområdet.
Så skal makeuppen lægges:
– et par gange om ugen smører jeg MAC strobe lotion på, for at “få glød”. Ligeledes bruger jeg et par gange om ugen Clinique pore minimizer.
– herefter DiorSkin nude foundation (som jeg bruger i en tone, der faktisk er for mørk, men så får jeg da lidt farve! Den lægger jeg i hele ansigtet, og ned af halsen, for ellers kan man se farveforskellen alt for meget.Og jeg er bestemt ikke nærig med den!
– herefter lidt alm pudder over hele ansigtet og halsen. Dette varierer meget, da jeg jo – forvirret som jeg er – har mange mange slags. Nogle gange en fast pudder fra dior, andre gange mineralpudder i løs form fra Youngblood.
– så er det tid til lidt bronzer for at lave kontur. Og også lidt blush på kinderne.
– herefter forskellige former for øjenmakeup, mascara, lipgloss eller læbestift.
Hele den her enorme rutine resulterer i, at jeg ser ganske pæn ud i en time eller to. Så begynder jeg at fedte og smelte, og makeuppen “krymper” lissom sammen, og sætter sig lidt klumpet i ansigtet. Derud over smitter min hals og ansigt af på alt hvad jeg rører ved. Foreksempel er mine trøjer og jakker altid kaget ind i makeup, og når jeg har talt i min mobil, sidder der masser af fedtet makeup på den!
Mine tilstoppede porrer er dækket af bjerge af makeup, men de ser bestemt ikke kønnere ud af det!
Jeg har seriøst brug for hjælp! Og jeg tør ikke stole på andre end Jer, fordi jeg er bange for, at Mataspersonale og diverse kosmetologer vil bilde mig alt muligt ind, og sælge mig en masse gode historier.
Jeg er så vant til at have et lag af makeup på, så jeg kan ikke ændre på mine rutiner. Den anden dag forsøgte jeg mig med kun EN dagcreme, og lidt løs pudder, men jeg syntes, at jeg så alt for bar ud! Og mine store porer og ujævne hudtone var slet ikke dækket.
Nu har jeg så brugt et par dage på at surfe Jeres side, og resten af internettet igennem, for at finde en løsning. Men jeg er desværre bare blevet mere forvirret. Og det er vel egentlig i grunden fordi, at jeg er i tvivl om hvilke hudtype jeg skal sætte ind overfor.
Mit håb er, at jeg kan få fat i nogle produkter, som afhjælper alle de hvide knopper, den rødmende hudtone, og den fedtede hud. Jeg er meget glad for foundation, da den udvisker min uens hudtone, men jeg bruger sikkert alt for meget. Og jeg er så ked af, at jeg smitter af på alting.
Det blev en meget lang omgang – jeg håber du kan få mening ud af det, og jeg glæder mig til at høre fra dig.
Kærlige hilsner fra Lærke.

Pudderdåse Helene

Hej Lærke
Når man lister samtlige af sine produkter ser det altid meget voldsomt ud. Tricket er, at det ikke er alle produkter, som skal bruges alle steder.
Du starter med Matas ansigts vask, siger du. Den er udmærket, så fortsæt du blot med den, hvis du er tilfreds.
Derefter bruger du
1. Cliniques Dramatically Different Gel
2. Clinique Youth Surge SPF 15 på.
evt. 3 MAC Strobe Lotion
evt. 4 Clinique Pore Minimizer.
5. DiorSkin nude foundation
4-5 cremer oven på…det er for meget. Du skriver at din hud ikke er ordentlig dækket med kun én dagcreme, det forstår jeg ikke. Det må jo være de to farvede produkter, som “dækker”?
Hvis jeg var dig, ville jeg lægge begge Clinique cremerne på hylden, DDG fordi den er overfødig og YS fordi den er i krukke. Det er en rigtig god idé med noget solbeskyttelse, vælg en dagcreme med SPF. Personligt er jeg glad for mærker som La Roche-Posay, Vichy, Cliniderm (alle disse mærker har en solcreme med matterende effekt) og Kiehl’s til dette formål.
Drop Strobe Lotion og brug en highlighter oven på din foundation i stedet. Pore Minimizer virker, som en primer og er både god og effektiv. Brug den der hvor du har brug for det gerne hver dag.
Find en foundation som passer i farven, det andet dur altså ikke 🙂 Det gælder ikke om at dække huden med en farvet creme, men derimod om at få udjævnet hudtonen. Hvis du er meget rød, kan du supplere med en corrector (gul) stadig under din foundation. Sørg for at du ikke har en skarp kant på kæbelinjen og ved hårgrænsen, men det er unødvendigt at trække din foundation hele vejen ned af halsen, hvis den altså passer i farven.
Hvis du bruger en farvet pudder, som dem du nævner. Vil du i stedet for at skjule/dække porerne få dem til at syne større. Prøv med en såkaldt blot powder eller rispudder i stedet.
Brug trygt bronzer og blush, det er ikke de pudrede produkter, som gør din hud fedtet.
Mht. afsmitning handler det om at lade være med at have alle de lag på og sørge for at mattere ordentligt med en pudder. Hvis du ikke bryder dig om at se pudret ud, er det en god idé med en vandspray.
Skriv endelig igen, hvis du stadig er forvirret 😀
Mvh. Helene

Lærke

Hej Helene!
Tak for dit meget fyldestgørende svar på min – lange – mail 🙂
Jeg vil følge dine råd, og mener helt sikkert, at jeg kan bruge dem.
Kunne du hjælpe mig med en vejledning i, hvorledes man tester om foundation passer til sin hudtone? Som skrevet har jeg vist behandlet min foundation som en slags “bruncreme”, og derfor smurt hele hovedet og halsen ind i det – med det formål, at se brunere ud. (Rigtig dårlige idé – jeg ved det godt ;))
Jeg er lidt i tvivl om hvor man skal teste foundationen – nogle siger på kæbelinjen, andre mener, at det skal være på håndleddet. Og endnu et vigtigt spørgsmål? – er det ikke en fordel, at teste den på ren, makeupfri hud??
Med kærlige hilsner Lærke

Lærke

ØV!
Nu sidder jeg lige og læser om de ansigtscremer, du har anbefalet, og kan se, at La Roche Posay cremen indeholder alcohol denat som den 5. listede ingrediens. Er det ikke noget fy-ha til ansigtet? Og den indeholder ikke solbeskyttelse.
Den matterende fra Vichy har jeg prøvet – den kan “fnulres” af huden ca en halv time efter påførsel. Har ikke prøvet den matterende med solfaktor, men er bange for, at det er det samme.
Ang Cliniderm – er det så ikke deciderede solcremer? Altså ikke ansigtscremer MED solfaktor? Kan i hvert fald ikke finde en ansigtscreme fra Cliniderm med solfaktor og matterende effekt på nettet.
Så har jeg fundet “Rare Earth pore minimizing lotion” fra Kiehls (uden solfaktor), men den koster 220 kr – og det er meget at bruge, når jeg ikke ved, om den virker for mig. Og jeg bor desværre ikke i nærheden af en Kiehls forhandler, så kan ikke en gang tigge mig til en prøve!
Ej, nu er jeg bare helt på bar bund, ang ansigtscremer, syns jeg.
Jeg tænker også meget på det, som Katja skriver i dette indlæg – at hvis sin hud er meget fedtet, skal man ikke nødvendigvis bruge en ansigtscreme.
Og så er der al det med kemisk peeling, som jeg synes er en jungle uden lige. De fleste reviews på nettet er ikke særlig brugbare, fordi ca halvdelen roser dem til skyerne, mens resten rapporterer om voldsomme “outbreaks” på huden, og masser af svien.
Men er det mon noget jeg skulle prøve??
Kære Pudderdåser, undskyld den totale forvirring fra min side:)
Kh Lærke

Pudderdåse Katja

Jeg vil lige lade Helene om at svare på det meste, men blot sige at der er alkohol i rigtig mange cremer. Det er kun hvis det er indenfor de første 2-3 produkter på ingredienslisten, at det typisk vil være et problem. Jeg fraråder cremer med alkohol så højt oppe (jo højere oppe på listen jo højere koncentration). Længere nede er det som regel lige meget, og det er det også i dette tilfælde. Mængden er så lille at det – når vi taler om alkohol – ingen negativ betydning har.

Pudderdåse Helene

Jeg er på fra telefonen og svarer derfor først i morgen 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Lærke
Du må ALDRIG teste på håndleddet. Huden SKAL være ren og makeupfri og du tester farven på kæben.
Det, du skal kigge efter, er om farven matcher dine egne farver både i ansigtet og på halsen. Den skal sandsynligvis være gultonet, for at dæmpe rødme osv.
Spørg endelig om hjælp, men vær kritisk og bed om at få en prøve med hjem, så du kan teste en selv i naturligt lys. Du skal ikke købe noget, før du er helt sikker på farven.
Håber at det giver mening
Alle de cremer, jeg nævner, er solcremer. Så der har du forklaringen på at de er svære at finde :-D. Den fra Vichy er helt ny og den kan du umuligt have prøvet tidligere, den har en virkelig god konsistens.
Jeg er rigtig glad for Kiehl’s generelt, men lige Rare Earth Pore Minimizing Lotion har jeg ikke meget fidus til. Så her kan jeg desværre ikke vejlede dig.
Om du skal bruge en eksfoliering eller ej? Tja…jeg tror, det vil kunne hjælpe dig på sigt. Min hud er meget sart og bliver rød og svidende ved den mindste smule irritation og jeg kan sagtens bruge kemisk peeling uden problemer.
Mange hilsner Helene

Lærke

Hej Helene.
Mange tak for dine svar. Jeg tror, at jeg er ved at finde hoved og hale i det hele nu….
Hvor er det dejligt med vejledning – frem for vildledning 😉
VH Lærke

Imran

Elsker simpelthen jeres side !
Ved godt at det ikke er et nyt indlæg, men hvad med os som har kombineret hud samt ultra sensitiv hud? Skal vi også undgå fugt, eller..? Føler bare at jeg nærmest får mere fedtet hud med fugtighedscreme, men kan samtidig ikke undvære den, da jeg har en tør overflade på huden..

Pudderdåse Helene

Hej Imran
Mange tak!
Nej, det skal du ikke, men vælg en let creme. Der er mange gode! Jeg nævner gerne nogle af mine favoritter, når jeg igen er på fra computeren 🙂
Kh. Helene

Victoria

Er det nødvendigt at rense huden både aften og morgen?

Pudderdåse Katja

Nej bestemt ikke. Alt det vaskeri er ikke godt for noget.Hvis du har makeup på, skal du selvfølgelig fjerne den hver aften. DET er vigtigt.

Victoria

Jeg plejer nemlig at bruge ansigtsvask både morgen og aften (fjerner selvfølgelig make up først om aftenen). Men den kan jeg godt droppe om morgenen?
Synes bare min hud kan være lidt småfedtet når jeg vågner om morgenen og trængte til en vask.
Btw. tak for en god blog. Efter alt hvad jeg har læst om Paulas Choice har jeg nu bestilt en masse prøver 🙂

Pudderdåse Katja

Tusind tak 🙂 Og hvis du foretrækker at vaske din hud morgen og aften, så gør det med sindsro. Der sker såmænd ikke noget ved det.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *