Dove Self Esteem Fund: 35 kilo tur/retur og selvværdet der holdt ved

30.10.11
Dove Self Esteem Fund

Sponsoreret indlæg

Pudderdåserne er blevet valgt til at være blogger-ambassadører for Dove Self Esteem Fund. Hvert år donerer Dove en sum penge til forskellige velgørende organisationer, der arbejder med at øge selvværdet og det positive kropsbillede hos unge piger. I Danmark samarbejder Dove med LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. For hvert solgt Dove produkt går der en krone til LMS.

Det er et emne, både Helene og jeg tager yderst seriøst, og for mig har det stor betydning personligt. Som nogle af jer måske har lagt mærke til i enkelte kommentarer, har jeg en vægt-historie bag mig, som jeg aldrig har fortalt om her på bloggen. Men jeg har besluttet, at dette gode formål er en passende lejlighed at gøre det.

Jeg har siden nytår 2008 tabt til dags dato 35,9 kilo and counting.

Ensom teenager med modelmål
Dårligt selvværd kommer med mange ansigter. Jeg var temmelig tynd som teenager. Det er nok den periode i mit liv, hvor jeg har haft det dårligste selvværd. Jeg var en på mange måder ulykkelig teenager – uden at det i øvrigt på nogen måde var relateret til min vægt.

Men mit generelle dårlige selvværd gjorde også, at selvom jeg faktisk med mine 182 cm. og dengang lave vægt faktisk havde modelmål, var jeg ikke tilfreds. Jeg var konstant utilfreds og mente, jeg vejede for meget, burde tabe mig fem kilo osv.

Plus 40 kilo på fire år
Jeg beholdt min slanke skikkelse, indtil jeg som 25-årig kom på forskellige former for medicin, fik udløst min latente PCO, et rygestop og en graviditet. Og bare at være virkelig sulten.

Resultat: Plus 40 kilo på fire år. Mit BMI steg fra normalvægtig til 37,7.

Pludselig er vægt ikke længere et spørgsmål om udseende. Det handler om sundhed.

Det paradoksale er, at i samme periode steg mit selvværd. For det var i den samme periode, at jeg fandt min plads her i livet. Jeg begyndte at arbejde, jeg gik fra min daværende kæreste og fandt min nye mand, opbyggede en bred vennekreds, som jeg i det hele taget har opbygget siden de sorte teenage-år, jeg blev mor, og i takt med at jeg voksede, så voksede mit selvværd også.

Så paradoxet er, at den tyndeste periode af mit liv var den mest ensomme, og den periode, jeg vejede mest, var den, hvor jeg opbyggede mit nuværende liv.

Minus 35 kilo på 3 år
For 3 år siden, efter jeg fødte min søn, begyndte min vej ned af vægtstigen igen. Og nej, jeg har ikke tænkt mig at spille kostguru og snakke om madplaner og motion, for det skal det i den grad ikke handle om her.

I dag: Minus 35 kilo og et BMI på lige omkring 27. Vægten falder stadig, langsomt. Men egentlig betyder det ikke ret meget for mig at tabe mig mere. Jeg er mere end tilfreds der, hvor jeg er nu, selvom jeg ud fra en medicinsk BMI-definition stadig er let overvægtig.

Mit selvværd er større end nogensinde. Hvorfor? Det er en kombination af mange ting, men jeg tror faktisk, at vægten er det mindste af det. Det handler mest af alt om, at jeg de sidste par år har opbygget mit eget firma, sammen med Helene har opbygget en succesfuld blog og nu kan forsørge mig selv uden at være afhængig af andre.

Ja da, jeg ser godt ud, men det er da det mindste af det hele!

Min meget gode veninde kæmper med en spiseforstyrrelse i den anden ende af spektret end min, og hun har bedt mig være sin støtteperson i den proces. Selvom jeg stadig vejer omtrent det dobbelte af hende, så tror jeg, at jeg forstår hende på mange måder bedre end en normalvægtig. For mekanismerne er de samme.

Og så blev jeg skønhedsblogger
Og fra denne vægthistorie er der faktisk en sammenhæng til, hvordan jeg endte som skønhedsblogger. Som jeg har skrevet på siden “Om Pudderdåserne”:

“Har en forkærlighed for lækker make-up og dyre tasker. Efter eget udsagn fordi med de to ting skal man ikke frygte ydmygelsen ved at stå i et prøverum og konstatere, at den lækre designerkjole ikke findes i en størrelse, der er stor nok. Makeup og tasker kan nydes af alle, uden at man behøver bekymre sig om, at man ikke er en str. 38.”

Derfor har jeg altid elsket makeup. Der er ikke noget med at være en størrelse dit, dut eller dat. Alle kan passe en rød læbestift, uanset størrelse. Makeup blev mit statement, da jeg ikke kunne passe det lækre designertøj. Og er det stadig, nu hvor jeg – nogle gange – kan.

Så giv den gas derude, hvad enten I er en størrelse 34 eller 54 (jeg har været begge størrelser i mit liv). For lækre skønhedsprodukter kan alle bruge, vi behøver ikke kunne passe dem. Modebranchen kan beholde deres små størrelser for sig selv.

Og gå ind på Doves hjemmeside om Campaign for Real Beauty og læs mere. På Doves danske Facebookside kommer der også fra næste uge til at foregå en masse på aktiviteter om unge og selvværd, som I kan følge med i.

Dove Self Esteem Fund

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
Heidi

Super godt indlæg! Som andre har skrevet er der ikke andet at sige end “wooow!” Du ser fuldkommen fantastisk ud og efter min mening behøver du slet ikke at tabe dig mere! Du er et skønt forbillede for alle piger/kvinder! <3

Rikke

Kære Katja
Hvor er du bare sej.
Fik selv konstateret PCO for 12 år siden efter mange års genvordigheder med ondt, slem acne osv. Åd slemme piller der betød at jeg i årevis bagefter ikke måtte blive gravid, da mine børn ellers ville kunne blive misdannede osv. Først da jeg en dag blev indlagt akut med 3l blod i bughulen fra en cyste der var sprunget, fandt de årsagen – PCO. Jeg var meget slank dengang (52kg og 169cm), så jeg var et atypisk PCO tilfælde.Har altid kunne spise ethvert mandfolk ud af huset og altid bevare min vægt!
Efter utallige hormonbehandlinger, 2 dejlige børn (5 mislykkede insiminationsforsøg, 1 IVF m succes + 1 naturligt), udviklede min PCO sig til diabetes, og jeg tog 21kg inden de accepterede noget var galt. Gennemgik ligeledes rygestop i denne periode.
De prøvede at feje mig af med at “nu var jeg endelig ved at ligne en kvinde” osv
I dag lever jeg i en evig kamp for de ekstra kilo. Fik af vide at min insulinresistens betød at 1kg tabt for mig = 3kg for en normal person (så tror da pokker at det er så skide svært). Har endelig sluppet pillerne, og styrer alt via kost, motion og viljestyrke. Har tabt 5kg på 1år, og det har været en fandens hård kamp, så jeg ved hvor hårdt det må have været for dig.Har opgivet nogensinde at komme ned på den gamle vægt (i min alder må man vælge mellem røv eller ansigt ;), men jeg vil gerne ned på en sund BMI/idealvægt hvilket betyder ideelt ydeligere 8kg vægttab (vejer pt 71)
Jeg bøjer mig i støvet – du er fanme sej!!!!!! VÆR HYLDET…
<3
/Divalove til dig fra mig!

Pudderdåse Katja

Hvor er du sej Rikke! Tak for din historie, hvor er det vildt. Det er dælme vildt gået. Sikke en historie…

Liselotte

@Rikke,
Sejt:-) og du har helt ret, man skal vælge mellem røv eller ansigt. Jeg har ved at overholde min allergidiæt tabt mig i alt fra en BMI på 28,75 til en på 23 rent og jeg har haft alt muligt brug for Katja og Helenes hjælp til at vænne mig til mit ansigt. Der skal simpelthen ret meget til at få en +40, der lige har tabt sig markant til at se frisk ud.
Det er ikke kun garderoben, der skal skiftes i den situation;-)

Pudderdåse Katja

Du har helt ret. Og der spiller alder en forskel også. Når man er 40+ så ser man bare ofte bedst ud med nogle kilo ekstra.
Men jeg ville faktisk se bedre ud med minus 7 kilo. Shapewear styrer 😀

Liselotte

Nu hvor de endelig laver pænt shapewear, er jeg ude af det marked. Det ville jeg måske have overvejet at gå det sidste ad vejen med, da jeg lå omkring de 26 i BMI, men der gik jeg ud og investerede i 6 nye bh en str. mindre, de er nu omkring en størrelse for store! Og de blev købt for godt 2.5 måned siden. Det bliver dælme dyrt.
Jeg ved ikke med dig, men hos mig er det heldigvis sådan, at jeg bare skrumper, tingene skal ikke samles op fra de lavere luftlag. Men for dem, der har den udfordring må shapewear også være ret godt.

Pudderdåse Katja

Shapewear er fantastisk! Især for mig, som har en del omkring maven – også løs hud. Jeg kan ikke leve uden. Det tager lige de sidste 4 kilo.

Mette

Som en, der vhja. Gastric bypass har tabt 40 kg(+ lidt ) det sidste år har jeg et par anbefalinger
1. Nye BH’er : Change kan noget med priser!
2. Hud – jeg er overbevist om at én af grundene til at min hud har trukket sig forbløffende pænt sammen: Omega 3, jeg bruger 2 gram dagligt.
Og tak ;o) for endnu en super artikel fra jeres side.

Pudderdåse Katja

Jeg er HELT enig i Change! Jeg har et fast forbrug af Change bh’er. Hold op hvor kan man skifte bh tit… BH størrelsen er den man skifter hurtigst, det er helt vildt.
Åh hud…. Min er mildest talt en katastrofe. Men det er i det mindste steder, jeg dækker med tøj. Men jeg er i overvejelse om, hvad jeg skal gøre. Jeg er udenfor enhver tvivl kandidat til at få fjernet løst maveskind. Men skal også en dag have et barn mere… Og der er den så endt for nu kombineret med noget seriøst shapewear!
Tillykke med det flotte vægttab. Det er sejt! Har du ikke noget hængende hud efter de 40 kilo???

Trine

Jeg tror næsten ikke på, at din BMI er 27 nu, du ser simpelthen så sund, slank og fit ud!! Tusind tak for at dele din historie! Jeg har et mangeårigt forskruet forhold til vægt og kropsideal, som jeg hver dag kæmper med, og så er det dejligt at læse om én, der finder sig til rette efter nogle svingninger!
Tak!

Simone

Smuk historie. Du formår at sætte ord og følelser på projektet på en måde, som ingen af de øvrigt deltagende bloggere gør.

Pudderdåse Katja

Tak allesammen for jeres kommentarer! Det betyder virkelig meget for mig 🙂

Nanna Frank

Hold da kæft, hvor er du sej! Jeg er selv 17 år og har altid set mig selv som “klassens tykke pige”. Det er først de seneste år jeg har lært at elske mig selv og min krop. Men er nu nået til et punkt, hvor jeg gerne vil smide en masse kg, så jeg kan komme i min drømme gallakjole næste sommer når jeg får hue på.
Du er en inspiration til os alle. Tak for din historie! Den varmer på et ellers tørt sted midt i slankekuren :-).

Eva Nitschke

Tak skønne – du gør virkelig en forskel – og du har evig ret. KH Eva

Ditte

Flot! Hvor er din kjole fra? Den sidder fantastisk – smuk og enkel.

Pudderdåse Katja

Hej Ditte. Den er fra Topshop, den er desværre udsolgt i de fleste størrelser nu i denne farve, men de har den i MANGE farver. Det er den bedste kjole. Den holder ind i de rette steder 😉

Liselotte

Katja,
Det er helt vilde billeder og det bedste er, at du smiler bredt på dem begge. Du skrev om vægttabet i en kommentar til mig fornyligt og jeg er helt rørt over, at du gjorde det.
Du har ret i, at du formentligt ikke skal længere ned i vægt. Alle undersøgelser siger faktisk også, at aktive mennesker, der har en vægt med en BMI på 25-27 har de bedste overlevelseschancer ved sygdom – bedre end folk med normalvægt, bedre end folk med større overvægt og ekstremt bedre end folk med en BMI omkring de 20. Det siger faktisk noget om, at BMI idealet måske bør revideres – måske skulle det hedde 22-27 i stedet.
At min BMI er mindre, er fordi min krop åbenbart vil det, jeg og min garderobe var gerne stoppet omkring de 25-26. Men vægten bevæger sig stadig nedad og skal den op, skal jeg til at spise ting, som jeg ikke må eller skylle hele glas olivenolie ned. Det er jo heller ikke vejen frem.

Pudderdåse Katja

Jeg havde faktisk tænkt mig at der skulle ryge 4-5 kilo mere. Mest af alt fordi jeg så slipper for glukosebelastning, når Erik engang skal have en lillesøster 😀 Traumatisk oplevelse 😉

Pudderdåse Katja

Og tak søde Liselotte!

Sneglcille

Fantastisk indlæg Katja!

Pudderdåse Katja

Tak søde Cille 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *