Vask dine pensler: En vejledning

25.10.10
Foto: www.kosmetikan.se

Gode pensler holder næsten evigt med den rette pleje og pasning. Nogle af mine pensler er over 15 år gamle og bortset fra at nummeret og navnet er slidt af, kan man ikke se de er brugt. Det er vigtigt både for penslerne og din hud, at hygiejnen er i orden. Bakterierne hober sig op i penslens hår, hvad enten de er syntetiske eller naturlige eller om de er i brug dagligt eller kun en gang i mellem.

Penslerne skal helst vaskes en gang om ugen for at holde denne bakterievækst nede. Hvis du kun bruger penslerne en gang i mellem, kan du eventuelt nøjes med hver 14. dag. Man kan efterhånden købe rensevæske til penslerne hos mange forskellige mærker og det er en udmærket løsning en gang i mellem, men det kan ikke afløse vask med vand og shampoo.

Som knitrende sengetøj
Jeg skal være den første til at indrømme at jeg synes det er virkelig kedeligt og langsommeligt at vaske pensler. Jeg hader også at skifte sengetøj, men fornemmelsen af det knitrende rene linned er næsten fortryllende. Den fornemmelse elsker jeg og det er samme følelse jeg har med rene pensler.

Jeg har forsøgt at skrive en vejledning, som måske kan lette vasketjansen lidt. Om ikke andet kan du glæde dig over at dine pensler bliver fine, holder længere og at din hud ikke får mærkelige reaktioner på grund af en skønsom blanding af diverse produkter, hudceller, fedt fra huden og bakterier. Penslerne skal også vaskes, inden du bruger dem første gang, da der både kan være farve og kemikalierester i penslens hår.

Jeg foretrækker at bruge en mild uparfumeret (og ikke alt for plejende) shampoo i pumpeflaske, mest fordi jeg ikke gider at fedte rundt med våde hænder og en halvfyldt flaske. Hvis shampooen er for plejende føles penslerne ikke rene, hvorfor balsam heller ikke er velegnet, med mindre du har renset penslerne i ren sprit som er ekstremt udtørrende.

Pas på skaft og limning
Penslens skaft og limning (inde under metallet) som holder hårene på plads skal holdes fri for vand under hele processen. Vandet opløser limen og du ender med en fældende og måske ødelagt pensel. Derfor er det vigtigt, at penslens hår bliver holdt nedad hele tiden, når de først er våde, så vandet ikke løber ned i limningen. Det er slet ikke nogen nem opgave at undgå dette, men gør det så godt, du kan.

  1. Tænd for vandet, det skal være behageligt varmt. Hold hånden ind under det rindende vand og lav en fordybning i håndfladen, så du samler lidt vand i hånden. Dyp penslens hår i vandet i fordybningen.
  2. Herefter tager man en ganske lille klat shampoo og skummer det op ved at køre penslen stille og roligt frem og tilbage (og fra side til side) i håndfladen. Undgå at bevæge penslen i cirkulære bevægelser.
  3. Når skummet ikke er farvet af produktet længere, kan du begynde at skylle penslen. Dette gøres ved først at skylle penslens hår under rindende vand. Sæben skal skylles helt ud af penslens hår. Jeg skummer op og skyller, indtil det slet ikke skummer mere.
  4. Nu er penslen ren og skal tørres. Jeg starter med at slå/slynge vandet ud af penslens hår, som man gør med en opvaskebørste. Derefter har jeg et rent og tørt håndklæde parat, dette bruges til først at tørre skaftet og ?pudse? metallet, dernæst tørre jeg penslens hår ved at køre penslen forsigtigt frem og tilbage på håndklædet. Til sidst former jeg penslens hår til dets oprindelige form og lægger den til tørre på et håndklæde. Igen er det vigtigt at penslen ligger lidt skråt, så dens hår er nedad.

Pensler med cremede produkter på
De pensler, som bliver brugt til cremede eller olieholdige produkter som læbestift og foundation, kan være svære at få rene. Her kan det være en rigtig god idé at tage en olie til hjælp, det kan sagtens være din olivenolie fra køkkenskabet. Selv bruger jeg mandelolie, fordi det er den, der er ved hånden ved vasken, hvor jeg vasker pensler. Når man bruger olie på sine pensler, er det vigtigt, at rækkefølgen er i orden.

  1. En lille sjat olie hældes ud på et stykke køkkenrulle og penslen køres stille og roligt frem og tilbage over papiret med olien på.
  2. Derefter skal shampooen direkte på penslen, dette er vigtigt for at olien kan blive opløst. Hvis du starter med at skylle penslen med vand, tager det rigtig lang tid og mange ganges vask at få penslen helt ren igen. Shampooen skal masseres godt ind i penslens hår, inden der kommer vand på og du fortsætter vasken som forklaret ovenfor under punkt to.

Har du vasket dine pensler for nylig?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
36 kommentarer
Pudderdåse Katja

Uhauha…. Helene. der er vist lige noget, jeg skal ordne…

Jannie

ja…. bruger det shampo man kan købe på elf´s hjemmeside hvor jeg jo også har købet penslerne 🙂

Shila

Mine pensler trænger også snart til, at blive vasket. Plejer at vaske dem i min hårshampoo, på samme måde, som Helene beskriver. Jeg hænger dem så op for at tørre i en/flere elastikker, med hårene nedad.

mette b

Godt at blive mindet om… men hvordan vasker man den børste, man bruger til mineralsk pudder. Den er så tyk og tæt at jeg ikke er helt sikker på den bliver ren…?

Pudderdåse Helene

Uha, jeg var jo lidt gået uden om netop kabukien 🙂 Jeg synes også det er rigtig svært, at vaske de helt tætte pensler. Det der virker bedst for mig er at vaske den meget hyppigt og skumme shampooen op indtil alt farve/pudder er ude. Det kan godt være at vaske/skylle processen skal gentages et par gange.
Jeg har været nødt til at kaserer en kabuki, som jeg havde været alt for doven til at vaske. Jeg vaskede og vaskede uden den blev helt ren, tilsidst prøvede jeg at få pudderresterne opløst i olie, men det kunne penslen SLET ikke lide og den begyndte at fælde rigtig meget. Så mit eneste råd er desværre at være endnu mere hys med hygiejnen, når det gælder de tætte børster/pensler.
Mvh. Helene

mette b

TAK! Jeg vil prøve at følge dine råd 🙂

Elisabeth

Fin guide!
Husk at vaske penslerne hver 14. dag!

Ditte

Til hverdag renser jeg mine pensler med Mac’s Brush Cleanser, den renser mine børster og giver dem en frisk og ren duft. Jeg bruger den på alle mine Chanel pensler da den skulle være specialdesignet til at forlænge kvalitetsbørsters levetid.
Den koster 95kr og kan købes i Magasin onlineshop

Helene

Hvor har du købt mandelolien?
Prøvede at søge på Matas’ hjemmeside der kom en frem. Men den lød mere som om den var til madlavning.

Pudderdåse Katja

Mandelolie er det samme, om det er til madlavning eller til huden. Så det er lige meget. Den er sikkert billigere, hvis den bliver solgt til madlavning, så køb den endelig. Men der er fuldstændig det samme i 🙂

Kathrine

Der bliver grinet af mig herhjemme fordi jeg tager en lang stribe tape og sætter penslerne op på væggen på badeværelset, så de hænger der og tørrer og vandet ikke kan løbe ned og opløse limen (;

Pudderdåse Helene

Jeg elsker dit tip Kathrine <3 Tak for det!
Og lad dem endelig grine, de ved jo ikke bedre 😛
Mvh. Helene

Pudderdåse Katja

Det er altså en fabelagtig ide! Sig til dem, at de skal tie stille!

lene

Sikke et godt tip, jeg plejer at lægge mine fra kanten af en tallerken med lidt papir på i et varmt skab i køkkenet, altså lidt varmt. Men nu skal jeg tape dem op næste gang.
Jeg bruger sågar en blandning af olivenolie og starkt opvaskemiddel til mine pensler et tip fra nogen side på internettet. Da mine pensler er fedtet af mineralpudder og solcreme som kommer af fra min hud er det det eneste der gør dem rene.
Men jeg bruger metoden beskrevet her i øvrigt.
Fantastisk blog!

Overspringshandlinger | Belles Passions

[…] Jeg er mester i at overspringshandle, særligt i eksamens- og opgaveskrivningsperioder. Pludselig bliver det enormt vigtigt at ordne ting, som normalt godt lige kan vente -især hadeting. Pludselig får jeg den ide, at det bare skal gøres nu og her – jeg står sådan lidt med den tanke, at det er nu eller aldrig. Derfor endte jeg med at rengøre mine makeup-pensler og rydde op i min makeup-samling i går morges… Det startede med, at jeg lige skulle se, om jeg havde en grå øjenskygge liggende i gemmerne. Don’t ask me why, det var ikke fordi jeg stod og skulle bruge den (makeup er jo ikke ligefrem vigtigt, når man sidder hjemme foran skærmen hele dagen), men det var altså enormt vigtigt lige at kigge efter. Jeg havde i øvrigt ikke nogen (måske det var næste måneds makeup-køb). Til gengæld faldt jeg over nogle gamle pensler, som jeg havde glemt, jeg havde, og som virkelig trængte til en gang rengøring. Da det i øvrigt var ved at være nogle uger siden sidste pensel-rengøring, fik det meste af samlingen lige en tur. Førhen var jeg ikke så god til at rengøre mine pensler, faktisk var det ikke rigtig noget, jeg gjorde mig i. Men det sidste års tid er det blevet en vane at gøre det regelmæssigt – dog ikke så ofte, som jeg burde. Jeg har i øvrigt lært hvordan her, her og her. […]

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *