Da min hovedbund faldt til ro

Udtørrer skum huden? 5 ting du skal vide om skumrens

renseskum

Knitrende blød skum føles dejlig på huden. Det spredes hurtigt og nemt, og huden føles så ren, som nyfalden sne.

Men den knitrende sprøde skum kan giver bagslag i form af udtørring og irritation, hvis du altså vælger den forkerte. Og der er uforholdsmæssigt mange dårlige valg på hylden med renseskum.

1. Mange skum har en meget høj ph-værdi
For at lave et lækkert og holdbart skum, kræver det en høj ph-værdi. Og jo højere ph, jo mere knitrende skum. De skummende rens fra blandt andet Neutral, Foreo, Beauté Pacifique og Saturday Skin får deres attraktive konsistens fra blandt andet en ph-værdi, der er høj nok til at den kan forskubbe hudens naturlige syrekappe. Og det er du ikke interesseret i. Du kan læse mere om betydningen af hudens syrekappe i dette indlæg.

2. Nogle renseskum kan indeholde lokalirriterende/udtørrende ingredienser
Vaskeaktive ingredienser, der er gode til at skumme, er blandt andet de gode gamle laureth sulfat og lauryl sulfat. De er gode til at skumme, men de har et højere potentiale til at genere huden end nyere alternativer. Læs mere om sulfater her. 

Paula’s Choice holdt i mange år fast i at bruge laureth sulfat, og selvom de er begyndt at udskifte det i deres nyere produkter, finder du det stadig i flere af mærkets oprindelige renseprodukter. Danish Skincare og Nilens Jord (rensegel, ikke skum) bruger dem også, og sulfaterne er stadig udbredte. Det er ikke kun sulfater, der kan genere huden. Pottasium stearate bruges af blandt andet Beauté Pacifique i deres renseskum, men kan irritere huden (Kilder: Paulaschoice.com og Cosmetic Formulation: Principles and Practice 2019).

3. Skum føles dejligt men renser ikke bedre
Skum føles behageligt og spredes nemt over huden, men skum i sig selv spiller ingen rolle i forhold til at rense huden. Vaskeprodukter, der ikke skummer, er lige så gode.

4. Huden skal ikke føles afrenset
Hvordan føles din hud, når du har renset den? Føles den dejligt ren og affedtet? Så er der noget galt. En ansigtsvask skal ikke gøre andet end at fjerne snavs og makeup, det er ikke noget, man kan mærke. Den der “squeaky clean” rene følelse, som nogle renseprodukter kan give, skyldes at de har affedtet huden – og det er IKKE en god ting.

5. Der findes gode og milde renseskum
Selvom det er svært for kemikeren at formulere en skum, der ikke indeholder hverken udtørrende ingredienser eller har en for neutral eller endda basisk ph-værdi, så findes de faktisk. Ofte har kemikeren allieret sig med en emballage, som hjælper til med at opskumme produktet. Gode eksempler finder du hos blandt andet Matas, Faaborg Pharma, Decubal og Ivy Aïa.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

7 kommentarer

 • Bodil

  Jeg er holdt op med at bruge renseskum. Det startede med at jeg kun brugte det om sommeren. Om vinteren flipper min hud let af skiftet mellem at cykle i kulden og være inde i centralvarmen. Så blev mine ynglings udfaset og så stoppede jeg!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Så dejligt i har fokus på dette! Sad netop og så en live video med Ecooking igår, hvor de anbefalede deres rensegel og efter i flere gange har informeret så fint om pH-værdi ift rens/skum, spurgte jeg selvfølgelig ind til hvad ph-værdien var og fik svaret 6,2 som de sagde var ligesom den skulle være.. hmmm. Viser bare at man IKKE kan stole på dem bag mærket altid. Jeg ved bedre nu. Takket være jer! Så den går jeg pænt udenom. Til gengæld overvejer jeg at prøve deres anti – rødme creme. Har i generelt noget erfaring med mærket?

  Tak for en skøn blog, til os hudplejenørder!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Carina
   Nej, vi har desværre ingen erfaringer med Ecooking endnu. I øvrigt kan pH-værdien være meget værre… nogle produkter er over 8 og endda 9… der kan man virkelig tale om afsyring… Ellers tak.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvad med änglemark? Er de gode?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Jeg har ikke undersøgt dem for nylig, beklager

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Dejligt og virkelig godt indlæg. Jeg skal nok til at genoverveje den renseskum fra Rudolph Care som jeg har på hylden. Ved I nogen om pH værdien for den?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Da min hovedbund faldt til ro