Nuud - zinksalve som deodorant

Guide: Hudpleje mod akne-ar

 

Ar efter akne ser meget forskellige ud, og behandlingen af dem er forskellig. Den rette hudpleje kan udjævne farveforskelle i huden, men ikke rette op på niveauforskelle i huden. Her skal du have fat i en kosmetisk læge. Du kan købe produkter, der kan gøre mørke ar lysere, men andet er ikke muligt med en creme.

Indlægget her handler ganske vist om akne-ar, men det meste kan du overføre på alle typer ar.

Behandl din akne først
Akne skal behandles før ar. Lyserøde mærker efter nye bumser er ikke ar. Ar er gamle mørkelilla mærker, lyse mærker, forhøjninger eller fordybninger i huden. Hvis du stadig er plaget af bumser og har røde og lyserøde mærker efter nye bumser, er det ikke ar (endnu). Læs mere om at behandle bumser her.

Beskyt din hud mod solen
Beskyt din hud mod solen – alle typer farvede ar opstår fordi en ny skade kommer i kontakt med solen. Hvis du undgår at din hud kommer i kontakt med solens stråler, så får du ingen misfarvede ar (postinflammatorisk hyperpigmentering).

Dybe ar og forhøjede ar
Fortykkede/forhøjede ar og dybe ar er to forskellige typer ar, og behandlingen af dem er også forskellig. Men fælles for både de dybe ar og forhøjninger på huden er, at de udelukkende kan behandles på en klinik. God hudpleje kan udglatte huden en smule, men for en reel behandling af dybe og høje ar, så skal du besøge en hudlæge, der kan behandle med andre metoder. Læs mere om disse på American Academy of Dermatology. Der findes mange muligheder, og listen bliver hurtigt længere, men det er ikke noget, vi ved meget om. Du skal til en hudlæge.

Mørke ar
Misfarvede mørke ar er i virkeligheden hyperpigmentering, også kaldet postinflammatorisk hyperpigmentering. Og de samme midler, der virker på andre typer hyperpigmentering, vil også virke her. Dette er den eneste type ar, som hudpleje kan hjælpe på.

Hvide ar
Hvide ar er det modsatte – en postinflammatorisk hypopigmentering. Her har huden mistet farve som følge af en skade. Behandlingen er sværere end af de mørke ar. Jeg kender desværre ingen hudplejeprodukter, der kan hjælpe, men der findes muligheder hos en hudlæge. Huden vil dog over tid genvinde noget af den tabte pigmentering.

Konklusion og anbefalinger
Så anbefalingen herfra er:

 1. Behandl dine bumser – der er mange gode måder. Så længe der er friske bumser og røde mærker, er der ikke tale om ar.
 2. Pas på solen – det er kombinationen af bumser og solen stråler, der skaber misfarvede ar på lang sigt.
 3. Gamle mørkerøde ar kan behandles med samme midler, som virker på andre former for hyperpigmentering: Frugtsyre, Niacinamid, A-vitamin, B-resorcinol, C-vitamin mm.
 4. Hudpleje kan kun udjævne farveforskelle. Hvide ar, dybe ar eller forhøjede ar kræver et besøg hos en kosmetisk læge. De kan hjælpe. Hudpleje med frugtsyre og A-vitamin kan udglatte huden LIDT men slet ikke nok til at afhjælpe dybe ar.
 5. HUSK SOLCREME – fik jeg nævnt det?

Forslag til hudpleje (indeholder reklamelinks*):

Hvis du stadig har bumser, så skal du læse her i stedet.

 1. Frugtsyre – brug en mild peeling hver dag med et effektivt indhold af frugtsyre. For eksempel vores egen AHA-Peeling eller AHA-produkter fra Paula’s Choice*.
 2. A-vitamin – A-vitamin kan virke udglattende på huden og afhjælpe hyperpigmentering. Læs mere i vores store guide til A-vitamin. Vi har selv produceret et A-Serum med granactive retinoid.
 3. Ingredienser med effekt på hyperpigmentering, som vil kunne virke på mørke ar. Niacinamid, C-vitamin, B-resorcinol
 4. Solcreme, solcreme, solcreme

PS. Men hvad så med dermaroller?

Dermaroller kan virke på ar, men den kan også giver hyperpigmentering. Så fordele og ulemper skal vejes grundigt op. Hvis dit problem er mørke ar, så skal du passe på, at du ikke bare skaber flere. Hvis dit problem er ufarvede ar i huden, så er det en mulighed, men jeg synes virkelig, du skal få hjælp hos en professionel først.

 

 Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

11 kommentarer

 • Mette

  Hej, tak for et godt indlæg.
  Jeg har lidt meget af urenheder (dybe, der er der i flere måneder) og er nu endt med en ret nobret hage, som er lidt rød.
  Kan det være ar, der giver den nobrede overflade? Eller er det noget helt andet?
  Tak for en altid god blog😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hvad kan en hudlæge gøre for en? Vil en almindelig hudlæge overhovedet tage aknear seriøst? Er det ikke “bare” et kosmetisk problem?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Camilla
   Er der noget, der “bare” er et kosmetisk problem? I så fald er det i mine øjne en vanvittigt dårlig hudlæge! Mulighederne er måske ikke mange, men der er blandt andet laser, som beskrevet ovenfor.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hej pudderdåserne, jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg mangler en god, fugtgivende creme der er rig på vand, gerne med hyaluronsyre i. Det tænker jeg fordi jeg tror at min hud som jeg ellers bare synes var mest fedtet og måske lidt tør på kinderne, åbenbart er ‘dehydreret’.. altså at jeg mangler vand i de lavere lag af huden og derfor kan min hud både føles stram efter bad og afrensning men fedtet i løbet af dagen.. Jeg har acne-prone hud med tendens til urenheder og bruger creme med azelain syre i mod dette, og er glad for det. Det gør dog min hud lidt sensitiv så fugtcremen skal være uden parfume og jeg tænker også uden olie pga urenhederne men jeg kunne tage fejl. Udover det er jeg 21 år så anti-age er umiddelbart ikke rigtig noget jeg har forholdt mig til endnu, men skriver til jer fordi jeg alligevel rigtig gerne ville have en creme der gør lidt mere for huden end bare at fugte den på overfladen. Har i nogle bud? Mange tak på forhånd!
  Kh Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • T

  Tak for et godt og informativt indlæg. Meget aktuelt for mig og sikkert mange andre også :-)
  Jeg er stadigvæk i vildrede over brug af solcreme (til trods for jeres mange gode skriv om det) – nogle siger, solcreme på året rundt, andre mener det er unødvendigt, og edda ikke godt for huden året rundt.
  Er jeg den eneste, der støder på forskellige råd, og ikke helt ved, hvad jeg skal navigere efter?

  Igen tak for jeres gode arbejde (og skønne produkter)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej T
   Det er jo et spørgsmål om overbevisning, jeg har min (høj SPF hver dag året rundt), Katja har sin (SPF når hun indimellem husker det :-P oftest i løbet af foråret og frem)… Hvilken holdning du har, kan jeg ikke vurdere. Min overbevisning er “better be safe than sorry”, indtil videre har det betydet, at jeg ikke har pigmentpletter i ansigtet (jeg har solskader på skuldrene fra da jeg var barn i 70’erne). Det er jo ikke fordi, der er risiko for at blive forbrændt hele året… men UVA-strålerne, det blå lys og de infrarøde stråler er dem, jeg helst vil undgå, derfor siger jeg SPF året rundt.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hej igen jeg ville rigtig gerne have noget i en creme/lotion formel, gerne med nogle antioxidanter i eller andet ‘guf’ til huden end bare fugt.. Har i et forslag til dette?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Louise
   Udover Anti-age Ansigtscreme er der Firming Dagcreme fra Matas Striber og måske GREEN n NORDIC Face Cream (Normal), men der kender jeg ikke ingredienserne.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Tak for svar. Det er ikke for tidligt at begynde at bruge anti-age i start tyverne..?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Næææh, det afhænger jo af, genetik og hvordan man ellers har plejet huden. Forebyggelse er helt klart at foretrække.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nuud - zinksalve som deodorant