Månedens Favoritter: September 2018

Perioral dermatit – røde bumselignede knopper på hage, kæbe og omkring munden

Jeg har fundet dette meget gamle billede helt uden makeup, hvor I kan se lidt gamle udbrud af perioral dermatit på min hage. Billedet er cirka 6 år gammelt. I dag får jeg kun udbrud i forbindelse med test af nye og ukendte produkter.

Har du også bumser på kæben, hagen eller omkring munden, som du bare ikke kan komme af med? Ikke sådan rigtige gule bumser. Nej, det er røde, irriterede bumser, der ligger under huden og som du højest kan presse lidt vand ud af.

Så har du ikke bumser, men derimod perioral dermatit.

Vi har skrevet meget om emnet, men når jeg ser mig omkring i verden, så er det mere relevant end nogensinde før.

Disse røde knopper på hagen, kæben og omkring munden har nemlig INTET med bumser at gøre. Det er et udslæt, der hedder perioral dermatit. Og det skyldes irritation.

Hvis du har forsøgt dig med diverse bumsemidler, renseprodukter og ansigtsmasker, så har du sikkert blot gjort det værre. Det er nemlig produkter som disse, at din hud er irriteret over og reagerer på.

Der er to helt enkle ting, der virker:

 1. Stop med alle de hudplejeprodukter og anden kosmetik, du bruger. Din hud skal have HELT fred og ro.
 2. Hvis ikke det er nok, så kan din læge udskrive antibiotika på recept

Jeg gentager lige igen: Der findes INGEN – absolut INGEN cremer, renseprodukter eller cremer, du kan smøre på, som hjælper. Det eneste, der hjælper er et total stop med det hele. Perioral dermatit er din hud, der fortæller dig, at den ikke kan lide det, du gør ved den.

Din hud siger stop
Perioral dermatit er meget almindeligt blandt yngre kvinder. Det sidder omkring munden og på hagen, men kan også findes omkring øjnene. Når du først har fået det, så er det ofte en fast følgesvend, men hvis du lærer at lytte til den, så kan de fleste tilfælde blive helt fri for symptomer. Jeg selv har i dag kun udbrud, når jeg skal teste nye og ukendte hudplejeprodukter.

Perioral dermatit er huden, der reagerer på irritation på grund af hudplejeprodukter, tandpasta eller lign. Men langt de fleste tror fejlagtigt, at de har fået bumser og prøver derfor med endnu mere aggressive metoder, hvorefter huden bliver endnu mere irriteret. Jeg har set det så mange gange – også blandt skønhedskolleger. Der finder man jo de største overforbrugere af cremer.

Kuren er som sagt enkel: Stop med alt hvad du bruger i ansigtet! Øjeblikkeligt! Derefter vil din hud langsomt få det bedre og det bumselignende udslæt vil forsvinde igen. Særligt stædige tilfælde kan behandles hos lægen med antibiotika.

Typiske udløsere
Jeg har selv perioral dermatit og har lavet en liste over de produkter, der efter min egen personlige og helt uvidenskabelige erfaring udløser episoder med perioral dermatit hos mig selv:

 • Alkoholbaseret og udtørrende hudpleje
 • Sulfatbaserede og udtørrende renseprodukter
 • Primere
 • Ansigtsmasker, skrubbecremer og lignende
 • Produkter med æteriske olier
 • Havreekstrakt 
 • Tandpasta – især tandpasta med laurylsulfat som for eksempel Colgate. Skift til Zendium!
 • Læbepomade
 • Håndcreme eller lignende som du bruger på hænderne, hvis du ofte piller dig selv i ansigtet

Sikre produkter
Jeg gentager igen: INGEN produkter i verden kan fjerne perioral dermatit. Perioral dermatit skyldes, at du bruger for meget. Ingen af disse produkter kan derfor heller ikke fjerne eller afhjælpe perioral dermatit – men min helt personlige og uvidenskabelige erfaring siger mig, at de ikke fremprovokerer anfald, og derfor er rimelig sikre at bruge:

Læs om perioral dermatit på Sundhed.dkFind vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

52 kommentarer

 • Cilia

  Kan dette have en sammenhæng med en menstruation? Eller er det noget helt andet? Jeg får typisk noget der ligner det her, men det dukker som regel op lige inden det er menstruationstid

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er jeg helt sikker på det har. Det sker også for mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie

  TAK for dette skriv!
  Vil det være muligt fx at bruge
  T-zone efterfulgt af alt i en creme om dagen og så antiage om aftenen (i stedet for alt i en)?
  Eller hvordan hvad vil I anbefale? (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anne Sofie
   Det kan du godt :-)
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie

   Tak for svar! Hvad med repair cream, skal den på før eller efter alt i en creme? (:

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anne Sofie
   Personligt ville jeg bruge den efter. Prøv dig lidt frem. Du kan også bruge dem alle tre oven på hinanden… Så skal Anti age Ansigtscreme nederst.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Nu står der læbepomade som noget der kan udløse det… Hvad pokker gør man så med de tørre læber? Og skal jeg virkelig gå på arbejde uden make-up…?
  /Louise :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Nej :) Men du skal passe på med hvilken læbepomade du bruger. Hvad bruger du?

   Og ja, du kan måske i en periode være nødt til at undlade makeup. Eller i hvert fald passe på med hvad du bruger. Hvad bruger du nu?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Jeg bruger Mentholatums læbepomade, og jeg har stadig udslæt omkring munden. Kan I anbefale en læbepomade, som ikke forværrer tilstanden?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Line
   Der er jo også æteriske olier i Mentholatum, så prøv med noget uparfumeret :-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej
  Spændende indlæg.
  Jeg har ikke hørt om dette før. Har røde bumser/knopper der ligner det på billederne fra sundhed.dk, og helt passer med jeres beskrivelse, men mit sidder bare altid ved tindingerne, kun i lav grad ved munden. (Jeg bruger jeres T-zone peeling derpå, hvilket i perioder hjælper, uden helt at fjerne det.) Kan det mon alligevel være perioral dermatit??
  Mange hilsner og tak for god blog

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Maria
   Ja, det kan det godt, det kan nemlig også hedde periorbital dermatit… hvor det sidder ved øjnene.
   Tak for ros <3

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Du nævner ikke AHA-serummen som et produkt der ikke udløser udslættet?
  Jeg har aldrig haft det før, men er begyndt at få det, efter jeg er startet på jeres AHA-serum.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Glykolsyre (den aktive ingrediens i AHA-serum) kan irritere huden. Derfor har jeg ikke sat den på. Jeg synes bestemt, du skal stoppe med den.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Hej med jer! Tak for endnu et meget lærerigt indlæg.
  Skal man forstå det sådan, at hvis man kan presse det hvidlige/gullige ud, er der ikke tale om perioral dermatit men derimod “bare” en bums?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Ja, det vil jeg mene. Men det ene udelukker jo ikke det andet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

   Hej Mille.
   Jeg er selv indehaver af perioral dermatitis – udelukkende bestående med bumser der kan prikkes… Så det kan altså godt være tilfældet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Dejligt med et indlæg der sætter fokus på perioral dermatitis! Jeg er desværre også selv offer for den irriterende hudlidelse, specielt om vinteren hvor huden jo også bliver ekstra udfordret. Jeg har prøvet alverdens ting, men som I også skriver, så gik det først væk da jeg gav min hud ro. Jeg havde og har dog stor gavn af apotekets fede creme, som lindrer den kløe der også medfølger hos mig. På nuværende tidspunkt anvender jeg Avenés Tolerance-produkter fra apoteket, og de er virkelig lækre og fungerer godt for mig. Men jeg vender aldrig nogensinde tilbage til ansigtsrens to gange om dagen, eller mærkelige produkter der tager mere fra min hud end de giver :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Tak Cecilie. Det er gode råd. Hvilken fed creme var det?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Jeg får noget som lyder som lidt som det samme, men jeg får det på kinderne, og så er det ofte en-to-tre knopper i samme område (et sted på kinden ca et par centimeter ud for næsetippen) Ind i mellem kan jeg godt “presse” noget ud, men langt fra hver gang. I stedet ender jeg med forholdsvis store sår på kinderne, som ikke er pænt, og ender med ar. Kan alle jeres produkter hjælpe på knopperne kun, eller også hjælpe på arene?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Ditte. Jeg vil gerne slå fast med syvtommersøm at INGEN af vores produkter kan hjælpe på Perioral dermatit. Kun to ting kan hjælpe: 1) at stoppe med de produkter du bruger, som irriterer din hud og 2) receptpligtig medicin fra lægen.

   Jeg anbefaler i dette indlæg produkter, som ikke FORVÆRRER perioral dermatit, men det er noget helt andet :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  TAK! Efter at have læst jeres indlæg er jeg overbevist om, at jeg er den heldige indehaver af både det på hagen og det i tindingerne… Så jeg er stoppet helt med at putte noget i ansigtet (t-zone peeling, creme, makeup – alt) Forhåbentlig vil min hud få det bedre og mit spørgsmål er så, hvad jeg gør derefter? Starter ud med at finde en creme, min hud kan tåle og så arbejder videre på en hudplejerutine derefter?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Ja. Og du går MEGET langsomt frem. Hellere for lidt end for meget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Silje

  Vil det sige at man heller ikke må bruge noget for at tilføje fugt til huden i en periode? Hvad gør man så når man føler huden er ved at udtørre fuldstændig? Og skal man i samme periode stoppe med brug af læbepomade?
  Mvh.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Silje
   Hvis du læser i bunden af indlægget, kan du finde en liste over produkter, det kan gå an at prøve.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • louise

  Hej :)
  Jeg fik også, af hudlæge, at vide for et par år siden, at jeg havde perioral dermatit. Og der skulle tre måneder til uden nogen som helst hudpleje andet end meget mildt fugtiver og micellar fra Bioderma. Jeg havde brugt steroid-creme i ansigtet pga udslæt, som jo så gav mig udslæt. Ond cirkel! Så hvis nogen derude bruger nogle former for binyrebarkhormon-creme i ansigtet, stop! Det kan stadig dukke op fra tid til anden, men mest ved forkert tandpasta, for meget makeup i en periode eller lign. Kan også anbefale Purely Professionals repair creme, den virker i hvert fald beroligende på min hud og giver ikke udbrud :)
  Tak for en god blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Louise
   Mange tak fordi du tog dig tid til at dele din historie.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Silje

   Hej Louise
   Hvilken fugtgiver anvendte du i denne periode? Og hvordan startede du op med at bruge andre produkter igen?
   Mvh. Silje

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hejsa! Jeg kender det der alt for godt efterhånden. Jeg er 43 år og har som oftest haft en nem og nærmest selvregulerende hud. Efter jeg har passeret de 35, blev jeg ening med mig selv om, at jeg måtte forsøge at holde skidtet vedlie:-) Brugte forskellige – uden at komme til at elske noget. I 2018 efter en C vitamin kur på en klinik kunne jeg ikke få skik på de røde knopper på hagen. Min læge kommenterede på det ifm. et andet forsøg og mente at det er PD. Min rutine var dengang Murad Hydro-dynamic + serum og Retinol serum som natcreme. Syntes det er lærkre produkter. Men jeg er nu stoppet helt med stort set alt siden oktober 2018. Lægen gav mig metronidazol, som jeg kun anvender direkte på udslættet. Jeg kan ikke få helt has på det – men det er i bedring. Det er hovedsageligt på hagen og en lille smule op mod næsen. Men det er masser af ansigt, der godt kunne komme igang med en creme igen. Jeg tør næsten ikke gå tilbage til mine næste fyldte krukker med Murad – de er for skrappe, ik? MEN jeg trænger sådan til en ny rutine – synes min hud er meget tør nogen steder. Kan du anbefale en rutine måske ikke med så mange produkter – jeg er totalt forvirret over, hvordan jeg kommer igang igen. Jeg vil så gerne have en rensecreme, hvor man ikke skal bruge vand – jeg synes, det bliver værre, når jeg vasker med for meget vand. Jeg håber på lidt produkter, der er god for en 43 årig hud – men små rynker i panden! 1000 tak for jeres side.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Mia. Tak for dit spørgsmål. Beklager det langsomme svar. Jeg er helt enig i at det er skidt at rense med vand. Det gør det værre. Kan anbefale vores egen Alt i en makeupfjerner. Den bruger jeg selv til formålet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Sikke en god artikel om denne hudsygdom. På jeres liste over brugbare hudprodukter er der ingen creme med solbeskyttelse nævnt. Efter der slet ingen creme med solfaktor i, der er mulig at bruge?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Mette. Jo selvfølgelig. Men jeg kan ikke fremhæve nogen som værre eller bedre end andre :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Dejligt med at masse nyttigt info om perioral dermatit. Jeg er pt. gravid, og har uheldigvis stiftet bekendskab med lidelsen :-(
  Jeg har indtil videre fjernet al hudpleje og renser med vatrodeller med vand på og ingen cremer. Det har ingen forskel gjort, synes jeg. Men heller ikke forværret!
  Jeg har nu kun til gode at prøve at fjerne min elskede Lypsyl læbepomade… mit spørgsmål er dog om man vil kunne, efter din erfarring, erstatte læbepomade med andet, i denne vinterkulde? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Louise. Jeg bruger vores egen Alt i en salve – men jeg tror helt ærligt ikke det vil gøre ret stor forskel om du bruger Lypsyl eller Alt i en salve. Jeg synes, du skal tage en tur til lægen og måske få ham/hende til at kigge på det. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hejsa!
  Jeg har også perioral dermatitis:( oplever at det kommer af diverse peeling/syreprodukter. Hvis man har fået perioral dermatit ved brug paulas choice Bha (salisylsyre) 2% lotion, vil det så være dumt at prøve T zone peeling?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibeke

  Hejsa.
  Jeg er blevet den ulykkelige indehaver af perioral dermatitis, og er lidt på herrens mark i forhold til solcreme i ansigtet. Om få uger rejser jeg til sydens varme, og har brug for solcreme. Har du gode erfaring med en solcreme?
  Og så er jeg lidt i tvivl om en ting: Når du skriver hvordan det kun hjælper ikke at bruge produkter, er det så i hele ansigtet eller er det på de angrebene områder? Her tænker jeg på at jeg stadig bruger mascara (og renser det væk om aftenen).
  Jeg håber du kan hjælpe mig :)
  Hilsen Vibeke

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Vibeke. Det er kun på det angrebne område og lige i nærheden. Øjnene kan du roligt fortsætte med at bruge mascara på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Kære pudderdåser

  Jeg har fået udbrud af PD (ikke haft det i 3 år) og har købt repair cremen fra Purely Professionel. Læser dog flere steder at også jeres niacinamid creme skulle være god. Bør jeg bruge den i stedet eller bruge den ovenpå eller under den anden?
  Og hvad gør jeg mht. makeup – er så ked af at forlade huset med denne hud. Kan jeg bruge Mineralpudder, eller?

  På forhånd tak🌸

  Mvh. Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Christina. Ved du hvad du har fået det af? Jeg synes ikke du skal starte på Niacinamid lige nu. Den kan også give røde knopper i starten, hvis du ikke er vant til den. Hold dig fra alting – undtagen Repair. Det er den bedste strategi.
   Mineralpudder er jeg heller ikke tilhænger af. Læs hvorfor her: http://pudderdaaserne.dk/2018/12/11/tirsdagstip-undgaa-pudderfoundation/
   Brug hellere en helt almindelig foundation, som du ved, du kan tåle. Har du sådan en?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Hej Katja
   Tusinde tak for svar👌
   Jeg bruger Teint Idole fra Lancome, som er min favorit både hvad angår farve og holdbarhed. Den har jeg dog lagt på hylden, da jeg er bange for at den trigger PD. Kan du anbefale en jeg må bruge?
   Kh Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Nu har jeg endelig fundet ud af hvad mit udslæt skyldes – Mit problem er bare at jeg aldrig bruger noget i mit ansigt. Stort set ingen cremer, og slet ikke omkring næsen hvor mit udslæt er… Så jeg kan ikke rigtig stoppe med putte cremer på ;) Jeg smører med locobase og synes det lindrer lidt, og har bestilt tid hos lægen. Kan dog mærke at det spreder sig til den anden side af næsen og hagen… Tak for indlægget, og måske du har en idé om hvad det kan skyldes? Tandpasta er Sensodyne original og bruger indimellem læbepomade fra labello (den normale).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Emma
   Vand måske? Hvordan renser du ansigtet?

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kt

  Hej dåser

  Jeg har pludselig fået PD og bruger en creme fra lægen til at behandle nu.. Jeg tænker at jeg fremadrettet skal forsimple min hudpleje, den har været list plaget at manglende vedholdenhed og skift i produkter fordi jeg rejser meget, så mine rejse størrelser ikke er magen til mine hjemme produkter osv.. Derfor søger jeg noget simpelt og “safe”. Jeg bruger normalt en creme med parfume og det tænker jeg ville være smart at stoppe med:)

  Jeg har bioderma h2O. Er det bedst at forsøge sig med jeres antiage creme eller purelys repaircream? Jeg forestiller mig som udgangspunkt en rutine med kun to produkter, på sigt måske t-zone, da jeg før har været glad for den(har the ordinary salicylsyre nu, som jeg også stopper med)
  Anbefaler i at man holder sig helt fra creme og make up så længe udbruddet varer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Kt.
   Beklager det langsommelige svar. Mit råd er at følge vejledningen i indlægget herover. Kun din hud ved, hvad der fungerer bedst. Det er desværre meget individuelt fra person til person.
   Siden du rejser meget vil jeg anbefale, at du får fyldt op af de produkter, du ender med at vælge i rejseemballage.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jonatan

  Hej alle.. nu har sådan en teenage dreng som mig forvildet mig her ind.. jeg søger nemlig svar på et spørgmsål angående den her “sygdom” jeg har den selv og får piller og creme for den.. jeg har så fundet ud af at grunden til at den kommer tilbage hele tiden er at der er noget i min kærestes hus jeg ikke kan tåle.. jeg bruger intet anderledes creme eller noget når jeg er hjemme hos hende.. er det nogen der har en ide til hvad der kan irretere det og fremprovokere det hver gang jeg er hjemme hos hende? Fordi nu har jeg kigget på flere hjemmesider og der står der at der bliver fremprovokeret af creme osv så det er derfor jeg søger hjælp her i håb om at kunne være sammen med min kæreste uden det skal gå i udbrud

  – Jonatan

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Jonatan
   Og tandpastaen er en samme? Er vandet måske hårdere?

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisabeth

  Hej Pudderdåser. Jeg er super glad for jeres blog og jeres produkter! Jeg har i de sidste mange år døjet med hvad jeg troede var akne og har prøvet alverdens for at komme af med det, men uden held. Nu har jeg så i stedet fået konstateret PD, så alt det jeg troede var det rigtige for min hud er helt forkert, og er nu helt på herrens mark. Jeg har droppet rens med vand og bruger en rensecreme fra Miild, og vil prøve Purely Professionals repair creme til at starte med. Men jeg skal på skiferie og skal derfor også finde en solcreme som jeg kan tåle, kan I komme med nogle specifikke bud på det? Jeg har flere gange fundet mig selv i at stå og kigge på forskellige solcremer og blevet helt overvældet over ingredienserne. Undskyld det lange indlæg, håber I kan hjælpe.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Har i et produkt jeg kan bruge der ikke forværre Rosacea hudsygdommen ?
  Jeg får tabletbehandling og salve ved hudlægen men mangler et renseprodukt og en dag/natcreme samt en solfaktor til ansigtet
  Mvh Helle

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Helle
   Hvilken salve er det, og hvad råder hudlægen til?
   Helt generelt har mange gode erfaringer med at droppe vandet og bruge en rensevand. En mild effektiv daglig eksfoliering med salicylsyre giver gode resultater især i kombination med Niacinamid. Hvis huden trænger til en creme efterfølgende, skal den være let.
   Vores produkter:
   Alt i en Makeupfjerner
   T-Zone Peeling
   Niacinamid 10%
   Anti-age Ansigtscreme
   Er velegnede som ovenstående. En SPF er straks værre, det er så individuelt, hvad man har af præferencer. Min favorit er:
   http://pudderdaaserne.dk/2019/06/14/fredagsfavorit-evy-technology-sunscreen-mousse-spf-50/ (den er kommet i en lettere version i en lysebrun emballage)
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Månedens Favoritter: September 2018