Allergi: Smør og vask pollen væk

Tirsdagstip: Undgå pigmentpletter

Solskin

Beskyttelse mod solen er en forudsætning for al behandling af pigmentpletter

I øjeblikket er der et spørgsmål, der går igen både i kommentarfeltet, på mail og på vores sociale medier. Det handler om pigmentpletter, hyperpigmentering, melasma og hvad de mørke pletter ellers bliver kaldt. Pletterne er desværre meget lettere at få, end de er at komme af med igen. Der er kun én ting, der virkelig virker, og det er forebyggelse. Det er noget af det mest nedslående, man kan få at vide. Især fordi man ikke ret godt gider at være skyld i pletterne selv.
I weekenden havde jeg en hyggelig snak på Facebook med en af vores søde læsere. Ikke nok med at hun naturligvis selv så forandringen og de mere fremtrædende pletter, omgivelserne var også begyndt at kommentere på det. Andre skal bare passe deres egen butik, men hvis du er meget ramt, så er det rart at kunne dække det.

Forebyggelse
Hvordan undgår man så de fordømte pletter? Det gør man, ved at være mere end almindelig god til at bruge SPF. Hvis du tror, du er dækket ind med en SPF 15 i din dagcreme, så må du tro om igen. Det er selvfølgelig et glimrende fundament. Desværre bruger du med garanti ikke den halve teske creme, der skal til, hvis du skal være beskyttet af den angivne SPF. Og så er du lige vidt. Din SPF skal indeholde nogle meget effektive UVA filtre. Det betyder, at det giver god mening at gå op til SPF 50, så du i det mindste har den højest mulige UVA beskyttelse.
Husk hårgrænsen, det er som regel der pletterne viser sig først, både fordi det er der, du sveder mest og får slidt eller tørret cremen af. Det er også der, du måske er forsigtig, så cremen ikke rammer håret.

Behandling
Den mest effektive behandling er forebyggelse, men når det er slået fejl, er der stadig et par muligheder. Forleden talte Katja og jeg om, om der mon var nogle nye spændende behandlinger? Ingen af os er særlig opdaterede lige på det punkt. Katja er i hvert fald indtil videre ret begejstret for kombinationen af Niacinamid 10%Ansigtsolie og selvfølgelig Alt i en Beskyttelse, der sammen har så godt som visket Katjas pletter væk. Hvis du har prøvet noget, der har gjort en forskel for dig, hører vi meget gerne om det! Ellers kan du læse om de produkter og behandlinger Katja har prøvet i tidligere indlæg. Og så er skygge, hat og siesta din ven både i ind- og udland.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk - Feelunique - Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

7 kommentarer

 • Anja Vind

  Jeg bruger Ducray Melascreen spf50 fa apoteket og der hjælper virkelig! Min kæmpe pigment plet lige mindt i panden er 1/4 af størrelsen fra sidste år…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Kan I anbefale en god solcreme til ansigtet (ift. forebyggelse) ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte Fabrin Olsen

  Jeg er selv ramt, havde i nogle år en mørk stribe hen over panden,men det er blevet meget bedre, og den er nærmest væk nu.Bruger solfaktor i ansigtet hele året, vinter spf 15 og sommer 30-50, derudover er jeg opmærksom på ikke at være for meget i sol fra 12-15.har ligeledes haft stor glæde af Pai’s hybenkerneolie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Philip

  Niacinamid og en mineral solcreme med zink oxide fungere personligt godt for mig hvad angår pigment pletter.

  Nogen fortæller at mineral solcreme fungere bedre hvad angår pigment pletter end solcreme med kemiske solfiltre for dem. Men der er vidst ikke nogen forskning der har sammenlignet dem.

  Derudover kan en kombinations behandling være en god idé, da de virker på hver deres måde.

  Her er nogle andre ingredienser med rimelig god forskning bag:

  – Vitamin C (god effekt)
  – Retinol/retinoder (moderat effekt)
  – Glykolsyre/mælkesyre (begrænset effekt. De gør også huden mere sarte over for solen så pas på)
  – Azelainsyre/Azelaic Acid (fungere kun på nogle slags pletter men er effektivt)
  – Acetyl glucosamine (begrænset effekt, men har en synergi effekt med niacinamid)
  – Glabridin/Lakrids rods ekstrakt/glabridin (begrænset effekt, men meget sikkert)
  – Arbutin/bearberry ekstrakt (begrænset effekt, minder om hydroquinone, men med en lidt bedre sikkerhedsprofil)
  – Linoleic acid og alpha-linolenic acid (begrænset effekt, formentligt også effektiv når det findes i en plante olie som f.eks hybenkerne olie)
  – Kojic acid (god effekt, men irriterende)

  Der er flere ingredienser, men dette er nok de mest anerkendte. Hydroquinone er også meget effektivt men det er vidst ikke lovligt i EU.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • isa

  De er da forholdsvis nemme at fjerne med laser – kræver selvfølgelig man har pengene til det

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Katrine

  Hej, jeg er 18 år og har snart brugt solcreme (spf 50+ PA++++) i ansigtet i 3 år hver dag. Jeg oplever dog stadigvæk mørke pletter, men jeg er usikker på om det er fregner. Er der nogle økonomi venlige produkter jeg kan bruge til at hjælpe? Jeg har en hudplejerutine dog bruger jeg ikke sera, da jeg ikke er så gammel (jeg har dog prøvet både vit. C 30% fra The ordinary og niacinamid 10% fra dem)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Jeg er meget i tvivl om hvad du mener med fregner – kan du sende et billede eventuelt? Der er et lille postikon i toppen af siden.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Allergi: Smør og vask pollen væk