En kommentar om cyclopentasiloxane og hormonforstyrrende effekter

TÆNK har i deres app udnævnt Pudderdåsernes T-zone Peeling, AHA Serum, Alt i En Creme og Antiage Ansigtscreme til at indeholde mistænkt hormonforstyrrende stoffer og mistænkt miljøbelastende stoffer.
Begge kritikpunkter omhandler den samme ingrediens: Cyclopentasiloxane.
Cyclopentasiloxane er en silikone, som primært bruges til at give produktet dens konsistens. Vi har tidligere skrevet om cyclopentasiloxane og TÆNKs holdning til stoffet her. Vi har skrevet om silikone generelt her.
Baggrunden for at TÆNK dømmer cyclopentasiloxane til at være mistænkt hormonforstyrrende er nogle dyreforsøg og The European Commisions’ Scientific Committee’s opinion om stoffet udgivet i marts 2015. Her konkluderer SCCS, at Cyclopentasiloxane er sikkert at bruge undtagen i produkter med en meget høj koncentration, og hvor produktet inhaleres (bodylotion og hårspray med aerosol).
(Myndigheder, forskere og for den sags skyld også TÆNK må gerne bruge dyreforsøg, når de skal vurdere en mistanke om et stof er for eksempel hormonforstyrrende eller farligt på anden vis. Vi som producent må naturligvis IKKE bruge dyreforsøg.)
Forsøgene som ligger til grund for SCCS’ rapport har fundet en mulig hormonforstyrrende effekt ved oral eksponering af koncentrationer på 92%.
Ingen af vores produkter er på aerosol form (trykflaske) og kan ikke inhaleres. Det siger sig selv at de ikke skal indtages gennem munden. Alle fire produkter kan anvendes på kroppen, men koncentrationen af cyclopentasiloxane ligger i vores produkter på:
AHA-serum: 10%
Alt-i-en creme: 2,6%
Anti-age Ansigtscreme: 1,7%
T-zone Peeling: 1,7%
I rapporten skriver SCCS, at den mistænkelige effekt ikke er afklaret, og det er ikke afklaret, om dette overhovedet er relevant for mennesker. SCCS kan naturligvis ikke afvise at det måtte forholde sig sådan, men der er indtil videre ikke tilstrækkelig videnskabeligt bevis herfor.
SCCS rapport siger desuden om de forholdsvis begrænsede resultater, som der er opnået, at disse kan være et resultat af grænsetilfælde. Et grænsetilfælde, da forsøgsdyrene (rotter) ved testene er blevet udsat for en ekstrem høj eksponering ved inhalation og altså IKKE ved absorption på huden. Eksponeringen ved inhallation er sket i henholdsvis 6 timer om dagen 5 dage om ugen i 90 dage og 6 timer om dagen 5 dage om ugen i 14 måneder.
Det er vores opfattelse, at en så høj menneskelig eksponering for cyclopentasiloxane er urealistisk for personer, som dagligt bruger et eller flere kosmetikprodukter indeholdende cyclopentasiloxane, og at Tænk derfor, da de ikke forholder sig til hverken mængder eller typen af slutprodukter, forsøger at skabe et problem som på nuværende tidspunkt ikke findes.
Vi bruger en koncentration af cyclopentasiloxane, som EU’s eksperter har dømt sikker.
Læs mere om Brancheforeningens holdning til Kemiluppen her.
I forhold til de miljøskadelige effekter er konklusionen usikker. Den mest grundige undersøgelse, jeg kan finde, er britisk, og konklusionen er, at vi mangler viden.
Paula Begouns information om cyclopentasiloxane og silikone
Læs vores tidligere indlæg om TÆNK’s test af deo med blandt andet cyclopentasiloxane her.
Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram @pudderdaaserne.dk
Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk - Feelunique - Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links
Og nu er det så bare at forvirringen bliver total! Er det ikke forbudt at lave dyreforsøg med kosmetiske ingredienser?