Dåseposten: Hvad betyder "cruelty free"?

Tirsdagstip: Tag ansvar

Blåbær

For snart et par år siden kom jeg i et skrækkeligt uvejr på facebook, fordi jeg tillod mig at sige min mening, om den blinde tillid, der desværre er til artikler, tests, udsendelser i TV og forbrugeroplysning generelt. Så snart ingredienserne bliver nævnt, bliver vi utrygge og skræmte.
Her er det så, jeg mener, at det handler om sund fornuft, og til dels også at vi er helt vildt dovne. Vi gider nemlig ikke tage stilling og finde ud af, hvad vi egentlig mener. Vi vil helst have, at nogen fortæller os, hvad det er, der er godt eller skidt. Og så er det, at den sunde fornuft fordufter, og billedet af, hvad vi skal, og især hvad vi ikke skal, bliver MEGET unuanceret.

Fri for kemi
Det er ikke sjældent, at vi får mails fra meget forvirrede og skræmte læsere. De vil ofte gerne vide, hvordan de styrer uden om skidt og kemi i produkterne… Uden undtagelse er vores svar, at vi bliver nødt til at vide, hvad det er, de mener, der er skidt og ikke mindst kemi, før vi kan hjælpe med at foreslå noget.
Det er jo ikke fordi, jeg ikke forstår bekymringerne, men jeg vil anbefale, at du behandler den massive strøm af information om ingredienser og produkter, ligesom du sandsynligvis behandler informationerne om den ene og den anden fødevare, som pludselig er blevet tæt ved livsfarlig at indtage… nemlig med en god portion skepsis.
Det er jo helt umuligt at finde noget, der er fri for kemi. Faktisk er det jo umuligt at leve uden kemi, det er den luft vi indånder og det vand vi drikker. Vores kroppe er rene kemibomber og det er en rigtig god ting!

Ekspertviden
De vrede damer på facebook mente dengang, at jeg jo har en helt anden forudsætning end andre, i kraft af min titel og mit virke som Pudderdåse. Det har jeg egentlig lidt svært ved at se… I hvert fald startede jeg med at læse om ingredienser uden den viden, ballast og motivation, som bloggen er. Det tager selvfølgelig tid at forstå, hvordan tingene hænger sammen. Men undskyldninger som tid, små børn, arbejde og alt mulig andet ser jeg som en meget lille hindring til at opsøge viden og blive klogere. Og jeg vil vove at påstå, at helt almindelige kvinder sagtens kan sætte sig ned og læse en INCI. Ja, det tager nok noget tid i starten, når man skal skrive hver eneste ingrediens ind i google. Heldigvis sidder de enkelte ingredienser ret hurtigt fast, for der er ret meget af det samme i langt de fleste cremer.

Tag ansvar
Måske er det lidt provokerende? Og jeg efterlyser heller ikke, at du i løbet af den næste uge skal blive ekspert, eller noget der ligner. Det, jeg derimod synes, er rimeligt, er at du træffer et valg eller tager en beslutning om, hvad du egentlig er til. Der er masser af valgmuligheder, og der er noget for enhver, hvad enten du vælger at lægge vægt på det ene eller det andet. Det er også helt okay at sige, at det er uinteressant eller ligegyldigt, men så gør det. Så du er urokkelig, når den sidste nye test viser, at produkterne på hylden pludselig er giftige både for dig og miljøet.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk - Feelunique - Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

6 kommentarer

 • Skidegodt indlæg! Uanset om det er noget vi stopper i munden eller putter på huden, er mange folk pludselig blevet bange for kemi. Ikke skadelig eller unødvendig kemi – bare kemi i det hele taget, og det er der ganske enkelt ikke nogen grund til.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Helene

  Forskningen gør det mere og mere tydeligt, at der er mange stoffer, særligt de hormonforstyrrende, som vi ikke har styr på i tilstrækkelig grad.

  Derfor oplyser vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi forbrugerne om, hvor de uønskede stoffer er og anviser alternativer. På den måde bliver forbrugerne oplyst og givet handlemuligheder.

  At forbrugerne er bekymrede kan man jo godt forstå, når man hører forskere fremlægge forskning om uønsket kemi fra SDU, DTU, Videncenter for allergi og Center for hormonforstyrrende stoffer. De mener ikke, at reguleringen af kemi i forbrugerprodukter er tilstrækkelig.

  Derfor arbejder vi i Forbrugerrådet Tænk på at forbedre lovgivningen, så man ikke behøver at bekymre sig. Indtil da fortsætter vi med at oplyse om og anvise produkter, der ikke indeholder uønskede stoffer.

  Og hvordan vi gør det, kan du læse om her: http://kemi.taenk.dk/bliv-klogere/saadan-tester-vi-i-forbrugerraadet-taenk-kemi

  Mvh Claus Jørgensen, projektchef
  Forbrugerrådet Tænk Kemi

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Claus
   Hvor er det dejligt, at du tager dig tid til at svare. Det, der bekymrer mig, er den blinde tillid, der er til, at andre tager de rigtige beslutninger på vores vegne.
   Vi bør tage ansvar hver især i det mindste for, hvad vi vil og ikke vil være uden.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kat

  Amen! Man må godt tænke selv… og så brugen af ordet kemi! Øj det gør ondt altså! Som når nyhederne skriver at der er farlig kemi i chokolade… Nej nej nej! Åh

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hihihi, ja sådan har jeg det også :-*

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dåseposten: Hvad betyder "cruelty free"?