Tirsdagstip: Sådan bruger du øjenskygge med glitter

Keratosis pilaris – røde knopper på overarme, lår og kinder

Keratosis Pilaris kollageOver halvdelen af os har dem, men de færreste ved hvorfor eller hvordan man fjerner dem. De røde knopper på bagsiden af overarmen hedder keratosis pilaris og er en så almindelig hudlidelse, at det næsten er mere reglen end undtagelsen.

Mange af os har også de små røde knopper nederst på kinderne og på lårene.

På lårene kan de næsten ligne knopper efter barbering. På kinderne er der måske kun en antydning af rødme og ujævnhed. Og på overarmene har vi næsten vænnet os til at de er.

Hverken talgknopper eller bumser
Navnet er keratosis pilaris, og nej det er IKKE talgknopper eller bumser for den sags skyld. Det er et tilbagevendende emne her på bloggen simpelthen fordi det er et af de mest efterspurgte og læste.

Problemet hænger sammen med tør hud og opstår, når hudceller ophober sig i hårsækkene i stedet for at blive afstødt. Den gode nyhed er, at du faktisk kan gøre noget. Du kan ikke helbrede lidelsen, der er kronisk. Men du kan lindre den.

Lidelsen forværres som sagt af tør hud. Så pas godt på din hud og især hvad du vasker den med. Undgå udtørrende renseprodukter og kropsvaske. Og lad være med at tro, at du kan skrubbe dem væk, hvis du bare skrubber hårdt nok. For det kan du ikke. Pas på huden og undgå at udtørre den – især nu hvor kulden sætter ind.

Produkter med velegnede syrer i kan opløse de tørre og døde hudceller, som skaber problemet. Flere produkter er velegnede, og den bedste kombination for netop dig kræver lidt eksperimentering.

Carbamidcreme
Carbamidcreme på 10% er den billigste og lettest tilgængelige løsning. Du kan købe det på apoteket eller i Matas, og det virker. Du kan med fordel kombinere Carbamidcreme med den AHA eller BHA peeling til ansigtet, som du garanteret har stående derhjemme i forvejen, hvis du er fast pudderdåserne-læser. (Brug Carbamid-cremen øverst) Matas Fod- og Hælkur er basalt set en carbamidcreme med 25% carbamid og også brugbar – men start lidt forsigtigt. Det er en høj koncentration.

HTH Creme
HTH creme er en fremragende mulighed, der både indeholder carbamid og AHA i form af mælkesyre. Fremragende fordi den kombinerer AHA og carbamid i et produkt og er så billig. AHA-holdige produkter er normalt noget dyrere pr. ml. og hvis du skal smøre det på armene, så kan det være en noget dyr affære. HTH Original Creme koster derimod cirka 40 kroner for 100 ml. og kan i mange tilfælde hjælpe på Keratosis Pilaris problemet. Du kan også bruge HTH Lotion.

AHA
Hvis Carbamidcreme eller HTH Creme ikke er nok, så kan et produkt med glykolsyre være effektivt. Især hvis du kombinerer det med Carbamidcreme. Vores AHA-Peeling kan bruges eller nogle af de andre gode produkter med AHA, der findes.

BHA
Salicylsyre (BHA) bliver ofte anbefalet af hudlæger, men personligt har jeg selv haft bedre erfaring med AHA. Det er bestemt et forsøg værd – især hvis du i forvejen har et salicylsyreprodukt til ansigtet stående derhjemme. Vores egen T-zone Peeling kan bruges eller Paula’s Choice.

Hudlæge
Hvis ingen af de ovenstående råd virker, og du er meget hårdt ramt, så kan en hudlæge også være aktuelt i svære tilfælde.

Før- og efter billeder
Jeg har tidligere været temmelig hårdt ramt, men det er i dag blevet meget bedre. Først og fremmest er jeg blevet meget bedre til at undgå udtørrende renseprodukter til kroppen, men sørger tværtimod for at bruge nogle gode, fede renseolier eller vaskeprodukter, der ikke udtørrer.

Og så bruger jeg i perioder enten carbamid eller AHA eller en kombination. Disse billeder er fra et gammel indlæg, jeg lavede, men resultateterne står stadig ved magt og er i dag endnu pænere. Her har jeg i et par måneder brugt først 8 % AHA (det var et Paula’s Choice produkt dengang, i dag bruger jeg selvfølgelig vores egen, men det gør ingen forskel i praksis) og ovenpå det en 10% carbamid.

Før:

Keratosis Pilaros

Efter 8% AHA og 10% carbamidcreme i et par måneder:

Keratosis Pilaris efter

Jeg kan også finde på at bruge min Matas Fod- og Hælkur på overarmene, fordi jeg alligevel har den fremme hver aften, og så får jeg det gjort.

Har du røde knopper på armene eller andre steder?Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

57 kommentarer

 • Lise

  Hola

  Ved i om der findes en svanemærket carbamidcreme?
  min ældste drenge lider gevaldigt hver vinter og her er den første ordenlig beskrevede ‘kur’

  tak for gode blogindlæg og fede anmeldelser :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Lise. Det tror jeg ikke der gør. Men jeg kender ikke til at carbamidcremer skulle indeholder andet end de mest basale ingredienser. Så dem ville jeg roligt købe. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Min datter på kun 11 år er meget hårdt ramt, og har rigtig mange knopper, både på overarmene og i stort set hele ansigtet, på nær panden! Vi har forsøgt os med carbamidcreme, men kun en lille effekt, og nu forsøger vi os med HTH lotion. Hvilken kropsvæsker vil du anbefale?
  Mvh. Cecilie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin VS

  Hej :-)
  Jeg havde også de knopper bag på armene og de var virkelig trælse og der var utrolig mange, der var ikke et sted hvor man kunne se huden. Jeg prøver at peele dem af, det blev bare værre! Men så prøvede jeg kropsolie hver dag efter badet, og efter nogle uger forsvandt de helt. Det er nu ca 5 år siden og de har ikke været en eneste knop siden :-)
  Knus Karin

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie Johanna

   Må jeg spørge hvilken olie du bruger?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karin VS

   Ja da :-) jeg bruger lidt forskellige. Men den jeg startede med var Nuxe olien, den uden glimmer. Og pt er det Beaute Pacifique’s kropsolie. Og jeg har ikke skyggen af en knop :-)
   God weekend.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina Volmar

  Jeg må starte med at være ærlig og sige, at jeg bliver sådan lidt småirriteret, når du skriver, “at det hænger sammen med tør hud ..(..).. og at du faktisk kan gøre noget.” Og tilføjer: at man kan tage til hudlægen, hvis det er helt galt. For otte år siden var jeg ved hudlægen inden min konfirmation, hvor jeg fik konstateret, at det var keratoris pilaris, jeg havde. Jeg fik derimod også den nyhed, at det var en arvelig sygdom, og måske er jeg heldig at vokse fra det, men ellers er det ikke noget, man kan få til at forsvinde. Jeg kan da også se, at jeg er så “heldig” at have arvet lidelsen af min far som den eneste af mine søskende. Jeg er en “dåse”, og har netop fundet jer, igennem jeres tidligere oplæg omkring keratosis pilaris. Jeg har både prøvet BHA cremer og HTH, men lige lidt hjælper det. Jeg har endda gået til zoneterapi. Til gengæld er jeg gået over til dalens olie, da den blødgører min hud ordentlig, og ved at spise hørfrø- eller kokosolie og fiskeolie kapsler plejer jeg min hud indenfra. Jeg mener ikke, at problemet hænger sammen med tør hud, da keratosis er et konstant problem. Du vil have overproduktion i dine hårfolier uanset hvad. Det eneste, der har hjulpet mig, igennem de otte år jeg har haft det, siden det startede omkring puberteten, er: sommer og sol (fugtigere vejr, ja ok) og at jeg er blevet ældre. Jeg har det idag ikke på mine kinder. Jeg giver dig ret i at en god plejerutine hjælper i udseendet på din hud – derfor benytter jeg mig også af olier nu, men det hjælper ikke imod keratosis pilaris. Jeg synes bare, at dette er en vigtig pointe, selvom jeg ved, at alle er forskellige. Din side giver gode råd, men jeg håber, at du og fortvivlede læsere også kan se en logik i det, jeg skriver :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Nina. Vi er helt enige, så jeg tror bare vi misforstår hinanden.

   Det er afgjort en kronisk lidelse. Den kan ikke helbredes. Men den kan lindres i mange tilfælde. Du har helt ret i at jeg ikke har været tydelig nok i min formidling af dette, så jeg har lige rettet det til.

   Jeg er ked af at høre, det ikke har været nemt for dig at finde hjælp. Jeg håber, du finder noget derude, der kan afhjælpe det.

   KH. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Thiessen

  I mine yngre dage havde jeg virkelig mange, men det er heldigvis ikke så slemt mere. Min datter på 10 har rigtig rigtig mange på overarmene og hun er virkelig ked af dem. Min søn på 7 har altid 3-4 på hver kind, men ingen på armene. Vi har lige købt carbamid creme i Matas, som skal afprøves.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • heidi

  Halløj.

  Nå jeg har en datter på 10 år. hun har de her knopper på det nederste af lårene og på skinneben, er det så også keratosis pilaris?

  det lyder fuldsætændig som det i beskriver blot har hun dem også på skinneben/underbenet.

  kh

  heidi

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne

   Hej Karin,
   et forsigtigt gæt er nej, det er ikke Keratosis Pilaris (KP). KP debuterer oftest i forbindelse med puberteten, og er kendetegnet ved lokalisationen på bagsiden af overarme og forside af lår. Hvad din datter har, ved jeg ikke, men god fed hudpleje er altid et forsøg værd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne

   Undskyld, Heidi!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Min søn på 7 er begyndt at få knopperne på overarmene. Jeg tør ikke gætte…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Salma Khan

  Hvilke olie har du brugt :) tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Hvor kan hth cremen købes?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina Grove

  Tak for de mange gode indlæg I altid har. Det var hos jer, at jeg første gang læste om Keratosis Pilaris og bruger Carbamid creme og HTH lidt på skift (alt efter om jeg får husket at bestille HTH på apoteket). Tænker at jeg vidst også skal have gang i jeres AHA serum, nu hvor den alligevel har fået sin faste plads på hylden herhjemme.

  Hvilke renseolier/vaskeprodukter vil I anbefale?

  MH Nina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Er der nogle kropsolier eller renseprodukter du kan anbefale? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Godaften. I skriver at man skal sørge for at undgå udtørrede kropsvaske og rensepeodukter. Men hvordan ved man, om det vaskeprodukt man bruger er udtørrede? Skulle man kunne mærke det, efter badet? Eller er det ved at kigge på ingredientslisten?
  Og hvad skal man gå efter/kigge efter, som er godt og ikke udtørrer huden?
  Jeg ser frem til jeres svar :)

  Hilsner
  Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Jeg har i årevis døjet med samme problem, men bruger nu HTH lotion på armene hver morgen og om aftenen smører jeg godt med Tromborg Aroma Therapy Face & Body Oil Lavender-Rose. Det har næsten fjernet problemet helt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Hej Pudderdåser! Tak for verdens bedste skønhedsblog :)
  Jeg er lige begyndt på Isotretionin-kur (A-vitamin-kur mod Acne), og frygter virkelig hvad der kommer i fht. tørre læber, hud og øjne.
  Jeg vil høre hvad I tænker om, at bruge jeres alt-i-en-creme til kuren? Så vidt jeg kan læse, er den et ret godt bud? Måske kender I nogen, der har erfaring?
  Jeg plejer at bruge Jane Iredales faste mineralpudder (den eneste, der kan dække min acne nogenlunde), men med tørre pletter, er det vidst ikke længere en god idé. Har I et forslag?

  Beklager den lange smøre, jeg håber I har tid til at svare. Rigtig god dag fra Laura!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Laura
   Jeg har ikke hørt nogle erfaringer (endnu) fra nogen, der har brugt den. Det er en fed creme, uparfumeret, mild, så den burde fungere. (Du skal endelig undgå AHA og T-zonepeelingen, ikke?) Der er også nogle erfaringer om andre produkter, hvis du læser i kommentarfeltet her: http://pudderdaaserne.dk/2012/06/17/sporg-pudderdaserne-3/
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

   Tusinde tak for dit svar! :)
   Jeg har læst indlægget, du linker til og det er bestemt også brugbart. Jeg vil prøve jeres creme og holde mig væk fra AHA og peeling :)
   Rigtig god aften!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie

   Jeg har for år tilbage selv været på den kur (og den hjalp!!).
   Jeg brugte fedtcremen fra a-derma med virkelig god effekt. De

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Da jeg havde problemet, oplevede jeg især at regelmæssig skrub med en hamphandske hjalp helt vildt! Klart er det vigtigt med fugt, men at skrubbe igennem med sådan en handske inden badet, har især hjulpet mig :-)
  En hamphandske kan f.eks. fås i Matas eller Helsemin

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Hej,
  Jeg er lidt i tvilt ang. cremer til ansigtet.
  Jeg har læst indlægget ang vaskeolier, men kan ikke helt blive klog på hvilke cremer der er gode at bruge i forbindelse med dette? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Snakker du om cremer, der virker mod Keratosis Pilaris eller hvad spørger du til her?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Kan carbamidcreme hjælpe mod indgroede hår?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna C. J.

  Det er egentlig indlægget ret uvedkommende, men fordi I anbefalede carbamidcreme til tør hud snakkede jeg med vores læge omkring det til min datter, som lider af børneeksem. På mindre end 5 dage, hvor jeg har smurt hende ind i det, er eksemen væk. :) tusind tak for at I fik den idé i mit hoved, efter jeg har prøvet diverse dyre cremer. :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Hej dåser :) Jeg døjer med uren hud på ryg og bryst efter p-pille stop. Nu er det snart et år siden jeg stoppede på p-piller og jeg synes heldigvis endelig at få pænere hud :)
  Her om vinteren får jeg altid mere tør hud end ellers, så jeg har købt Matas carbamidcreme. Men kan det passe at den “provokerer” min hud og giver mig mere uren hud? Lige da jeg startede med at bruge t-zone peeling i ansigtet, blev min hud grimmere inden den blev pæn – men det er da ikke det samme som carbamidcreme??? Men det kunne da være dejligt, hvis carbamidcremen kunne “rense” eller hjælpe min hud lidt på ryg og bryst, for t-zone peelingen er desværre lidt for dyr for mig til at jeg kan bruge den der også :)
  Tak for en god blog hvor jeg altid kan finde gode råd og vejledning!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Ditte. Carbamid er faktisk også en slags syre. Det er urea. Det er urinstof. Og det virker også mildt eksfolierende. Så i teorien er det muligt. Det er naturligvis også muligt at der er et andet indholdsstof i carbamidcremen, der gør det.
   Carbamid er kun meget lidt eksfolierende i så små doser og har næppe nogen effekt på urenheder. Hvis du leder efter en billig bodylotion med lidt syre i, så prøv i stedet HTH: http://pudderdaaserne.dk/2014/01/14/her-kan-du-kobe-hth-billigste-kemiske-peeling-i-dk/
   Den ER til tør hud og indholder en blanding af lidt AHA og carbamid. Så den kan helt sikkert giver en pænere hud på kroppen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanet

  Jeg vil gerne lige nævne, at Carbamid cremen, må man højst bruge som en kur på f.eks. en mdr, da det er meget hårdt for huden og ligesom virker “ætsende” eller hvad man kan kalde det.
  Jeg havde mange problemer med de skide knopper, og jeg er næsten dem helt kvit efter, at jeg tog til lægen og fik det diagnosticeret. Hun sagde netop brug Carbamid Creme i 1 mdr. Jeg købte så den 10% Carbamid creme, da jeg var virkelig frustreret over de skide knopper og nu skulle det altså være. Jeg er dem nu helt kvit – har enkelte tilbage, men meget begrænset ift. før. Men husk de gør altså din hud tyndere, så du må ikke bruge cremen fast. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanet

  Iøvrigt forebyggende sagde min læge, at man skulle sørge for at drikke godt med væske og dagligt bruge en fed creme. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke danielsen

  Hej
  Åh, hvorfor vidste jeg ikke over dette for 20 år siden?..startede med at benytte HTH Cremen for 14 dage siden til mig selv og min dreng på 8. Og jeg må sige, at det er bedste hudpleje råd, jeg nogensinde har fået!! Det hjælper både på mig og på min søn. Har stadig rødme og en del knopper, men huden er blevet så meget glattere og blødere. Tusind tak for info!
  begejstret hilsen
  Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg ved godt, at indlægget er ved at være gammelt, men prøver lykken alligevel!
  Jeg har besluttet at jeg nok snart er nødt til at afprøve hth cremen. Men ved i hvordan den fungerer med selvbruner? Tænker om det evt. giver plamager :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Tak for endnu et fantastisk indlæg! Kender I til Avene creme Akerat? Og indholdet? For den promoverer sig på at være til keratosis pilaris :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Hej – nu er jeg klar til at få gjort noget ved mine knopper! Jeg vil nok prøve HTH/carbamid først og bagefter måske PC’s bodylotion. Er der større chance for virkning ved at hoppe direkte til PC?

  Jeg vil lige høre, om man SKAL huske at bruge solcreme, når man bruger de her cremer (inkl. PC’s Weightless Body Treatment with 2% BHA)? Hvis ja, kan man så nøjes med at bruge det mod Keratosis Pilaris om vinteren, sådan at man ikke skal huske på solcremen ved den midste lille stråle på armene om sommeren eller skal hud, der har været i kontakt med de her stoffer, altid beskyttes selv om behandling er sket uger/måneder før??
  På forhånd tak for hjælpen – og tak for en vildt go’ blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Dorte
   Jeg vil klart starte med en gang HTH, som de har i Normal. Det er der en virkelig god chance for hjælper, og det er både meget billigere og nemmere at få fat i.

   Start med det nu, så kan vi udskyde problemet med solcreme et godt stykke tid endnu. Men hele sommeren skal du naturligvis beskytte dig mod solens stråler lige meget om du bruger nogle af disse cremer eller ej. Du får mig ikke til at sige andet ;)

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sascha

  Hej.
  Jeg har nu købt carbamid creme 5% og HTH creme, og håber virkelig at det vil hjælpe :-)
  Når man nu bruger det sammen, som i skriver der er godt at gøre, hvordan så?
  Skal man bruge dem sammen? Og i såfald hvilken smørre man på først?
  Eller skal man bruge den ene til morgen og den anden til aften? :-) :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Brug det både morgen og aften. Rækkefølge og hvordan gør ikke så meget. Gør det, du bedst kan lide :))

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Må man godt bruge HTH creme i ansigtet? Har carbamid lotion fra Matas som jeg bruger til min brystkasse, og her til vinter har knopperne desværre ogås bevæget sig op til kinderne. Damen i Matas nævnte dog, at jeg ikke måtte bruge carbamid lotionen i ansigtet? Gælder det ogås for HTH cremen eller hvordan? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Kathrine. Du kan sagtens bruge HTH creme eller carbamid creme i ansigtet. Hvorfor ekspedienten har frarådet det, ved jeg ikke? Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej,
  Har i nogle gode tips til en creme der kan hjælpe hvis man er bosat udenfor Europa (så den evt kan købes på nettet)? Jeg døjer lidt med den slags knopper på kinder, overarme og baller (kan det passe?)
  Venlig hilsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Maria
   Der findes creme med Carbamid/urea eller en smule frugtsyre fra mange forskellige mærker. Kig eventuelt på apoteket i det pågældende land eller kig på Apo-Rot.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Kan det passe at det er de knopper som man kan presse en lille hvid “orm” ud af?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Nej, det lyder som en talgknop, som du i øvrigt bør holde fingrene fra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annita

  Ved I om de er stoppet med at sælge hth i normal? Kan overhovedet ikke finde det mere. Kender I andre steder man kan købe den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • L

  Jeg har det på den nedre del af armene efter albuen samt henover brystpartiet 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ane

  Hej dåser! Tak for et altid godt og informativt indlæg! Må man kombinere HTH creme OG jeres AHA peeling? Eller er det i overkanten? Lige nu bruger jeg carbamidcreme 10% og AHA-peelingen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvis du bruger AHA og Carbamid creme, så skal du ikke også bruge HTH. Det bliver dobbelt-konfekt.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tirsdagstip: Sådan bruger du øjenskygge med glitter