Tirsdagstip: Sådan vænner du dig til spejlbilledet...

Mine bedste råd til tørre øjne

Gode produkter til tørre øjne

Selvom jeg om nogen ved, hvordan det er at have tørre øjne, har jeg aldrig for alvor taget emnet op her på bloggen. Jeg har egentlig ikke ment, at det hørte hjemme på en skønhedsblog. For mig er det en del af en alvorlig sygdom. Ikke rigtig beauty-stof. Men da emnet i dag er blevet ønsket af en læser i et spørgsmål på Facebook, så tager jeg det alligevel op. For selvfølgelig handler det også om makeup og pleje.

1. Find årsagen
Selvom det er almindeligt at have tørre øjne, så er det ikke meningen. Hvis du har tørre øjne, er det vigtigt at finde ud af hvorfor. For mit eget vedkommende var de tørre øjne første tegn på en anden sygdom. Heldigvis har tørre øjne normalt en anden forklaring. Der er mange mulige, men find den. For det er ikke meningen.

2. Øjendråber
Øjendråber er det første, man ofte griber til, når man rammes af tørre øjne, og det er også ekstremt vigtigt. I et tilfælde som mit, hvor jeg ikke selv producerer tårevæske nok skal jeg som minimum dryppe øjnene 6 gange dagligt.

Der er lige så mange meninger om, hvilke øjendråber der er bedst, som der er mennesker med tørre øjne. Men en vigtig ting at er, at hvis du har behov for at bruge øjendråber dagligt, så vælg engangspipetter uden konserveringsmidler. Ellers vil dine øjne hurtigt begynde at blive irriteret af øjendråberne.

Når man har tørre øjne som jeg, er det enormt vigtigt at bruge øjendråber med et fast interval og forebyggende. Hvis du venter med at dryppe øjnene til de føles tørre er det for sent.

Mine yndlingsøjendråber er Systane Ultra, som jeg selvfølgelig køber i unit dose.


Jeg køber øjendråber og lignende på Apo-Rot.dk. Prisforskellen er ganske betydelig.


3. Vaseline
At smøre et lag af vaseline henover et par tørre øjne til natten er noget af det bedste jeg ved. Det lindrer fantastisk. Jeg har faktisk set dyre “øjencremer” solgt specielt til patienter med tørre øjne, som bare var vaseline på tube. Heldigvis sælger Apoteket Vaseline på tube til 33 kroner. Jeg undgår vaseline på krukke som for eksempel den gule Kløver, da jeg er meget bange for øjenbetændelse.

4. Pas på øjenbetændelse!
Risikoen for øjenbetændelse er høj, når øjet ikke er beskyttet af den naturlige tårefilm. Pas derfor ekstra godt på med hygiejnen. Undgå ukonserverede produkter i krukke og beskidte pensler mm. hvis du har meget tørre øjne.

5. Antihistaminer og øjendråber mod allergi
Selvom man ikke har en påviselig allergi kan ekstremt tørre og sarte øjne godt reagere på pollen og andre irritationer og have gavn af særlige øjendråber mod allergi. Tal med din læge om det.

6. Øjenspray
Jeg har for relativt nylig opdaget glæden ved Tears Again. Det er en spray, som man sprayer på øjet og som virker fremmende på øjets egen tårevæske og beskyttende film. Jeg er MEGET glad for den. Jeg oplever at mine øjne er blevet mere modstandsdygtige overfor udefrakommende irritationer, og den er meget nemmere at bruge på farten end øjendråber. Den kan også bruges ovenpå makeup!


Også dem køber jeg billigere på Apo-Rot.dk7. Den rigtige øjenmakeupfjerner og primer
Jeg har aldrig haft problemer med at gå med øjenmakeup, selvom mange andre med Sjøgren’s og øjne som mine oplever, at de må opgive det. Jeg tror, det handler om, at jeg tager mine forholdsregler.

Først og fremmest er jeg meget forsigtig med ikke at få makeup i øjet. Jeg bruger en primer, der holder makeuppen på plads og jeg kunne aldrig drømme om at lægge makeup i den våde kant.

Det sværeste er tit at finde en øjenmakeupfjerner, jeg kan bruge. Mange føles som det rene syre i øjnene. Så er det jo heldigt, at man er i en position, hvor man kan lave sin egen. Den bruger jeg også til når jeg bare har fået noget i øjet og har brug for at rense det.

Derudover vil jeg varmt anbefale Garniers, som er noget nær den eneste ‘to-komponente’ øjenmakeupfjerner, som mine øjne kan lide. Den er både virkelig mild og effektiv.

8. Creme
Som tidligere nævnt er vaseline noget af det bedste og mildeste til alvorligt tørre øjne. Det vil jeg dog nødigt bruge under makeup lige før jeg skal ud af døren. De fleste øjencremer kommer på krukke, og jeg undgår dem som pesten. Jeg er panisk angst for infektion og øjenbetændelse på grund af en dårligt konserveret creme i krukke.

Der er ingen grund til at købe en særlig øjencreme. Jeg bruger selvfølgelig vores egen. Purely Professionals Repair Cream er også god, fed, mild og velegnet. I dagstimerne er det lidt en balancegang – for meget fed creme kan få makeuppen til at løbe ned i øjnene, og det ønsker man ikke!

Dengang jeg boede på Nørrebro havde jeg også god gavn af en luftfugter. Men efter jeg er flyttet væk fra byen og ud i den friske landluft har jeg faktisk ikke haft brug for den.

Når man har tørre øjne som jeg, er det enormt vigtigt at bruge øjendråber med et fast interval og forebyggende. Hvis du venter med at dryppe øjnene til de føles tørre er det for sent.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

19 kommentarer

 • Gitte

  Husk at man kan få tilskud, hvis lægen sætter flueben ved det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Det er desværre ikke muligt for lægen at “sætte flueben” og dermed give tilskud til øjendråber som Systane og Tears Again, da produkterne ikke er registreret som lægemidler. For øjendråber der er håndkøbslægemidler er det korrekt at lægen kan give tilskud afhængig af, hvilken lidelse der ligger til grund for ens behov for kunstig tårevæske.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Korrekt. Man kan søge om at få det dækket som merudgift hos kommunen tror jeg, hvis man ikke selv har råd til at betale, men det har ikke været aktuelt. Jeg mener det falder ind under kategorien ‘medicinsk udstyr’ og ikke engang håndkøbsmedicin? Og så er man ude over hvad ctr-systemet kan dække.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Berit

  Lider også af tørre øjne, så superglad for at du tager emnet op :-).. Går ud fra, at du bruger vaselinen på hele øjenlåget; hvor tæt smører du på vippekanten? Har fået at vide, at min hud er tør på selve vippekanten, men er lidt bange for at komme creme mv for tæt på øjet..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Den rene vaseline er jeg ikke bange for at få i øjet. Det sker der ikke noget ved.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Brandt

  Jeg er 60+ og mine oejne spiller mig et puds. Jeg “graeder”, naar jeg cykler paa arbejdet – taarene loeber ned af kinderne og jeg har ALTID et stk. koekkenrulle i min haand, saaledes at jeg kan redde en smule af den oejen- makeup jeg moejsommeligt har lagt inden hverdagen kalder. Jeg har talt med min laege – og han er lydhoer – og jeg har faaet mange draaber, og pt bruger jeg Opatanol, men jeg kan ikke undvaere min vaseline inden jeg gaar ud af doeren. Derfor er jeg saa glad for jeres oplysning om vaseline paa tube. Jeg lytter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina Pedersen

   Jeg har gennem en del pr bøvlet med øjne der løber i vand, prøvet alt, rensning af tårekanaler , udvidelse af tårekanaler ved øjenlæge virkelig ikke sjov….. så gik jeg i gang med at læse og søge og fandt at hjulkrone kunne hjælpe. Jeg købte nedenstående ved matas og vat symtomfri på 30 dage har været det de sidste 6 år.

   https://www.matas.dk/ultra-omega-3-6-9-100-kap

   Mvh Karina , 41 år

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Forstår ikke dit valg af øjenmakeup fjerner. Ville altid vælge et andet mærke end Garnier, især hvis man har tørre øjne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvorfor? Vil du ikke fortælle mere om hvorfor?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene.

  Hvor mange gange drypper du om dagen med engangs pipetter? Og bruger du en ny hver gang?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Malene. Lige nu bruger jeg faktisk nogle der ikke er engangs. Men jeg PRØVER at dryppe 5 gange om dagen. Jeg får det sjældent gjort men jeg burde… Min øjenlæge har også påpeget at jeg ikke er god nok til det.
   Man må ikke bruge engangspipetterne flere gange, men jeg har faktisk altid gjort det. Åbnet den om morgenen og så genbrugt den i løbet af dagen. Det andet virker som et lige nok stort ressourcespild – men der er ikke konserveringsmiddel i, så man skal passe godt på.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Hej Katja

  Tak for dit fine indlæg. Det har ind til videre hjulpet mig rigtig meget. Jeg har i en alder af kun 34(!) fået en bule i mit øje (Pinguecula) og det er ganske ufarligt, men jeg har en brændende og kølende fornemmelse i øjet samt en følelse af at have noget i øjnene. Jeg har altid haft tørre og følsomme øjne, men aldrig tænkt over at jeg kunne gøre noget ved det og det var lidt af en aha oplevelse at læse dit indlæg. Jeg gad godt høre en opdatering fra dig. Bruger du stadig de produkter du nævner i indlægget eller har du fundet andre med tiden? KH Astrid

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Astrid. Dejligt at du kan bruge dem til noget :)

   Jeg bruger stadig tnarsagain. Mht. øjendråber, så er jeg på ordre fra øjenlæge skiftet til Thealoz. Der er kommet nye anbefalinger og det er faktisk ret spændende. Det aktive stof Trehalose kan noget ret unikt ifht. tørre øjne.

   Men derudover ja, så gør jeg ret meget det samme :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Astrid

   Spændende med Trehalose – det må jeg tjekke ud! – jeg har ikke helt fundet fidusen i tearagain – mest fordi der står på pakken at man ikke man bruge dem med make up på og jeg tænkte jeg kunne bruge dem på kontoret i løbet af dagen… men det duer jo ikke, når jeg har make up på på kontoret? Jeg har fået en tid hos en god øjenlæge i november, så må jeg se om hun kan anbefale noget. I hvert fald mange tak for et godt indlæg. Jeg vil meget gerne læse flere indlæg om emnet. God dag til dig. KH Astrid

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvaffornoget? Tears Again har da netop altid skrevet at de kan bruges MED makeup på? Prøv at læse her: https://www.webapoteket.dk/personlig-pleje/oejen-oere-naesepleje/tearsagain-spray-p-214780

   Hvad står der helt præcis på din?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Astrid

   Det er så heller ikke helt rigtigt kan jeg se nu hvor jeg kigger på det igen! 🙈
   Jeg har så købt den version der hedder Tearsagain sensitive og i brugsanvisningen står der: “ tearsagain anvendes før make up lægges på og fjernes. Tearsagain sensitive kan dog også bruges på eksisterende make up. I dette tilfælde skal der kun sprayes 1 gang og afstanden mellem sprayhovedet og øjet skal øges til ca 20 cm.”

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Astrid

   Æv jeg havde lige skrevet et svar fra min telefon, men det virkede åbenbart ikke.

   Jeg kan se at jeg har læst forkert i min brugsansvisning. Der står at man skal anvende det inden make up pålægges, og hvis det skal bruges på eksisterende make up så skal afstanden hæves til 20 cm. Jeg har købt den version der hedder “tearsagain sensitive”, så det kan være der er en lille forskel ift. hvad de skriver i brugsanvisningen, måske?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Jo den er kommet men røg til godkendelse fordi det er fra en IP-adresse vi ikke kender :)

   Jeg bruger den almindelige og har jo ikke lige gemt manualen :-/ Jeg plejer også kun at bruge den morgen/aften. Men jeg tvivler på at der er forskel? Øjeblik, der må være en manual online et sted

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tirsdagstip: Sådan vænner du dig til spejlbilledet...