Matas Heat Protection Cream: Alt-i-en til håret og kufferten

‘Bumser’ på hagen og omkring munden? – perioral dermatit

Perioral dermatit

Har du bumser kun omkring munden og på hagen? Og er der ingen af de gængse råd, der virker – tværtimod bliver det kun værre? Så skal du overveje at gå en tur til lægen og få tjekket, om du i virkeligheden har perioral dermatit – og altså slet ikke bumser.

Det har jeg. Jeg har prøvet at finde et billede, hvor I kunne se det, men det var svært, det er ikke lige noget, man fotograferer. Dette mobiltelefonbillede er taget midt om natten nytårsaften…

Jeg har det heller ikke i ret voldsom grad. Se på Sundhed.dk eller Google for andre billeder. På mig lignede det fuldstændig bumser, og jeg troede et halvt år, at det var bumser. Men salicylsyre osv. hjalp bare overhovedet ikke – tværtimod.

Du kan også kende det på, at de ikke opfører sig som almindelige bumser. Det ligner, kan skælle lidt, men indeholder sjældent gul pus som almindelig akne.

Årsager til perioral dermatit
Man ved ikke præcis, hvad der er årsagen til perioral dermatit, som IKKE er akne, men derimod en form for udslæt. Hormoner mm. kan også spille en rolle.

Hvad der helt sikkert spiller en rolle er brug af lokalsteroider, tandpasta og kosmetik, som kan være den udløsende faktor.

Hvis du bruger cremer med steroid i ansigtet og har fået perioral dermatit skal du stoppe med det (og gå til lægen).

Tandpasta med fluor eller sulfat mener man også kan bidrage til problemerne. Og hudpleje og kosmetik kan helt sikkert. Stop med alt, hvad du kan forestille dig, og skift tandpastaen ud.

Få fat i lægen
Der er to behandlingsmuligheder: Enten tetracykling i tabletform eller behandling med en creme med metronidazol. Læs mere på sundhed.dk.

Hvad jeg selv har gjort
Den sidste måned er jeg stoppet med ALLE ansigtsprodukter pånær en fuldstændig basic ansigtsrens fra Purely Professional, øjenmakeupfjerner når jeg har haft makeup på, og som ansigtscreme har jeg brugt Homéoplasmine, som bare er vaseline med lidt planteekstrakter.

Jeg har skiftet min tandpasta ud, jeg har brugt en tandpasta til tør mund med bla. et højt fluorindhold. Så nu bruger jeg god gammel Zendium igen og er meget forsigtig med ikke at få det omkring munden.

Det er ikke fordi nogle af de ovennævnte produkter kan behandle det, men fordi perioral dermatit handler om “less is more” og at fjerne så mange faktorer som overhovedet muligt. Jo mindre du bruger i dit ansigt jo bedre. Jeg bruger stadig makeup, men ikke hver dag.

Jeg kender ingen behandlingsmuligheder udover medicin hos lægen og at stoppe med fx. den tandpasta, makeup og hudpleje, der kan udløse det.

Læs mere om hvilke ingredienser der kan tilstoppe porerne her.

Hos mig har min lille kur virket – det er blevet meget pænere nu. Næste skridt er, at jeg skal have fat i lægen.

Og nej – det betyder ikke, at man skal stoppe med makeup for altid. Det, jeg har gjort her, er i periode, til det er under kontrol og for at se, om det rent faktisk VAR det, der var problemet.

Og det vigtigste du kan gøre er at gå til lægen. For kun de kan kende forskel på akne, dermatit, rosacea osv. Så det er der, du skal starte!

Kan du genkende noget af dette?

 Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

106 kommentarer

 • sisse marie

  Pisssss!
  Det er det jeg har?! Uden tvivl! Har døjet med det de sidste 3 år. Har prøvet en masse uden det hjalp..
  Vil det sige jeg ikke må bruge makeup omkring hagen?
  AJ hvor trist. Så det vil jeg aldrig kunne komme af med det?
  Nå.. Jamen en masse penge på hud produkter, kan jeg da spare frem over:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det er jo ikke for altid :) Start med en tur til lægen og minimér mængden af produkter til et absolut minimum. Sørg for ikke at få tandpasta omkring munden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold da op, jeg skulle lige til at sætte mig og google omkring lige netop det problem!
  Jeg plejer at få én bums hver måned lige før menstruation, men pludselig fik jeg 10 omkring munden og på hagen. Og de opførte sig ikke som almindelige bumser og forsvandt heller ikke.

  Hvad jeg har gjort anderledes, før det kom?
  Begyndt at bruge flere hudpleje- og makeup produkter. Jeg har indtil nu kun brugt Derma Eco, lidt Matas Striber og Mirenesse bivoksmascara, da jeg har sart hud.
  Men nu er jeg også begyndt at bruge makeupprodukter (bl.a. inspireret af jer dejlige damer).

  Tak for at gøre opmærksom på, hvad “bumserne” kan skyldes. Tilbage i skabet med BB’en og makeuppen…øv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Start hos lægen! Det er kun ham/hende, der kan se det med sikkerhed.

   Pøjpøj :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  inden alle jeres læsere tænker at det har de. så har rigtig mange uren hud omkring haen pga hormon eller mave problemer. mange af vores hudproblemer er pga vores mave – dårlig fordøjelse og ophopning af affald. så det er kæmpe forskel på oral dermatit og bumser bylder hudorme og meget andet i ansigtet. for de fleste løser mælkefri diæt meget,,,,,

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det er også derfor, jeg siger, de skal gå til lægen :)

   Som du siger, så sidder hormonel akne de samme steder. Det kender jeg alt for godt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • maibritt J

  wow det ligner jo det jeg har lidt af længe :o jeg må hellere komme til læge med det

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Gør det – det er kun lægen, der kan stille diagnosen. Held og lykke :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mig

  Det lyder fuldstændig som mit forløb. Jeg begyndte at få, hvad jeg troede, var uslæt på hagen først på efteråret. Det spredte sig, og til sidst troede jeg, det var acne eller en eller anden underlig form for udslæt, fx rosacea. Jeg var meget stædig med ikke at gå til lægen (dumt!), så jeg gik med det alt for længe, og min selvtillid var totalt flosset. Til sidst, efter flere måneder, gik jeg til lægen, hun konstaterede med det samme, at det var akne-relateret (nok perioral dermatit) og jeg fik tetracykling i pilleform og en creme (husker ikke navn). Efter to dage (TO DAGE!) var det væk! Fortsatte pillebehandlingen indtil denne uge, og min hud har aldrig været mere medgørlig. Nu ved jeg helt sikkert, hvad jeg skal gøre, hvis jeg kommer ud for den slags igen – lægen! Med det samme! Og tak for dine tips, de vil også blive taget i brug :)

  Bottom line: TAK for en fantastisk blog. I er til stor hjælp i hverdagen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak :) Og tak fordi du delte din historie.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg har også haft noget lignende. jeg har en svigemor der har en helsekostforretning og går meget ind for alternativ behandling. Hun fortalte mig at området omkring munden har forbindelse til tarmsystemet. Altså ligesom at man ved at massere nogle punkter på fødderne, fx kan fjerne lændesmerter.
  Jeg holdt så i en periode op med at spise mælkeprodukter og vupti! Så var de væk. Uden medicin eller andet.
  Da jeg aldrig har været til lægen kan jeg ikke sige med 100 % at det var det der jeg havde, men det lidgner meget og var IKKE almindelige bumser. Der var lige netop ikke det der gulige puds i dem og de forsvandt bare ikke ligesom en bums gør. Det er forsøget værd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

   Det lyder lovende!

   Men jeg er en mælkelsker – vil det så sige at det så blusser op igen hvis man begynder at drikke mælk osv?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Vidunderligt indlæg! Har selv været ved lægen i sidste uge med dette, men hun kom ikke frem til en diagnose – så vi prøver noget. Skal klart derned igen hurtigst muligt og igang med behandling.
  Tak tak tak fordi I ikke kun skriver om makeup, produkter osv. men også emner som disse! Nu håber jeg min ansigtshud er reddet :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Selvtak Carina. Lad mig høre, hvordan det går med dig :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Hej Katja.

  Skriver lige her, i stedet for at spamme Instagram til ;)

  Fik som sagt konstaterer perioral dermatitis for knap 3 uger siden. Troede at det var rosacea, da min søster har fået det – og da det var værst, lignede hendes bumser. Men hudlægen sagde (heldigvis) at det ikke var rosacea, men pd. Så skal en gang om ugen tage en pille (antibiotika). Jeg synes pt ikke at jeg kan se den store forskel, men har stadig også 6 piller tilbage.

  Derudover anbefalede hun lette creme, og gerne uden olier. De behøvede ikke at være dyre (thank god!). Så bruger Neutral Face Wash, Neutral Skintonic og en let lotion fra Matas Striber.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak for svar :) Det ligner også rigtig meget rosacea, men sidder et andet sted typisk. Dejligt for dig, at det ikke var det. Lad mig høre, hvordan det går :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette

   Min hud endte med at blive helt perfekt igen efter at have taget pillerne, og jeg fik hurtigt selvtilliden tilbage!

   Jeg bruger stadig kun produkter uden parfume til sart hud, for ikke at irritere min hud for meget. Og følger huslægens råd, om at det ikke er nødvendigt at bruge formuer på creme. Skal dog bare lige have noget federe til om natten, nu hvor vi går de kolde tidere i møde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvor er det godt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • SaraK

   Jeg vil gerne sige at exuviance produkterne er det bedste mod peri oral dermatitis.
   Det er meget udbredt i Sverige hvor hudlægerne også anbefaler disse produkter, og har et samarbejde med kosmetologer i Sverige.
   Jeg har selv været plaget af perioral dermatitis i mange år og har prøvet med metronidazol til at starte med og efterfølgende tetracyklin som egentlig hjælper på det men det vender desværre altid tilbage efter endt behandling.
   Jeg har været hos kosmetolog Marianne Bisgaard som laver behandlinger som overraskende nok hjælper på det. Hendes klinik ligger i Vejle, jeg bor selv i Kbh og har taget turen derhen flere gange og jeg kan kun anbefale hende videre. Det er self lidt dyrt med den lange tur men det har været alle pengene værd.
   Hvis ikke man har mulighed for det så vil jeg anbefale at finde en exuviance forhandler tæt på egen bopæl. Har ikke selv prøvet andre en Marianne Bisgaard men vil gerne høre om andre har erfaringer med dette?
   Exuviance laver også foundation som kun kan anbefales

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Præcis hvilke exuviance produkter skulle virke mod PD?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Jeg er desværre også plaget af denne irriterende lidelse, både omkring næsen og munden, og kæmper i 3-4 mdr, hver gang jeg har et udbrud med creme fra hudlægen. MEN! Jeg faldt over et indlæg i et forum, hvor der blev skrevet om en creme fra Earth Friendly Baby – Organic calendula daily care cream. Den er vist beregnet til røde numser og andet hos babyer. Den har jeg haft glæde af og mit udslæt forsvandt efter ca en uge! Nu bruger jeg den dagligt, inden jeg smører min dagcreme på og har siden kunne holde det nede. :o)
  Om det vil virke på jer andre, det ved jeg ikke men min erfaring skulle da lige deles… :o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jeg har også læst lidt om Calendula og periorbital dermatit, og der er netop calendula i Homeoplasmine. Jeg skal nok opdatere, hvis jeg opdager, at der er noget om det :)

   Hvor har du købt din creme?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Jeg købte den på tankestrejf.dk men det ligner ikke, at de har den mere… Så skal man nok finde den på en engelsk hjemmeside? Ja, spændende med lidt mere “efterforskning” i det… :o)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Jeg har lige fundet cremen på denne danske side
   http://www.silleogsylvester.dk/product.asp?product=2856

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maibritt

   Jeg er rimelig sikker på at jeg lider af det samme. Men kan ikke finde cremen. Har du mulighed for at sende et direkte link til produktet? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elena Malou Kristensen

  Super godt og informerende indlæg. Jeg begyndte at læse din blog for et par måneder siden, og har lært rigtig meget. Jeg har også noget der ligner bumser, men som ikke helt virker til at være det. Jeg vil kigge nærmere på det nu i hvertfald. Tak for en god blog. Vh. Elena Kristensen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Altså, tusind tak for det her indlæg. Jeg googlede så sent som i går morges dette problem, men fandt ikke umiddelbart noget brugbart. Nu vil jeg skynde mig at få en tid hos lægen. Det ville da være fantastisk hvis der findes en “nem” løsning på det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Held og lykke – lad os høre, hvad lægen siger

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • c.

  Jeg fik i september sådan nogle små prikker på hagen, som jeg ikke kunne få væk og besluttede i slut oktober at gå til lægen, dog var min læge på ferie, så det var en vikar.

  Hun kiggede på mig i 1 sekund og sagde jeg havde akne.
  Nå, tænkte jeg bare – det kan jo ske. Også i en alder af 22 år.
  Jeg fik en tube med noget gele jeg skulle smøre mig med morgen og aften.

  Allerede første gang jeg smurte gele’en på brændte det som om min hud var on fire. Og huden omkring prikkerne blev tomatrød. Ikke nok med det så fik jeg dybe flænger i huden af at ha geleen på.
  Jeg fik hurtigt sendt en mail af sted til vikaren at det føltes helt forkert – men hun mente at jeg bare skulle vænne mig til følelsen og så ville det blive bedre.

  Et par uger senere havde prikkerne nu spredt sig til halvdelen af mit ansigt og jeg var knald rød. Nu var jeg så ked af hvordan jeg så ud af at jeg mailede vikaren igen for 10. gang om jeg ikke kunne henvises til en hudlæge.

  2 uger efter var det min tur til at besøge hudlægen – hun kiggede på min hud og spurgte så om jeg havde haft børneeksem som barn. Og det havde jeg – meget endda.

  Den gele som vikaren havde givet mig måtte man ikke bruge hvis man havde haft børneeksem som barn – og havde derfor givet mig en allergisk reaktion hver gang jeg havde smurt mig med det. Hudlægen var selvfølgelig i chok over at vikaren havde givet mig den gele uden overhoved at spørge mig om tidligere hud problemer.

  Hudlægen kunne selvfølgelig godt se at jeg led af perioral dermatit og ikke akne.

  Nu var min hud så smadret at jeg ingen produkter måtte komme på den – det brændte og sve’ selv når jeg kom normal vand i panden hvor jeg ikke engang var ramt.

  Jeg blev anbefalet kun at bruge en kildevandsspray fra apoteket og den mildeste rensecreme og creme også fra apoteket.

  Nu har jeg været på antibiotika siden december og har 2 måneder tilbage af pillerne før min hud forhåbentlig vis er helt sig selv igen.

  Så pas på med bare at stole 100% på jeres læge – så hellere bliv henvist til en hudlæge der har styr på hvad de laver!

  Jeg har nu brugt over 1000 kr på piller og special creme og mange uger hvor jeg ikke engang ville kigge mig selv i spejlet.

  Hvis min læge bare havde henvist mig, havde jeg været fri for alt dette :(

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Av for f… Tak for din historie.

   Det er dyrekøbt erfaring, men jeg kan også tale med i lang tid om læger, der udtaler sig om ting, de ikke har forstand på. Stol på din egen mavefornemmelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • kirstine

  Vil det i dette tilfælde være hensigtsmæssigt at bruge Basiron, eller er det også med til at forværre?
  Jeg føler, at jo mere jeg prøver at gøre ved det, jo værre bliver det.. :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det gør det også værre. Du har helt ret i din fornemmelse – jo mere man gør jo værre. Less is more.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Har været til lægen i dag, og fået en creme jeg skal smøre på omkring hagen. Den virkede allerede 10 minutter efter jeg smurte det på – og jeg har bare gået om kæmpet med det de sidste 6 år!!! Gik først til lægen, da jeg så dette indlæg. Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Velbekomme :-) Lad os høre, om det fortsætter

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Har I prøvet Mario Badescus control creme? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Utroligt at jeg har læst med siden nytår og dette indlæg har jeg først fundet i dag. :S

  For snart 3 år siden fik jeg endelig taget mig sammen til at tage til lægen for at finde ud af hvorfor min hud omkring munden var så rød, skallede, havde mange små bumser og ikke mindst fordi det gjorde ondt at bruge cremer. Hun så et øjeblik på mig og sagde at det var Peroriral Dermatit, og at jeg straks skulle stoppe med den creme med binyrebarkhomon som jeg brugte. Hun anbefalede en 8 uger lang antibiotikakur og så ellers undgå produkter med parfumer og parabener.
  Startede på kuren dagen efter og efter 2 uger var min hud meget pænere. efter de 8 uger på antibiotika var min hud blevet rigtig pæn, og man kunne ikke se det “udslæt” som jeg havde gået rundt med i 3-4 år.

  en dag på apoteket står jeg og kigger på hvad de har af cremer til sensetiv og sart hud, og kommer derfor i snak med en ansat der havde meget forstand på hudsygdome. Hun fortalte at det franske apoteksmærke Avené havde en serie til ekstra sensitiv hud, som var lavet til f.eks. Peroriral Dermatit.

  Efter at være gået delvist over til den serie, så har jeg kun haft små udbrud, få gange, på 3 år. Når jeg får mine udbrud skifter jeg over til at bruge den renselotion i serien som “nulstiller” huden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har rosacea og min hudlæge har anbefalet mig at bruge Finacea (så vidt jeg forstod hende resten af mine dage)

  Jeg tænker om I kender til den salve, og har noget klogt at sige om indholdsstoffet? Og om I har andre forslag til gode cremer. Jeg har brugt La roche posays serie til rosacea-hud, men jeg synes ikke den gør underværker

  http://www.apoteket.dk/Laegemidler/Medicinhaandbogen/MedicineHandbookItemPage.aspx?Id=3407

  Kh Signe

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg stoppede på mine ppiller, som jeg havde været på i 3 år i uge 9 2013. Mine ppiller fik jeg oprindeligt for urenhud (teenage hud – ikke akne), men jeg følte efter påvirken fra højre og venstre, at det ville være bedst for min krop at holde en pause fra alle de hormoner.

  Først fik jeg et udslæt på brystet med små blæner, og troede i faktisk at parfume var årsagen, og stoppede derfor med, at bruge alt der indeholdt parfume.

  Dette synes dog ikke og hjælpe, og jeg troede i stedet at jeg havde fået mælkeallergi – og stoppede derfor med alle mælkeprodukter, hvilket heller ikke hjalp.

  Jeg fik dernæst et udslæt ved min næse og begyndte at bruge min mors hormon cream til hendes psoriasis, dette fik det til, at brede sig og jeg havde det så på begge sider at min næse.

  Min svigerinde var imidlertiden reageret på hendes nye ppiller, at hendes ellers fejlfri hud var dækket af små røde knopper i hele hovedet.

  Først troede lægen, at dette var akne og hun kom derfor på en recept cream der hed Locoid – dette hjalp ikke.

  Hun kom dernæst på en anden recept cream der hed metronidazol og dette fik hendes hud til at blusse fuldstændigt op!

  Lægen troede dernæst at det istedet for, at være akne var roscacia, men ændrede dog mening og hun fik endelig stillet diagnosen perioal dermatit og kom på tabellet behandlingen tetracylin DAK – hvilket hun er igang med nu. So far har dette hjulpet lidt på hende.

  Men da hun så havde fået stillet diagnosen, viste hun mig nogle billeder af dette på google, og jeg kunne med det samme genkende disse, fra det udslæt jeg selv havde fået omkring næsen.

  d. 5 juni ringede jeg endelig til lægen og fik tid samme dag – jeg noteret mig hele min svigerindes behandlingsforløb (ovenstående) og fortalte, lægen hvordan det forelå.

  Hun var helt enig med mig i at jeg også havde perioral dermatit – og sagde dernæst at de følgende ting de havde givet min svigerinde (dog undladt tabeletterne) var ting man ikke anbefalede, at udskrive længere – hun sagde også, at hun faktisk lige havde været på kursus med en hudlæge, der istedet anbefalede en helt ny slags cream – Finacea 15 % gel. og at jeg kunne vælge mellem denne eller tabeletterne, men at hun anbefalede creamen eftersom pillen kunne gøre mig lysoverfølsom (= pigmentforandringer).

  Vi valgte derfor jeg skulle have creamen. Jeg skal bruge denne morgen og aften. Jeg har brugt den i 5 dage nu, og det er allerede blevet meget bedre. Områderne hvor jeg havde perioal dermatit er meget tørre og også lidt røde, men der er ikke små betændte blæner længere.

  Håber at dette måske kunne hjælpe nogle af jer, som evt. tror at i har denne hud sygdom, til ikke at blive fejlbehandlet som min svigerinde.

  /Cecilie :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak for din historie Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie, det er den jeg også har beskrevet ovenfor som jeg bruger. Men hvor længe har du fået at vide, at du skal bruge den?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg spurgte hende, hvor længe jeg skulle bruge den og hun sagde at hun i princippet ville sige at jeg skulle bruge den indtil, at det var gået væk – men at det ikke var noget jeg skulle gøre i flere måneder, så skulle jeg hellere ringe og få pillerne istedet. Men for bare at angive tid i hendes rapport på computeren så skrev hun 14 dage. Hun sagde dog også at creamen er en man har til, at ligge derhjemme til at bruge, hvis man kan se det er ved at blusse op igen :-)!

   Hvad sagde din læge angående dette? :-)

   /Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Min læge sagde jeg skulle bruge den altid, så jeg brugte den i omkring et år, og har så lige holdt et halvt års pause. Men nu er det ved at blusse op igen, så jeg skal have købt en ny. Men jeg bliver da lidt bekymret, når din læge har sagt 14 dage.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nat

  Hejsa

  Meget befriende at læse dette indlæg! jeg har selv haft den fineste og nemmeste hud indtil da jeg ca var 20 år og begyndte at få den der urene hud/eksem under mundvigerne. Jeg prøvede alt i make-up og cremer til uren hud og kosmetologen anbefalede selvfølgelig cremer osv, men først da jeg kom til læge fandt jeg ud af at det var perioral dermatit.

  I et par år efterfølgende brugte jeg metronidazol i perioder og var på et par tetracykling kure. Jeg ved ikke om man kan sige at det går væk? men jeg vil mene at jeg som 28 årig ikke lider meget af eksemen mere, nu er min hud tilgengæld helt tynd under mundvigerne og reagerer (læs: bliver uren/tør/ru/rød) hvis jeg bruger forkerte produkter.

  Jeg er altså nødt til at bruge forskellige produkter på mit ellers tørre ansigt og på hagepartiet. Er der nogen der har gode råd til beroligende produkter der samtidig giver masser af fugt/fedt til ansigtet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hejsa.. Jeg har fået at vide i dag ved lægen at jeg har det.. Nu er jeg startet i behandling med det der metronidazol creme.. Håber godt nok det virker… Har gået med det i et par måneder og er bare træt af det.. Øv..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Jeg synes, det kan være ret så svært at finde ud af, hvad der er hoved og hale i alle disse mere eller mindre officielle anbefalinger. Så personligt tror jeg, det vigtigste er at lægge mærke til, om du oplever problemer i din brug af tandpasta. Jeg har fx. haft problemer med eksem omkring munden og øjnene, og i den forbindelse blev jeg faktisk testet for min tandpasta (især fordi jeg er typen, der ligner en væddeløbshest med fråde om munden, når jeg børster tænder). Heldigvis var det ikke tandpasta, jeg var overfølsom overfor. Og faktisk findes der også flere typer af tandpasta, som er svanemærket, hvilket er en ret god indikator i allergisammenhæng. En af mine yndlingsblogs, Pudderdåserne, har skrevet en super god post om emnet, hvor de fortæller, at tandpasta kan være synderen i forhold til det generende udslæt perioral dermatit. Læs blogposten her. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Jeg vil bare lige give mit besyv med, da jeg selv med stor interesse har læst både artikel og kommentarer.

  I de sidste 5 måneder har jeg haft noget rødt udslæt ved næsen, og forsøgte i lang tid med noget fed creme i den tro der var tale om tør hud. Jeg begyndte også at tage fiskeolie og vitaminer, i det tilfælde at udslættet var tegn på noget min krop manglede. Jeg kunne udelukke allergi, da jeg kun yderst sjældent bruger makeup, og aldrig bruger parfumerede cremer.

  Til sidst gav jeg op og bestilte en tid hos lægen… næsten samtidig kom jeg i tanke om en svampedræbende creme jeg tidligere har fået til min datters røde numse. Det er en tube Brentacort 20mg+10mg salve. Efter at have smurt i få dage, ser det allerede meget pænere ud. Talte i telefon med min læge som siger jeg roligt kan fortsætte.

  Jeg har således ikke fået en diagnose, men det er åbenbart noget svamp af en slags. Jeg har læst om skæleksem – det forekommer hyppigt om vinteren og/eller ved stress og behandles netop med et svampemiddel. Alle 3 ting passer godt i mit tilfælde.

  God bedring til alle Jer der endnu ikke har fundet en behandling. Det er rigtig træls at rende rundt med rødt eksem i ansigtet, og jeg håber at
  mit bidrag her måske kan hjælpe nogen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Vil bare lige bemærke, at steroidcreme som fx Brentacort skal bruges med omtanke, og hvis man mistænker at have peroral dermatit, bør man absolut ikke bruge det.

   Men dejligt for dig, at det virkede på det, der var årsagen til dit eksem :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg faldt lige over dette gamle indlæg og ville give mit besyv med. Jeg har lidt af peroral dermatit i ca. 10 år og prøvet diverse ting og sager. Mit sidder primært i næsefløjene og en smule på højre side af hagen under munden.

  Min egen læge udskrev et præparat med Metronidazol, men i dag bruges det sjældent, fordi resultaterne ikke er overbevisende. Selv oplevede jeg, at mit eksem (det kalder jeg det for :-)) blussede endnu mere op og kløede endnu mere. En lægevikar udskrev Brentacort (steroidcreme), og så gik det helt galt. ALDRIG-ALDRIG bruge steroider på peroral dermatit!!!

  En hudlæge anbefalede mig at droppe al makeup og udelukkende bruge ansigtscreme uden parabener, parfume osv. Makeuppen var jeg ikke indstillet på at kvitte, men der blev kraftigt luget ud i cremer, foundations mm., og jeg kastede mig over Derma Womans produkter.

  I efteråret 2013 oplevede jeg for første gang i mange år, at min hud var pæn uden skæl og kløe og uden det blussende røde look. Det vendte tilbage efter en tur i solariet :-(

  For 2 måneder siden købte jeg Cosborgs B12 Forte creme og Bare Minerals pudderfoundtion, og det har været et godt match. Desuden bruger jeg CC cream fra Origins med et ganske tyndt lag på eksemområderne.

  Især B12 Forte vil jeg anbefale – det er helt tydeligt det, der har gjort de største underværker og så uden de bivirkninger, som medicinsk behandling kan medføre. Jeg oplevede hurtigt, at det blussende look forsvandt, og efter ca. 1 måned begyndte huden at klare op, og de små skæl forsvandt.

  Håber, at dette kan inspirere andre :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Interessant, at så mange her i tråden har fået udskrevet Metronidalzol, og at det anbefales på sundhed.dk. Jeg har læst en tråd andetsteds, hvor stort set ingen havde gode erfaringer med produktet, men derimod med tetracyklin.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Vil bare indskydde at du har helt ret i det med steroidcremer og brentacort. Det står også i lægehåndbogen. Steroidcremer på perioral dermatit gør det bare værre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Er slet ikke i tvivl om, at det er det, jeg har døjet med! ALT er ellers blevet skiftet ud til de allergivenlige og svanemærkede produkter (lige fra shampoo og hårvoks til ansigtsrens og cremer), men hvis der skal antibiotika til, så jeg er jo kun lige startet…

  Har bestilt tid hos lægen, har lige 10 dage tilbage af min ventetid på 5 (!!!) uger, inden hun skal “overbevises” om, at jeg har perioral dermatit :-) I mellemtiden, er der så noget, man selv kan gøre? Min hud omkring næse og mund er tør og irriteret, og jeg vil gerne kunne gøre et eller andet for at afhjælpe; zinksalve, en speciel hudcreme, just something, for jeg bliver snart tosset! Én ting er det lidet charmerende udseende, en anden ting er hudirritationen fra det… ;-)
  Jeg har minutiøst læst alle svarene igennem og er beredt til tænderne med gode argumenter til lægen, men har nogle gode erfaringer med cremer/hvad-som-helst før behandlingen hos lægen?

  Kæmpe tak på forhånd! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Louise
   Det vigtigste du kan gøre er at droppe alle produkter. At det er allergivenlige eller svanemærkede betyder for så vidt ingenting. De kan sagtens irritere huden alligevel. Jeg synes, det vigtigste, du kan gøre for dig selv og din økonomi lige nu er IKKE at smide en masse ud og bruge penge på noget nyt, der næppe vil gøre en stor forskel alligevel.

   Fortæl mig hvad du har brugt indtil nu og hvad du har i huset? Så skal jeg forsøge at hjælpe.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Jeg har i 3 år brugt Body Shoppens E-vitamin-serie (ansigtsvask og dagcreme), og det har fungeret rigtig godt! Da jeg begyndte at få udslæt, røg det under mistanke, og jeg skiftede til Levevis’ ansigtsvask og dagcreme (som ikke hjalp en dyt). Jeg har prøvet zinksalve, også fra Levevis, det gør det i hvert fald ikke værre, og lindrer for en kort stund. Har prøvet apotekets aftersun-lotion (med aloe vera), og det hjælper ligeledes kortvarigt.
   Nu er jeg tilbage til Body Shoppens E-vitamin-serie, da det faktisk er den, der kan holde huden mest fugtig (= ikke-kløende), og det lader ikke til, at det bliver værre af det.

   Generelt bruger jeg slet ikke noget i mit ansigt, udover almindelig dagcreme, så at det skulle komme fra kosmetik (eller creme, som jeg har brugt i lang tid), ville undre mig… Men da jeg læste, at hormonelle ubalancer kunne være årsagen, faldt brikkerne på plads; blev af min læge anbefalet at skifte til lavdosis p-piller (3. generationspiller) og var lige begyndt på dem, da udslættet kom. Jeg er tilbage på mine “gamle” p-piller, men udslættet blev ;-)

   Tusinde tak, fordi du/I tager jer tid til at læse og besvare spørgsmål – det er guld værd! :-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvilken tandpasta bruger du?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Aquafresh Triple Protection hedder den vist…
   Har luret på en tandpasta uden fluor, men synes det er svært at gennemskue, hvilke der er med, og hvilke der er uden fluor… De fleste er vel næsten med fluor, da fluoren har en beviselig gavnlig effekt for tandsundheden…?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Tandpastaen kan have betydning, hvis det sidder tæt ved munden. Overvej zendium næste gang du alligevel skal købe, men ellers kan jeg ikke råde dig til det store, andet end tålmodighed mens du venter på lægen. Og lad være med at skifte en masse ud og købe nyt – det gør ikke nogen forskel alligevel.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

   Har også lidt af DP og brugt body shops produkter uden parfume. Tror desværre det er den som begge gange, i år, har fået mit pd til at gå i udbrud.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg er opmærksom på tandpastaen, når der skal købes nyt, og venter tålmodigt på, at det bliver min tur hos lægen.

  Kæmpe tak for gode råd og hjælpsomhed! Jeg er ny ‘medlæser’ på jeres blog og er nu ofte forbi efter viden og inspiration – I gør et fantastisk stykke arbejde! :-D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibeke Nielsen

  Har lidt ad pd i syv (7) år! Og prøvet huslæger to gange. Og været ved hudafdelingen på et universitetshospital i et år. Her prøvet alt. Og gjort alt hvad lægerne sagde. Derudover må jeg supplere med at jeg lever sundt og aldrig har brugt ret meget make up, om nogen. Kun har brugt zendium.

  Jeg er helt enig i beskrivelserne, det ligner bumser, men er helt anderledes, er der i længere tid, og der er ikke noget pus, de er lidt hårdere og mere med tendens til skælflage falder af. Hvis man er uheldig kan de også komme i hårgrænsen og hovedbrud og skuldre.

  Her er mine erfaringer:

  Jeg opdagede at svampecremer (brentan og lanicil og nizoral skællshcampoo) virkede meget bedre en alle de antibiotika lægen ordinerede på receptpkigtige salver, så jeg troede det var svamp. Huslægen sagde det ikke var svamp (podninger på svamp var negative), men alligevel hjalp de sværeste bacteridræbende receptpkigtige cremer alt ikke (max en næsten usynlig ændring selv om jeg blev vedholdende ved i mange måneder). Har også prøvet piller euryt..et eller andet som jeg kun prøvede 1/2 uge pga bivirkninger.

  På universitetshospitalets hudafdeling blev jeg sat i en kur på tetracyklin (jeg er generel for helsekost, så det krævede sin kvinde at sige ok), og mærkede efter få dage at min hud blev pænere og ikke mindst glattere, næsten ungpigeagtig:) og jeg kunne tåle pillerne og mærkede ikke ubehag. (Man skal huske at man skal følge en bestemt kost, ikke mælk eller jern eller magnesium to timer før og efter pillerne tages), så det var noget af en omlægning og regnskab. Man må absolut heller ikke blive gravid mens men tager pillerne.
  Derudover blev jeg bedt om at vaske min mund, næse, ansigt, hårbund og skuldre med 2% nizoral schampoo som skulle virke 7 min før den blev skyllet ud. Dette mindst 2 gange om ugen.
  Endelig blev jeg bedt om at bruge en creme til de udsatte steder fra avene (er nævnt i et af de tidligere opslag).

  Jeg har nu været et år på kuren, og det ser ud til at være væk (krydser fingre for det ikke kommer tilbage når jeg stopper).

  Af ting man kan foretage sig, der ikke kræver specialist i hud (man være på venteliste i flere måneder), er:
  Køb “hudpiller” med morgenfrue og marietidsel – det fjernede mine pd totalt i et halvt år (med recidiv når jeg holdt pause) urteteket havde nogen i en periode der var super gode, men dem kan man ikke få mere.

  Køb en “ansigstbørste” (jeg fandt en i Østrig) det ligner en blød miniudgave af en badebørste. At vaske sig med den + avene rensevæske, morgen og aften holder bumserne væk (også på teenagesønnen, som fik sin egen børste). Det er godt at bruge 1 meget varmt vand og slutte af med meget koldt vand.

  Lægerne kunne ikke finde ud af om det var bacteridræbende eller svamp, for de gængse podninger var “sterile” – kan ikke udelukke at de bare ikke undersøgte bredt nok.

  En læge mistænkte at det var den meget almindelige demodex hårsækmidde som vi alle har, men som jeg var blevet irriteret af. Ikke af miden, men af de bacterier og svampe den bevæger sig rundt med. (Man har også hår omkring munden). I hvertfald kunne dette også forklare hvorfor jeg syndes jeg var blevet lidt mere tyndhåret det sidste år. Nu vel det er der ikke noget dokumentation for.

  Når jeg er færdig med min kur har jeg tænkt mig

  Fortsætte med at bruge morgenfrue og marietidsel og havtorn i koncentreret dyr helsekostkvaliete.
  Fortsætte vaskx2 ugentlig i nizoral schampoo som lades blive siddende 7 min.
  Vaske dagligt x2 med ansigstbørste og avenes rensemælk,
  Sove med avene cremen
  Bruge solskinspudder (kun Foundation fedtfri til fest), let øjenskykke og en af de nye maskaraer der ikke behøver reseprodukter men kan skyldes af med varmt vand. (Clinique). Læbepomade. Og intet absolut intet andet.

  Det var det.

  Beklager de mange slå og tastefejl – jeg har kun i iPhone at skrive fra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maika

  Jeg fik også konstateret perioral dermatit hos en hudlæge her i foråret. Forinden havde min egen læge givet mig metronidazol, som bare gjorde det hele MEGET værre. Hudlægen kiggede 2 sekunder på mig og sagde at det var perioral dermatit, og at jeg skulle have tetracyklin. Det virkede ikke en dyt på mig, så jeg gik i gang med at gribe det anderledes an. Jeg begyndte at spise fiskeolie og b-vitaminer og udfasede mælkeprodukterne fra min kost. Samtidig brugte jeg (efter anbefaling fra en dygtig alternativ behandler) cremen “ByLykke”. Det er første gang jeg har prøvet en creme der rent faktisk har lindret knopperne og rødmen. Og nu har jeg endelig min perioral dermatit under kontrol! Jeg skal dog ikke eksperimentere for meget med hverken hudplejeprodukter eller makeup, før jeg igen får et udbrud. Men jeg overvejer om ikke jeg skal prøve Purely Professional repair cremen, så min hud engang imellem kan få en afveksling fra ByLykke cremen. Men kan Purely Professional cremen bruges i ansigtet uden at man går rundt og skinner hele dagen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det kommer jo meget an på din hud. Hvis den er fedtet også, så nej. Men en tør hud som min elsker den. Jeg vil dog sige (jeg kender ikke den creme du omtaler), at hvis den creme fungerer så godt for dig, så hold dig for guds skyld til den! If it works, don’t fix it. Og Perioral dermatit kan i den grad blive fremprovokeret af produkter i ansigtet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Jeg har lige fået det konstateret hos lægen i dag. Har fået piller og creme mod det. Har aldrig døjet med det før, men har fornylig skiftet min hudpleje fra garnie til clerasil samt skiftet primer fra gosh til maxfactor. Så nu bliver clerasil lagt på hylden og garnie får en chance igen. Mf primeren får sig også en pause. Håber jeg på den måde kan finde ud af hvad der har udløst det :)
  Dejlig at se jeg ikke er den eneste som lider af dette og at der findes en behandling for det :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jo

  Dobbeltposter lige en kommentar fra et andet indlæg, håber det er ok.

  Har i 4-5 mdr døjet med perioral dermatit på og omkring hagen (min læge skyder skylden på p-pilleskift for ca et halvt år siden) og har både fået udskrevet Redap, Finacea og Tetracyklin hos min læge siden oktober måned sidste år – og der var ingenting der hjalp, tværtimod synes jeg bare det blev værre og værre. For én uge siden besluttede jeg mig for helt at holde op med at bruge alt det her, og købte i stedet en tube Homéoplasmine (bor i UK hvor det er nemt at få fat i heldigvis – mit er faktisk købt i Topshops beautyafdeling .. til 6 pund i øvrigt), og i dag er min hud faktisk næsten ligeså pæn som den var før – ingen nye udbrud og arrene (havde desværre lidt svært ved at holde fingrene helt fra det…) er stort set forsvundet også. Det kan jo også være et resultat af at jeg helt er holdt op med at bruge skrappe cremer og penicillin, svært at sige, men jeg har det her mistænkt for at have en finger med i spillet. Min hud på og omkring hagen er i hvert fald totalt forandret på 7 dage, og bliver kun pænere for hver dag jeg fortsætter med at bruge Homéoplasmine – noget jeg slet ikke har oplevet i andre perioder hvor jeg har lagt de skrappere midler på hylden for at give huden lidt fred.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Først og fremmest – TAK for en skøn blog!
  Jeg har desværre også perioral dermatit og lige fået Metronidazol hos lægen for en uge siden.
  Jeg forsøger nu at begrænse brug af cremer og make-up… men synes ikke det er optimalt at droppe fugtighedscremen helt da jeg har ret tørre kinder især.
  Jeg bruger nu:
  Rens: Beaute pacifique/rudolph care
  Creme: Rudolph care anti-stress + avene repair creme på pd-opråderne.
  Tandpasta: Zendium

  Har indtil for en uge siden også brugt konjac svamp og jeres t-zone peeling (som er fantastisk!). Begge dele har jeg været glad for, men bør jeg fortsat stoppe med det? Kan jeg evt. anvende jeres peeling i T-zonen og uden om pd områderne?

  Skal snart på ferie – og er jo nødt til at bruge noget solcreme til den tid – er der nogen ingredienser/mærker jeg særligt bør undgå/gå efter???
  På forhånd tak <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Trine

   Så længe du bruger Metronidazol ville jeg undgå både konjac og syrepeeling. Du kan derpå med fordel genoptage begge dele langsomt når behandlingen er overstået. Du kan selvfølgelig bruge T-zone peelingen i andre områder, hvis det er vigtigt for dig, men under alle omstændigheder er det jo mindre, jo bedre, for så er der færre “fejlkilder”, hvis du forstår :) Så snart du er færdig med din behandling kan du forsigtigt starte op igen.

   Solcreme er en svær en. Jeg har aldrig selv reageret på solfiltre, men nogle gør. Jeg er selv meget glad for de milde mineralske solfiltre, men de kan være svære at få fat i. Under alle omstændigheder har jeg ikke noget grundlag for at den ene type skulle være bedre for lige netop PD end andet.

   Fortsæt som du gør nu, det lyder som om du har styr på det :)

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Kære Katja.

  Tak for dette indlæg og en fantastisk blog iøvrigt:-)

  Jeg har gennem de sidste måneder udviklet PD og nu har det bevæget sig ud på højre kind. Jeg lever meget sundt og undgår sukker, kulhydrater og mælk. Har googlet lidelsen og kan læse den også kan fremkaldes af makeup – så jeg mistænker min Chanel foundation som jeg begyndte med for nogle måneder siden. Den er nu lagt på hylden. Mine spørgsmål til dig er følgende:
  – SKAL jeg til lægen og have en antibiotikakur? har læst at for mange er det bare en midlertidig læsning da lidelsen ofte vender tilbage…
  – hvilken makeup må jeg benytte? er klar over at jeg skal undgå det, men kan ikke tage på job med den hud:-/ tænker evt. Jane Iredale da det er en “ren” makeup. Hvad tænker du? vil gerne en med god dækkeevne.

  God påske:-)

  Vh. Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Må jeg spørge hvilken foundation el lign. du bruger, når du har makeup på?

  Mvh Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   1000 forskellige :) Mener du i forbindelse med udbrud?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

   Jeg mener bare generelt i forhold til hvilke du har erfaring med ikke sætter gang i et PD udbrud.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merete

  Hej – interessant indlæg. Har haft problemer med uren hud omkring mund og næse – præcis som du beskriver her – siden jeg var teenager. Eneste ting som har virket på dette har været P-piller af mærket Jasmin. Hverken kost, væske, søvn, stressniveau eller make-up/cremer synes at have haft nogen virkning.. Til gengæld er det sikkert at hvis jeg er på P-pillerne er det væk!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  En ulykkelig pige i nød (!)
  Jeg har ligesom mange af jer, en lignende historie…
  Det startede da jeg i sommeren 2012 var Syd på i 5 uger. Da jeg kommer hjem er mine læber meget tørre. jeg begynder at smøre dem med læbepomade. Jeg fik små pustler og det kløede meget.
  Efter ca. 3 år med utallige lægebesøg og cordison creme i ansigt, har det spredt sig til nærmest hele ansigtet.
  Endelig er jeg selv gået til hudlægen, som sagde at jeg led af hudsygdommen Perioral Dermatit. Jeg er nu startet på en 7 ugers lang antibiotika behandling (Tetralysal) samt en creme (metronidazol) som man også benytter mod akne.

  Jeg har kun været på kuren en uges tid, men er der nogen som har været udsat for samme, og som har været på samme kur?
  Jeg syntes nemlig ikke at se nogle resultater endnu..
  Håber nogle kan give en ulykkelig pige et par opmundrende ord på vejen, da denne sygdom er kronisk.. Jeg vil gerne være smuk igen, og lige meget hvad jeg gør syntes jeg stadig at ligne et monster :( Håber denne kur vil gøre underværker..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Stine
   Jeg har ikke prøvet Teralysal, men har brugt metronidazol.
   Jeg vil blot sige til dig at disse ting tager tid om at virke. I hvert fald uger. Også gerne måneder. Før man kan se et resultat. Så du skal væbne dig med tålmodighed. Men det bliver bedre. Det lover jeg!

   Den “gode” nyhed er, at kortisoncremen er en stor skurk i det spil, så alene det at du stopper med den, vil hjælpe også.

   Det bedste du kan gøre i mellemtiden er at undgå alt, der kan irritere din hud. Se på hvilken tandpasta du bruger. Brug kun de allermildeste produkter i ansigtet osv.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke

   Det er rigtigt man skal bruge cremen (metronidazol) i måneder, men jeg vil bare sige at det prøvede jeg også uden resultat, andet end at de hele udviklede sig til også “bumser” i hovedbunden! ca hver 5 cm! – Først da jeg holdt op med chremen og blev opjusteret i tetracyklin, begyndte der at være en bedring efter en måned. Jeg blev heldigvis behandlet på et universitetshospital.

   Jeg har en mistanke om at mange af de “infektioner” man kan rammes af er ret eksotiske og efterhånden resistente for mange af de creme der virkede for 5 og 10 år siden. Mit “udslet” startede en uge efter jeg krammede en veninde der netop var hjemkommet fra lang rejse i østen, og i øvrigt havde fået samme udslet.
   Jeg tror derfor der er tale om en eller anden smitte, som vi her i norden ikke lige er immune overfor. (blot en hypotese).
   Jeg er helt enig i at hormoncreme er dumt og får det til at blive rigtigt slemt med tiden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Ja, perioral dermatit er så træls! Ville lige komme på banen her med et par ting, der synes at have virket for mig. Jeg er også gået over til fluorfri tandpasta, det er én ting, men ellers har jeg haft god gavn af Avenes Cicalfate-creme (fra apoteket) – og så har jeg opsporet det milde amerikanske mærke Osmia, der er sammensat netop mhp. at hindre udbrud af dermatit. Problemet med Osmia er, at det er dyrt at få produkterne igennem den danske told. Men produkterne er gode!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie-Louise

  Kære Pudderdåser,
  Jeg er rigtig glad for at læse jeres blog og jeres råd for at selv kunne hitte rede i denne jungle af produkter og hudproblemer. Jeg vil rigtig gerne høre om I har nogen anbefalinger til en dygtig hudlæge i Københavns-området. Selv har jeg en lang historie med uren hud og acne og mener selv at jeg snart har udtømt alle muligheder. Det er dog lang tid siden at jeg har set en dansk hudlæge (jeg bor i udlandet) og vil rigtig gerne konsultere en. På forhånd tak, Marie-Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Marie-Louise
   Min erfaring er, at danske hudlæger interesserer sig for hudsygdomme og ikke hudproblemer. Jeg kender ingen. Jeg håber, at andre måske kan hjælpe.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Først – Tak for en fantastisk blog! Jeg har i over 15 år døjet med perioral dermatitis og grædt mange tårer, brugt mange penge på diverse cremer, mirakelkure, “renere” makeup osv. Jeg har besøgt alverdens hudlæger i flere forskellige lande, samt været på antibiotikakur alt, alt for mange gange. Jeg fandt i Spanien en creme, egentlig beregnet til babynumser, som indeholder 40% zink. Den smører jeg på udslættet så snart det dukker op – og det hjælper! Udslættet forsvinder! Jeg har ellers været igennem samtlige medikamenter, kure, udrensninger, kold tyrker fra makeup osv. uden succes. Tænk at jeg efter så mange år, endelig har fundet noget som virker. Egentlig er jeg allermest glad for at skulle undgå at tage antibiotika gang på gang, hvilket kun kan være usundt for kroppen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Mange tak for tippet Mia, det er så skønt, når man endelig finder noget der virker.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Nu har jeg selv haft mit foerste udbrud af perioral dermatit for et halvt aar siden, hvilket slet ikke er sjovt, fordi det er virkelig synligt og generende, men medicin-cremen hjalp mig paa en uge eller to var alt vaek!(jeg fik det sandsynligvis grundet antibiotika-stop og stress). Men jeg har samtidig i mange aar lidt af parfume-allergi(uden at vide det). Derfor gav laebepomader og ansigtsrense mig nogle lignede udslaedt(samt shampoo gav skael). Foerst da jeg stoppede med at bruge parfume forsvandt mine gener. Saa et andet trick er at tjekke om man har noget allergi, fordi de kan ogsaa give rigtig grimme maerkelige udslaedt.
  Mit bedste trick til PD er at have medicin-cremen liggende og naar jeg fornemmer et udbrud er ved at bluse op smoerer jeg det paa, saa udbruddet ikke naar at tage fat!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej piger!
  Først og fremmest tak for de gode råd.
  Jeg har selv haft det her mærkelige udslæt omkring munden de sidste to måneder, og det er kun blevet værre. For to uger siden fik jeg så konstateret perioral dermatitis hos lægen, og vi fandt ud af at det var bluset op i forbindelse med mit p-pille skift. De nye p-piller har åbenbart været et for stort hormonskift for min krop, der i forvejen er lidt sippet med p-piller. Jeg fik så antibiotika piller (Tetracyklin) som normalt bruges mod voldsom akne, og skulle spise en pille på 500 mg. om dagen. Da jeg havde taget dem i halvanden uge følte jeg stadig ingen forskel, og jeg opsøgte derfor en hudlæge der anbefalede at vaske det med både sæbe (jeg bruger intimsæbe fordi der ikke er parfume og parabener i) og vand, og derefter bruge SVOVLCREME. Det kan jeg stærkt anbefale, da det virkelig har virket for mig. Jeg har kun brugt det i fire dage, og mit PD er blevet meget bedre. Det er ikke væk, men jeg kan tydeligt se forskel. Før kløede og stikkede det også, men denne fornemmelse har jeg stort set ikke mere. Jeg tager stadig antibiotika pillerne, og det vil jeg gøre den næste måned, da det stadig har en virkning, det går bare lidt langsomt. Jeg undgår også at bruge Make-up så godt jeg nu kan, selvom det er meget frustrerende at gå rundt med, og de få gange jeg gør, bruger jeg en pudder fra Bare Minerals uden alt muligt i. Jeg søgte virkelig en creme at smøre på, da jeg følte det var meget tørt, og at jeg ikke engang kunne åbne munden uden at føle at mit ansigt sprækkede, men hudlægen fortalte mig, at den eneste creme jeg måtte bruge var svovlcreme, da intet andet virkede og kun gjorde det værre. Hun sagde så også, at det var meningen udslættet skulle blive tørt, da det var sådan det gik væk. Men svovl er åbenbart bakteriedræbende, og går derfor ind og dræber bakterierne i udslettet ligesom antibiotika vil gøre. Jeg har i hvert fald haft stor succes med det. Desværre har hun bare puttet cremen i en lille engangsbeholder, og skrevet svovlcreme på den, så hvilket mærke eller hvad det helt nøjagtig er kan jeg ikke sige :-( men tænker at noget med svovl generelt vil være godt at prøve. Held og lykke med det, håber I også får bugt med jeres PD!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Camilla
   Er det sådan noget fedtet noget? i så fald kan det være denne her: Svovl Pasta

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hej Katja.
  Jeg har også en del små “bumser” på min hage, og ved ikke og det er det samme som du taler om. Min læge tager mig desværre ikke så seriøst når jeg nævner jeg er ked af min hud. Jeg har også ret mange bumser/knopper i panden. De er meget forstyrrende for ved. Ved ikke helt hvad der er skyld i det. På billedet af dig, så jeg at du ser ud til at være lidt hvid over munden og op til næsen. Det er jeg også! Jeg har aldrig fundet ud af hvad det er, men jeg er meget ked af det over det. Ved du evt. hvad dit er? Det er super dejligt, at I skriver om sådan nogle ting her på bloggen! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Cecilie. Det har jeg aldrig tænkt over, jeg tror ikke det er noget særligt – måske bare måden skyggen falder på? Det kan godt være der er lidt farveforskel på min hud under næsen, men det er i hvert ikke noget, der kan forklares :)

   Fortæl mig om dine bumser – er de hvide og kan de “poppe” rigtigt? Både i panden og på hagen?

   Hvilken hudpleje bruger du i dag?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Hej Katja. Tak for dit hurtige svar! Jeg var heller ikke helt sikker, eftersom det ikke var helt tydeligt på billedet. Men jeg har det uden tvivl. Bumserne kan stort set aldrig poppe. En gang i mellem får jeg et par stykker der kan. Ellers er de små og røde. Jeg bruger Kiehls calendula ansigtsrens og toner. Og en fugtighedscreme uden olie fra Kiehls også. Om aftenen bruger jeg en rens, micro peel og en creme med salicylsyre. Alt sammen fra Kiehls :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Cecilie. Det lyder som om du skal skære ned på produkterne. Og hvis jeg kender Kiehl’s ret så kan der sagtens gemme sig et par irriterende ingredienser eller to i. Hvor længe har du brugt det? Har det hjulpet på din hud? Du skal nok skære ned – især på rens.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Hej igen Katja.
   Hvor er det fedt at du gider at bruge tid på at hjælpe mig med det her :-) Det sætter jeg stor pris på. Skal jeg så ikke vaske ansigt morgen og aften? Når jeg siger rens mener jeg bare en klassisk skummende rens.Jeg har snart brugt det tre måneder vil jeg tro. Det hjalp en periode, men synes ikke min hud er betydeligt pænere end hvis jeg ikke renser. Kender du til nogen gode dermatologer el. i Kbh?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Og i øvrigt.. Hvilke produkter vil du anbefale hvis ikke det skal være Kiehls?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotta

  Clinique clarifying lotion, som indeholder salicylsyre har været løsningen for mig. Prøv det! Skulle efter sigende også virke på rosacea

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej. En lille spørgsmål – hvis man har mistanke om perioral dermatitis på hagen (rød, små bumser, har haft det flere år), er jeres t-zone peeling så for stærk for huden?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Jeg har lige været igennem mit 3. udbrud med det, og denne gang besluttede jeg mig for at droppe lægen. Jeg orker simpelthen ikke den medicinske behandling.
  Jeg søgte i stedet rundt på nettet, både for at høre hvad andre havde brugt af alternativ behandling, men også hvad læger anbefaler ud over medicin.
  Da jeg havde det 2. gang mødte jeg en noget ældre læge som fortalte at han havde mødt flere patiente med PD og flere af dem havde god effekt af saltvand (enten svømmetur eller saltvandsnæsespray som sprøjtes på huden). Saltvand har en effekt, den er desværre bare ikke særlig langvarig.
  jeg fandt flere der havde prøvet Calendula, hvilket jeg også afprøvede. Det havde desværre bare meget lidt effekt på mig. Derudover var der flere der anbefalede hempolie da det virker antibakterielt. Jeg syntes jeg havde lidt svært ved at finde noget, men fandt Hemp faceprotector hos The Body Shop, men en ekspedient anbefalede mig at prøve deres Ethiopian Honey ansigtsmaske som en del af en daglig rutine.
  Efter at have prøvet ansigtsmasken 3 dage i træk, var jeg overbevist og endte med at gå ned og købe en bøtte.
  Ansigtsmasken og Hempfaceprotector har i ca en måned haft en fast del af min daglige rutine og jeg har ikke længere PD udbrud.
  Det har været en kæmpe sucses og jeg har kunnet bruge mit almindelige make-up imens jeg var i udbrud.

  For mig var det et meget bedre alternativ til medicin, og meget billigere end de gange jeg har købt medicin til det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Kære Katja,
  1000 tak for dit indslag, kunne selv sætte kryds ved mange af symptomer og har længe bare slå det hen son værende bumser.
  Fik bookede en tid til lægen og det perioral dermatit, var helt glad da jeg gik fra lægen men en recept i hånden.
  Igen 1000 tak for dit indslag det fik mig til lægen:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Louise
   Det er godt at høre!

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Riis

  Jeg er blevet anbefalet Fusidinsyre 20mg/g med god virkning. Hellere creme med lokal virkning end en antibiotikakur.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Jeg døjede med Perioral dermatitis for et par år siden og var dybt ulykkelig over min meget meget rødspættede hage. Først troede jeg det var bumser, men kunne se at det var det IKKE!
  Jeg fandt helt tilfældigt https://mariannebisgaard.dk/ på nettet som giver gode dybe ansigstbehandlinger. Og efter 4-5 behandlinger var det væk. Dog ligger det latent i huden, så engang imellem dukker der en enkelt lille prik op, men ikke noget der generer overhovedet.
  Min Perioral dermatitis var helt klart stressrelateret.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Mange tak for dine erfaringer Sanne, det er skønt at du deler!

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Hein

  Hey,
  Jeg har desværre udviklet det samme. Med de grimmer bumser omk mund, primært på hver side af hagen hagen.
  Jeg har testet det med at stoppe med min makeup. Jeg har brugt mineral foundation fra Tromborg i mange år. Og ville mene at den var Ok. Men ikke længere åbenbart. Har du prøvet feks Miild? Eller noget andet du kan anbefale?
  Jeg vil gerne anbefale dig effaclar duo+ med farve. En ansigtscreme som har været min lifesaver mht dette. Den dækker rødme og ar. Og min sarte hud elsker den. Den kan fåes på Apoteket og findes også uden farve.
  Kh Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Matas Heat Protection Cream: Alt-i-en til håret og kufferten