Tirsdagstip: Alternativer til den (alt for) mørke foundation

Guide: Silikone – godt eller skidt?

dimethicone

De fleste produkter bliver i dag markedsført på baggrund af, hvad de IKKE indeholder i modsætning til, hvad de rent faktisk indeholder. Listerne kan nogle gange være virkelig lange og spøjse, men det må jo sælge. Silikone er en af de ingredienser, der er kommet på fy-listerne. Det er sikkert god markedsføring, men der er ingen videnskabelig dokumentation for at skælde ud på silikone. Og selv über-naturlige firmaer som Aveda og  Origins bruger dem. Med god grund.

Jeg har hørt mange myter om silikone, og der er sikkert mange flere, end jeg har samlet her. Generelt vil jeg sige, at der findes INGEN videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer nogle negative effekter ved at bruge silikone i kosmetik:

Myte: Silikone forværrer akne og tilstopper porer
Der findes ingen undersøgelser, der har dokumenteret dette. Kun anekdoter fra folks personlige brug – og selvfølgelig masser af historier om det modsatte også. Hvis du personligt oplever at produkter med silikone forværrer akne, så skal du selvfølgelig holde dig fra det – men jeg vil altid fraråde kraftigt at basere et så ensidigt valg af hudpleje på tilfældige personlige oplevelser, som andre har haft. Tværtimod har silikone en ret unik evne til at være viskøs – det vil sige mere eller mindre fordampe efter den er kommet på, hvilket kan gøre den meget velegnet i akne-produkter. Den gør det også muligt at undgå fedtstoffer og olier, hvilket absolut er en fordel til akne.

Myte: Silikone udtørrer håret
Det er der intet belæg for. Tværtimod er silikone godt til at beskytte håret med. Det giver også en fantastiske midlertidig følelse af markant glattere og sundere hår, fordi silikone har en unik udglattende effekt på tørt og slidt hår.

Myte: Silikone forhindrer huden i at ånde
Jeg har aldrig helt forstået det her med, at huden skal kunne ånde – jeg ved ikke, hvor det kommer fra? Tværtimod er en rigtig god og effektiv creme kendetegnet ved at lave en god barriere som beskytter huden. Faktisk når det kommer til silikone, så er de kendetegnet ved at være ret store molekyler. Prøv at læse Paula Begouns beskrivelse af silikone her.

Myte: Silikone forhindrer håret i at ånde
Hår er dødt. Slut, prut, færdig! Det eneste, vi kan gøre er at beskytte det mod yderligere ødelæggelse og få det til at midlertidigt syne pænere, og det gør silikone godt.

Myte: Silikone udtørrer huden
Det er der ingen belæg for. Tværtimod beskytter silikone huden som en barriere mod ydre påvirkninger og ydeligere udtørring.

Sandt: Silikone kan være svært at vaske ud af håret
Det kan det afgjort være. Silikone er ikke bare èn ting, der findes mange former for silikone med hver sin unikke egenskab. Og visse typer er tungere og mere hårdføre end andre. Men de lader sig alle fjerne med en silikone-fri shampoo. Shampoo virker sådan (groft sagt), at hvis den indeholder den ingrediens, du forsøger at vaske ud, så vil den ingrediens bygge sig op over tid. Så hvis du bruger en fuldstændig plain shampoo uden silikone, så burde der ikke være problemer.

Tværtimod er silikone en af de conditioner-ingredienser, der er nemmest at vaske ud i forhold til flere andre. Læs fx. her på naturallycurly.com om fordelene ved silikone.

Hvad er fordelene ved silikone?
Silikone bliver primært brugt i hårplejeprodukter, ansigtsprodukter og makeup. Især i hårpleje er silikone populært. Intet kan tæmme tørt, frisset og spaltet hår så effektivt som et godt silikone produkt. Primere, ansigtsserums, makeupprodukter og cremer indeholder også ofte mere eller mindre silikone. Her handler det oftest om at opnå den lækre og smeltende konsistens, som den gode blanding af silikone kan give. Glidecreme består også typisk af silikone.

Men du kan høre både Helene og jeg med jævne mellemrum sige “ewwww det er silikone på den fedtede måde” om et produkt. Ansigtsserum eller primere kan være lavet på en måde, så man føler sig smurt ind i noget, der minder mere om glidecreme end en lækker ansigtscreme. Men det handler alene om konsistens og lækkerhedsværdi og ikke om at være skadeligt på nogen måde. Og når et fx silikonebaseret ansigtsserum er lavet rigtigt, kan det også være det, der fylder små linjer og rynker ud og får dem til på magisk vis at syne mindre – midlertidigt.

Sådan genkender du silikone på ingredienslisten
Silikone kan du genkende på at det slutte på -cone eller -oxane. Som regel. Se en oversigt over silikonetyper her.

Jeg hørte en ansat i et skønhedsfirma forklare, hvorfor de tillod silikone i deres produkter, ved at sige, at DERES særlige form for silikone var lavet af naturlig silica. Lad mig lige slå fast at al silikone stammer fra silica, og at silikone er silikone lige gyldigt hvad tossede mennesker prøver at sige.

Bruger du produkter med silikone? Hvad er din holdning?Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

38 kommentarer

 • henrik boysen

  Hvor jeg dog elsker dine artikler.
  Du skriver nu så smukt
  God dag :-D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henrik du er da det sødeste menneske.

   ——-

   Tak for silikoneopklaring :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Må indrømme at jeg sjældent ser på ingrediens listen – men super spænende artikel, som forholdet sig kritisk til hvad hvad der bliver ytret i det offentlige forum :) btw. Kunne være vildt fedt med en tester af nude læbestifter, hvor man kan se dem på .. Syntes nemlig det er umuligt at finde en flot en :)

  Godt nytår fra Vejle :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Jeg må indrømme, at jeg heller aldrig kigger på ingredienser. Fungerer det for mig, køber jeg det gerne igen – og virker det ikke på mig, så køber jeg det ikke igen. Synes generelt der eksisterer en smule hysteri omkring indhold i fødevarer/kosmetik/*younameit*. Min hud skal nok sige fra hvis jeg bruger noget den ikke bryder sig om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvad jeg har hørt skal huden ånde fordi den skal kunne forny sig selv og det kan den ikke med sminke på :) :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det med at man ikke må sove med makeup på – det er helt rigtigt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bodil

  Dejligt med en god, kort og oplysende artikel på dansk som er godt skrevet!

  Silikone til håret har jeg det ikke så godt med – jeg har fint og tyndt hår og her dur det kun til spidserne, da mit hår klasker sammen afdet, det er som I skriver svært at få vasket ud igen.

  Silikone til fjæset kan jeg derimod ikke undvære – det udjævner mine rynker inden jeg tager foundation på, så der ikke bliver motoveje i ansigtet. Når jeg ikke bruger det i serum eller primer kan jeg og andre tydeligt se forskel. Jeg har blandet/fed hud som er sart og god til ind imellem at reagere allergisk, så jeg bruger Olay serum, MAC eller Smashbox Photoprimer og får ikke reaktioner af dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Fint hår har det generelt bedst af “jo mindre jo bedre”. Jeg har meget tørre spidser og fint hår, så jeg bruger lidt i spidserne, men for guds skyld ikke i bunden!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henrik Boysen

  Hej igen. i skriver nogle gange at i er til sådan nogle even´t i hudpleje brancen. Hvordan kommer man på sådan nogle.
  Kender i nogle gode kurser man kan ta inde for hudpleje.
  Jeg går jo meget op i hvad tingene indeholder, og havd der er videnskabelig beviser for, virker i hudplejeprodukterne lidt ligesom jer.
  Tak for et godt site

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Helene

   Hej Henrik
   Tak skal du have :-*
   Vi kommer med til pressemøder, fordi vi jo er en del af den onlinepresse :-)
   Det vi ved, ved vi på baggrund af stor læselyst, research og samtaler med spændende og relevante mennesker. Jeg kender ikke umiddelbart nogle relevante kurser andet end kemi naturligvis… Men det er måske for omfattende.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er selv af lidt ældre dato, og rynkerne er begyndt at vise sig, derfor er glimmer på kindbenene ikke så godt mere, men lidt silicone giver mig et smukt skin uden at det sætter sig i rynkerne om øjnene.

  Jeg undgår dog helst at bruge silecone i mit hår, da mit hår er meget fint og kan blive tynget ned af det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det lyder også ualmindelig klogt og velovervejet :-) Hvad bruger du på huden? Jeg er ved at samle lidt info sammen til et indlæg om primere til rynket hud.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • For at få det bedste resultat bruger jeg Embrolisse, før jeg kommer noget primer på, den er rigtig god til at fugte så tilpas meget at de helt fine linjer bliver reduceret bare med den. Efter den bruger jeg Bennifits POREfessional på næsen og omkring rynkerne ved munden, og lige under øjnene ved den inderste øjenkrog. Den udglatter godt, og giver et mat udsende uden at udtørre ‘rynkerne’. For at at gøre det mere besværligt bruger jeg GOSH’s primer til “rynket” hud ved det yderste af mine øjne, og det øverste af kindbenene. Primeren fra GOSH kan efter min mening godt have lidt den ‘fedtede’ silecone fornemmelse som i taler om, men det fungerer godt for mig yderst ved øjnene og øverst kindbenene, da det er der mine problemområder er mest.

   Mvh. Laina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stinne

  Jeg bliver SÅ glad, når I laver sådanne artikler. Det er svært at finde rundt som forbruger, så mange tak for at hjælpe os lidt på vejen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tusind tak Stinne! Jeg bliver så glad for den slags kommentarer

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Jeg tror at jeg er lidt “ligeglad” med, om der er silikone i mine ansigtsprodukter og makeup, men i mine hårprodukter vil jeg meget gerne undgå det, fordi min frisør fortalte mig, at det sætter sig omkring hårstrået og kan rette det ud – Hvilket jeg gerne vil undgå, fordi jeg elsker mine krøller ;) super fedt indlæg! Det var rart at få slået fast at det i hvert fald ikke er skadeligt :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Helene

   Hej Josefine
   Undskyld, men jeg blev simpelthen nødt til at fnise lidt, da jeg læste din kommentar. Den med at silikone skulle kunne rette krøller ud er alligevel ny. Det lyder lige lovlig voldsomt, når man tænker på at silikone netop bare lægger sig som en hinde på hårstrået.Hvordan skulle det kunne ændrer selve hårsækken? Anyways jeg har al mulig respekt for dit valg om at undgå silikone i hårpleje og det er heldigvis også let at finde :-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annika

   Tak for en fed artikel! :) Mht håret så er den god nok for mit vedkommende, jeg brugte i en periode en balsam med silikone og fik helt glat hår, selvom jeg normalt har frizz og naturkrøl. Nu bruger jeg ikke et produkt med silikone og frizz og krøl er tilbage…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Annika
   Dine oplevelser underbygger bare det faktum, at silikonen ikke ændrer på noget, med mindre man altså bruger det. Når det er vasket ud, er effekten væk.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Huden ånder da? Det er da påbevist i mange forsøg efterhånden.
  Læs selv mere her :) http://www.sund-forskning.dk/artikler/almindelig-t%C3%B8r-eller-fedtet-hud-eller-rynker

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Helene

   Nej!!! Det gør huden ikke! Vi optager og udskiller ganske rigtigt sroffer via huden, men det er ikke det samme!
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej.
  Nu er det er gammelt indlæg, men jeg søgte på det grundet jeres nye indlæg med fredagsfarvoritten, hvor der er silikone i produktet. Jeres holdning er tydelig, og det er også okay. Jeg kan bare ikke lade være med at undre mig, om nogle af jer er uddannet frisører eller har en viden omkring hår? Jeg har for nogle år siden fået den samme kommentar som Josefine fra en frisør om, at det sætter sig om hver enkelt hårstrå. Jeg brugte den gang en silikoneholdig shampoo. Hun kunne derfor ikke farve mit hår, for det ville ikke holde. Sikkert have svært ved at trække ind. Selvfølgelig kan man sige der, at det har måske en beskyttende virkning, hvilket jeg ikke ved. Hun måtte bruge noget special “shampoo” for at fjerne silikonen, og ja det kan fjernes ved vask, men der skal flere vaske til, fortalte min frisør. Jeg husker også, at jeg synes mit hår havde forandret sig meget efter brug af den nye shampoo, og jeg kan personligt MEGET bedre lide det uden silikone. (I har spurgt efter vores holdning) Synes det bliver “kunstigt” blødt.
  God pinse, Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Mette
   Du kan læse om vores baggrund her: http://pudderdaaserne.dk/om-2/
   Jeg selv er journalist og ved nok mere om ingredienser i hårpleje end de fleste frisører.
   Selvfølgelig sætter silikonen sig om hårstrået. Det er meningen med den. At lægge en hinde om håret, som beskytter og plejer håret. Det kan silikone og flere andre typer ingredienser.
   Der er stor forskel på silikone. Nogle typer kan tynge håret rigtig meget, men er supergode til meget tørt og ødelagt hår. Andre er bedre til finere hår og er nemmere at vaske ud.
   Alle shampooer kan vaske silikone ud. Det afgørende er, at de ikke skal indeholde den samme type silikone så at sige. Hvis du bruger et hårplejeprodukt med dimeticone for eksempel, vil det bygge op i håret, hvis din shampoo også indeholder dimeticone.
   Der er rigtig mange der bedre kan lide hårplejeprodukter uden silikone, og så er der da bestemt heller ingen grund til at bruge det :) Det handler om personlig præference, og her er der ikke noget, der hedder dårlige produkter. Kun de forkerte match.
   Der er ikke en løsning, der passer til alles hår. Men der er bestemt intet farligt eller skadeligt i silikone :)
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henrik Boysen

   Super velformuleret svar :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mulle

  Et lidt gammelt indlæg men her er min oplevelse med silikone: jeg undgår det helst til hverdag da mit hår klasker sammen af det men, på lejer er det undværligt da jeg (som regel) vasker hår inden jeg tager afsted og næste hår vask er 10 dage senere når jeg kommer hjem igen og i mellem tiden er det ikke sikkert at mit hår er blevet redt mere end hver 3. Dag så det kan nå at blive godt filteret iden da og der hjælper det mig med at rede det ud. Og min kusine ville ikke ane hvor hun skulle gøre af sig selv hvis ikke det var for gode fede silikoner. Hendes hår ville være helt umuligt at rede ud så. ( en kombinationen af en følsom hovedbund der ikke kan lide smerte og hår der flirter nemt er ikke god)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Silikone i cremer er møg irriterende i min bog. Har aldrig haft så sorte hudorme og store porer som efter jeg har brugt Eucerin hyaluron creme og paulas choice antirynke creme som er fulde af silikoner. Nu er der også kommet silikone i min ellers førhen yndlings rensecreme fra mellisa. På min hud føles det som “fugt-sminke” der stopper porene og føles som om huden ikke får fugt nok. Min hud bliver aldrig uren af planteolier og naturlige fedtstoffer. Silikonen blokerer bare for de gode fedtstoffer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Mit hår er tørt og har naturligt fald, men så snart jeg bruger noget med silikone i, uanset hvilken slags, så har jeg intet fald og det har intet med hårsækken at gøre men at silikone udglatter. Silikone udglatter rynker så hvorfor skulle det ikke også kunne udglatter fald og krøller?, Jeg bruger intet med silikone til mit hår fordi jeg mister mit fald og så føles håret vildt kunstigt af det, jeg bruger bruger rene olier til beskyttelse af mit hår og jeg bevare mit fald og håret bliver mere glansfuld uden at være glinsende, der er plateolie også bedre end silikone produkter, videnskab eller ej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Pia
   Det er da skønt, du har fundet noget, der virker for dig.
   Silikone kan ikke udglatte rynker, det lægger sig blot i linjerne, så huden syner glattere.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina Olsen

  Nu er det et lidt gammelt indlæg, men stadig meget omdiskuteret. Jeg er faldet over jeres produkter efter at have læst diverse anmeldelser. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at gøre noget godt for min hud, og synes det lød SÅ godt med jeres T-zone peeling. Jeg kan også rigtig godt lide at I er så ærlige omkring jeres produkter. Men desværre kommer jeg nogen gange til, at bruge lang tid på at undersøge ingrediens listen og læse diverse artikler, (ved godt at dem I henviser til er de mest troværdige) Men læste at man havde fundet silicone i norske fisk!! tænker at det må komme ud i afløbet når vi vasker os?? lidt ligesom problematikken med microplast. Jeg tænker meget over hvad jeg gør overfor miljøet, så jeg blev skuffet over, at jeg ikke rigtig kunne få mig selv til at købe produktet alligevel.
  Så er der også det med at man mistænker det for at være hormonforstyrende. Jeg ved godt det ikke er videnskabelig bevist, og at vi jo tager det på huden og ikke spiser det. Men det trænger vel ind igennem huden. Udover miljøet, er jeg også en af dem som prøver at leve så naturligt så muligt, så ville sådan ønske at der ikke var cyclopentasiloxane i produktet, så jeg helhjertet kunne bruge det. Findes der slet ikke noget alternativ for mig, som også har effekt?
  K.h Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Christina

   Tak for din besked. Har du læst dette indlæg? http://pudderdaaserne.dk/2016/01/27/en-kommentar-om-cyclopentasiloxane-og-hormonforstyrrende-effekter/

   Hvis du stadig gerne vil undgå silikone efter det, så prøv at kigge på Paula’s Choice. Hendes flydende BHA har ikke silikone i sig, og den indeholder samme mængde salicylsyre som vores :)

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Hej Katja, tusind tak for svar. Jeg tror jeg vil forsøge mig med Bha i flydende form fra Paulas Choise. Jeg vil også prøve hendes niacinamide 10% tror du det bliver for meget? Læste at du ikke ku tåle det. Derudover har jeg i lang tid ledt efter en dagcreme. Jeg har kompineret hud, tydelige porer, nogle gange udbrud (efter cyklus) og så er jeg 38 og min hud begynder at være lidt slap. Jeg ville jo gerne have at det var uden silicone (har læst det oplæg du refererede til, men er stadigvæk ikke helt overbevist) findes der en creme for mig tror du? Måske skal jeg have lavet en hudanalyse? Og hvor får jeg lige gjort det uden at jeg skal købe de produkter som de nu lige sælger??? Mange spørgsmål, håber du har mulighed for at svare.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Christina
   Det er mig, der ikke kunne tåle kombinationen af BHA og Niacinamid, men nu hvor jeg bruger vores egne produkter, har jeg ingen problemer med rødme, tørhed og irritation. Hvis du ikke har lyst til at bruge silikone, er der bestemt andre alternativer, men der er langt mellem dem synes jeg. En BHA, Niacinamid og A-Vitamin er udmærkede bud på en effektiv anti-age cocktail. Se evt. dette indlæg for en god A vitamin: Månedens Favoritter. En hudanalyse… det skal du gøre, hvis du har lyst :-)
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej kloge damer :-)
  Jeg har lige et spørgsmål som jeg håber I kan svare på. Jeg er fornyelig skiftet til sulfat-fri shampoo, da jeg fandt ud af at det er det der har været skyld i min meget tørre, kløende og skællende hovedbund. Det er heldigvis gået over nu. Jeg bruger fortsat almindelig balsam og hårolie med silikone i, selvom jeg læser mange steder, at sulfat-fri shampoo ikke kan vaske silikone ud. Er dette sandt? Og hvis ja, er det en skidt ting?
  På forhånd tak for jeres svar og jeres super nice blog og produkter!
  Vh Anna

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte Bork.

  Har også læst at silikone ikke e godt har brugt i en tid noget uden men oplevede at mit hår filtrede og knækkede af, så er meget glad for at læse at silikone ikke er så slemt har prøvet noget hvor der var oil i der var meget svære at skylle ud af håret, men nu er det bare silikone der skal havde skældt ud og det benytter nogle firma sig af så kan sælge silikone fri

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Ift. silikone i hudpleje… Kan andre produkter så godt trænge igennem den hinde, silikonen lægger? Hvis man nu fx bruger en serum, hvor der er silikone i… Er der så noget ved også at bruge produkter ovenpå? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Origins og Aveda kan man ikke betragte som über naturlige hvis du spørger Forburgerrådets kemi-app og andre kemi-undersøgende sider.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tirsdagstip: Alternativer til den (alt for) mørke foundation