Få gratis Pantene kit - Pudderdåserne & Pantene event

Ammoniak-fri hårfarve: Bedre for dit hår?

Det er nærmest umuligt at finde et mærke eller en frisørsalon, der ikke sælger hårfarve, der praler af at være fri for ammoniak, og dermed bedre og sundere for dit hår. Men i virkeligheden er det ikke helt så enkelt.

Ammoniak har været brugt i årtier til alle permante hårfarve. Ikke-permanent hårfarver, som du langsomt vasker ud af håret over tid er noget andet, og vil ikke indeholde ammoniak eller lignende stoffer.

En base er en base
Men for permanent at ændre farven på dit hår har vi brug for ammoniak eller et lignende kemikalie. Ammoniak eller dens familiemedlemmer sørger for at åbne hårstrået, peroxid og hårfarven sammen kan fjerne den gamle farve og bringe den nye farve ind i håret. Hvis ikke disse processer er til stede, så kan du ikke lave en permanent hårfarve.

Det vil sige, at alle produkter, der praler af at være fri for ammoniak, indeholder stoffer, der ligner… Meget! Det mest udbredte er MEA – monoethanolamine. Den er ligesom ammoniak en kraftig base, og formålet er det samme, nemlig at åbne hårstrået.

Forskellen er, at MEA ikke lugter på samme måde som den kraftige lugt af ammoniak. Så hvis det er lugten, der skræmmer dig, så gå efter MEA. Men lugt og helbred hænger ikke nødvendigvis sammen. Dernæst virker MEA ganske rigtigt mindre dramatisk. Til gengæld betyder det så, at der ofte er højere koncentrationer af det i produktet. Så potatoe-potato.

Koncentrationen har også betydning
Pointen er, at de to ingredienser virker ens på håret – nemlig ved at åbne hårets yderste lag, så hårfarven kan trænge ind. I nogle koncentrationer kan det godt være, at der er så lidt MEA i, at det er mindre skånsomt. Men gælder også den anden vej.

Hvis du vil ændre hårfarven permanent på dit hår, så er det nødvendigt med en kraftig base, som kan åbne håret, og det vil skade dit hår – ligegyldig om basen hedder ammoniak, MEA eller…

Hår vs. hovedbund
Jeg har spurgt en meget dygtig tekniker til råds, som arbejder med begge sags farver til hverdag, og hendes personlige erfaring var, at MEA farver er mere skånsomme mod håret, mens ammoniak farver er mere skånsomme mod hovedbunden.

Et dyrestudie viser også at MEA og Hydrogen Peroxid er de hyppigste årsager til hårtab og eksem efter hårfarvning – ikke ammoniak.

Jeg siger på ingen måde, at MEA og ammoniak-fri hårfarve er skidt, slet ikke. Tværtimod har jeg lige selv fået en dejlig farvning med en af slagsen. Men lad være med at falde for, at det skulle være bedre eller sundere per automatik end ammoniak.

Hvilken slags hårfarvning får du?Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Apo-rot.dk - Ellos - Nelly - Flere links

29 kommentarer

 • Jeg er naturligt rødhåret, så jeg tør slet ikke farve mit hår af frygt for den naturlige farve ikke kommer igen!! Har dog heller ikke haft lyst til det endnu. Til gengæld farver jeg mine øjenbryn med enten Hanne Bang eller Depend – og der skal man jo blande med det der peroxid…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hårfarve og brynfarve virker i bund og grund på samme måde – der er også en form for ammoniak i. Hår er hår lige gyldigt hvor de sidder :-)

   Men nej, hvis du har smukt rødt hår fra naturens side, så kan jeg godt forstå, du ikke farver det. Det ville jeg heller ikke.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena

  Guuud, hvor klæder din nye hårfarve dig godt! SÅ smukt!!
  Du ser jo nærmest 10 år yngre ud! Hehe ;-)

  Men jeg har før fået lyse striber i mit hår. Jeg tror det var med ammoniak :-)

  Men der er noget jeg har undret mig over: Hvorfor farver frisøren FØRST håret, og klipper det bagefter??
  Det virker lidt dumt, da det var omkring 15cm der blev klippet af mit hår. Og man kunne vel have sparet en masse hårfarve ved at klippe det først?

  Nå, men fik jeg sagt at din nye hårfarve klæder dig? :-D

  Venlig hilsen Lena :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Lena

   Uuuh det er sødt af dig, men det er faktisk et gammelt billede. Min nye farve er også fin, men det er jeg ikke – var lige en tur på Rigets kæbekirurgiske afdeling her til morgen, så I må lige vente med at se min nye hårfarve.

   Det andet ved jeg ikke 100 procent – jeg er jo ikke frisør og har ikke forstand på det klippetekniske – men jeg tror, det hænger sammen med, at du skal klippe i vådt hår og farven skal i tørt hår, som faktisk helst ikke må være nyvasket.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lena

   Hehe ;-) Så må det måske have været belysningen eller din makeup? Nå, men på den anden side så ser i pudderdåser jo altid drøngodt ud ;-) Og tak for svaret ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Min frisør forklarede mig engang, at det er fordi farven vil sætte sig ekstra meget i de nyklippede spidser, og at at farvningen derfor vil blive enten ekstra lys eller mørk i spidserne, og derved bliver håret ikke ensfarvet. Derfor klippes håret først efter farvningen :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det er muligt :-) jeg skal spørge næste gang, jeg snakker med et klogt hoved.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Åååårh tak :-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Grunden til at sin frisør farver dit hår før hun klipper det, er at igtig mange frisører ikke har tid til at klippe først og farve bagefter :) (jeg er selv frisørelev) det ville gøre din behandling dyrere fordi der ville gå mere tid med det :)
   Når du bliver farvet først får du farve i, så får du vasket hår, så bliver du klippet og til sidst fønet og Stylet.
   På den anden måde ville du få vasket hår, blive klippet, fønet, få farve i, blive vasket og fønet og Stylet :)

   Hvis jeg derimod bil klippe dit hår l tørthår, venter jeg som regel med at farve til bagefter (hvis kunden har rent hår) :)

   Thats it ;)

   // Maria Silje
   http://Www.hairbymariasilje.dk

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak Maria Silje. Det giver rigtig god mening :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hehe…
  Det var så et af de indlæg der lige mindede mig om min kemiske baggrund.

  Så tak for det, rart at I dåser ikke æder skønhedsindustriens reklamer og anprisninger råt, hvilket jeg sætter stor pris på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søs

  Hvad med henna? Det bruger jeg nemlig i mit. Men så vidt jeg kan forstå farver det på en anden måde…..

  Tak, for grundig og brugbar skønheds(industri)kritik :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Selvtak Søs :-) Henna er en naturfarve og noget ganske andet. Den trænger ind udefra så at sige.

   Henna har den bagside, at det er ret allergifremkaldende, og der er kun den samme røde farve.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det bare en superflot hårfarve til dig. Den passer rigtigt godt til dine øjne! :) Glæder mig til at se din nye farve!

  Jeg har ikke farvet mit hår, siden jeg lavede den kæmpe brøler at farve mit hår MEGET mørkebrunt. Jeg har helt blondt hår fra naturens side, så jeg måtte farve udgroningen hver 14. dag. Det holdt i to måneder, og så gik jeg til frisør for at få min gamle farve tilbage. Det tog næsten to år, før jeg var helt tilbage ved det gamle. Det var dyrt, og det var ærgerligt. Så jeg har holdt mig væk fra farvning siden da og lader solen gøre sit ved håret i stedet.

  Jeg har dog før min skandale-farvning brugt L’Oreals Casting Creme Gloss farve for at give mit lyse hår lidt spil. Det har fungeret rigtigt godt og faktisk ikke mislykkedes en eneste gang. Det er nogle år siden sidst, men jeg kunne faktisk måske godt finde på at prøve det igen til vinter…

  Sorry for en lang off-topic kommentar inden pointen, men jeg skulle lige have det ud ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det skal du ikke sige, det er interessant at høre. Jeg har en god dansk leverpostejsfarvet, så jeg kan farve det både til den mørke og den lyse side. Men at skifte dramatisk hårfarve er sjældent en voldsom god ide.

   Jeg har været helt korthåret i 10 år, og der kan man også gøre hvad man vil (og det har jeg virkelig gjort!), for der vokser det jo ud med det samme igen

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja!! Der er sket det mest hårtragiske i mit liv! Dit indlæg fik mig lige til at skrive, for jeg har aldrig brudt mig om at få farve. Har gjort det to gange men kun af tvang (som musicalcast og som model på frisørskolen). Men for en måneds tid siden blev jeg fristet af John Freidas sheer blonding spray. Den indeholder Peroxide men ellers var der ingen markante advarsler på flasken, og Matas-pigen sagde, den kan du sagtens bruge – hele året! MEN MEN MEN, nu efter 3 brugsomgange falder mit hår sgu af! Jep! Ikke i totter, men det knækker simpelthen af, jeg fælder som ind i h—. Nu har jeg sat mig selv på en biotinkur med håbet om kunne stoppe det miserable tab. Har du nogen erfaringer med de der bloderingssprays?

  … Tror jeg laver et lille indlæg på bloggen om det – det er ikke sikkert, at alle er ligeså uheldige (synes ellers mit hår er rimelig standhaftigt, det gik fra blond til sort til blond i den der musical på en måned), men advarslen er måske værd at give?

  KH

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Åååårh nej, dit stakkels menneske. Der er næsten ikke noget værre end at tabe sit hår. Jeg har ikke selv prøvet de sprays – generelt så foretrækker jeg at det er kyndige frisører, der farver mit hår. Jeg farver det ikke engang med hjemmefarvning. Tør ikke…

   Men mht. dit hår, så er den gode nyhed jo, at det ikke kommer ud ved roden, men bare knækker af. Det er fordi det tydeligvis er blevet udtørret og ødelagt. Hvad du spiser gør næppe nogen forskel her (omend B-vitamin aldrig har skadet nogen), men det gælder om at få så meget fugt ind i dit hår som muligt og beskytte det for at undgå at mere knækker af, og der er den bedste kur kokosolie: http://pudderdaaserne.dk/2011/05/10/kokosolie-til-haret/

   Det hår, du oplever knækker af, gør det, fordi det er blevet tør, skørt og skrøbeligt. Og det, du spiser, kan kun påvirke det hår, der er på vej til at vokse ud. Så det gælder om at beskytte det hår udefra. Og der er en kokosolie kur altså formiddabel.

   Held og lykke! Og ellers er det måske tid til at få klippet spidser?

   Stort kram

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det har jeg også prøvet.
   Det er dog flere år siden, men jeg var i tidspres.
   Mit hår knækkede ligesom dit, heldigvis ikke ved roden og så blev det jo ikke engang ordentlig blond, men nærmere tisgult.

   Gør det aldrig igen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin V. Sørensen

  Fik farvet mit hår med en ikke-ammoniak type. Der skete det meget sære at farven udviklede sig de næste tre døgn og blev mere og mere rød! Oprindelig skulle den være mellem blond!! Frisøren troede faktisk ikke på mig da jeg ringede til hende. Jeg tog så ind til hende og hun kunne selv se hvor vildt det var. Et stk tid efter viste det sig at flere andre kunder oplevede akkurat det samme – at farven tegnede rødt op, som det åbenbart hedder på fag sprog, i de følgende tre døgn. Skræmmende! Så jeg er vendt tilbage til min gode gamle vel-afprøvede ammoniak farve :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det har jeg faktisk også prøvet! Jeg ved faktisk ikke om det var med en ammoniak-fri farve eller hvilken type det var, men den ændrede sig også over 3-4 dage, og det var også til det røde. Helene mente jeg havde fået kuk, men den var god nok. Meget sært!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne Madsen

  Hvad med den fra Naturigins???
  Har læst at den skulle være god fordi den er uden ammoniak og uden “dårlige” stoffer der skal ødelægge håret.

  Jeg vil gerne købe den til min mor som har sort hår med masser af gråt hår og derfor tænkte om den fra Naturigins kunne passe hende. Hun har nemlig ikke så meget hår tilbage, så det skal ikke ødelægges med farvestoffer :)

  Har I nogen erfaringer med Naturigins??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jeg har ikke prøvet den desværre. Men hvis den skal kunne dække gråt hår, så er der helt sikkert det samme i som i alle de andre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er både til hjemmefarvning og til frisørfarvning – min erfaring er dog, at frisørfarvning holder lige så godt/dårligt som hjemmeprodukter, så jeg får kun farvet hos frisør, hvis det skal være lysere eller noget med striber ;-)

  Jeg har fra naturens hånd en blanding af mørkblond og gyldenblond (omkring tone 6) og ELSKER kobberrøde nuancer! Desværre er der ikke så mange permanente farver i den nuance, som ikke er meget mørke, så jeg ender som regel med Casting Creme Gloss nr 734 – alternativt 645.

  Min erfaring med alle de mærker, jeg har prøvet (og det er efterhånden stort set alle tilgængelige fra Matas, Føtex osv.) er, at de ikke dækker gråt hår optimalt, selvom det fremgår af pakken. Naturigins har jeg kun prøvet en enkelt gang, da jeg pludselig hørte om mange, som havde udviklet allergi ved brug af dette mærke. Frisørfarvning dækker dem heller ikke :-(

  Mht. om det skal være med eller uden ammoniak, så er det min hovedbund, der bliver prioriteret. Jeg kan lettere holde ud at pleje slidt hår end at gå med en sart, øm og kløende hovedbund.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Wauw! En flot læbestift du har på der!!
  Jeg kan i kommentarerne læse mig til at billedet er gammelt, men kan du alligevel huske hvilken læbestift du har på?
  Knus :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gita

  Wauw, sikke en smuk hårfarve! Er det farvet hos en frisør eller har du selv gjort det? Hvis du selv har gjort det, hvilket mærke er det så fra? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for et godt indlæg! Jeg overvejer også at gå over til ammoniak-fri hårfarve, men er utrolig bange for, at den nye blonde farve bliver for rød eller gul. Iøvrigt vil jeg også prioritere min hovedbund end tørre spidser, så bliver nok hos den ammoniak farve jeg godt kender og har brugt i årevis… Eller måske prøver striber et stykke tid i stedet for at farve hele hovedbunden…

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Få gratis Pantene kit - Pudderdåserne & Pantene event