Hold næsen mat: Shiseido Oil-Control Blotting Paper

Re-post: Akne og bumser – sådan slipper du af med dem

 

Vi får mange spørgsmål om især akne og bumser, og jeg vil benytte mig af chancen, til at re-poste disse tidligere råd, som jeg skrev om for et godt stykke tid siden. For der er ikke meget nyt under solen der. Mit første og altoverskyggende råd generelt er, at akne og udbredte bumser er en hudsygdom og skal behandles som sådan. Det vil sige hos lægen, og hvis ikke han kan hjælpe, så hos hudlægen.

Det er ikke en kosmetik-opgave, det er ikke en kosmetolog-opgave. Det er en læge-opgave. Så gå til lægen, hvis du ikke umiddelbart kan løse dit problem med håndkøbspræparater. For der findes mange effektive præparater på recept.

Virkningsløse produkter
Hvis du er plaget af bumser, har du sikkert prøvet rigtigt mange forskellige kosmetiske produkter. Og du har sikkert også opdaget, at langt de fleste overhovedet ikke virker. Hudpleje er en jungle for bumseplagede, og langt de fleste producenter af hudpleje svigter, når det kommer til at lave en effektiv kur.

Få stoffer med dokumenteret effekt
Der findes ganske få stoffer, der har en dokumenteret effekt mod akne. Hold dig til dem og spring over produkter, der lover mirakler med ingredienser, de selv har fundet på. Typisk en meget sjælden plante fra et eksotisk land? Det virker ikke.

Drop smarte ansigtsvaske
En anden ting, der er vigtig at huske er, at du skal gå efter produkter, der bliver på huden. En ansigtvask for eksempel har minimal effekt på akne, du vasker den jo af med det samme. De gode produkter er dem, man smører på huden og lader sidde, så stofferne har tid til at virke.

De stoffer, du kan købe i håndkøb, der virker er:

Salicylsyre
Salicylsyre er en meget mild kemisk peeling, der virker godt mod milde tilfælde af bumser. Salicylsyre er i årevis blevet brugt af hudlæger mod bumser, da det både eksfolierer huden og har en mindre antiinflammatorisk virkning. Bliver desværre ofte brugt i produkter, der er fyldt med alkohol, hvilket kan udtørre huden.

Anbefalede produkter:
MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery Complex (indeholder både salicylsyre og AHA
Paulas Choice har flere produkter med salicylsyre (også kaldet BHA)

AHA – Glycolsyre
Glycolsyre og andre AHA kan ligesom salicylsyre eksfoliere huden og kan fremme udviklingen af nye, raske hudceller. Det er effektivt mod mildere former for akne.

Anbefalede produkter:
MD Formulations har mange produkter med Glycol Syre
Peter Thomas Roth har også mange
Avene Cleanance K (indeholder både salicylsyre og AHA) – kan købes på apoteket

Basiron
Hvis AHA eller Salicylsyre ikke er nok, kan du supplere med Basiron, som du kan købe i håndkøb på apoteket. Det er et håndkøbslægemiddel som indeholder benzoylperoxid, som virker mod de bakterier, der skaber bumserne. Det er det eneste håndkøbslægemiddel, der findes. Kombiner det gerne med et præparat med enten AHA eller salicylsyre. Læs indlægssedlen og vær opmærksom på, at det har en irriterende vane med at afblege hovedpude og håndklæder. Så gem de pæne tekstiler væk til en anden gang.

Receptpligtige lægemidler
Hvis du er plaget af akne, så tøv ikke med at gå til lægen. Der findes mange effektive midler på recept, for eksempel tretinoider, antibiotika mm. Som sagt, akne er en hudsygdom og som sådan en opgave for en læge og hvis ikke din praktiserende læge kan løse problemet for dig, så kan han viderehenvise dig til en hudlæge, der er specialist i lige præcis det.

De receptpligtige midler er typisk cremer på recept af forskellig slags, antibiotika i forskellige former eller som en ofte sidste mulighed tabletter med isotretinoin, som er yderst effektivt, men kan have en del bivirkninger, mens det står på i form af blandt andet meget tør hud. Derudover må man aldrig tage det, når man er gravid på grund af alvorlig risiko for misdannelser. Men hvis du er hårdt ramt af akne, kan dette være løsningen, der for alvor kan hjælpe. Men de receptpligtige midler er netop det, du skal til lægen vedrørende.

Du behøver IKKE fugtighedscreme
En af de største misforståelser er, at alle hudtyper behøver ekstra fugt i form af en fugtighedscreme. Salgspersonalet ved kosmetikskranken vil utroligt gerne sælge dig en fugtighedscreme specielt til fedtet hud. Lad være med at falde for det. Fugtighedscreme tilfører huden fedt, og hvis din hud er fedtet har den ikke behov for det. Hvis du har fedtet hud, men ikke kan leve uden en fugtighedscreme, så vælg en der er let og ikke blokerer porrerne. Du kan for eksempel nøjes med at bruge den på de dele af dit ansigt, der ikke er fedtet.

Stædige små sataner
Husk at have tålmodighed. En bums’s levetid er cirka 4-6 uger, så det kan tage lige så lang tid, før du kan mærke en effekt.

Og så for os kvinder
Så er det tit et tegn, at hvis dine bumser især sidder på ryg og omkring hagen, at det er hormoner, der er på spil. Så kan det fx. være oplagt at læse mere om PCOS og se, om du har nogle af de andre symptomer. Under alle omstændigheder, så kan visse typer p-piller og andre hormoner også være effektivt. Og igen visse typer hormonel prævention og andre hormonelle ændringer i forbindelse med fx. graviditet (og selvfølgelig puberteten) kan fremprovokere akne. Hormoner er en meget vigtig faktor at tage højde for.

Mythbusting
Bumser:

-kommer ikke fordi du spiser usundt
-kommer ikke af dårlig hygiejne
-forsvinder ikke i solen
-KAN til gengæld komme af at bruge de forkerte hudpleje produkter
-er styret af dine hormoner

Kilder: cosmeticscop.com, britishskinfoundation.org.uk, acne.org, aad.org, netdoktor.dk

73 kommentarer

 • Jeg har haft akne i mange år, men er endelig efter lang tid ved at slippe af med det efter et halvt år hos en hudlæge.

  ALT hvad I skriver er rigtigt. Min hudlæge giver mig antibiotika samt clindoxyl og isostretonoin som creme til natten. Jeg vasker mit ansigt i en mild vask morgen og aften. Jeg er vild med ACOS Spotless-serie, hvor jeg skifter mellem to af deres renseprodukter. Om dagen bruger jeg Paula’s Choice BHA-gel efter vask, som er virkelig god. Tit bruger jeg ingen yderligere creme, men bare solcreme specielt til akneplaget hud. Har også to cremer fra Avène – nemlig Cleanance K og en anden specielt creme til hud i medicinsk behandling. De er gode under makeup.

  Jeg har lært mig meget enkle vaner mht hudpleje. Før jeg kom til hudlæge prøvede jeg mange forskellige mærker, der påstod at hjælpe mod akne, og det gjorde bare min hudværre. Jeg har især dårlige erfaringer med Clinique, Dr. Hauschka og Murad.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Asha
   Hvor ER det godt at du endelig har fundet noget, der virker for dig. Fantastisk (og tak for opbakningen). Det lyder som en meget fin rutine du har.
   Jeg vil meget gerne høre, hvilke solcremer du bruger? Det er meget svært at finde gode solcremer til akne-hud. Hvad kan du anbefale?
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg bruger avenès cleanance solcreme. Jeg har aldrig haft problemer med den, så det er faktisk den eneste solcreme til ansigtet, jeg har brugt i et par år nu.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • nu har jeg sikkert et dumt spørgsmål:

  men jeg har læst mig frem til, at hvis du får fedtet hud, er det ofte på grund af manglen på fedt i ansigtet, og kroppen så prøver at give det den mangler. Og derfor har jeg så læst at man skal huske cremer for at huden ikke danner ekstra.

  og jeg snakker ikke at jeg har et mega fedtet ansigt, men bare generelt omkring T-zonen osv :)?

  xx Nanna

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Nanna
   Det er bestemt ikke et dumt spørgsmål. Det er en udbredt opfattelse. Men din fedtproduktion er alene styret af dine hormoner og reguleres centralt i kroppen. Så det har ikke betydning for fedtproduktionen, hvad du smører på. Du kan selvfølgelig fedte din hud eller udtørre din hud, men dine porer producerer det fedt, de nu engang gør. Med mindre man fx. regulerer det med Tretinion i pille-behandling eller med fx. p-piller.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jensen

  Hvor er jeg dog glad for at jeg lige fik kigget forbi jeres blog i dag, for har netop forleden besluttet at nu måtte jeg altså gå til lægen, med mit akne problem, efter mange års forgæves forsøg med diverse hudprodukter. Og så sidder jeg her og læser at jeg rent faktisk burde have gjort for længst – rart at vide det er en reelle løsning og ikke bare mig der er desperat :)

  At have akne, selv når man er voksen, er virkelig en plage, og derfor er det rart når emnet bliver taget op i et større forum – nu føler jeg mig ikke helt så alene med det hele.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det er en rigtig rigtig god beslutning. Og du er bestemt ikke alene. Det er en stor myte, at akne er forbeholdt teenagere. Det er meget udbredt blandt voksne kvinder også. Og det er som du siger en stor plage. Rigtig meget held og lykke herfra og lad os høre, hvordan det går hos lægen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jensen

   Tak for opmundringen – jeg vil bestemt vende tilbage når jeg (forhåbentlig) har fået hjælp til at komme plagen til livs.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jensen

   Som lovet kommer her lige en (kort) update på lægebesøg og hud-problemer.

   I går satte jeg mig på cyklen og kørte mod mit lokale lægehus, med en vis portion forventning og lige del nervøsitet for at komme ind til lægen og sige “jeg er ked af min hud, hjælp mig” uden at føle mig som en på 15 igen.

   Heldigvis blev min nervøsitet forvandlet til usigelige glæde, da jeg blev mødt af en både lyttende og ikke mindst forstående læge, der straks kunne fortælle mig at han godt kunne forstå at jeg oplevede det som et problem, og at nu ville have give mig en antibiotikakur som han vitterligt lovede med garanti ville hjælpe.
   Herefter gav han mig en recept på en 3måneders (!!!) kur, til den nette sum af 446 kr. for 50 behandlinger (så kan man begynde at regne på hvor længe den varer) – en høj pris, men når jeg tænker på hvor mange penge jeg har kastet efter cremer, renseprodukter og deslige gennem tiden, så er dette her billigt for en kur som eftersigende med garanti ville hjælpe (?).

   I morges tog jeg så den første pille, og det da var da med vise sommerfugle i maven, at jeg sank den rød/gule pille med rigeligt vand (og stående – man må IKKE ligge ned) og tænkte at jeg for første gang i mit liv var glad for at indtage en pille af den kaliber.

   Tak for opbakningen her inden, håber at I vil krydse fingre for at jeg om 3 måneder kan se mig selv i spejlet med fornyet glæde over min huds tilstand.

   Forsat god dag,
   Jensen

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hvor er det godt at høre Jensen. DEJLIGT at du havde en god oplevelse. Du kan tro at jeg vil sende al mulig held og lykke i din retning. Jeg har selv fået antibiotika mod akne, og det virkede fantastisk (desværre ikke for evigt dog).

   Lad os endelig høre hvordan det går.

   Kærlig hilsen Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sandie

   Virkede det så? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linea

  For et år siden og flere år tilbage, døjede jeg utroligt meget med uren hud. Det eneste der nogensinde har hjulpet for mig, er at komme på p-piller, og jeg er så lykkelig. Det har hjulpet utroligt meget på min selvtillid, og føler endda jeg kan gå uden make-up nu. Det virker selvfølgelig ikke på alle, det gælder om at finde det der hjælper en selv. Min hud er meget følsom, og slog altid voldsomt ud ved produkter der skulle smøres på huden.

  Det er så dejligt ikke at skulle bekymre sig om længere, det er livet for kort til!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hormonel akne! Manner… det har jeg helt glemt og det er SÅ vigtigt…. Det kræver en opdatering…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Super fedt! Bruger selv basiron, og det virker! Så nice, at i har lavet denne side, tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Selvtak Sofie. Det er dejligt at du kan bruge den

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Måske er jeg en anelse krævende, men… Kunne I ikke poste nogle billeder, hvor man kan se forskel på acne, bumser, hudorrme m.m.? Da jeg var ansat i Matas, kom der så mange kunder, som var overbevist om at de havde acne, men de havde egentlig bare en fedtet t-zone. Og for at være helt ærligt; jeg kan sgu heller ikke altid blive klog på, hvad forskellen er. ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jo, det ville jeg gerne, men jeg har ikke lige ved hånden. Men jeg kan prøve at forklare. Det, der adskiller akne fra hudorme og fedtet hud, er, at der er tale om en infektion med bakterien akne vulgaris. Tingene hænger jo ofte sammen. Hvis du har akne har du som regel også hudorme og fedtet hud. Men hvis du har akne har du også en infektion i dine hudorme med akne vulgaris, som giver bumser. Og bumser er røde og betændte. Så akne har røde og betændte bumser. Eller cyster som sidder under huden og er ømme.

   Men hvis du “kun” har fedtet hud og sorte hudorme eller små hvide talgknopper, som ikke er røde eller betændte, så har du ikke akne. BHA og Glykolsyre som eksfolierer vil hjælpe alligevel. Tabletbehandling med Isotretinoin kan også hjææpe rigtig godt mod meget fedtet hud uden akne.

   Men antibiotika behandling fx. hjælper ikke en døjt mod fedtet hud. Og Basiron næppe heller. Så du har helt ret i at det er meget vigtigt at skelne.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Rigtig ærgeligt at folk med seriøse hudproblemer lytter til det her.
   Ja BHA er en antioxidant, der blandt andet findes i kosmetik. MEN Stoffet er hormonforstyrrende og mistænkt for at være kræftfremkaldende og kan påvirke kroppens celler, så de begynder at dele sig uhæmmet.Jeg har selv lidt MEGETaf hud problemer og har været så ked af det så jeg ved hvor meget det betyder og synes det er så synd for de piger/kvinder som følger sig på herrens mark.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Christina
   Du blander to forskellige BHA sammen. Den BHA jeg taler om her er Beta Hydroxi Acid, som er salicylsyre. Det hedder Salicylic Acid på ingredienslisten. Det, du taler om, er BHA på ingredienslisten, og det er noget HELT andet. Det er nemlig et konserveringsmiddel og står for Butylated hydroxyanisole. Men det er slet ikke det, jeg taler om her. Jeg taler om BHA som i Beta Hydroxy Acid som i Salicylsyre. Det er noget HELT helt andet og må endelig ikke forveksles.
   Salicylsyre er en eksfoliant og antiirritant, der er rigtig god ved akne, hudorme og mange mange andre hudproblemer. Butylated hydroxyanisole er et konserveringsmiddel, der er mistænkt for at være et carcinogen.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie G

   Så hvis man lider af en tendens til akne skal man også have fat i basiron, mens hvis man kun har hudorme og fedtet hud kan man nøjes med AHA og BHA, som f.eks. den creme fra acne. Har jeg forstået det rigtigt? :-) AHA og BHA vil ikke have en effekt på akne?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det er helt rigtigt. AHA og BHA vil have en mindre effekt på Akne. Kemisk eksfoliering er bestemt gavnligt for akne – omend ikke i samme målestok. Men sådan en som mig, som kun har en lille smule akne kan holde det nede med et godt BHA/AHA produkt. Basiron virker antibakterielt på de bakterier der giver aknen. Hvis du har decideret akne er det rigtig godt at kombinere fx. BHA og Basiron. Så får du både en eksfoliering og en antibakteriel effekt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Er uenig i at en ansigtsrens giver minimal effekt.
  Den fra Clarins (daily energizer), har fjernet alle urenheder i mit ansigt. Og jeg havde ikke kun bumser engang i mellem. Jeg havde både et par cyste lignende bumser på hagen og ellers urenheder alle andre steder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bodil

  Tak Asha, vil flukd prøve Avene Cleanance solcremen til fjæset, da jeg altid får bumser i ansigtet når jeg tilfører ekstra solcreme der. Bruger ellers dagcreme med solfaktor og fundation med solfilter men sydpå og på stranden er det bare ikke nok. Har stort set prøvet alt andet end Avene, så den får lige en test.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabrina

  Jeg døjede med pludselig mange bumser her for et par måneder siden. Jeg begyndte så at bruge MD Formulations Continuous Renewal Complex, hvilket midlt sagt har fjernet alle mine bumser. Jeg får nu en enkelt i nu og næ, men ikke i stil med før.
  Mit spørgsmål er så: Jeg bruger kun cremen fra MD Formulation om natten. Jeg ved det er vigtig at bruge solcreme når man bruge cremer med frygtsyre i, men er det kun når man har cremen i ansigtet eller er det generalt når man bruger det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Jeg har længe gerne villet prøve en creme med BHA og AHA, men jeg syntes, at det er en meget forvirrende jungle, at finde rundt i.

  Syntes, at den I linker til fra MD lyder spændende…men efter at have googlet reviews af den på nettet, er jeg lidt i tvivl- den får meget blandede anmeldelser, og mange rapporterer, at de slår voldsomt ud af den, og at den svier! Avs!

  Jeg har to spm –

  spm 1:
  Har I prøvet den – og i så fald – hvad er Jeres mening om den? Jeg går ud fra, at når I linker til den, kan den “godkendes” af Jer ;)

  Jeg er ret ked af at bruge en masse penge på noget, som jeg måske slet ikke kan bruge alligevel…

  Nr. 2 spm:
  Jeg har hamstret en del prøver på den serum fra Clinique (turnaround), som I har talt varmt om herinde. Dem har jeg brugt, og umiddelbart kan jeg tåle den – slår i hvert fald ikke ud. Hvorvidt den har nogen effekt på mig, er svært at sige, da det kun var prøver, som rakte til en fire dages brug. Jeg går ud fra, at man skal bruge den noget længere for at se et egentligt resultat.
  Spørgsmålet går på: Hvordan er den i forhold til den fra MD, som I linker til her? Virker den på samme måde? Er indholdet af enten BHA og/eller AHA bedst i den fra Clinique, eller den fra MD?
  Hvilken ville I anbefale?

  Til orientering er min hud: fedtet, lidt sorte hudorme, hvide tilstoppede porer, og grove porer :)

  Tak for verdens bedste dåse-blog ;)
  Kærlige hilsner fra Lærke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Nu tilføjer jeg bare endnu et begreb til bunken: Knopper:-) Jeg er gravid og nu har jeg fået de skønneste “børneknopper” i panden. De er ikke bumser. De er ligesom knopper under huden. Ikke røde. Er der nogen, der har erfaring med det? Jeg er jo bare vildt glad for at være gravid, men ser med stor forundring på min huds ændrede tilstand.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie

  Sikke et brugbart indlæg – hvertfald for mig! (:

  Jeg synes
  MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery Complex
  &
  Paulas Choice.

  Lyder som noget, der skal afprøves. Kan I anbefale den ene over den anden, eller? (:

  Hilsen Anne Sofie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er rigtigt, at p-piller godt kan have en virkning på bumserne. Jeg begyndte på p-piller for nogle år siden, og jeg har stort set ikke haft bumser i al den tid – selvfølgelig har der været nogle hist og pist, men slet ikke i samme omfang, som det var, før jeg begyndte på pillerne. Det kan selvfølgelig også skyldes, at jeg er blevet ældre, det skal jeg ikke kunne sige noget om.

  Jeg har ret tør hud, og jeg bruger hver morgen og aften en fugtighedscreme fra Beaute Paficique, som giver min hud rigtig god fugt. Kan varmt anbefales til dem, der har tør hud som mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  http://www.dermalogica.dk/Default.aspx?ID=4092&ProductID=110580@@SHOP2

  Hej Pudderdåse :)
  Hvad siger du til dette renseprodukt? Er det no go, fordi det helst skal være en maske?

  Venlig hilsen
  (en 26-årig der lider af bumser og gerne snart vil slippe af med uren hud)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Jeg har lige nogle spørgsmål vedr. AHA.
  – Hvor tit skal man bruge AHA for at det har en effekt? Både morgen og aften?
  – Hvor hurtigt kan man se resultat?
  – Hvilken solfaktor dkal man bruge, for at være sikker på at beskytte huden, nu hvor den bliver lidt mere sartover for solen på grund af AHA.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Tilmelder mig lige updates på mail ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia Thøgersen

  Kan bumser i panden skyldes p-pillerne? Jeg har været til lægen mange gange, jeg har prøvet basiron og andre produkter. Men det hjælper ikke.. Da jeg holdte en pause med p-pillerne havde jeg den flotteste hud, så det må da være p-piller jeg ikke kan tåle? kan det virkelig passe?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Mia
   Ja det kan det sagtens, afhængig af mærket. Bumser er 100 procent styret af vores hormoner og alt hvad der ændrer på dine hormoner er typisk forklaringen på ændringer i din hud. Prøv evt at snakke med din læge om et andet mærke eller at prøve en anden slags prævention.

   P-piller hjælper ofte mod akne, men kan sagtens have den modsatte effekt. Der kan være forskel på typen af p-pille her. Snak med din læge om det.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vil I anbefale en dybderensende maske til uren hud? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Pernille
   En maske kan ikke andet end at opsamle fedt fra overfladen af huden. Det gør den til gengæld også fint. Jeg kan ikke anbefale nogen frem for andet, jeg bruger dem sjældent selv.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for hurtigt svar :) Jeg overvejer kraftigt at investere i Cleanance K cremen og kan se de har den på apo-rot. Er der ikke noget med, at den side bruges af en af jer, og er den et godt valg?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jeg bruger den MEGET! Og det gør mange andre læsere her også. :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Hej har nu læst indlægget og kommentarene. Har fået rigtig fedtet/uren hud efter jeg er stoppet med p-piller, så meget at jeg næsten overvejer at begynde igen selvom jeg helst vil være fri. Overvejer nu at købe Avene Cleanance K ansigtscreme for at se om det virker. Skal det bare bruges som almindelig dagcreme? og skal man så slet ikke rense huden med noget andet end vand eller hvad? Synes det er lidt af en jungle med alle de produkter der er på markedet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Kære Michelle
   Jo du renser huden på normal vis. Prøv at læse her: http://pudderdaaserne.dk/2011/12/20/de-bedste-ansigtsrens/
   Der efter putter du Avene Cleanance K på.

   Det er hårdt for huden at stoppe med p-piller. Hvor længe er det siden? Der kan godt gå nogle måneder før det er normaliseret igen, så måske du bare skal være tålmodig? Men Avene kan jeg varmt anbefale i mellemtiden.
   Kh. katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Hejsa, dejligt at i skriver om dette.
  Jeg er 15 år, og har i længere tid været plaget af bumser. Det er slet ikke over i det ekstreme tilfælde, faktisk har jeg ikke så mange bumser mere, ca. 2-3 stykker. Nu er der bare urenheder istedet.. Her på det sidste er det begyndt at gå bedre, efter jeg er begyndt at bruge en helt naturlig Aloe Vera creme, som jeg købte på Fuerteventura. Jeg renser mit ansigt morgen og aften med SEAWEED CLEANSING FACIAL WASH fra The Body Shop, og derefter en skintonic i samme mærke, og så selvfølgelig min creme. Jeg har har i snart 3 uger brugt JorgObe peel off mask. Jeg kunne bare utrolig godt tænke mig, at slippe helt af med urenhud og bumser, da det betyder en masse for min selvtillid…Jeg er selvfølgelig en af dem, som har prøvet en masse forskellige ansigts-vaske i min kamp mod urenhud, og jeg synes heller ikke den jeg bruger nu, fra The Body Shop gør underværker..Så jeg tænkte om i kendte til nogen ansigtsvaske eller andet som kunne hjælpe? Det ville betyde rigtig meget for mig. :-) En som ikke udtørrer ens hud og er hård ved den, for min hud ser faktisk fin nok ud her fortiden, dog en del urenheder på hagen, næsen og panden.
  Jeg har hørt noget fra dette mærke http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/cleansers-and-removers skulle være godt, som i også selv har lagt et link til ;-) Men der er bare så meget som lover guld og grønne skove, og så slet ikke gør en forskel, udover måske flere bumser og urenheder..
  Håber på at i kan hjælpe mig, det ville være så fantastisk!
  Hilsen Emma.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Kære Emma
   Har du læst hvad jeg skriver i indlægget? Du finder faktisk svar på dit spørgsmål der :) Jeg kender ikke andre produkter end de nævnte der.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

   Hej de bedste pudderdåser :-)
   Jeg har læst hvad i har skrevet og vil rigtig gerne slippe af med de bumser og urenheder jeg døjer med…Jeg har bare svært ved at finde ud, hvornår man skal bruge hvad. Jeg har lidt fedtet hud, små til større urenheder på hagen, næsen og panden, et par bumser – tit røde og ømme – og ellers små knopper i panden. Ville et produkt som Basiron være den vej jeg skal gå? Eller er det til de mildere produkter som i også skriver om? Håber i kan hjælpe en forvirret pige :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Kære Katrine

   De mildere eksfolierende produkter er gode til alt det, der ikke er gået decideret inflammation i. Hvis det er blevet til deciderede bumser – som der er betændte og bakterier i, så skal der noget antibakterielt til. Som minimum basiron eller til lægen. Alt derunder kan god eksfoliering afhjælpe til en start i hvert fald.

   Gav det mening?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Jeg ved godt, at dette er et lidt gammelt indlæg, men bare et lille tip. ELF makeupserie har lavet en såkalt zip zapper, altså en pen med noget væske, som man putter oven på sine bumser. Jeg kan se den indeholder 1% salicylsyre. Desværre også alkohol. Jeg har ikke selv prøvet den, men den har fået rigtig gode anmeldelser på hjemmesiden (http://eyeslipsface.co.uk).

  Her er indholdslisten: Salicylic Acid 1% OTHER INGREDIENTS: Water, Witch Hazel (Hamamelis virginiana) Distillate, Alcohol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Polyacrylamide, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Cinnamomum Camphora (Camphor) Bark Oil

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Hej anna,
   Jeg har købt den fra Elf og er bestemt ikke imponeret! Den får min hud til at skalle, men bumserne bliver hvor de er…
   Nu har jeg i stedet købt en Avene Cleanance Stick, som er langt mere effektiv :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Hej pudderdåse.. jeg har haft acne, men er blevet behandlet for det med nogle tabletter der indeholder A-vitamin.. en kur på 6 mdr… nu døjer jeg med ekstrem tør hud der skæller af… mine talgkirtler er jo ødelagt … hvad kan jeg gøre ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • J

  Jeg vil bare lige sige, bumser ER styret af hormoner, så det er altså ikke en myte. Det er pga. man er mere følsom i talgkirtlerne over for kønshormonerne, Og solen kan godt hjælpe en smule, nogle hudlæger anbefaler endda lysbehandling. Dårlig hygiejne kan godt være en faktor, hvis du ikke vasker fx. ryggen hverdag eller hvis du vasker mere end 2 gange om dagen. Mht. Forkerte hudlpeje produkter, nogle produkter renser huden ud først, hvilket kan tage op til måneder, kommer an på tyk din hud er, men det vil få din hud til at slå ud, og du kan ikke sige om produktet virker eller ej før efter 21 dage, da det tager 21 dage for nye hudceller at danne. Og nej det er rigtigt det ikke kommer af at du spiser usundt, men spiser du for meget olie, og nogle endda mælkeprodukter, eller får du ikke nok zink, omega 3, vitaminer, etc, så kan det have en stor effect. Så synes du burde uddybe din “mythbusting” nået mere…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej J
   Du misforstår mig – jeg skriver at bumser ER styret af hormoner. Det er nok nærmest det sikreste vi ved om bumser. At hormoner er noget af det mest afgørende for akne.

   Dette er et gammelt indlæg, omend jeg absolut mener det, der står. Jeg har dog skrevet mere senere fx: http://pudderdaaserne.dk/2013/08/06/tirsdagstip-sammenhaeng-mellem-maelk-og-akne/

   Zink er jeg absolut enig med dig i – jeg har også et indlæg på vej om det.

   Men du må for guds skyld ikke tro, at jeg mener at bumser og hormoner ikke hænger sammen. For det gør de – som fod i hose.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone H.

  Hej pudderdåserne :-)

  Tak for en dejlig informativ side! Jeg er selv 28 og indenfor de seneste 3-5mdr blevet plaget meget af bumser.

  Jeg har altid været plaget af bumser on/off, men det har været før 20’erne.
  Efter jeg fik min datter er det dog hold op, men nu vendt tilbage og jeg er ved at blive sindssyg!!

  Jeg har det kun på min kæbe og et par enkelte op ad kinderne. Da jeg kan læse flere steder at det skulle være hormonelt betinget, har jeg i desperation forsøgt mig med mine P-piller igen, selvom jeg helst er fri. Resultatet har dog ikke vist sig endnu.

  Har du nogle gåde anbefalinger til produkter som kan hjælpe på min situation? Jeg synes ikke decideret jeg har fedtet hud, tvært i mod.. Nogle gange er den tør og stram. Hvis jeg fx vasker mig med alm sæbe føles min hud et nr for småt. Jeg har prøvet med A derma serien, den lyserøde, fra apoteket og den får min hud til at føles behagelig (den er uden sæbe), men jeg synes ikke jeg kan finde en creme som hjælper med bumserne.

  Gode råd modtaget med kyshånd!! :-)

  Hilsen Simone H.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Hej pudderdåser. Har lige et enkelt spørgsmål. Min hud er for tiden meget uren, mest hudorme men indimellem også bumser. Det er irriterrende, så nu vil jeg gøre noget. Spørgsmålet er, om det bliver for meget, hvis jeg både bruger en ansigtsvask med salicylsyre og Avenes Cleanance K creme. Håber I kan hjælpe. Venligst Tina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Tina
   Ansigtsvasken med salicylsyre vil sandsynligvis være spildt. Du får ikke noget ekstra ud af det. Nøjes med Avene.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej Pudderdaaserne
  Har lige læst nogle af de opslag der er her inde på siden og må siger jeg er lidt forvirret.

  Jeg døjer med hudorme på næsen og i panden ikke de store bumser men mest mange hudorme. Har prøvet dvs produkter og syntes intet har virkede og vil snart gerne have en pæn hud. Jeg har parfume allergi og bestemte her for en månede tid siden at gå over til at vase mit ansigt med en våd vaskeklud morgen og aften og så en dag og nat cream uden tilsætnigsstoffer syntes det virker fint men kan simpelhent ikke få mine hudorme væk.

  Har i nogle gode råd er på bar bund og er næsten opgivende:)

  Hilsen Pernille

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hej Pudderdåser!
  Af en eller anden grund, føler jeg mig mere tryg af at stille spørgsmål til jer, end personalet i Matas (som op til flere gange er uvidende ungarbejdere) Jeg er en pige på 17år som i lang tid har døjet med en masse hudorme på næsen, og bumser, få store, og nogle som er mindre, og nogle røde prikker (tror det er ar) på hagen, som det eneste sted jeg har haft urenheder. Men det seneste måned, er det begyndt at dukke op på kinderne, og få i panden. Problemet er bare at jeg har en tør hud på kinder, hvor jeg før havde en fedet T-zone. I November fik jeg en teenagebehandling, hvor min hud, blev virkelig ødelagt, med en masse ar, og rødme. Der efter prøvede jeg så Clinques 3-trinssæt, hvor jeg somsagt skriver at blevet værre. Har derfor overvejet om jeg skal prøve Avéne hudpleje sortiment. Har i hørt noget om det før?
  Af hensyn til Makeup, har jeg i nærmest et år, brug Garnier BB-creame mod fedet hud. Har den BB-creame mistænkt for at forsørge mig med flere urenheder. Men har fået sparet sammen og vil investere i MAC’S Face and Body Foundation, da den ikke skulle være så lukkende (hvis i forstår) tror den vil være god mod den hud jeg har? Mit sidste spørgsmål: Har i andre mærker som i kan anbefale?
  Knus Caroline

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Svenn Erik

  Mine to drenge har været plaget af bumser i længe, og vi blev anbefalet ACO spotless serien. Det har ikke fjernet alle bumser, men det har været med til at sænke hvor mange de render rundt med. Jeg tror ikke på at der findes et mirakelmiddel mod bumser, men det kan nedtones.
  Vi købte ACO spotless online på ACO spotless er en serie fra Cosmea der er fremstillet for at stille dig godt i kampen mod bumser. Det har virket ret effektivt for mine sønner. Det er ikke en magisk kur hvor det bare forsvinder, men regelmæssig brug af ACO produkterne, har bevirket væsentlig færre bumser.

  Det kan købes hos apotekeren her – http://www.apotekeren.dk/aco-spotless.aspx

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Jeg er 36 og har døjet med bumser siden jeg var teenager, både i ansigt og på ryggen. Jeg har prøvet alt hvad der findes på markedet af diverse midler og produkter, både lægemidler og kosmetiske løsninger, og jeg kan med største vished sige, at det virker ikke! Der kan være en kortvarig effekt, men efter et stykke tid kommer bumserne altid tilbage.

  Det enste der nogensinde har virket for mig er kostændringer, og det virker for langt de fleste der forsøger sig med det. Læs evt. her om alle de mange gode erfaringer, der findes med kostændringer mod acne:
  http://www.acne.org/messageboard/topic/172158-success-compilation-thread/
  Og her mere generel info:
  http://www.acne.org/messageboard/forum/16-diet-holistic-health/

  I store træk er det der virker for rigtig mange at holde sig fra mælkeprodukter, gluten, sukker og generelt store insulinudsving. Hvis man holder sig til lav GI/GL diet med næringsrig mad, så vil acne problemet løses i langt de fleste tilfælde. Læs evt. mere her: http://www.acne.org/messageboard/topic/230714-good-things-for-the-many-factors-that-lead-to-acne/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Jeg vil bestemt ikke anbefale at bruge hverken antibiotika eller andre stærke sager, der kræver en recept fra lægen. Det kan ende ud i årelange maveproblemer. Tag det fra en, der har oplevet bagsiden af medaljen. Lige så effektivt det kan være, lige så hårdt kan det være for hele dit helbred. Antibiotika fjerner nemlig ikke kun de dårlige bakterier i tarmfloraen, men også de gode, der holder de dårlige væk. Antibiotika bør kun bruges i kortere perioder, og bruges på grund af sygdom. Jeg er enig i, at akne skal behandles indefra, men ikke af så stære sager som antibiotika, som typisk bliver benyttet i flere år i behandling af akne. Bumser kommer på grund af hormonelle ubalancer, og dem kan du komme i bugt med igennem den rette kost. De fleste reagerer på gluten, sukker og mælkeprodukter, og fjerner du en eller flere af de ting, vil de fleste have en forbedring inden for 2-3 måneder. Det kunne også være en ide at tage et smut forbi lægen, og tjekke for eventuelle mangler på vitaminer og andet. Det kan være svært med livsstilsændring, men det er det værd, hvis man er meget plaget af akne. Receptlig medicin fra lægen kan virke som den nemmeste og hurtigste løsning, men det er bestemt ikke det værd at gamble med sit helbred. Jeg var 13, da jeg første gang fik antibiotika mod akne, og selvom jeg ikke har rørt det siden jeg var 15, har jeg i en alder af snart 18, stadig efterbivirkninger. Det smadrer mildest talt tarmsystemet, og nogen oplever det først år efter behandlingen er slut. Jeg synes virkelig I skal overveje, hvad det er I anbefaler, for selv den reneste hud er ikke værd at have, hvis det er til bytte med et dårligt helbred.

  Med Venlig Hilsen en bekymret læser, der har lidt af akne siden de spæde teenageår (10-11 år)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonym

   Hej, altså jeg fik behandling med Isotretinoin, er det det samme du fik? Jeg oplever nemlig, og har haft det sådan i 1-1 1/2 måned, tarmproblemer. Jeg er stoppet med behandlingen for godt 2 uger siden, og som sagt har det stadig som problem at jeg har svært ved at komme ordentlig på toilettet, er dette også det du har problemer med?? Det er meget vekslende, nogle dage har jeg hård mave, andre dage ikke, meget vekslende. Og må sige det bekymre mig lidt, da man oven i det kan opleve vekslende afføring ved tarmkræft, og jeg er en meget paranoid person, så kan flere gange tænke er det det der er galt med mig. Men så læste jeg dit indlæg her, og blev så i tvivl om det “bare” er grundet min behandling?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • vibeke

  Kan man få bums på/over overlæben af for gammel lipgloss/makeup til læber?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   En læbestift, lipgloss eller andet læbeprodukt på læberne med en tilstoppende effekt kan sagtens give problemer på huden omkring munden. Men man kan ikke få bumser på selve læben

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sanne troldborg

  Et spørgsmål – er det en dårlig ide at bruge mac foundation, hvis ens hud er plaget af bumser/knopper? Kan forstå, at det ikke er nødvendigt at bruge fugtighedscreme, hvis man har bumser/knopper. Jeg spørger på vegne af min datter på 14 år

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Sanne
   Ikke nødvendigvis… vil du ikke skrive lidt mere om hendes hud, så vi bedre kan hjælpe. Hvis huden for eksempel er tør, er det en dårlig idé at undlade brug af creme.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Hej
  Jeg er en pige på 15 år. Jeg har lidt af akne siden jeg gik i 3. klasse.
  Det har altid været rimeligt mildt, men jeg har altid haft mindst en bums hver dag.
  For nogle måneder siden gik jeg så til lægen, men det eneste hun vil give mig er basiron, fordi hun synes det er så mildt.
  Jeg vil rigtig gerne have piller for det.. Kan jeg få fat i nogle uden en henvisning fra en læge?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej
   Nej, det kan du heldigvis ikke, det er ikke noget man skal spøge med! Hvad bruger du af produkter?

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej med jer! Bha og Niacinamide – Jeg ELSKER de to produkter sammen, min hud reagere med det samme jeg kombinere dem – jeg har i perioder cystisk acne, men det er to fantastiske produkter og sammen gør de underværker (ifb jeres oplæg omkring The Ordinary). Dog læste jeg at alkoholen i Cliniques Toner kunne forårsage cystisk acne pga alkohol på jeres side? Hvordan hænger det sammen? Og i skriver her at man ikke nødvendigvis behøver fugtighedscreme, specielt til fedtet hud – jeg er fuldstændig enig! Det gør intet godt for min hud! Men flere og flere er ikke enige, grundet man bruger BHA og derfor skal bruge solcreme til dagligt? Jeg gør det ikke, men flere og flere anbefaler. Ved i hvorfor?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Celina. Har jeg skrevet at man kan få cystisk akne af alkohol? Hvor helst præcis? Generelt er alkohol lokalirriterende og udtørrende. Bruger du Cliniques toner, eller…?

   Og ja, du bør bruge solfaktor, når du bruger BHA. Årsagen er at BHA er en kemisk eksfoliering, og derfor fjerner en lille smule af hudens egen naturlige solbeskyttelse – nemlig de døde hudceller. Faktisk er det lovpligtigt at skrive på produkter med andre former for kemisk peeling, at man skal bruge solfaktor sammen med.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Hej Helene.
  Har du viden om, om det er muligt at benytte t zone peelingen, ved opstart af isotretinion? Altså i de første uger, hvor pillerne endnu ikke virker?

  Jeg har oplevet en bedring ved at bruge t zone peelingen i snart 6 uger, men stadig ikke nok til at slå den voldsomme acne ned, og tænker at syre behandlingen ville hjælpe indtil pillerne virker?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Lotte
   T-Zone Peelingen er også mindst 6 uger om at virke (sikkert mere), så det vil ikke hjælpe at starte , hvis du ikke bruger den i forvejen.
   MEN hvis du allerede er i gang med T-Zone Peelingen, så ser jeg ingen skade i at fortsætte. Mærk dog selv godt efter irritation og tørhed fra opstart af isotretinoin. Hvis din hud begynder at blive meget irriteret, så kan det være du skal bruge den lidt mindre.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hold næsen mat: Shiseido Oil-Control Blotting Paper