Farvel til bind og tampax: Længe leve Mooncup

05.05.12

img_5526

Foto: Meluna

Nej, dette handler ikke om skønhed. Eller jo, måske en form for indre skønhed? Men det handler om noget, som alle kvinder burde vide – nemlig at der er en chance for at slippe for bind og tampax og få et helt nyt forhold til sin menstruation.

Det kan godt være, det lyder lidt frelst, men jeg har det virkelig som en, der har set lyset. At slippe for bøvlet og ubehaget med tampax og i stedet gå over til Mooncup har gjort så stor en forskel for mig og mit liv, at jeg fortæller det til alle, der gider høre på det – og også alle, der ikke gider. Helene gjorde det for mange mange år siden. Jeg har aldrig forstået hende – det gør jeg nu.

Mooncup’en, som i virkeligheden er et varemærke, det rigtige navn må være en menstruationskop, har haft følgende fordele for mig:

  • Holder totalt tæt – ingen lækage
  • Kan indeholde meget mere end tampax og bind (tre gange så meget som en super size tampax)
  • Forkortet menstruation (noget med det vakuum den laver)
  • Langt langt færre menstruationssmerter
  • Mindre ubehag generelt – kan slet ikke mærke, jeg har den på
  • Plads i badeværelsesskabet og håndtasken, hvor der før var fyldt op med bind og tampax
  • Meget meget skånsom i en periode, hvor jeg havde nogle særlige underlivssmerter

Jeg har virkelig kun fordele at nævne ved Mooncup’en. Jeg savner absolut intet ved det gamle. Det eneste er, at det tager noget tid at lære at bruge den. Ja, jeg har også siddet og tænkt “Får jeg nogensinde denne ud igen, eller skal jeg en tur på skadestuen, hvor de kan grine af mig?” Der er rigtig mange gode ressourcer på nettet, blandt andet Mooncups advice centre og deres kundeservice, hvor man gerne må stille dumme spørgsmål. Og der er en hel Livejournal gruppe kun til emnet. Regn med at der går et par cyklus, hvor du lige skal lære den at kende.

Jeg har selv brugt de sidste par år på at ryste på hovedet af Helene og alle mindre andre veninder der brugte den og tænke kæft, nogle spelthippier, og nej, tak det er lidt for naturligt til mig. Jeg kan kun sige, at det er mig, der tog fejl. Meget fejl.

Jeg kender mange, der har prøvet den. Jeg kender ingen, der er vendt tilbage.

Her kan du købe det
Mooncup er et engelsk mærke, som både Helene og jeg bruger. Der findes også Divacup, Ladycup og mange andre. At begynde at diskutere, hvilken der er bedst, er som at forsøge at blive enige om mørk eller lys chokolade smager bedst. Det komme helt an på din krop. Prøv dig frem.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
45 kommentarer
Louise

Nu har jeg aldrig oplevet ubehag med tamponer, og har stadig lidt svært ved at se det fedt i mooncuppen. Kan i ikke forklare lidt om, hvordan den fungerer i stedet for blot at rose den til skyerne? Nu har jeg i det mindste set et billede af den, så nu kan jeg forestille mig lidt, hvad ideen er 🙂

Pudderdåse Katja

Jamen den virker som du kan se. Der er ikke så meget i det. Du bruger den på mange måder som en tampax. Det vil sige, at den jo sidder indvendigt. Men den er jo genanvendelig og skal skylles mellem hvert brug. Der er ikke rigtig mere i det 🙂
Den kan godt drille lidt i starten, når man bruger den, og der er de bedste ressourcer de to links, jeg har linket til.

jeanette

Sjovt det kommer frem i en, for mig at se, up to date form. Min mormor havde noget tilsvarende, men om hun brugte den, fik jeg lissom aldrig spurgt ind til. Jeg ‘stødte bare tilfældigt’ på den engang, hvor jeg kiggede i hendes skab på badeværelser! Og nej, det var ikke et pessar 😉
Momse var fra 1924.

Pudderdåse Katja

Er det rigtigt? Momse var cool!

Pudderdåse Helene

Ja, de første af denne type er fra starten af 1930’erne. Så der er absolut intet nyt eller revolutionerende over dem her i 2012 😛

anja sand bjerre

Jeg hørte om sådan en dims til et dildoparty og må indrømme at jeg synes det lyder mere besværligt og uhygiejnisk end et bind. Synes ikke det kan være godt at have gammelt menstruationsblod der ikke kommer ud mere end hver 7. Time og jeg tænker at der kan blive mange bakterier i sådan en kop. Ud over det så skal den vaskes mange gange om dagen, og det ville jeg altså ikke synes jeg kunne bøvle med hvis jeg var i byen.. Men hvad siger I?

Pudderdåse Katja

Du kan jo tømme den så ofte, du vil. Det bestemmer du helt selv. Men der er absolut ikke noget uhygiejnisk ved menstruationsblod. Fordelen er at have friheden til selv at bestemme hvornår og hvor ofte.
Ja det er bøvlet at skulle vaske den på et offentligt toilet – det gør jeg IKKE. Men på grund af den større kapacitet kan jeg time det, til jeg er på et ordentligt toilet. I en nødssituation kan man klare den med toiletpapir og/eller en flaske vand.

Julie

Menstruationsblod er (ligesom alt andet blod) helt sterilt indtil det kommer ud af liv moderen og i kontakt med omgivelsernes bakterier!!!

Caroline

Jeg købte en divacup for mange år siden, men har aldrig været i stand til at bruge den da det gjorde for ondt. Jeg synes dog også det gør ondt at bruge tamponer, så det er nok bare mig… Jeg HADER bind og jeg HADER tamponer, så jeg ville rigtig gerne bruge min divacup.

Pudderdåse Katja

Har du snakket med en læge om det? Du behøver ikke svare her, hvis du ikke vil, men bare tænke over det: Har du smerter ved samleje? Prøv at søge på vulvodyni. Det er ikke meningen, at det skal gøre ondt at føre noget op i skeden.

Gigi

Jeg så den godt for et par måneder siden, den bliver nemlig også sendt ned til Afrika osv, for de afrikanske kvinder har ikke råd til bind og tamponer, så derfor har de fået sådan en.
Nu har jeg ikke haft min mens i 9 år, grundet min prævention, så det ‘problem’ er jeg heldigvis ovre, men hvis jeg havde min menstruation, så ville jeg helt klart prøve den.

Julie

Ej hvor lyder det spændende!!! Sådan en skal jeg helt sikkert prøve en dag!

Tine

Nøøøhj hvor lyder det bare smart! Det må være meant to be, min menstruation er lige startet idag. Jeg bestiller en med det samme! 🙂

Pudderdåse Helene

Held og lykke Tine!
Jeg kan ikke forestille mig, at du vil fortryde den beslutning 🙂
Mvh. Helene

anonym

hvordan virker det? Just don’t get it….. Og hvordan sidder den, hvordan bruger man den. Ja, just don’t get it..

Pudderdåse Helene

Hej Anonym 🙂
Du kan læse det hele på Mooncups eget site, hvor det er forklaret langt bedre og grundigere, end jeg har mulighed for her 🙂
http://www.mooncup.co.uk/about-the-mooncup.html
Mvh. Helene

Mille

Læste om den for mange år siden, og blev vildt nysgerrig.Men har aldrig fået taget mig sammen….måske man skulle prøve????

Pudderdåse Helene

Hej Mille
Ingen tvivl om det…Jeg har altid HADET menstruation og syntes det var vildt ulækkert. Mit møde med Mooncup for syv år siden har revolutioneret mit liv.
Mvh. Helene

Mille

Done….bestilte samme dag og venter bare på at den lander….Er sku noget spændt på at se “gespenstet” 😀

Pudderdåse Katja

Spændende. Ja det er lidt et gespenst 😀 Lad os høre hvordan det går

Mille

Så er 1. prøvepriode gennemført med ….succes – alt i alt.Der skal helt klart arbejdes med teknikkerne, men tror det er en keeper.Har før haft problemer med forværrede menstruations smerter ved brug af tampon…har både sovet,trænet og arbejdet mens jeg har brugt Mooncuppen og jeg har intet mærket til den. Så “tak for tippet i er bare alletiders” 😉

Pudderdåse Katja

Fedt fedt fedt! Hvis det allerede nu går så godt, så bliver det et hit.
Og 😀

anja+sand+bjerre

Ok.. Jeg har ikke set blodet som sterilt.. Er det ikke derfor man kan blive syg af at have en tampon siddene for længe? Ville nok være bekymret for at blive syg af denne også. Men som skrevet bestemmer man selv hvor tit man skifter den. Kan man sove med den i? Og jeg bløder meget- kan jeg undgå at bløde ved siden af? Jeg er ved at blive ret nysgerrig 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Anja
Her er info om TSS fra Mooncups site:
“Toxic Shock Syndrome
Hello, I’ve been using my Mooncup for the first time these past few days and it seems to be working really well. Everything everyone says about it on your site is true. I particularly like the idea that I can forget about it and just need to empty it once on waking and once before sleep. However I’m still a little concerned about the risk of toxic shock syndrome from leaving it in for a long time. My cup only gets about half full in half a day, so is it okay to leave it in for those 8 hours without changing it?
We recommend that you remove, wash and reinsert your Mooncup at least every 4-8 hours. This means that you will need to do this at least 3 times in 24 hours. Menstrual Toxic Shock Syndrome is a serious and sometimes fatal disease caused by toxin producing strains of the staphylococcus aureus bacterium and has been linked to the high absorbency and prolonged use of tampons. Although it is a very rare illness, at Mooncup we like to remain cautious and recommend you do the following to reduce your risk of developing TSS:
Not using any internal vaginal devices, including the Mooncup, if you have been previously diagnosed with TSS
Clean your Mooncup thoroughly before using for the first time, as described in the Usage Guide
Remove, wash and reinsert your Mooncup at least every 4-8 hours during your period
Wash your hands before and after handling your Mooncup
Symptoms of TSS often mimic flu and can include: sudden high fever; vomiting; diarrhoea; dizziness; fainting or a rash rather like sunburn during your period or some days after. If you experience these symptoms while using the Mooncup remove it and seek medical advice immediately. ”
Ved meget kraftig blødning skal den naturligvis tømmes oftere, men det vil altid være placeringen, som afgør om du bløder ved siden af.
Mvh. Helene

Anja Sand Bjerre

Tusind tak igen for et grundigt svar 😉

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *