Tirsdagstip: Tørbørstning

20.03.12

Efter min noget overraskende favorit i fredags udbad flere af vores søde læsere sig en forklaring. For hvordan er det nu, det er med det der tørbørstning? Gør det ondt? Og hvad gør det egentlig godt for?

Begrebet tørbørstning og principperne bag lærte jeg som så mange andre af en ældre dame i min barndom. Første gang jeg stod med hampehandsken på hånden, synes jeg det var dybt ubehageligt og at det gjorde ondt.
Siden har jeg lært, at man skal gå ganske varsomt frem. Hvis du har meget sart hud, kan du med fordel gøre handsken og endelig ikke huden fugtig, inden du starter (børster kan sjældent tåle det) . Det skal under ingen omstændigheder gøre ondt, men når det er sagt, kræver det i de fleste tilfælde lidt tilvænning.
Det er ikke meningen, at du skal ligne en friskskrubbet grisebasse, når du er færdig. I begyndelsen vil din hud sandsynligvis blive lidt tør efter børstningen, men en almindelig bodylotion, creme eller olie kan nemt råde bod på dette.

Du kan bruge en hampehandske eller en børste med naturhår. Det er helt op til dig om handsken eller børsten skal være hård eller blød. Hvis du har sart og følsom hud, er det naturligvis mest fornuftigt med en blød version. Ligesom det er en rigtig dårlig idé at anvende den slags i ansigtet, med mindre det naturligvis er en, der er designet til formålet.

Fremgangsmåde
Hvordan andre gør, kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om, men her får du min fremgangsmåde. Tørbørstningen foregår altid inden mit daglige bad. For det første er det en fabelagtig måde at vågne på, sanserne bliver vækket og varmen kommer snigende. Jeg har nemlig en irriterende tendens til at fryse om morgenen. Kuren har for mig været tørbørstning og efterfølgende vekselbad (først koldt, så varmere og til sidst koldt vand).
Når jeg er doven og snyder, fryser jeg, så de fem til otte minutter jeg sammenlagt bruger på børstning og bad er ganske godt givet ud.
Tørbørstningens gyldne regel er at børste mod hjertet med lange, blide og hurtige strøg. Start med tæerne på højre fod og op ad benet mod hoften, derefter højre hånds fingerspidser op ad armen mod skulderen. Samme fremgangsmåde på først venstre ben og dernæst venstre arm. Slut af med at børste kroppen i cirkulære bevægelser med uret, her starter du med ryggen fra skuldrene og ned mod bagdelen, maven, brysterne og afslut med siderne.

Fordele ved tørbørstning
I fredags fortalte jeg om tørbørstning som eksfoliering, men som nævnt ovenfor er jeg også glad for at få varmen om morgenen.
Som bekendt er huden kroppens største organ, derfor er det vigtigt at passe den godt. Børstning er ikke hokuspokus eller en beskæftigelse som er forbeholdt klidmostre, nej det er faktisk en kendt behandlingsform mod en lang række psykiske lidelser og forstyrrelser i sanseapparatet. Derfor er det slet ikke en dårlig idé med tørbørstning, hvis du trænger til at komme lidt mere i kontakt med dig selv.
Det siger sig selv at børstningen øger blodcirkulationen og massagen stimulerer både hud og muskler.

Er tørbørstning del af din rutine?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
7 kommentarer
tyndfed

Min mor har altid tørbørstet, så det har været en naturlig del af mine baderutiner… Og i en alder af 33 har jeg ikke så meget som en lille flig af appelsinhud. Om det udelukkende skyldes tørbørstningen ved jeg ikke, men jeg tror på, at mere end 20 års tørbørstning har en medvirkende årsag. Og jeg har i hvert fald aldrig tænkt mig at stoppe 🙂
Tak for en fantastisk blog!!!!

Pudderdåse Helene

Hej tyndfed
Mange tak for ros <3
Det er i hvert fald en af de ting, som oftest bliver taget i brug i kampen mod problemområderne på lårene.
Mvh. Helene

Annette

Jeg er fristet, men stadig lidt nervøs ved tanken, hehe!

Pudderdåse Katja

Jeg tør ikke!!!!

Kunne du tænke dig, at være testkanin?

[…] du vide mere om hvordan du skal gøre, så synes jeg, at Pudderdåserne har en rigtig god beskrivelse af hvordan du kan gøre – også selv om Helene, der er en af dem skriver bloggen, bruger en […]

Herborg Mikkelsen

Tusind tak for oplysningerne.
Jeg har trænet Ball Stick, men det er ligesom ikke nok.
Tusind tak 🙂 Jeg starter nu 🙂

Helene Randløv

Hej Herborg
Ball Stick er genialt!
Sund kost er også vigtigt… 😀
God fornøjelse…
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *