Makeup for allergikere og andre sarte hoveder

Jeg er blevet spurgt flere gange den forløbne uge om, hvilke mærker jeg kan anbefale til allergikere – primært parfumeallergikere. Dem, der spørger mig om den slags, er ofte trætte af tørre og kedelige farver øjenskygge fra mærker, de markedsfører sig selv som allergivenlige.
Men den gode nyhed er, at man med en smule forsigtighed og ved at lære lige at vende ingredienslisten om kan bruge også de gængse mærker. Der er mange af de større mærker, der ikke indeholder hverken parfume eller de allergifremkaldende konserveringsmidler.
Gode mærker til parfumeallergikere
Den gode nyhed, som kom bag på de to allergiramte kvinder, jeg har talt med om emnet den forløbne uge, er, at MAC er super allergivenligt på mange produkter, når det handler om parfume og konserveringsmidler. Det er meget, meget længe siden, jeg har set noget som helst problematisk på en ingrediensliste fra et makeup produkt fra MAC (deres hudpleje skal du holde lidt skarpere øje med stadig).
Og med god grund, MAC har de forløbne år skiftet mange ingredienser ud og skiftet politik på området, så de nu er i gang med en udfasning af parfume, de fleste parabener osv. Det mest brugte konserveringsmiddel, jeg har set hos MAC er phenoxyethanol, som de fleste allergikere kan bruge, og langt langt de fleste produkter hos MAC er uden parfume. Du skal hovedsageligt passe på hudplejeprodukterne, hvor enkelte stadig er parfumeret og ellers lige dobbelttjekke bag på æsken før du køber – der kan stadig være enkelte produkter, der ikke er ændret.
Af andre gode uparfumerede mærker er selvfølgelig Clinique, og så vil jeg i det hele taget gerne aflive den skrøne, at den store kosmetikindustri laver produkter med grimme ingredienser. Der er masser af gode, milde og uparfumerede produkter hos fx. L’Oreal og Maybelline med milde konserveringsmidler. For eksempel indeholder de to Pudderdåse-favoritter Superstay 24hr foundation og The Colossal mascara hverken parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Med en smule omtanke behøver du ikke ty til særlige mærker, hvis du er parfumeallergiker.
Verdens bedste øjenskyggeprimer er også meget mild på ingredienslisten.
Nikkel og farvestoffer
I forhold til farvestoffer er det lidt mere kompliceret. Makeup indeholder jo i sagens natur farvestoffer og pigmenter – ellers ville der jo ikke være meget sjov.
Det mest almindelige problem er nikkel. Der er nikkel i jernoxid (iron oxide på ingredienslisten), som typisk bliver brugt i sorte produkter som for eksempel mascara og flydende sort eyeliner. Hvis du er nikkelallergiker, vil du måske opleve at reagere på denne slags produkter.
Du kan ikke se på ingredienslisten, om der er nikkel i produktet. Nikkel er et rest-produkt af jernoxid, og det er ikke til at se, om det er der eller ej. Du kan vælge brun mascara og eyeliner, hvilket kan hjælpe. Ellers har Jane Iredale og La Roche-Posays mascara og eyelinere ry for at være gode til nikkelallergikere (jeg har hørt en hudlæge anbefale Jane Iredale til nikkelallergikere).
Hvis du reagerer på farvestofferne i øjenmakeup, så gå efter mascara og eyeliner i andre farver end sort. Pas på øjenskygger i lilla, rød og blå.
Konserveringsmidler
Den store parabeneforskrækkelse har desværre medført, at jeg ser flere og flere producenter som reklamerer med “ingen parabener” bruge de gammeldags formaldehydspaltende konserveringsmidler. Det er ikke godt, for i modsætning til parabenerne er de allergifremkaldende.
Parabenerne kan man være allergisk overfor, men det er meget sjældent. Hvis du er allergisk overfor et konserveringsmiddel, er der ikke rigtigt anden vej end at lære at læse ingredienslisten og finde det. Og pas på selv de såkaldte ‘naturlige’ produkter! Der har jeg set et par eksempler med formaldehyd spaltere for nylig til gengæld for at de kunne reklamere for at de var “uden parabener”.
Køb fra mærker med returret
Jeg foretrækker at købe fra mærker som MAC, Bobbi Brown, Kiehl’s (der er også flere), og det er ikke kun fordi, jeg godt kan lide produkterne. Det er også fordi, jeg ved, at hvis jeg reagerer på produktet, de sælger mig en farve, der er forkert eller lignende, så kan jeg reklamere og få den byttet. Det kan man ikke i Matas, og det synes jeg er vigtigt at nævne i denne sammenhæng.
Og så dem du skal undgå
YSL, Chanel, Yves Rocher og Dior er notoriske for at parfumere deres makeup-produkter. Der er parfume i selv deres mascara. Så don’t go there, hvis du er sart.
Hvad bruger I til sart hud?
Hmm, fin artikel indtil den sidste opsang om bl.a. Chanel. Jeg er mester-allergiker og har ikke fundet parfume i ingredienslisten, hverken i min Chanel mascara eller mine Chanel cremeøjenskygger.
Til gengæld fik jeg røde flager omkring øjene i sin tid, da jeg brugte Jane Iredale øjenskygger – hvorfor fik jeg først opklaret lidt senere, da Politiken havde en artikel om for højt naturligt nikkelindhold i bl.a. Jane Iredales øjenskygger.
Så trods en fin artikel, så er der altså et par generaliseringer, som ikke helt holder, når en allergiker færdes i den virkelige verden.