Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

69 kommentarer

 1. Liselotte

  Hmm, fin artikel indtil den sidste opsang om bl.a. Chanel. Jeg er mester-allergiker og har ikke fundet parfume i ingredienslisten, hverken i min Chanel mascara eller mine Chanel cremeøjenskygger.
  Til gengæld fik jeg røde flager omkring øjene i sin tid, da jeg brugte Jane Iredale øjenskygger – hvorfor fik jeg først opklaret lidt senere, da Politiken havde en artikel om for højt naturligt nikkelindhold i bl.a. Jane Iredales øjenskygger.
  Så trods en fin artikel, så er der altså et par generaliseringer, som ikke helt holder, når en allergiker færdes i den virkelige verden.

  • Pudderdåse Katja

   Hej Liselotte

   Jamen der er så stort forskel. Jeg har en Chanel mascara, der er stinkende parfumeret. Og andre er gode. Og selvfølgelig er der også nikkel i nogle af Jane Iredales produkter. Man er bare nødt til at kunne læse ingredienslisten. I forhold til Nikkel er det jo bare forbandet, at man ikke kan se det på ingredienslisten. Og så det godt vi har testere med laboratorieudstyr :-) Men tak for din erfaring! Det er godt at høre.

   Hvordan oplever du Chanels mascara ifht. nikkel? Hvad er det for en, du har?

   Kh. Katja

   • Liselotte

    Jeg bruger Chanel Inimitable mascara i mørkebrun. Jeg fandt ikke parfume i den, da jeg læste deklarationen og har ikke nogle negative reaktioner på den, heller ikke i forhold til nikkel.

    • Pudderdåse Katja

     Fedt! Den må jeg kigge på. Mørkebrun mascara er også altid et godt valg til nikkelallergikere, men det behøver jeg næppe fortælle dig jo :-)

 2. Nikkel i jernoxid? – I så fald er der noget i markedsføringen der er gået galt.

  • Pudderdåse Katja

   Ja det er der :) Hvad mener du? Jeg forstår ikke helt :)

   • Jernoxid er kemisk set enten FeO(2) – der er flere muligheder (længere kemisk forklaring, som er overflødig lige her).

    Tilsvarende vil der for nikkel være en Nikkeloxid, så hvis man skriver at der er nikkel i jernoxid, så er det forkert skrevet set med en kemikers øjne.

    Da Nikkel og jern er to forskellige metaller.

    • Pudderdåse Katja

     Tak for forklaringen. Jeg kan ikke den nærmere kemiske forklaring (jeg er så afgjort ikke kemiker!). Men jeg ved, at når der er Iron oxide (det må være jernoxid på dansk, ikke?) på en makeup-deklaration (og det er der typisk i sorte produkter), så optræder der nikkel i en eller form som et restprodukt, hvilket giver nikkelallergikere problemer.

     Black iron oxide – CI 77499, som man bruger i kosmetik, indeholder små rester nikkel i varierende mængder. Og det er nok til at give problemer for nogle nikkelallergikere.

     Hvor den nikkel kommer fra i produktionen ved jeg faktisk ikke? Men hvis du har et bud vil jeg meget gerne høre det :-)

    • Der må jeg melde pas, men jeg gætter på at nikkel kommer fra den måde tingene produceres på, da slutproduktet må have været igennem flere trin, siden at der dukker nikkel frem.

     Derfor finder jeg det også skidt at man på den måde kan skjule et nikkelindhold.
     Men ved at der ikke står ‘iron oxide’ alene, så må man have dækket sig ind for eventuelle biprodukter.

     Jeg er ikke kittelkemiker til daglig, det er nogle år siden at jeg har været det.
     Men jeg synes det er fedt at I tager kemiproblemstillingerne op :)

    • Pudderdåse Katja

     Tak Sacha :-) Jeg må prøve at grave videre, nu må jeg vide det!

 3. Min søster er nikkelalergiker – de eneste mascaraer, hun har prøvet og kan tåle, er Cliniques, så dem er hun stor fan af.

  • Pudderdåse Katja

   Tak for den erfaring. Det er godt at vide, der er ikke rigtig anden måde at finde ud af det på end ved at dele de erfaringer.

   • Det var da så lidt :-) Og nej, der er jo ikke andet for.

 4. Marie

  Nilens Jord! Jeg er multi-allergiker og det eneste jeg ikke reagerer på er Nilens Jord. Men det er jo meget individuelt, så man skal jo prøve sig frem.

 5. Ida

  Jeg var en af dem som spurgte til bl.a. parfumefrie produkter over mail, tak for gode svar!
  Jeg skal nok lære at læse ingredienslisten, synes bare det er så filans svært og teknisk at jeg hele tiden glemmer hvad de forskellige ting hedder… må have en liste med…
  Hvordan kan man se der er formaldehyd i? Hedder det noget specielt eller står der bare formaldehyd?

  Hilsen Ida

  • Pudderdåse Katja

   Hej Ida
   Jeg håber, du kan bruge svarene! Og ja, det er pokkers svært. Det er jo derfor, vi har en blog i bund og grund…

   Der er heller ikke noget nemt svar på formaldehydspalterne, det er også en lang lang liste. Du kan se den her: http://www.videncenterforallergi.dk/ordbog-formaldehyde-frig%C3%B8rere.html Der er teknisk set ikke formaldehyd i produktet, men der er et konserveringsmiddel i, som fraspalter formaldehyd.

   Kh. Katja

   • Ida

    Hvor er det fedt I tager jer tid til at svare sådan nogle uvidende (desperate) hoveder…. :) Det må være et kæmpe stykke arbejde I laver. Men den her blog er simpelthen guld værd for sådan en som mig, jeg tjekker altid lige herinde, hvad I synes om et produkt jeg overvejer at købe :)

    Tak for hjælpen!

    • Pudderdåse Katja

     Tak Ida for de søde ord. Det er dejligt at være til nytte :-)

 6. Søs

  Jeg kan så absolut anbefale mirenesse mascara!!!!
  Den er udviklet af en farmaceut og er lavet af bivoks, og sætter sig som “rør” omkring hver enkel vippe. Man skal heller ikke bruge øjen-makeup fjerner til at fjerne den, den fjernes bare med vand fra vandhanen.
  Ved at den kan købes i FF2 i Aarhus og over nettet.
  XO Søs

  • karen

   Enig, mirenesse er en god mascara.

 7. Sandra

  Det er først for nyligt at jeg udviklede allergi, så jeg stod uden make-up, og det var ikke holdbart. Så jeg gik ind i matas og fik den sødste behandling. Den søde ekspedient brugte en halv time sammen med mig på at bladre deres produktkatalog igennem, for det viser sig at en del af GOSH’s produkter er parfume og parabenefri. Det er selvfølgelig ikke alle produkter der er lige gode(men der er også gode imellem), men det er meget SU-venligt, og det er et vigtig kriterie for mig som studerende :)

  • Pudderdåse Katja

   Ej hvor fedt at høre! Hvilket produktkatalog var det? Var det gosh’ katalog eller matas’ katalog? For det er jo guld værd, hvis de har et, man “bare” kan slå op i. (PS. Det vil jeg have!)

   • Liselotte

    Jeg tror, at der er tale om de ingrediens-kataloger, der lovpligtigt skal hænge ved standen for et givent mærke, hvis produkterne er pakket ind på en måde, hvor der ikke er plads til en ingrediensliste.
    Det er ellers et sted, hvor Matas ikke altid lever op til lovgivningen.

 8. Jeg er også meget allergisk og sart (deraf min blogs navn, haha), og det er virkelig a jungle out there, og som du skriver, så er det jo meget forskelligt, hvad man reagerer på. Jeg er meget sart omkring øjnene især og slår ud af meget creme. Jeg er STOR fan af Dermas babycreme, som er et virkelig billigt alternativ til alle de “naturlige” cremer fra de dyre mærker.
  Har prøvet at slå HELT ud af Cliniques 3-trins serie, og der fik jeg alle pengene tilbage ved at gå derned med mit ødelagte ansigt, så de giver vist også penge retur ved allergisk reaktion :)

 9. Bodil

  Man er nødt til at få udleveret prøver på cremer og teste makeup over flere dage. Vigtigt at gå ingredienslisten efter i sømmene, man kan huske at få plumberet købet og så i ro og mag slå ingredienserne op på nettet derhjemme. Man kan godt reagere på noget selv om det er certifieret af fx astma og allergiforbundet, svanemærket – jeg slår fx ud af den nye Neutral serie.
  Jeg kan også varmt anbefale Mirenesse mascara – nogle Helsam helsekost har den ellers kan den købes på nettet og hentes i nærmeste forretning. Gosh er også god og billig – men tjeck ingredienslisten. Olay, la roche posay er også gode mærker.
  Hos Sephora som snart åbner i Illum i København, får man altid pengene retur hvis man reagerer allergisk på noget købt hos dem, hvorfor jeg altid tester make up på mine ferier i europa.

  • Pudderdåse Katja

   Amen til det Bodil! Jeg kunne ikke være mere enig. Prøver, prøver, prøver. Og FEDT at høre det om Sephora. Det håber vi også vil gøre sig gældende i Danmark.

   • Bodil

    På et tidspunkt bliver man jo træt af at forsyne veninderne med alt det man ikke kan tåle og alt det man modtager som kompensation fra producenterne!

 10. eba

  Hej, tak for utrolig flot blog!

  Kan du fortelle lidt mer om MAC? Jeg er nemlig en stor fan men det ser ut som om det er mange ting i det som man måske ikke vil have i sin makeup, som parabener, talc osv.

  • Pudderdåse Katja

   Hej Eba

   Prøv at læse indlægget igen :-) Der er netop ikke parabener. Talc er ikke skidt for huden, så det er der ikke nogen grund til at undgå.

 11. Bine

  Jeg har tidligere været rigtig glad for Diors make-up, hvilket min hud har reageret rimelig kraftigt på – det er utroligt, at en mascara, kan indeholde så meget parafume! Efter det scenarie, har jeg gået udenom alt hvad der lugter langt væk af parfume men efter dette indlæg, er jeg blevet meget klogere! Jeg bruger stort set kun Nilens Jord make-up, som er utrolig godt. Men jeg sværger til blush, lipgloss og læbestift samt øjenskygge fra MAC, og det har jeg haft svært ved at lave om på. Jeg har simpelthen hørt om så mange skadelige stoffer i MACs make-up, men nu kan jeg godt se, at alt hvad man behøver at gøre, er at kigge på indgredienserne. Og så er det jo ikke altid sikkert, at der er så mange parabener og parfume i, som man går og forestiller sig!

  Jeg må nu sige, at jeg blev meget overrasket over at Maybeline havde lavet en mascara uden parafume eller allergifremkalende konserveringsmider. Jeg synes virkelig, at al den hysteri omkring parafume, parabener, konserveringsmidler osv. har taget totalt overhånd – som i jo også så fint kommer ind på. Endelig nogen der rent faktisk undersøger sagen og gør os forbrugere lidt mere trygge omkring hvad, der rent faktisk er dårligt for vores hud eller ej.

  • Pudderdåse Katja

   Tak Bine :-) Hvor er det dejligt at læse

 12. Rikke

  Jeg har selv fået en meget slem make up allergi i det seneste år ved mine øjne. lægen var ikke meget hjælp (!!!) og ville ikke lave en test på mig (!!!!!!!). Fik lige smidt en “du må prøve dig frem” og “behøver du gå med makeup” og “du skal være glad for det ikke er fx mælkeallergi”. Lægen siger det ikke vil nytte noget at teste, da det kan være mange ting. Er nogle af jer blevet testet Nå nok om det.. Jeg har prøvet mig frem, men da jeg ikke ved hvad jeg har allergi overfor, er det lidt svært.. Er der nogen der har symptomer som mine: hunden bliver rød, irriteret i løbet af 1-4 dage (bobler nermest en lille smule op), efter noget tid bliver huden rød, “gammel og rynket” og skaller af, som om jeg har været solskoldet :( og det er der faktisk konstant.. Har problemer med concealer, Foundation, eyeliner, mineralpudder, øjenbrynd blyanter.. Ja you name it! Har prøvet mærker som Clinique, Dior, ELF mineral, Young Blood, origins, gosh, Chanel, Loreal, nilens jord, bonjur Paris, max factor, rimmel, Mac, makeup store..
  Origins tager imod produkterne hvis man slår ud (som jeg gjorde!!)

  Det skal også nævnes at folk skal passe på sort mascara, eyeliner samt blå farver hvis de har Kobolt allergi.

  • Pudderdåse Katja

   Hej Rikke
   Din læge har (desværre) til dels ret. Det første man gør er at prøve at prøve sig frem. Skære ned til et absolut minimum og så langsomt tilsætte enkelte ting indtil man finder dem man reagerer på. Og når du så ved hvilke produkter du reagerer på kan du begynde at finde frem til, hvilke ingredienser det kan være.
   Derefter kan de så henvise dig evt. til en hudlæge. Men det er kun en vis mængde stoffer man kan teste for allergi for. Det er de typiske allergener som fx. konserveringsmidler og parfume. Så prøv dig frem og derefter skal du afgjort til en hudlæge (din egen læge kan i hvert fald ikke gøre noget).
   Held og lykke!
   Kh. Katja

 13. Rikke

  Tak for svar :) Jeg har aldrig været inde på boggen før, men efter at have kigget det hele igennem er jeg blevet fan! Stor ros!!
  Ved du tilfældigvis om man kan finde en ingrediensliste over makeup online? Synes ikke jeg kan jeg kan finde en på produkternes hjemmeside (eller er det mig mig?)..

  • Pudderdåse Katja

   Mange tak Rikke. Og nej, det kan man på nogle producenters hjemmeside, men langt langt fra alle. Derudover kan man Google til man er helt blå i hovedet (gæt hvad vi bruger det meste af vores tid på… :-D )

 14. Julie

  Super fedt indlæg, elsker jeres blog!

  Jeg har selv lidt sart hud – er der nogle der kender til en god foundation, unden parfume osv? :-)

  • Pudderdåse Katja

   Kære Julie
   Tusind tak for de pæne ord. God foundations uden parfume er en lang liste, der er mange. Fx. alle MACs foundations, GOSH mfl. Det kommer an på, hvilke behov du ellers har. Men de mærker kan du i hvert fald kigge hos. Hvis du kan fortælle lidt mere om, hvad du ellers har af behov?
   Kh. Katja

 15. Trine

  Hej, jeg har lige et spørgsmål ang. brug af make-up. Da jeg første gang blev gravid for snart 4 år siden begyndte jeg så småt at udskifte mine produkter til mere allergi venlige produkter. På GOSH´s hjemmeside kan man under de fleste produkter læse om de er med eller uden parafume og parabener.

  Kan se at du skriver at nogle skriver “uden parabener” for så at bruge formaldehydspaltende konserveringsmidler. Ved du om det tilfældet med GOSH? Og hvad skal jeg kigge efter for at være sikker på det er et sundt produkt jeg udsætter min krop for?

  Det er lidt nemmere med cremer osv hvor svanemærket osv tydeligt fremgår.

  Mvh Trine

  • Pudderdåse Katja

   Jeg ved at Gosh bruger nogle gode konserveringsmidler, og deres produkter er helt i orden på det punkt. Der er ingen formaldehydspaltere i. De bruger de samme konserveringsmidler som fx. Matas’ stribede og de fleste andre gør i dag.

   Der er parfume i nogle af deres læbeprodukter, ellers er deres makeup som hovedregel uden parfume.

   • Trine

    Mange tak for svaret :) Så fortsætter jeg med GOSH, som jeg også er blevet glad for og som har nogle gode priser.

    Ved du hvordan det er med deres neglelak? Er det til at finde “sunde” neglelakker?

    Mvh. Trine

 16. louise

  Nu er problemet med parabener faktisk ikke at de er allergifremkaldende, men at de er hormonforstyrrende, så du blander to ting sammen ! Hormonforstyrrende stoffer skal især gravide være varsomme med.

 17. trinr

  Kan i fortælle mig om youngblood makeup er i orden? Har kigget længe på det, og læst meget om det, har ikke kunne finde nogen ingrediensliste på nettet. Har i nogle erfaringer med det?

 18. Kamille

  Er der parabener i mac makeup? Og Hvad for nogle ingredienser er der i mac’s makeup?
  Tak på forhånd.

 19. Bente

  Kender du noget til Idun makeup? Den har jeg fået anbefalet som allergivenlig

  • Helene Randløv

   Hej Bente
   Ja, det er rigtig fint! der er mange fine farver og gode produkter! Om det ligefrem er allergivenligt… det afhænger jo af, hvad man ikke kan tåle :-)
   Kh. Helene

 20. Louise Broodin

  Hej Helene
  Jeg har købt en foundation hos M.A.C i Magasin, som desværre slår min hud ud :-( Kan jeg få pengene retur eller få den byttet?
  Kh Louise

  • Helene Randløv

   Hej Louise
   Det vil jeg mene, MAC vil i hvert fald meget gerne vide, om folk har reaktioner. Skynd dig ind i MAC og få besked, de kan i hvert fald hjælpe dig :-)
   Husk produktet og kvitteringen, hvis du har den.

   Kh. Helene

 21. Helle

  Er der nogen der har erfaringer med BB eller CC cremer, er blevet allergisk, og tror jeg har fundet frem til at det er disse fra Gosh og Garnier.
  Kender I andre produkter som man kan bruge hvis man er allergiker?

  • Helene Randløv

   Hej Helle

   Vil du ikke være sød at uddybe lidt? Jeg forstår ikke rigtig, hvordan jeg kan hjælpe? Hvad du kan bruge som allergiker, afhænger selvfølgelig af, hvad du er allergisk overfor? Så det kan man ikke bare sige.

   Kh. Helene

 22. Julie

  Hej.
  I julegave fik jeg en meget fin mascara fra MAC.
  Efter to dage, vågnede jeg op med store udslet, og plamager af røde prikker under mine øjne.
  Jeg tog til lægen og fik en creme og nogle piller jeg ellers skulle tage hver dag. Jeg er helt sikkert blevet ramt af den mascara der, og min læge var ellers enig. Jeg vil ikke anbefale MAC, som et mærke til allergiker. Men derimod et mærke som Clique, som rent faktisk er allergitestet.

  • Helene Randløv

   Hej Julie
   Det er både træls og uheldigt med din reaktion!
   MAC er sandelig testet, ligesom langt de fleste andre mærker i øvrigt er. Hvis du har læst indlægget, som du har lagt denne kommentar under, kender du grundende til, at vi blandt andet anbefaler MAC.
   Clinique er et af de mærker, som jeg selv er glad for, og de har samme returpolitik som MAC. Så hvis du er mere tryg ved Clinique, så vil jeg da foreslå dig at bruge deres mascara i stedet :-)

   Kh. Helene

 23. Christine

  Som altid tak for de mest brugbare artikler. I er jo de eneste kritikere på banen. Jeg spurgte engang en anmelder fra Woman om hvorfor de aldrig var kritiske, hvortil hun svarede at ingen gad at læse om dårlige produkter! Det er jo i den grad forkert :-) har i nogle erfaringer med allergi og tromborg?

  • Helene Randløv

   Hej Christine
   Tak for ros! Nej, vi har nærmest den modsatte oplevelse med hensyn til negative omtaler :-P

   Når du siger allergi… hvad mener du så? Jeg har ikke selv problemer med Tromborgs produkter, trods virkelig sarte øjne. Men ligefrem at kalde produkterne allergivenlige, det vil jeg ikke. De er derimod meget naturlige :-D

   Kh. Helene

 24. Christine

  Nok mest parfume, men er ikke helt sikker på hvad jeg reagerer på. Har haft problemer med øjnene i et par måneder og det lettede heldigvis kraftigt da jeg udskiftede min sheseido mascara med en clinique, men prøver at finde ud af om der er andet i min samling jeg reagerer på, uden at skulle være helt bareface:-)

  • Helene Randløv

   Hej Christine
   Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Jeg mente, at alle ingredienserne stod på Tromborgs eget site, men det gør de desværre ikke på makeuppen i hvert fald…
   Jeg vil råde dig til at tage en tur ned til nærmeste forhandler eller skrive en mail til Tromborg og spørge om det.
   Og så vil jeg lig minde om dette indlæg, fordi det ikke nødvendigvis er makeuppen, der giver de største problemer:

   http://pudderdaaserne.dk/2011/12/14/tirsdagstip-sarte-og-torre-ojne/

   Med hensyn til makeup, vil jeg gerne lægge et godt ord ind for både GOSH og IsaDora, som begge er fri for parfume (der kan dog være aroma i læbeprodukterne).

   Kh. Helene

 25. Camilla

  Hvilken makeupfjerner er god til sarte øjne? Nogen i foretrækker mere end andre? Er det bedst at vælge dem med olie i?

  • Helene Randløv

   Hej Camilla
   Jeg har brugt geléen fra The Body Shop i flere år, men den er udgået :-/ Efter at have testet ualmindelig mange siden den udgik, er jeg nu glad for vores egen, men selvfølgelig er der også nogen, som ikke kan tåle den. Husk at være opmærksom på, om det er vat, der driller dine øjne.

   Kh. Helene

 26. Ea

  Hejsa:)
  Supergod artikel!
  Er der nogen ved om gosh makeup har hormon forstyrende stoffer, konserveringsmidler osv?
  Tak:)

  • Helene Randløv

   Hej Ea
   Hvilke hormonforstyrende stoffer mener du? Der er gudskelov konservering i produkterne ellers ville det MEGET hurtigt være ret farligt at bruge dem.

   Kh. Helene

 27. Camilla

  Spændende blog som jeg faldt over i min søgen efter viden om øjenallergi. Jeg har hævede og rynkede øjne som jeg typisk får når jeg reagerer på noget jeg ikke kan tåle. Jeg aner ikke hvad for en del af min male JP det er for alle dele har jeg brugt i årevis. Mistænker min lyse Mac øjenskygge. Ved du om der er nogen øjenskygger fra Mac der er mindre allergivenlife end andre?

  Ved du noget allergi venligheden ag Estee Lauder Mascara? Eller Clarins øjenmake up fjerner / afrensnings tonic m orangeblomst?

  • Katja Moikjær

   Hej Camilla. Det kommer jo helt an på, hvad du er allergisk overfor. Ellers er det lidt som at lede efter en nål i en høstak. Ved du det? Hvad reagerer du normalt på? Kh. Katja

   • Camilla

    Det er præcis det der er problemet. Jeg leder efter nålen i høstakken. Har reageret negativt på L’Oreal og Chanels lyse øjenskygger. Bruger lys og meget mørk øjenskygge fra Mac nu men har pludselig fået hævede / rynkede øjne selvom jeg har brugt dem gemmen de sidste par år. Reagere også på nogle mascara, men det plejer kun at få øjnene til at løbe i vand. Er ellers allergisk overfor græs, men ved ikke hvad det er jeg skal undgå i kosmetik. Så ja, jeg leder efter nålen i høstakken.

    • Katja Moikjær

     Ja, det er svært. Kan du tåle nikkel?

    • Camilla

     Jeg kan nok ikke tåle nikkel. Jeg bruger sort mascara og den jeg bruger pt har jeg brugt i ca 2 år uden problemer.

     Jeg ser også i dine kommentarer at du skriver man skal passe på det vat man bruger. Og det slår mig at jeg pt bruger noget andet end jeg plejer. Det har jeg overhovedet ikke skænket en tanke. Ved du hvad man skal undgå?

FØLG DINE YNDLINGSBLOGS
Du kan nu følge dine yndlingsblogs og se deres nyeste indlæg på bloggersdelight.dk